Dzisiaj jest pn sie 31, 2026 4:36 pm

Forum ciąża

» Fora Regionalne » Małopolskie

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18640 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 932  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Hey PAT samopoczucie no coz mogloby byc lepiej:/ ale damy rade;) srednio co dwa tygodnie jestem przeziebiona i tak juz od trzech miesiecy wiec chyba sie zaczynam przyzwyczajac;) Moja dzidzia jakos rosnie o dziwo pomijajac ulomnosci mamy;) dzielna dziewczynka;) przyda jej sie w zyciu;)

No cos nie chca pisac te nasze forumowiczki;) ale jest nadzieja,gdyz pojawila sie nowa:) witaj Punia :)

Ja nadal nie wiem gdzie rodzic ale do szkoly rodzenia to pojde do nowego szpitala na wszelki wypadek;) juz tam dzwonilam i za jakies trzy tygodnie moge sie zglosic;) poznam jakies polozne i tylko dlatego w sumie ta a nie inna. Kurcze wszyscy jak juz pisza cos pozytywnego nt rodzenia w nowym to zawsze wspominaja zla opieke nad dzieciakami:/ smutne i malo zachecajace:/ chyba wole zeby mna sie nie zajmowali ale zeby moje dziecko na kogos dobrego trafilo:/
Do marca mam jeszcze troche czasu to sie zobaczy co los przyniesie;)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: Witaj czorcik
1 żółta kartka

No wiec powiem Ci jak to jest, a przynajmniej jak to bylo w moim przypadku. Mialam planowana cesarke.Zglosilam sie rano, cesarka za godzine i wszytsko oki. Dziecko przyniesli mi nastepnego dnia do karmienia. Maly ladnie jadl, nie moglam jeszcze wstawac wiec go zabrali.Wieczorem wstalam z lozka i poszlam w odwiedziny do malego.patrze a maly ma w buzi smoczek taki od butelki owiniety w pieluszke.Wiec pytam co jest grane , bo maluszek z tym spi w buzi.Kobieta mi mowi ze plakal i ze mu dala to sie szybko uspokoil i zasnol. A ze ja nie swiadoma wiec nic nie powiedzialam. Nastepnego dnia przyniesli malucha do karmienia a tu bunt.Wogole nie chcial ssac, plakal, grmasil, no szok.Przyszla pielegniarka i pomogla mi go przystawic bo ponoc zle to robie, wyszarpala go niczym worek z ziemniakami w te i we wte, po czym stwierdzila ze widocznie ja nie chce karmic piersia bo gdybym chciala to maly by jadl. Nawzeszczala na mnie, ze histeryzuje, ze jak dziecko nie j to je nakramia a w domu sobie bede karmic jak chce.Poryczalam sie z bezsilnosci.Zabrali malego nakarmili i tak juz co dzien. Przynosili ze niby do karmienia po czym dla swietego spokoju doradzali karmienie butelka. Jak troche doszlam do siebie to sie wkurzylam na dobre, bo niby wielce promuja karmienie piersia, poza tym ja chcialam karmic malego piersia. Ide wieczorem do malucha popatrzec jak spi i widze ze maly spi dalej z tym smoczkiem, wiec mowie ze nie chce zeby mu go dawali, bo przez to nie chce ssac piersi.babka wielki foch ze niby to nie prawda i td. Postanowilam za wszelka cene karmic go piersia. Kazali mi przychodzic do maluszka co 2 godziny w nocy.Wiec przychodzilam maly nie jadl a jak przyszlam wczesniej to mial dalej smoczka.Byly klotnie awantury.Ja swoje oni swoje. W koncu poszlam na skarge, zabronilam kategorycznie karmic go butelka.Maly nie chcial juz wogole piersi, odwodnil sie w ciagu kilku godzin i wyladowal na SINie z kroplowkami. Chcialam z tamtad jak najszybciej wyjsc. W domu, coz trzeba bylo kupic laktator i odciagac pokarm.Koszmarnie to wspominam. Maly z piersi jadl moze 3 razy. Pozniej juz tylko butla. A to wszystko dzieki wspanialemu persolelowi szpitala. I to w sumie tyle jesli chodzi o moje perypetie.Co do reszty to nie mam zastrzezen. Opieka jest dobra, pielegniarki masz na kazde zawolanie, polozne sa mile.Gorzej z tymi ktore zajmuja sie dziecmi. Jak zapytasz czemu dzieci placza a babka czyta gazete i nawet tylka nie ruszy do nich to mozna uslyszec ze dzieci jest za duzo zeby do kazdego biegala.Szok totalny.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Hej Punia!
Ja mam bardzo podobne wspomnenia:( ,wiec to chyba niestety norma w tym szpitalu...nigdy nie zapomne, jak moj maz odwiozl synka do pielegniarek, zeby go czyms przynajmniej dopoily, bo byl upal ogromny, a ja pokarmu mialam jak na lekarstwo, a one mu na to, ze nie ma mleka, skonczylo sie !!!! Moj synek tez sie odwodnil ...

