Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 11:41 am

Forum ciąża

» Fora Regionalne » Kujawsko-Pomorskie

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 362 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 19  Następna
Autor Wiadomość

Witam Was Kochane!
Powieccie mi do jakiego gin należycie? Ja chodze do Śliwczyńskiego, jest ogólnie ok, termin mam na 15 września, a z USG wyszło 12 październik...trochę sie martwie :( Rodziłyście w Inie w szpitalu?Albo gdzie zamierzacie? Jak jest? Słyszałam że dużo kobiet woli rodzić w Strzelnie. Orientuje sie któraś czy lewatywa i golenie robią każdemu, czy sie pytają? Coraz bardziej sie boje porodu....Jeszcze na Usg nie widać płci, tyle to wytrzymam, ale maleństwo sie jeszcze nie odwróciło :cry:
Pozdrawiam gorąco :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cześć Mada!
Rodziłam w Inie, ale miałam cc. Jestem pacjentką Zbomirskiej i bardzo to sobie chwalę. Przed cc nieco mnie ogolili, założyli cewnik, ale lewatywy nie robili, ale prze sn robią lewatywę. Nie jest to takie straszne...
Ciekawe, czy oprócz nas jest tu jeszcze jakaś inowrocławianka :D
Pozdrowionka!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

...

Ostatnio zmieniony pt paź 19, 2007 11:15 am przez Michelle_, łącznie zmieniany 1 raz

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Michelle_ ale nie na wszystko wpływ mają lekarze. Znam wiele dziewczyn, które rodziły w Inie i nie narzekały. Ja również chwalę sobie wszystko, co działo się ze mną w szpitalu. No, może poza panią z poradni laktacyjnej.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

....

Ostatnio zmieniony pt paź 19, 2007 11:15 am przez Michelle_, łącznie zmieniany 1 raz

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Kama75, a co z tą pania z poradni lakatacyjnej? dostałam tez skierowanie do pani Ratajczak. Musze sie tam udać...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Hej! Dziewczyny jestem zalamana, nie dawno wróciłam z wizyty, mialam pierwsze KTG, wszystko ok. Gin sie pyta czy wszystko wiem, a ja że płci nie wiem, a on ze ustalenie plci 30zł. Wiec poszłam z nim na Usg, i sie okazało ze dzidzius jest ułożony pośladkowo i bede miala CC. Płci tez nie mogl ustalic, bo pepownina miedzy nożkami:( ale powiedzialaze na 85% chlopak. I nie wzial kasy, bo sam pewien nie był. Oprócz tego mam żółtaczke typu B, i bede lerzala na jakims innym oddziale,ale mówi ze tam bede miała spokój. Powiedzcie mi jak to jest z cc? Mama termin na 15wrzesnia, czy mam sie zglosic w ten sam dzien i beda mnie cieli?czy jak? I czy jest sie świadomym, czy pod narkoza? A duze to rozciecie jest? Tak sie boje :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

....

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hej Dziewczyny!
Mada, tak jak Michelle_ opisała. Tyle że mnie do szycia nie usypiano. Michell, prawdopodobnie wystąpiła u Ciebie jakaś nietolerancja znieczulenia i w związku z tym właśnie uśpiono Cie.

