Dzisiaj jest ndz maja 17, 2026 3:09 am

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Maluchy

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

moj 2,8 letni synek do tej pory spał z nami-nie przeszkadzało to nam i nadal nie przeszkadza, gdyby nie to, że za 8 miesięcy będzie miał rodzeństwo. nie może przecieżspaćw tym samym pokoju co maluszek, bo będzie się ciągle budził. Nie chcemy stosować metody szokowej, więc narazie zrobiliśmy tak: usypiamy go z mężem oboje. potem w nocy syn śpi z mężem, a ja w tym samym pokoju, ale na innym łóżku. Ale dziecko wtedy budzi nam się w nocy po 4 razy i płacze, że niby chce na nocnik, że chce wody, itd.
Proszę, nie mówcie tylko mi teraz że źle zrobiliśmy przyzwyczjając dziecko do spania razem; to jest bowiem dość subiektywne odczucie. co prawda mamy teraz problem do rozwiązania, ale i radośći i więzi rodzinnej dostarczało nam to mnóstwo. no i wygoda, gdy był jeszcze niemowlakiem.

NA tym etapie potrzebuję konkretnej porady od rodziców, któzy mieli taką samąlub podobną sytuację, jak przez nią przebrnęli.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Doradzić, to nie doradzę, bo mój syn od urodzenia spał sam, najpierw w łóżeczku, teraz ma już z swój pokój i łóżko....ale moja szwagierka ma podobną sytuację do waszej....
Gdy 6 lat temu urodził się im córka, dla wygody od początku wzięli ją do siebie i tak minęło pięć lat wspólnego leżakowania :wink: 3 miesiące temu urodził im się synek.....i to jest już dla mnie horror ....oni śpią w czwórkę w sypialni an jednym łóżku.....Córka nie chce nawet słyszeć o tym, że powinna spać sama, no i mały od urodzenia jest uczony tego samego....Dla mnie jest to po prostu paranoja......po ich przykładzie widzę, ze chyba nie ma złotego środka na oduczenie dziecka od spania z rodzicami!!!
Im się nie udało rozwiązać tego problemu, a mało tego nadal brną w ten ślepy zaułek
Piszesz, że wspólne spanie wzmacniało wasze więzi rodzinne.....dla mnie wzmacnianie polega raczej na aktywnym spędzaniu czasu z dzieckiem-zabawy, wycieczki do zoo, rozmowy itp....
Mam jeszcze pytanie-czy z drugim maluszkiem zamierzacie spać w jednym łóżku?
Życzę pozytywnego rozwiązania sprawy-pozdrawiam!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja1975 moja córcia dość długo spała ze mną. Jak była malutka spała w łóżeczku, potem już nie chciała. Nie pomogła nawe możliwość samodzielnego wychodzenia z łóżeczka. Dlatego spała ze mną. Przyznam się, że lubiłam jak przytulała się do mnie przed snem. Ale przyszedł czas na samodzielne spanie i rozstanie obyło się bez problemu :D . Kupiliśmy małej łóżko drewniane z barierką i bardzo lubi na nim spać. Z tej jej przeprowadzki do własnego łóżka zrobiliśmy ważne wydarzenie. Jaka była podekscytowana jak kurier przywiózł jej własny materac do łóżka:lol: A nie wspomnę o radości kiedy przywieźliśmy łóżko :lol: .Potem wszystkim opowiadała, że ma swoje własne łóżko. Czasami woła mnie, żebym z nią spała, ale niezbyt często, bo jak sama stwierdziła" jest nam ciasno" :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