Nie chce cie straszyc Czorcik, ale nowego Ci nie polecam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

czesć

to straszne co piszecie o opiece nad dziećmi na nowym szpitalu -zgroza:(
nie da sie z tym nic zrobić?moze gdyby matki zaczęły sie skarzyć na to u ordynatorów to coś by pomogło?
karmienie piersią jest bardzo istotne,kurcze jak ja bym kiedys miała taka sytuacje ze moje dziecko nie chce jesc z powodu błedów jakiejs pielęgniarki to zrobiłabym jej straszna awanturę,nie wiem napisała na nią jakąs skargę albo coś...nie moze tak być zebysmy były bezradne w takiej sytuacji:(
te opisy tylko mnie utwierdzają w przekonaniu ze w Tarnowie poprostu nie ma gdzie rodzić:(

pozdrawiam

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Hej Tarnowianki!!!

Karolina, zeby cie jeszcze bardziej "upewnic" powiem ci, ze kiedy ja bylam w drugiej dobie po cc pielegniarka przywiozla mi dzieciatko i chciala zostawic na noc. Ja bylm jeszcze wtedy przypieta do kroplowki a podniesienie sie z lozka do pozycji siedzacej, nie mowiac juz o wstaniu i chodzeniu zajmowalo mi pare minut i sprawialo ogromny bol ( dziewczyny po cc pewnie cos o tym wiedza:)). Powiedzialam jej, ze ja ledwo sama soba potrafie sie zajac i jeszcze nie jestem w stanie opiekowac sie synkiem a ona mi na to , ze jest duzo dzieci i ze przeciez na korytarzu nie moze byc, a u nich juz miejsca nie ma ( rzeczywiscie ta sala z noworodkami jest malenka!). Zadzwonilam wiec po pielegniarke, zeby mi wypiela kroplowke i ona dopiero ustawila tamte od dzieci i kazala im wziac moje malenstwo do opieki na jeszcze jedna noc. Nigdy bym go tym zolzom nie oddala, ale ja naprawde ledwo moglam sie ruszac.

Jak sama widzisz, wspomnienia z nowego szpitala mam nie najlepsze. Pozostaje ci miec nadzieje, ze cos sie zmienilo, albo szukac w krakowie szpitala.
pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Masakra dziewczyny co piszecie:( ja tez chce karmic piersia i jak sobie pomysle ze moga moja mala tak traktowac to nóż mi sie w kieszeni otwiera:/ mąż skomentowal Wasze posty "...cóż trzeba bedzie zmienic zwyczaje panujace w tym szpitalu..." :) ja do poslusznych tez nie bardzo naleze wiec obawiam sie ze moze byc niezla wojna:) :twisted: z tego co widze obie jestescie po cc wiec z ta samodzielna opieka w pierwszych dniach napewno jest trudno, a nie sadzilam ze pomoc szpitala w takim przypadku polega na dokarmianiu dzieciaków butla:/ fakt ze jest mniej pokarmu w pierwszych dniach niz po naturalnym porodzie ale kaza wtedy czesto przystawiac dziecko a nie zastepowac karmienie:/ dramat:/
Nie sadze niestety zeby wymieniali personel co pol roku:( wiec pewnnie jesli sie zdecydujemy na nowy to tez na nie trafimy:/ moze uda sie na lepsza zmiane;)
Zobacze jeszcze jak ta szkola rodzenia i jakie beda ogolne odczucia.Jaky co to szpital w Tuchowie w akcji rodzic po ludzku dostalo wiele wiecej pozytywnych glosow niz nowy czy stary:) nowy to wogole zreszta ich nie ma:)
Milej soboty zycze:)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Zwyczaje pewnie ciezko bedzie zmienic, poniewaz trzeba miec na uwadze, ze twoje dzieciatko bedzie od nich zalezne i nie chcesz zalezc im za skore, chociaz masz racje, czasami noz w kieszeni sam sie otwieral:)

