Dzisiaj jest pn sie 31, 2026 4:37 pm

Forum ciąża

» Fora Regionalne » Małopolskie

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość

witam :)
moja niespelna 1,5 roczna coreczka cierpi z powodu nawracajacych zaparc na przemian z biegunkami :(
lekarz rodzinny jak narazie sie nie bardzo sprawdza-oprocz zaleconych badan kalu (wynikow jeszcze nie mam) nic wiecej nie umie poradzic...
chce na wlasna reke pojsc do specjalisty...tyle, ze nie bardzo wiem gdzie? do gastrologa czy dietetyka? nie mam pojecia kto moglby nam pomoc i gdzie?
prosze o pomoc, moze ktos z Was mial podobne problemy?

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

moze idz do alergologa ??
to moze byc od alergi, mam bardzo dobra alergolog.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

wlasnie tez biore pod uwage alergie bo od jakiegos czasu mala ma nozki i raczki w drobniutkich krostkach (moze to mleko? ale ona od urodzenia jest na sztucznym i wczesniej nie bylo wysypki)
prosze Cie saritka przeslij mi na priv namiary do tego alergologa:)
dziekuje

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

saritko dziekuje :)
:arrow: priv!

wiec tak- jestesmy po pobycie w szpitalu i po jednej biopsji jelita grubego...
niestety corka ma podejrzenie choroby Hirschsprunga :(
za 2-3 tyg mamy kolejna biopsje i powinnismy wiedziec na czym stoimy...

jestem klebkiem nerwow, wiem,ze to powazna sprawa...
w necie malo informacji na ten temat wiec moze sa na forum mamy dzieci z tym schorzeniem????

zalezy mi na informacjach z krakowa- o lekarzach, sposobach operowania itd. ( znalazlam tylko onfo o Wroclawiu i Warszawie)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

co to za choroba i jakie sa jej objawy ???

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

to wrodzona wada jelita grubego, jelito jest w roznym stopniu nie unerwione, moze tak byc na malutkim odcinku (tak prawdopodobnie jest u nas) lub moze obejmowac nawet i cale jelito, wiaze sie to ze zla praca, nie ma motoryki, kal odklada sie w jednym miejscu, rozciaga jelito a nastepnie tworza sie przewezenia i dziecko nie moze normalnie sie zalatwiac...

choroba ta jest najczesciej diagnozowana w wieku niemowlecym, juz w szpitalu jest problem ze smolka, ale nie koniecznie: u Hani problem narastal z czasem, najpierw wyproznienia raz na 10 dni! a potem doszedl jeszcze bol, a ostatnio musiala byc poddana w szpitalu lewatywom aby wydalic kamienie kalowe :( ....to bylo okropne...
teraz w domu tez tylko lewatywy...
czekamy na ostateczna diagnoze, a potem zalezy: albo operacja...albo..wlasnie nie wiem co??? chirurg z prokocimia odradzal mi meczenie dziecka u gastrologa...

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

podam ci numer do tej babki i bedziesz dzwonic i sie umowisz na termin ale ja bym poszla prywatnie bo masz tylko tydzien czekania a nie miesiac.
i zapytasz jej co masz robic. bo ja jakos nie mam przekonania do lekarzy w prokocimiu.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

i co masz juz wynik ??

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Alergia na białko mleka krowiego imitująca chorobę Hirschsprunga
opublikowano: 2007-02-08
Autorzy cytowanej pracy opisali 17 noworodków i niemowląt, u których podejrzewano chorobę Hirschsprunga, ale ostatecznie jako przyczynę dolegliwości ustalono ciężką alergię.

U noworodków i małych niemowląt alergia na białko mleka krowiego może przebiegać z burzliwymi objawami ze strony przewodu pokarmowego, w tym z objawami rozdęcia pętli jelitowych i częściową niedrożnością jelit. Obraz kliniczny może sugerować nawet chorobę Hirschsprunga, ale nie stwierdza się typowych objawów w manometrii anorektalnej. Autorzy cytowanej pracy opisali 17 noworodków i niemowląt, u których podejrzewano chorobę Hirschsprunga, ale ostatecznie jako przyczynę dolegliwości ustalono ciężką alergię na białka mleka krowiego. Rozpoznanie alergii opiera się na badaniach immunologicznych i/lub próbnym leczeniu preparatami mlekozastępczymi.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

hmmm :?
ciekawe
tez nad tym myslalam ale pierwsza biopsja dala nam wynik sladowo dodatni- wiec Hirschsprung nie jest wykluczony ale alergia tez nie...
nie mielismy natomiast robionej manometrii i wlewu kontrastu co tez jest wykonywane w trakcie diagnozowania tej choroby
prosze podaj mi namiary na priv do alergologa
dzieki :)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

i co tam u Was słychac ????
powiedz mi jakie sa objawy tej choroby co ma twoja corka ?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

hej
na razie czekamy do przyszlego tyg na biopsje, po wyniku nie wiem co dalej :?
ogolnie Hania nie znosi lewatyw( niestety bez tego nie zalatwi sie) rano ma na czczo wypijac wode z miodem i kisielek z siemienia lnianego- na co zwykle reaguje histeria :( potem lactuloza- wszystko aby wspomoc jelitka, nie musze mowic, ze proby wprowadzenia diety wysoko blonnikowej sa narazie marne (surowek tez za nic nie zje, mleko ma ograniczone do minimum) jednym slowem koszmar :(
natomiast po lewatywach zdecydowanie poprawil jej sie apetyt - szkoda tylko, ze tym dietetytcznym jedzeniem pluje :?

