Dzisiaj jest pn sie 31, 2026 4:35 pm

Forum ciąża

» Fora Regionalne » Małopolskie

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

W KTóRYM ZE SZPITALI RODZIłYSCIE LUB BęDZIECIE RODZIC W TARNOWIE?
STARY SZPITAL 32%  32%  [ 7 ]
NOWY SZPITAL 59%  59%  [ 13 ]
POZA TARNOWEM 9%  9%  [ 2 ]
Liczba głosów : 22
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

TO SPRAWA KTóRA NęKA CHYBA WSZYSTKIE PRZYSZłE MAMY Z TARNOWA...CHCIAłABYM ZOBACZYć (MYSLE ZE NIE TYLKO JA)JAK TO WYGLąDA PROCENTOWO...JAK DUZO MAM DECYDUJE SIE NA PORóD I GDZIE

PISZCIE GDZIE RODZIłYSCIE I GDZIE LEPSZA OPIEKA:)???

TO BEDZIE TAKI ZBIOROWY TEMAT STRIKTE DOTYCZąCY TYLKO SZPITALI W TARNOWIE-PROSZE BEZ ZADNYCH INNYCH WąTKóW(OD TEGO MAMY INNY TEMAT"TARNóW"OSTATNIOSWIECąCY PUSTKAMI...)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

no pieknie.... ;) myslalam ze bedzie jeszcze jakis glos oprocz mojego ;)
jeszcze nie rodzilam, ale zdecyduje sie na stary szpital bo w wiekszosci ma pozytywne opinie :) poza tym jak widzialam jak w nowym zajmuja sie dziecmi to przerazilam sie :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Rowniez spodziewalam sie wiekszej ilosci opini Ja rodzilam w starym szpitalu jestem bardzo zadowolona z opieki personelu nademna i nad moim synkiem , gdybym miala znowu rodzic napewno bedzie to stary szpital i jak widac stary szpital jednak wygrywa :) hehe :lol:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

aga7x7 ma pytanie do ciebie, czy uczeszczalas do szkoly rodzenia?? A jak tak to gdzie, prosze o odpowiedz

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

aneta8702 ja nie chodzilam nigdzie do szkoly rodzenia ,stwierdzilam ze sobie sama poradze

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

aga7x7 sama?? Ja bym chyba nie miala odwagi... musze isc do szkoly rodzenia moze mnie cos naucza a chociazby sprobowac. Moze ty jestes starsza odemnie i w inny sposob troszke myslisz niz ja?? Ja mam 20 lat a ty??
I Ty uwazasz ze stary szptal jest lepszy co do obslugi i do miejsca gdzie ma sie rodzic??

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

aneta8702 ja mam 25 lat, porodu sie nie balam dopuki nie zaczelam rodzic ,uwazam ze szkola i tak nie przygotowalaby mnie na to co przezylam ,nie spodziewalam sie ,ze to tak wyglada ,sama musisz zobaczyc jak to jest ,co wcale nie znaczy ,ze bedzie ciezko ,jezeli sie boisz porodu polecam stary szpital ja na nowy bym nie poszla, chociaz mialam taki zamiar, zrezygnowalam po slowach mojej znajomej ,ktora powiedziala na nowym traktuja cie jak maszynke do rodzenia dzieci ,masz urodzic i tyle ,po tych slowach odniechcialo mi sie nowego szpitala, ale kazda musi wybrac sama :lol:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

aga7x7 wiem wlasnie ze sama musze wybrac choc to trudny wybor... obym tylko dokonala wlasciwego