a wiesz, co ciekawe, po drugiej stronie, na patologii noworodka pielegniarki sa calkiem fajne..hmm wiec dlaczego te z porodowki takie zolzy...?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Wiem wlasnie i masakrycznie mnie to wkurza:/ nie cierpie byc uzalezniona od kogos a juz najbardziej od czyjejs laski:/ gdyby to dotyczylo tylko mnie to bym sobie poradzila ale nigdy nie wiesz co sie dzieje za zamknietymi drzwiami i czy jak napyskujesz to sobie pozniej nie odbija tego na maluszku:( przygnebia mnie ta swiadomosc ale probuje nie popadac w paranoje;) bo juz ostatnio chodzi mi po glowie zeby urodzic w domu jak patrze i slysze co wyprawiaja lekarze i cala sluzba zdrowia:) Jedyna nadzieja taka ze bede sie w miare dobrze czula po porodzie i dam rade w miare mozliwosci zajmowac sie mala caly czas no oprocz kapieli ale ponoc tez mozna przy niej byc i podgladac.Ale to wszystko ponoc- tak samo jak rodzinna sala porodow, mozliwosc przyjmowania dowolnej pozycji podczas porodu i pomoc przy dostawianiu do piersi:)Zycie pokaze;)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

A mam jeszcze pytanie odnosnie srodkow higienicznych w nowym szpitalu- pewnie dowiem sie w szkole rodzenia ale wole wiesci prosto " z zycia" :) przynajmniej sa szczere a nie jak z katalogu reklamowego;)
Jak wyglada sprawa wkladow poporodowych/podpasek i takich tam?? No i pieluchy dla malenstw?? Trzeba miec/ lepiej miec / czy daja??
No a cala reszta??Tzn czy wolno chodzic w bieliznie po porodzie czy tak jak wszedzie scigaja za to i trzeba sobie w jakis dziwny sposob radzic?:) Pewnie po cc wyglada to troche inaczej zwlaszcza ze lezy sie z dwa dni pewnie ale w sumie nie wiem jak bede rodzila i co czas przyniesie wiec opinie sie przydadza;) zreszta opinie wogole nie tylko jak to jest na nowym tylko ogolnie w Tarnowie.
Mam jeszcze sto tysiecy pytan mniej lub bardziej intymnych;) ale moze bede dawkowala i stopniowo sie dowiadywala;) jak to wyglada od tej typowo biologicznej strony:)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

HEJ CZORCIK!

Wklady sa, no chyba, ze jest weekend, wtedy wszystkiego brakuje lacznie z pieluszkami tetrowymi:) Pieluszki to wlasnie te wspomniane tetrowe tez sa, ale wez swoje pampersy , zeby sobie ulatwic zycie:).
Jesli chodzi o te nieszczesne majtki :), to nie mozna ich nosic, ale w takim razie ja sie pytam, jak nosic ten podklad????? Wiec oczywiscie dziewczyny ubieraja, tym bardziej te po cc, bo przeciez "tam" nic sie nie dzieje. Ale jak idzie wizyta, to czywiscie trzeba sciagnac, zanim lekarz wejdzie:). Masz wiec troche informacji "od kuchmi". Jak cos, to pytaj :) urzadzimy tu sobie prywatny czat;)
pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

:):) wlasnie slyszalam ze nie mozna i myslalam zo moze cos sie jednak zmienilo;) No bo faktycznie noszenie mega wkladu bez majteczek moze byc calkiem zabawne:/ :) moze pocwicze troche w dumu jakis pingwini krok;) kurde tych jednorazowych tez sie pewnie nie da zalegalizowac??:) No coz bedziemy sie bawic w chowanego jak bedzie szedl obchod te bezcenne dawki emocji z ukrywaniem sie moga byc jakims urozmaiceniem;) choc pewnie akuratnie na nude ciezko narzekac w pierwszych tygodniach;)

aaaaaa pytan mam wiele;) takich wiesz typowo babskich spraw,ktore raczej sie omija opowiadajac o porodzie a zaloze sie ze nurtuja one wszystkie przyszle mamy;) gdzies kiedys trafilam na jakims forum na konkretne tematy jak lewatywa czy depilacja przed porodem:) ale dotyczyly one chyba sytuacji ogolnie a nie konkretnego miejsca w kraju:) ja czywiscie chce wiedziec wiecej zeby sie jakos psychicznie nastawic ale moze lepiej z drugiej strony isc na zywiol;)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