Mada - będziesz leżała na septycznym to jest przy ginekologii. Jak byłaś na ginekologii w gab. lekarskim, to naprzeciw są sale spetyczne i faktycznie tam będziesz miała sporo spokoju i dobrze. Jeśli będzie inaczej - polecam zapłacenie tych 300 zł za pokój rodzinny, bo dzięki temu całą dobę będzie mógł być z Tobą ktoś z bliskich. Ze mna pierwszą dobę spędziła mama i byłam szczęśliwa, bo męża krępowałabym się poprosić o podłożenie podkładu, wyjęcie zakrwawionego. Poza tym mama zajęła się córcią. Weź pod uwagę, że po cc leżysz plackiem 12 godzin i wtedy ktoś musi zająć się dzieckiem, a w Inie dziecko jest od razu z mamą na sali pooperacyjnej. I osobiście radzę przestrzegać nakazu leżenia, bo dzieki temu unikniesz bólu głowy.
Ale po kolei:
:arrow: pójdziesz do szpitala we wskazanym przez lekarza dniu. Nie wiem, jak zrobi to Śliwczyński, bo z tego, co wiem, to nie pracuje w Inie.
:arrow: przyjmą Cię prawdopodobnie na patologię.
:arrow: będziesz miałą wykonane badania i w 2-3 dobie rano będziesz miała cięcie.
:arrow: warto ok. doby przed cieciem nie jeść, bo wtedy unika się mdłości w trakcie zabiegu.
:arrow: rano weź dłuuugi prysznic, czeka cię cieżka doba, więc warto się zrelaksować. Potem trochę ogolą Cię i założą cewnik - nie bój się, nie warto, nie taki diabeł straszny :D
:arrow: na salę wejdziesz na własnych nogach, ale wywiozą Cię już na łóżku. na sali zostaniesz wymazana septycznym mazidłem obłożona chustami i dalej, jak michelle_ pisała.
:arrow: wydobycie dzidzi od momentu znieczulenia trwa raptem 15 minut, szycie trwa ok pół godziny i dla mnie było dość nieprzyjemne - nie dlatego, że bolało, tylko znieczulenie lędźwiowe działa tak, ze nie czujesz bólu, ale czujesz dotyk. Więc szycie chwilami jest odczuwalne w formie delikatnych szarpnięć. A do tego dla mnie nieprzyjemne było odczucie "niemocy" w nogach" ich odrętwienia.
:arrow: następnie jesteś obmywana, pakowana w czystą koszulę i jazda na salę pooperacyjną. Na sali dostaniesz kroplówki nawadniające Cię oraz antybiotyk, a następnie jak będzie schodziło zneczulenie panie położne podadzą kroplówkę z pyralgina (chyba, ze jesteś uczulona, to wtedy z innym środkiem przeciwbólowym). Nie żałują przeciwbólowych środków, jednak ja miałam z sobą apap i kilka razy sobie łyknęłam (ale to już po pierwszej dobie).
W nocy będziesz mogła unieść się nieco na łóżku, ale nie rób sobie złudzeń będzie bolało i bez pomocy sama dziecka nie wyjmiesz z łóżeczka.
:arrow: w pierwszej dobie po cc nie jesz. przez ok 12 godz. tylko można mieć zwilżane usta (zabierz z domu kubek, łyżeczkę i wodę mineralną) zwilżanie dobrze wychodzi łyżeczką - panie połozne pokażą komuś, kto będzie z Tobą co i jak. Po 12 godz. małe łyczki picia. W drugiej dobie płynna dieta - dostaniesz zupkę mleczną, na obiad zupę. Warto zabrać z domu kisielki typu słodka chwila, wtedy ktoś będzie Ci mógł je zrobić w drugiej dobie.
:arrow: w szpitalu jesteś 5 dni od cc, do zdjecia szwów.

Mada nie chcę Cię uprzedzać do tej pani, bo może Tobie ona przypasuje. Ona mnie traktowała przedmiotowo, jak z przeproszeniem mleczarnię. Ale to nie temat na zdawkowe dwa zdania...
Właśnie, przygotuj się też na taką sytuację, ze nie od razu będziesz miała pokarm. Nie martw sie tym.

Michelle_ co masz na myśli z tym traktowaniem przez lekarzy? Czego sie spodziewałaś? Kto Ci tak zalazł za skórę?
Ja jestem młodą kobietą, ale ani od lekarzy, ani od położnych nic złego mnie nie spotkało. Wręcz przeciwnie. Czułam się otoczona opieką... Może jedynie trochę mało mówią, co się z Tobą dzieje i jak nie dopytasz sie, to nie wiesz, a jak pytasz, to niestety zdarza sie, że zbyją byle czym. A dodam, ze w ciąży dwukrotnie byłam w szpitalu.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

...

Ostatnio zmieniony pt paź 19, 2007 11:16 am przez Michelle_, łącznie zmieniany 1 raz

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Uuuu... Miechelle_ to miałaś faktycznie pecha :? A kto tak warczał na Ciebie? No wiesz... faktycznie wkurzajace! I może przyczynić się do złych wspomneń...

A jak dzidzia? W jakim jest wieku? Co porabiasz na forum? Bo widzę, ze jesteś od paru dni? Przyszła mamusia?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

...

Ostatnio zmieniony pt paź 19, 2007 11:16 am przez Michelle_, łącznie zmieniany 1 raz

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dzieki Dziewczyny że mi wszystko opisałyście:* :* Mam 22 lata i to moje pierwsze, strasznie sie boje tej cesarki,ale dużo osób mi mówi ze to lepsze ni ż naturalny poród. Nie wiem jak sobie dam rade z dzidzia,bo ciężko napewno mi bedzie wstać, położna pomoże?? a zakładanie cewnika boli bardzo? Jak to wyglada? :?: :oops: A bede miala cc w dzien w którym mam zaplanowany porod? A wcześniej jakies dodatkowe badania pewnie? Znów tyle pytań zadalam :oops: Buziaki

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

...

Ostatnio zmieniony pt paź 19, 2007 11:17 am przez Michelle_, łącznie zmieniany 1 raz

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

A napiszcie mi co mam wziąś do szpitala...dla siebie i maluszka. Czy jakieś ciuszki? Pampersy? A po cc tez występuje tak obfite krwawienie, pozwalają zakladać takie jednorazowe majtki? Jak to jest w Inie? Pozdrawiam :P Buziaki

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

...

