Dzisiaj jest ndz maja 17, 2026 4:22 am

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Maluchy

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Witam serdecznie,

Zostaliśmy właśnie poinformowani, że nasze dzieci w zerówce nie będą uczyły się literek i czytania... będą robiły to co 5-latki czyli to co w zeszłym roku (może w inny sposób). Jestem zbulwersowana!
Tymbardziej, że dzieci w wieku 6 lat oczekują czegoś więcej.

Do szkoły dziecka nie posłałam; w całej szkole jest tylko jeden 6-latek w klasie pierwszej. Nie posłałam dlatego, że dzieci z tegorocznych klas pierwszych są po prawdziwej zerówce (znają wszystkie literki, w dużej części umieją czytać), a nie po czymś takim, co proponuje przemądra ustawa. A więc od razu start mojej córy byłby utrudniony, nie chcę fundować Jej takiego stresu.

Napiszcie - jestem ciekawa jakie programy realizowane są w innych miejscowościach.

Ja po prostu będę Ją uczyć w domu dodatkowo, żeby nie straciła czasu, bo umysł w tym wieku jest najbardziej chłonny...

i na zawsze w naszych sercach: nasz Aniołek - [*] ok. 14 t.c. - 05.2007 [*]

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

moja uczyła się w zerówce literek i cyferek.
teraz poszła do 1 klasy i na zebraniu dowiedziałam się że pozna tylko cyfry od 1 do 10..... bo edukacja musi być na równi z sześciolatkami które poszły do szkoły.... dla mnie to jakaś paranoja...... :!: tylko robiła to samo w zerówce... :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dzieci w zerówce nie powinny się uczyć literek i cyferek, ponieważ od tego roku weszła taka podstawa programowa, heh :/ ale panie powiedziały, że będą nauczać. Już Martusia zabrała piórnik do przedszkola :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mamucha_martucha - no właśnie o to chodzi w tej przemądrej ustawie - uwstecznić! W przedszkolu wywieszone zostały programy dla 5-latków i 6-latków i co widzę? Programy są identyczne!!!

Gosiu - no to masz szczęście - trafiłaś na mądre nauczycielki!
Nasze oczywiście będą się trzymać twardo ustawy... Najmłodszej córy nie oddam do tego przedszkola - już postanowione!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

nasza pani wychowawczyni też będzie się starała robić więcej, tyle że jeżeli zauważy że któreś dziecko ma problem wtedy przystopuje...

osobiście uważam że w tej sytuacji cała nadzieja w rodzicach, który po pierwsze powinni naciskać samą dyrekcję przedszkola, szkoły aby nauczyciele starali się wybiegać po za ustawę,
po drugie co dla niektórych zapracowanych będzie problemem, częściej uczestniczyć samemu w edukacji maluchów nakłaniając ich do robienia ćwiczeń, czytania książek i motywowania do nauki również w domu.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

Cytuj:
osobiście uważam że w tej sytuacji cała nadzieja w rodzicach, który po pierwsze powinni naciskać samą dyrekcję przedszkola, szkoły aby nauczyciele starali się wybiegać po za ustawę,
dokładnie :wink: W przedszkolach jest taki punkt w programie ,że w grupie są zajęcia z tego czym dzieci się interesują. Czemu nie miały by być to literki i cyferki :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

w końcu od czegoś jest rada rodziców ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

U nas niestety kierowniczka jest tak sztywna, że to ona wszystko zastopuje, byle nie podpaść "u góry", więc na inwencję nauczycielek nie liczę.

Ale już ja się postaram, żeby moja córa chodziła do przedszkola z "materiałami do pracy indywidualnej" - zamiast rysować w wolnym czasie po raz pięćsetny Kopciuszka - będzie po prostu liczyć sobie i pisać :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

Dziewczyny moja mama jest nauczycielka, juz emerytowana.

Panie w zerowce uczy dzieci pisac, ale nie umialy tego profesjonalnie.

Jedne uczy, aby laczyc literki, drugie nie ...