A powiedzcie mi jeszcze drogie mamy czy okreslalyscie wage waszych pociech przed porodem i na ile byla ona prawdziwa??Slyszalam ze to zwykle usg ma dosc duze rozbieznosci choc pewnie wiele zalezy od uzytego sprzetu i umiejetnosci lekarza, ale coraz czesciej slysze ze "prawdziwy" wynik daje usg 3d ale to z kolei wiecej kosztuje.Hmmnm a czy w Tarnowie mozna wogole zrobic 3d , 4d??W sumie jak np okresli mi wage na 2500 a urodze 4500 to chyba podziekuje;)i wole najpierw stwierdzic najbardziej prawdopodobna wage i zdecydowac o porodzie zeby niepotrzebnie nie meczyc malej i siebie.Co o tym myslicie??

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: Hej czorcik
1 żółta kartka

Witam Wszytskich goraco. Tak sie przysluchuje waszej rozmowie i podziele sie moimi doswiadczeniami, moze jakas przyszla mamusia skorzysta. Wiec tak co do podkladow to sa, ale ja sobie kupilam swoje takie zwykle podklady poporodowe, cos ala podpaska wielkoscio ksiazki telefonicznej, o tyle lepsze ze wiecie podklady to zwykla lignina i w kontakcie z wilgocia rozkleja sie i tworzy takie fuujjj mokre male kawalki ktore sa wszedzie, a podklady maja na wierzchu taka powloczke jak podpaska ze nic sie nie rozklei i jest troche bardziej higienicznie. Co do majtek to hmm, no nie wolno, ale nie jest zle.Ja po cc dobe musialam lezec plackiem, wiec lezysz sobie w dlugiej koszuli a pod pupa masz mega podklad.Zmienia Ci go pielegniarka, troche malo intymnie, ale da sie przezyc. Pozniej nosilam majtki poporodowe, takie wolno miec.To takie krotkie spodenki z siatki, przepuszczaja powietrze no i trzymaja te nieszczesne podklady na miejscu. Ja nosilam takie majtki i nawet jak byla wizyta to lekarz kazal tylko zsunac nie bylo problemu, za to za zalozenie zwyklych majtek jest ochrzan. Wogoloe to powiem wam ze ja to czlowiek ciemny jestem, myslalam ze jak bede miec cc to nie bede tak krwawic jak kobiety po naturalnym porodzie, a tu szok.Chyba nie ma roznicy w tym temacie czy cc czy naturalnie trzeba sie nastawic ze ok 2 tygodnie bez podkladu a pozniej podpasek ani rusz. Co do depilacji to ja nie musialam tylko polozna zaraz przed CC sprawdzila czy na lini majtek nie mam zadnych wloskow nizej mialam . Lewatywa - obowiazkowa i to czy zrobisz w domu to nikogo nie obchodzi i tak Ci zrobia. Powiem szczerze ze wyobrazalam sobie to strasznie, a wcale nie bylo tak zle.Wchodzisz do gabinetu przychodzi polozna, polozne sa bardzo mile.Przebierasz sie w koszule porodowa obowiazkowo dluga. Kladziesz na boku a babeczka wklada Ci ta nieszczesna lewatywe.Robi to exspresem wiec nie masz czasu sie zaczerwienic;-). Pozniej woda sobie plynie, babeczka ja wyjmuje i wychodzi a Ty mozesz sobie pochodzic wykapac sie jka chcesz, posiedziec.Pozniej sila zeczy musisz skorzystac w WC, kapiesz sie i tyle i idziesz na sale porodowa czekac na swoje dzidzi. Naprawde nie jest tak zle i tak strasznie. Nie ma sie co bac. Trzymajcie sie cieplutko.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Czorcik, u mnie rozbieznosc pomiedzy usg a faktyczna waga wyniosla 10%