Ostatnio zmieniony pt paź 19, 2007 11:17 am przez Michelle_, łącznie zmieniany 1 raz

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dziekuję Ci za informacje :* Wiesz na USg nie było widać jaka płeć, na ostatnim USG które mialam tj, 22 sierpnia gin mi powiedział że na 85% synek, ale sam nie jest pewien, bo mały się ułożył pośladkowo i pupą mocno do ściany mojego brzuszka przytwierdzony, a na dodatek ma pepowine między nóżkami. Więc do końca nie wiem, ale juz tylko 3 tygodnie pozostały:)
A Ty co masz ? Teraz kolejne maleństwo?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

...

Ostatnio zmieniony pt paź 19, 2007 11:18 am przez Michelle_, łącznie zmieniany 1 raz

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hej Dziewczyny!

Nie było mnie kilka dni... A Wy tu sobie pogadałyście trochę...

Michelle_ a to dopiero niespodzianka, sądziłam, ze Wasielewski to wcielenie dobroci i spokoju...

Mada - u mnie krwawienie było b. obfite i to praktycznie od razu. Najpierw będziesz miała podkłady - sama i tak nic nie zrobisz. A później majtki (wzięłam ze sobą te, które nosiłam w ciąży) i podpaski maxi. Przed obchodem zdejmowałam majtki i zakładałam ten szpitalny podkład i cześć. Miałam fart, bo w szpitalu byłam m.in. przez weekend, więc tylko był lekarz dyżurujący, a więc obchody były symboliczne. Za to Staśkiewicz, szkoda gadać... :evil: Koszule nocne tak od 3 doby mia,łam już swoje, zawsze to przyjemniej (przynajmniej dla mnie).
I weź po duwagę, ze poza nielicznymi wyjatkami, jeszcze sporo dni kobiety wyglądają po porodzie jak w ciąży, wiec koszula nie moze być zbyt mała. Ja miałam 3 koszule i często zmieniałam, bo u mnie organizm zaczął szybko wytracać wodę zgromadzoną w organizmie podczas ciąży i bardzo się pociłam. Mama zabierała brudne i przynosiła następnego dnia czyste.

Co do maluszka, gdyby było ciepło, to tak, jak pisała Michelle - w kaftaniku, pampersiku, skarpetkach - w rożku). Ja byłam podczas upałów, wiec Zuzka była w cienkich bawełnianych śpioszkach i kaftanikach albo pajacykach. Przykryta kocykiem, bo w rożku pociła się. Niedrapki kup koniecznie. Maluszki mają niesamowicie ostre pazurki, a przez dobre 2 tyg. ich nie obetniesz. Drapią się niemiłosiernie... Jak się dokopię w fotosiku, to Ci tu wkleję kilka fotek ze szpitala.
Pampersiki i chusteczki do pupy oraz jakiś kremik miałam swoje, ale wieczorem Zuza była brana do kąpieli i wtedy pani pytała tylko o chusteczki do pupy, pampersów nie chciała, a często nawet było tak, że Zuzia przyjeżdżała po kąpieli z kilkoma papmersikami włożonymi do łóżeczka.
Co do chusteczek, to kup jakieś typu sensitiv, a kremik do pupy - polecam bepanthen lub linomag - maść. Bepanthen też można stosować na brodawki. Gdyby jednak coś sie działo, położne same przyniąsoą Ci jakieś mzidło (w moim przypadku tak było).

Ranyyy znów się rozpisałam. Gdybyś chciała pogadać, napisz na priva, to przyślę Ci nr telefonu :D

Michelle - w przyszłym roku będziemy trzymały kciuki! :wink:

Mada - Chodzisz do szkoły rodzenia?

A, i dziewczyny trzymajcie się zasady, by nie umieszczać swojego postu,po poście. Jeśli nikt po Was nie pisał, a chcecie coś dodać, użyjcie opcji zmień.

Jeszcze mi się przypomniało - Mada w szpitalu dostaniesz jeden albo 2 (ja dostałam 2 szt.) kartoników z próbkami kosmetyków, proszków do prania, pampersem, skarpetkami i innymi duperelkami dla dzieci, więc jeśli nie kupiłaś kosmetyków - nie kupuj. Potestujesz trochę na tych ze szpitala, coś doradzi Ci położna i wtedy zdecydujesz. Ja np. nigdy nie użyłam mydła, które kupiłam dla Zuzi, bo miała b. suchą skórę i trzeba było ją kąpać w emulsji Oilatum.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 362 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 19  Następna

Forum ciąża

» Fora Regionalne » Kujawsko-Pomorskie

Strefa czasowa UTC [letni]