a objawy:
-smolka oddana w 3 dobie zycia a powinna byc max do 48- lekarze wczesniej na to nie zwrocili uwagi
-ogolnie niechec do jedzenia, ssania-moje dziecko najchetniej spalo, bosssze ile ja sie nameczylam przy karmieniu piersia, zeby ona chciala jesc- pod opieka poradni laktacyjnej bylysmy 1,5 m-ca!
- przez pierwsze 4 m-ce zycia stolec raz na 10 dni! ale bez placzu czy bolu-to moze byc ok przy karmieniu piersia jednak:
-po rozszerzeniu menu i przy mleku sztucznym- kupki czesciej co 3-4 dni lecz z wielkim wysilkiem, placzem i bolem
a juz wtedy Hania jadla z reszta jak do tej pory tylko kleiki kukurydziane, sliwki itp.-wszystko co nie zatyka...
-czasami po okresie zaparcia nastepowala biegunka- teraz wiem, ze to jest takie popuszczanie kalu przy rozciagnietym jelicie a kamienie kalowe siedza dalej
- i tak az do teraz kiedy przez tydzien nie mogla sie zalatwic, az sie cala trzesla, miala takie napady skurczy (czopki glicerynowe natychmiast wypychala)
:( i wyladowalysmy w szpitalu na moja kategoryczna prosbe aby zostac na oddziale bo nie wiem jak mam pomoc dziecku...
dobrze, ze trafilam na przekochanego chirurga, ktory po konsultacji zadecydowal co dalej bo inni pediatrzy mieli to gleboko w d...

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

mam problem z moja corka i dlatego pisze do ciebie poniewarz nie wiem co robic doradz mi.

3 tygodnie temu wrocilismy ze szpitala poniewarz byl zum.
i goraczka 40 stopni i do tego infekcja gardła. i wymioty.

i jest juz 3 tygodnie od szpitala a córka ma straszne zaparcia nie chce jesc i jak wazyła 15 kg to teraz wazy 13,5 kg.
to sie ciagnie od szpitala.

dzis dostałam wyniki wszystko ok w moczu
krew za duzo leukocytów.
i doradz mi co mam robic

aha i skierowanie do gastrologa nam Pani doktor przepisała.

i doradz mi co mam robic ????

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

sorki, ale nie bylo nas w Krk
ale czemu myslisz, ze to zaparcie? coreczka prezy sie? chce zrobic kupke ale nie moze? czy poprostu dluuugo jej nie robi? bo zaparcie to wtedy jesli kupka jest robiona z bolem, jest okropnie twarda
czy moze przez spadek apetytu narazie nie wiele sie odlozylo...
a jak pije? duzo?
i czy w szpitalu miala problem ze zrobieniem kupki? bo moze zle kojarzyc miejsce i stad blokada psychiczna?
wogole w jakim wieku jest coreczka?

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

corka ma 2 latka i od miesiaca ma problemy ze zrobieniem kupy.
ma zaparcia bo mowi ze ja boli brzuszek i raz przybiera na wadze a raz z niej spada.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

wiecej niz od miesiaca i juz mam 2 skierowanie do gastrologa.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

saritka a robiliscie malej badania? kal na posozyty, badanie mykologiczne itd? to tez trzebaby sprawdzic...
ostatnio ktos mi mowil,ze choroby drog moczowych tez moga byc przyczyna- ale u nas posiew moczu byl ok
jesli masz skierowanie to idz, skonsultowac nie zaszkodzi
dajesz corci cos na poprawienie pracy jelit? lactuloze lub debridat?

my po drugiej biopsji mamy wyniki w porzadku! czyli hirschsprung wykluczony! ciesze sie a z drugiej strony dalej jestesmy w punkcie wyjscia...nic sie nie zmienilo jak narazie
tez wlasnie szukam jakiegos specjalisty, do alergologa umowie sie napewno tylko odbiore wynik z prokocimia

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

specjalisty o czego szukasz ??
robilismy badania te co mowisz i byly czyste tylko byly robione jak miała 1,5 roku
daje jej dicoflor
my tez posiew moczu mielismy ok.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 

Forum ciąża

» Fora Regionalne » Małopolskie

Strefa czasowa UTC [letni]