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam ;)
W styczniu rodziłam w starym szpitalu pomimo wszelkich uprzedzeń jakie miałam na jego temat. Za bardzo nie ma na co narzekać - wypada przeciętnie jak na naszą służbę zdrowia.
Na izbie przyjęć pielęgniarka, która jest głęboko nieszczęśliwa, że pracuje - przedmiotowe traktowanie. Ale za to zjawił się lekarz (W. Dzierwa), który może najsympatyczniejszy nie był, ale podjął uzasadnioną decyzję o cięciu (położenie miednicowe w pierwszej ciąży). Więc bez męczenia nas próbami porodu naturalnego, który mógłby doprowadzić do zagrożenia zdrowia i życia poszliśmy sobie na blok. Swoją drogą sprawnie przeprowadził całą operację i ładnie mnie pozszywał. Na bloku operacyjnym personel również mógłby być bardziej empatyczny i wyjaśniać wszystko po kolei i w szczegółach a nie dopiero po uporczywych pytaniach ze strony pacjentki. Co więcej mój mąż, czekający za drzwiami był zbywany zdawkowymi informacjami.
Na oddziale położniczym warunki średnie - sale odremontowane, okna plastikowe (szczelne;)) z roletami. Łóżka są zdecydowanie zbyt wysokie, skutecznie utrudniają wstawanie szczególnie po cc. WC i prysznic - pozostawiają dużo do życzenia. Pościel czysta i zawsze można poprosić o zmianę. Sale są od dwu- do pięcioosobowych. Jest sala do przebywania matki z dzieckiem (4 miejsca). Personel - zależy od zmiany, ale tutaj też trzeba się o wszystko dopytywać i prosić i raczej biegać do dyżurki. Na oddziale w "kuchni" jest czajnik i mikrofalówka z których można korzystać, ale to też zależy od humoru położnych.
Pacjentki zaszczycane są dwiema wizytami lekarzy z ginekologii i jedną z oddziału noworodków. Rano idzie ordynator od noworodków z informacjami o dzieciach - wyczerpująco i jasno, ale trzeba pytać o szczegóły. Później idzie obchód z ginekologii - cala wataha ludzi, nieszczególnie sympatyczne przeżycie, niewiele się można o sobie dowiedzieć. Wieczorem jest jeszcze jedna wizyta z ginekologii - bardziej po to żeby sprawdzić obecność ;).
Dzieci traktowane dobrze. Przywożone do karmienia co trzy godziny na godzinę. Niestety w międzyczasie dokarmiane. Na sali rooming-in matki są trochę zdane na siebie. Personel sam z własnej inicjatywy nie jest skłonny do pomocy przy karmieniu.
Jedzenie szpitalne - można zjeść, ale serwowane w styropianowych pojemnikach, które zostawiają swój posmak.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Widze Kashmere ze bardzo szczegolowo wszystko opisalam i ciesze sie bardzo bo napewno wielu dziewczynom pomoze to w wyborze szpitala.
A mam pytanie chodzilas moze do szkoly rodzenia a jak to gdzie i to sie placi za nia??

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

aneta8702 pisze:
A mam pytanie chodzilas moze do szkoly rodzenia a jak to gdzie i to sie placi za nia??

Nie chodziłam.
Ale słyszałam, że dobre notowania ma szkoła rodzenia w Mościcach, tylko nie pamiętam gdzie i nie wiem czy się płaci. Chyba o to chodziło, ale nie jestem pewna:
http://www.ewangelizacja.pl/tarnow-szko ... y-parafii/

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam, jestem nowa na forum, choc termin porodu mam na 28 luty:) ja jestem zdecydowana na porod w tuchowie, pomimo tego iz mieszkam w tarnowie. od poczatku ciazy jezdzilam do tuchowa do lekarki, w grudniu lezalam w tamtejszym szpitalu na patologii ciazy i tam tez jezdze na ktg. jestem zadowolona z opieki i podejscia do pacjentow, z tego co slyszalami widzialam tamtejsza porodowka ma rowneiz pozytywne opinie. bardzo chcialabym tam rodzic, choc zobaczymy jak to wyjdzie. jesli nie tamto chyab zdecyduje sie na stary szpital ale tylko dlatego ze mieszkam bardzo blisko niego..nigdy tam nie bylam i nie wiem czego sie spodziewac.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam dziewczyny!
Napisałam tak długiego i wyczerpującego posta na temat obu szpitali i mi sie skasował :twisted:
Ale jak znajde czas napisze od nowa :wink: .
Ja rodziłam na Nowym i byłam zadowolona.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

co to szpitali to zdania sa bardzo rozne, a tu trzeba wybrac jakis w koncu

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Aneta ja Ci napisze tak, że każdy szpital dobry, tylko zleży na kogo się trafi :roll:

Na Starym byłam w 28 tc bo rozpoczął mi sie poród, który na szczęście udało się zatrzymać, leżałam na patologii więc nie wiem jak jest na porodówce, wiem że nie ma się dziecka cały czas przy sobie tylko przywożą.
Izba przyjęć w stanie opłakanym, sale wielosobowe. Jedynym plusem była łazenka która jest w lepszym stanie niż na Nowym.
A pielęgniarki niektóre fajne inne gorsze.