Takie dziecko pozniej mialo zle nawyki w szkole i w ten sposob
problemy :(

Dzieci uczyc sie nie beda w zerowce czyli jak beda miec 5 lat literek (pisania), poniewaz beda to robic jak pojda do pierwszej klasy ;)

edit:

Wydaje mi sie, ze w to Nas rodziach teraz spoczywa
duzo odpowiedzialnosc. Jesli chcemy, aby nasze dziecko nie mialo
problemow z czytaniem i pisaniem to sami musmi z nim sioasc i uczyc :?

Strasznie namotali :?

Teraz sa te grupy laczone 5 i 6 latkowie :?

Masakra :?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Delfinka dużo jest racji w tym co piszesz... ale mnie chodzi o coś innego. Za dwa czy trzy lata jak 6-latki pójdą obowiązkowo do szkół - będą się uczyły pisać w szkole - zgoda.
Ale ja mam córkę 6,5 letnią, która w przedszkolu w tym roku nic konkretnego nie będzie się uczyła i dopiero za rok w szkole spotka się z tym, z czym powinna już teraz...
Na szkołę się nie zdecydowałam, bo z kolei dzieci w tegorocznych pierwszych klasach uczyły się w zerówce i czytania i pisania, więc Ona byłaby od początku mniej wyedukowana, a że jest ambitna to nie chciałam Jej fundować dodatkowych stresów...
Ja nie chcę, żeby moja córka była jakaś bardzo "do przodu", tylko najzwyczajniej szkoda mi tego roku; dzieci w tym wieku są takie głodne wiedzy. I dlatego próbuję Ją uczyć sama!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

mask rozumiem Cie.

No do d**y, zrobili tylko zamieszanie :?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam
jestem mama 3 chłopcow w wieku 15 lat,12, i 2 latka. szczeze powiem ze bardzo sie boje o najmlodszego jak czytam co piszecie o ustawach . niestety jeszcze sie nie zaglebialam bo mamy troche czasu do zerowki a znajac zycie ustawa moze sie zmienic z 10 razy.
ja pamietam ze dwoch moich chlopakow w zerowce uczylo sie literek, cyferek. panie uczyly literki ale drukowane i bez laczenia wlasnie po to aby pozniej nie mialy dzieci w szkole problemu bo kazda nauczycielka uczy inaczej pisac.
nasz system oswiatowy bardzo mi sie nie podoba jak i wprowadzenie 1 klas dla 6latkow tak i tez stworzenie gimnazjum. wiekszosc dzieci ma problemy z adaptacja.
pozdrawiam i rzycze sukcesow w nauce maluchow

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No właśnie - najgorsze są te lata wprowadzania zmian..
To te roczniki niestety najbardziej ucierpią :(
Za parę lat będzie to normą, że dzieci 6-letnie idą do szkoły i tam UCZĄ SIĘ LITEREK. A teraz takie same 6-latki nie mogą się uczyć, bo muszą "równać do młodszych".
I tak jak zauważyłaś mkt - o ile znowu coś się nie zmieni :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Osobiście uważam, że dzieci z literkami i cyferkami powinny być oswajane od 3 roku życia, bo przecież pisanie i czytanie to taka sama niezbędna umiejętność jak jedzenie, chodzenie, mówienie... Zauważyłam, że dzieci, które wcześniej nauczyły się czytać (ok 4-5 lat) to w przyszłości mają mniejsze problemy z czytaniem na głos, czytają dużo szybciej i płynniej niż ich rówieśnicy, którzy tę naukę rozpoczęli później (ok w wieku 7 lat). Zaobserwowałam również, że takie dzieci na ogół lepiej się uczą. Nie jestem nauczycielem, ale może też ktoś to zauważył?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja jestem dokładnie tego samego zdania!
My jako rodzice możemy uczyć dzieciaki w domu, jednak nie jestem nauczycielem i nie uczę tak jak zrobiliby to nauczyciele (tylko może lepiej :wink: ). Jednak szkoda, że prawdziwej nauki w zerówce nie będzie! I jeszcze raz stwierdzam, że to po prostu strata czasu cała ta zerówka w okresie przejściowym mądrej reformy!

A to, że dzieci interesują się literkami już w młodszym wieku to już inna sprawa i oczywiście należy to wykorzystać :) Przy czym nic na siłę, bo też w tej kwestii nie ma reguły! Przykładem jest mój syn, który w ogóle nie interesował się czytaniem przed zerówką, a nawet przed 1 klasą! Ale jak już poszedł do szkoły - raz dwa nauczył się czytać i na koniec 1 klasy czytał super płynnie i co najważniejsze ze zrozumieniem.