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka

Co do rozbierznosci to ja mialam przed ciaza policystyczne jajniki, nieregularne cykle wyplynely na to ze trodno bylo ustalic termin porodu.Jeden lekarz obstawal na 28 marca a drugi na polowe kwietnia.Urodzilam 22 marca bo tak zaplanowali mi cesarke. Dzidzius mial wazyc prawie 4 kg i 58 cm.Urodzil sie 3kg i 50 cm. Wiec troche bylo rozbierznosci.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No własnie tego sie obawiam ale zobaczymy jak bedzie blizej konca:)
Odnosnie cc to powiedzcie mi jeszcze od kiedy wiedzialyscie ze nie urodzicie naturalnie?? Ja raczej chce normalnie rodzic ale jak mala ma byc duza-a ja z kolei do duzych nie naleze;) to raczej nie chce jej meczyc i siebie przy okazji tez niepotrzebnie.Gdzies czytalam ze ktorejs z dziewczyn podano wlasnie za mala wage dziecka gdzies ok3200 a urodzilo sie prawie 4700 i cale bylo w krwiakach bo porod byl ciezki i sie tylko meczyli, a jak juz trwa normalny porod i dziecko wchodzi w kanal rodny to juz nie ma mozliwosci awaryjnej cesarki ponoc:/ brrrr straszne to wszystko:)
Jak ja bym juz chciala zeby moje malenstwo bylo ze mna:)
Od wczoraj znalazlam sobie nowe zajecie-notuje ile razy dziennie moja mala sie wierci;)ponoc sa jakies normy ale nie chce ich znac i sie nimi stresowac;) sama dla siebie chce wiedziec( choc pewnie mi nie da i za jakis czas porownam:/ ) i powiem Wam ze dopoki nie zapisywalam nie wiedzialam ze az tak czesto sie wierci;)
Bllleeee wlasnie nasmarowalam sie oliwka i fissanem:/ jak ja nie cierpie tego robic:/
Moje ostatnie postanowienie systematycznego smarowania sie poszlo ostatnio jakos w zaponienie:D i czas nadrobic;)
Wogole od jutra mam ambitny plan robienia czegos ze soba;) jakies cwiczenia czy cos;) a jak juz mi przejdzie przeziebienie to moze zdaze przed kolejnym:/ pojsc w koncu na jakis basen:/ kalectwo sie ze mnie robi i zle mi strasznie z tym:) a ze zapalu pewnie wystarczy mi na kolejny tydzien to juz inna sprawa:D Szkoda ze nie mozna chodzic na aerobic:/ moze latwiej byloby mi sie zmobilizowac w grupie;) zakladajac ze juz ruszylabym swoje 4litery z domu:)
Ale sie spisalam.....i nic madrego na dodatek;)
pa

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja wiedzialam juz od samego poczatku, poniewaz chcialam miec cesarke i tylko cesarke: i nie zaluje . :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja do pewnego czasu tez tak myslalam:) teraz cos mi sie odmienilo choc zobaczymy w koncu na co sie zdecyduje;) albo zycie samo pokaze:)milego dnia:)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka

Witajcie.

Ja naleze do dosc drobnych kobitek a dziecko wedlog tego co obliczyli mialo byc duze, tak wiec mialam niewspolmiernosc porodowa. Co prawda lekaz powiedzial mi ze bede rodzic naturalnie i jesli sie okaze ze porod sie przedluzy lub beda jakies komplikacje to wtedy bede miala cesarke. Po tych niusach zmienilam lekarza, uparlam sie ze chce miec w karcie wpisane ze mam miec cesarke. Fakt faktem mialam cc ale dziecko bylo duzo mniejsze niz mialo byc , ale nie zaluje, gdybym mila jeszcze raz rodzic tez chcialabym cc. Ale to indywidualna chyba decyzja jedni wola tak inni tak. Dobrze ze jest wybor. Pozdrawiam cieplutko.[/code]

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

witam Was ;-) tak samo jak Wy jestem z Tarnowa;-) ciesze sie ze znalazlam ten watek, bo niewiele wiem o rodzeniu dzieci itp;-) to moja pierwsza ciaza, wlasciwie dopiero poczatek;-)na dobra sprawe nie znalazlam sobie jeszcze stalego,dobrego lekarza, bo do jakiego bym nie poszla to tylko liczy ile moze na mnie zarobic:( moja pierwsza wizyta trwala zaledwie niecale 10 minut, wliczajac w to usg, nic sie nie dowiedzialam,jedynie ze serduszko malenstwu bije...i tyle...zlecil mi mase badan, za ktore oczywiscie sama musze zaplacic, bo refundacji nie ma :-( chcac nie chcac, aby isc do lekarza musze prywatnie, bo pracuje od 8-17 wiec sila rzeczy nie mam kiedy isc:-(jak tak czytam o Waszych porodach na nowym i starym szpitalu to juz sama nie wiem:-( jeszcze mam troche czasu to cos wymysle;-) a poki co, pozdrawiam i czekam na dalsze ciekawe informacje ;-) buziaki:-)

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18640 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 932  Następna

Forum ciąża

» Fora Regionalne » Małopolskie

Strefa czasowa UTC [letni]