Na Nowym trafiłam na cudowne położne, po prostu wspaniałe kobiety nie moge się nachwalić ( były 2 bo o 19 zmieniła się zmiana) bardzo pomagały, rozmawiały ze mną i mnie uspokajały.
Przy porodzie była lek Gałka. Jak dla mnie osoba niemiła, wyniosła, niedelikatna.
Nie moge za wiele ponarzekac bo poród miałam bardzo łatwy trwał 6 godzin a z bólami 3.
Dziecko ma się cały czas przy sobie ( chyba że nie jesteś w stanie ) to dobrze bo musisz sama je przebierać, lulać itp ( ja nawet ze swoim spałam na łóżu )a potem nie doznajesz szoku jak wraca się domu że trzeba to wszystko robić, bo robisz to od początku i właściwie nad wszystkim czuwasz. Zaraz obok sali jest taka sala ( oddzielona oknami ) tam kąpią, badają, ważą i mierzą dzieci ) i można wszystko obserwować.
Nie wiem czy to dobrze, bo dzieci przy tych czynnościach krzyczą, choć nic im nie jest.
Wtedy wydaje się że pielęgniarki traktują je jak worki, że sa niedelikatne i nieuważne, ale to nie prawda, robią wszystko sprawnie i szybko. Hehe teraz łatwo mi mówić ale wtedy myślałam że je wyzabijam :wink:
Po oddziale chodzi położna i w razie czego pomaga w karmieniu. Jak się nie radzi z przebieraniem można dzieciaczka zawięźć do dyżurki to tam pokażą.
Jak trzeba dokarmić to też się zawozi i dokarmią.
Sale 3 osobowe.

Edit
Aneta ja rodziłam jak miałam 20 lat i nie chodziłam wczesniej do szkoły rodzenia, choćby nie wiadmo czego tam Cię nauczą i tak sama to wszystko musisz przeżyć, nikt tak naprawde Ci nie pomoże
( przy porodzie chodziłam, skakałam na piłce i z piłka byłam pod prysznicem daje słowo ulga niesamowita :arrow: do tego szkoła rodzenia nie jest potrzebna ) a jak oddychać mówią pielęgniarki.
Wiem że teraz łatwo mi jest Ciebie pocieszac ale o bólu zapomina się w kilka sekund po porodzie jak tylko maluszek leży u Ciebie na brzuszku

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

no jak dzidzius dopiero sie rodzi to napewno jest ciezko, a jak juz jest i mamy go przy sobie to zapomina sie o wszystkim... Oby tyylko byl on zdrowy i bede szczesliwa :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

czemu sa takie rozne opinie o naszych szpitalach?? Czy nie moze byc jeden a dobry ze swietna opieka??

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

witam:)

tak własnie!!!!tak powinno być,jedna idealna porodówka ze swietnymi połoznymi i dobrymi lekarzami---może nawet byłoby fajnie gdyby powstala osobna klinika polożnicza przy którymś ze szpitali...co o tym myslicie,może komus podrzucimy ten pomysł;)

pozdrawiam-fajnie ze coś się ruszyło na wątku:)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

nasze szpitale sa chore, jak nie zaplacisz to nie bedziesz miala dobrej opieki, wiem to z doswiadczenia chociaz mam nadzieje ze na ginekologi jest inaczej bo jeszcze mnie tam nie bylo :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
autoban (PW) regulamin forum pkt.20

Cześć Dziewczyny :)

Dopiero teraz znalazłam ten temat... Nie jestem z Tarnowa, ale będę rodzić w Nowym Szpitalu.

Chodzę do dwóch ginekologów: prywatnie i na NFZ (do Przychodni chodzę właśnie w Nowym Szpitalu).

Zamierzamy też chodzić do Szkoły Rodzenia z mężem... w Nowym Szpitalu... ale na szkołę jeszcze za wcześnie :)

No i planujemy poród rodzinny :)

Mam nadzieję, że temat ruszy, bo dawno tu już nikt nie zaglądał...

[*] 3.09.2007r.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Forum ciąża

» Fora Regionalne » Małopolskie

Strefa czasowa UTC [letni]