A synek ma swoje łóżeczko już? Czasem pomaga właśnie wspólny zakup nowego łózka. A jak już ma to jakąś super pościel można mu kupić.
Dla 3-latka łóżko to już właśnie takie dość długie z barierką. Ja mieszczę się ze swoją Zuzią na takim- trochę nie ma się jak kręcić, ale parę godzin da się przeleżeć (korzystam z tego czasem przy usypianiu lub jak Zu jest chora i w nocy np. męczy ją kaszel). Może przez jakiś czas mogłabyś spać z synkiem na nowym łóżku żeby się przyzwyczaił, potem na materacu obok a potem już osobno.
Tak sobie wymysliłam, nie wiem na ile to dobry sposób.
Małe dzieci ponoć właśnie metodą "na siłę" się przenosi i czeka te "kilka" nocy aż przestaną płakać i się przyzwyczają, ale do mnie też taka metoda nie przemawia ;)

Doświdczenia nie mam bo Zu od początku spała osobno. Ale trzymam kciuki i życzę powodzenia!!!
pozdrawiam ciepło!

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

proponuję tu zajrzeć
http://www.forum.e-mama.pl/viewtopic.php?t=40307

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

my narazie robimy w ten sposób: wieczorem usypiamy synka razem, potem jak on zaśnie to wstajemy. Gdy kładziemy się też spać, to z synkiem śpi mąż, a ja na materacu w tym samym pokoju. Dlaczego to ja śpięosobno, a nie mąż? Dlatego, iż to głównie od mojej nocnej obecności trzeba odzwyczaić synka. Więc tak jak to radziła któraś z Was, zaczynam to robić stopniowo. Synek co prawda, wstaje rano, jakies 30 minut po tym, jak ja wstaję do pracy, ale robił tez tak wcześniej, budził się, gdy ja szłam do pracy.

Za jakiś czas spróbujemy z tymi przenosinami do drugiego pokoju. tylko nie wiem czy kupować mu nowe łóżeczko. w tym pokoju bowiem stoi prawie nowa kanapa. Ale za to może pomyślę o jakimś innym wyposażeniu męskiego pokoju. no i może na początek będzie tam spał z tatą.

Nigdy nie byłam zwolenniczką tego zostawiania dziecka w łóżeczku: "niech sięwypłącze przez kilka nocy". może to błąd, a może nie.

Tym osobom, któe udzieliły mi kilku konkretnych rad-serdecznie dziękuję.
Zaś tym ,które-jak widzę, wypowiedziały się na forum, aby opowiedzieć jak idealnymi są matkami, poweim tylko tyle: my siędzieckiem zajmujemy dobrze, spędzamy z nim czas maksymalnie jak tylko się da. Inspirujemy je i zachęcamy do twórczych zabaw. Dziecko rozwija się bardzo dobrze, jest przeważnie wesoło, przyjaźnie nastawione i emanuje miłością. Oczywiście to pewnie moje subiektywne odczucia. Ale na codzień spotykałam sięz tyloma mamusiami w piaskownicy, które tak zaciekle porónywały swoje dzieci z moim (oczywiście na swoją korzyść), typu, "czego to jużta Amelka nie umie", albo "mój Adaś to juz tak pięknie chodzi". a potem okazywało się coś zupełnie innego.

Mojemu dziecku nic nie brakuje i jakoś nie staram się zabierać głosu na forum, aby tylko pokazać komuś, że ja zrobiłam lepiej.

Po prostu - nie muszę się dowartościowywać.
A jak mam problem-pytam - nie udaję encyklopedii.

Jeszcze raz dziękuję za cenne rady tym, któzy mi ich udzielili.
pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Z pierwszą córeczką też miałam taki sam problem co Ja1975 tez spała z nami dopuki nie zaszłam w druga ciążę ale kupiliśmy jej nowe łóżko już większe (nie łóżeczko dla niemowląt) i tłumaczyliśmy jej że to jej nowe łózko że jest duża i powinna już spac sama i udało się co prawda przylatywała do nas na wieczór lub rano ale zasypiała u siebie a z drugą córeczką już nie dopuściłam do sytuacji żeby spała z nami od początku miała swoje łóżeczko :

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

tak trzymaj Ja1975 każde dziecko jest inne i inaczej się rozwija gratuluje ciąży

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Maluchy

Strefa czasowa UTC [letni]