Natomiast córka moja jest całkiem inna - ona by już natychmiast chciała wszystko umieć - zawsze taka była! I tutaj przydałaby się pomoc nauczyciela... No ale na razie musimy dać radę sami - my - rodzice!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hej dziewczyny....
Moje dziecko to dopiero ma "zakręcony" program.... :roll:

Teraz chodzi do sześciolatków, choc za miesiąc skończy dopiero 5 lat.... :roll:
Uczy się literek - dzieci mają książeczki "ABC sześciolatka"... Była propozycja,żeby Młodej kupic "ABC pięciolatka", ale miałam obawy,że nie będzie chciała innej książeczki, ona teraz wszystko chce robic tak jak jej "przyjaciółka".... :wink:
Pisze więc w książeczce dla sześciolatków, nawet coś jej tam wychodzi....za rok "zostanie" w sześciolatkach, więc znowu będzie miała ten sam program - a następnie pójdzie do pierwszej klasy, gdzie ponownie będzie się uczyła tego samego.... :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

Arwilla no wlasnie bo tak namieszali, ze sa teraz grupy laczone
5 i 6 latkowie razem :?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Tak - grupy łączone i obawiam się, że większa część rodziców w przyszłym roku pośle dzieci o rok wcześniej do szkoły, mimo nieprzygotowania szkół dla tak małych dzieci. Poślą dlatego, żeby dziecko nie uczyło się 2 lata z rzędu tego samego!

Oczywiście nie wszystkie szkoły są niedostosowane, ale moja jest nieprzygotowana do potęgi n! Przykład? Proszę bardzo: do świetlicy szkolnej zapisane jest około 150 dzieciaków, a świetlica składa się z dwóch sali wielkości zwykłych sal lekcyjnych!!! A z tego co wyczytałam w nowej ustawie i rozporządzeniu - pierwsze klasy mają być oddzielone od starszych. U nas jest to po prostu niewykonalne!

Arwilla - ale i tak masz lepiej, że uczą Twoje dziecię literek, pisania i czytania. Po prostu przez dwa następne lata sobie udoskonali te umiejętności :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

witam dołączę się do waszej dyskusji :)

moja Julka chodzi do małego przedszkola w którym są dwie grupy tylko, jedna to 3 i 4 latki (maluchy) a druga to 5 i 6 latki (starszaki).
Na zebraniu z rodzicami na początku roku pani dyrektor poinformowała nas o zmianie w ustawie, ale powiedziała że jeżeli dzieci będą chciały się uczyć to nie widzi przeszkód :)
szczególnie że w grupie starszaków są już dzieci które w zeszłym roku już trochę się uczyły literek i cyferek więc nie może im teraz zabronić nauki... zresztą Julka w zeszłym roku będąc jeszcze w maluchach uczyła się też literek i cyferek bo maluszki chciały, raz pani dyrektor miała z nimi zajęcia i była w szoku bo dała im tak dla "jaj" zadania dla 6 latków i poradziły sobie świetnie :)

moim zdaniem podejście do tego tematu w dużej mierze zależy od dyrekcji i przedszkolanek oraz rodziców którzy powienni ten temat poruszyć na zebraniu

druga strona medalu jest taka że te dzieci które uczą się w przedszkolu literek jak pójdą do szkoły obojętnie czy jako 6 czy 7 latki to będą się zwyczajnie nudzić podczas gdy inne dzieci będą się uczyć literek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Moja córa jest chętna do nauki, jej koleżanki i koledzy również,
ale "szanowna" dyektorka nie będzie łamać przepisów... po prostu tak jest łatwiej i tyle... A co do rodziców - jacyś w ogóle obojętni w większości.. nie wiem, może to ja trochę przesadzam?
Tak więc zostaje nam nauka w domu, oczywiście dobrowolnie i bez przymusu :)
Ja tylko jedno wiem: na pewno nie poślę do tego przedszkola najmłodszej mojej córci!

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Maluchy

Strefa czasowa UTC [letni]