Dzisiaj jest ndz maja 17, 2026 2:30 am

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Maluchy

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

czy jest tu jeszcze jakaś mama, która nie chce posyłać swojego dziecka do przedszkola? bo na razie czuję się osamotniona :(

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

a czym jest to spowodowane?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

1) tym, że jeżeli mam możliwość siedzenia w domu i spędzania czasu z dzieckiem to wolę to robić sama
2) tym, że sporo się złego o przedszkolach nasłuchałam (że dzieci niedopilnowane, że nienakarmione...)
3) tym, że jeżeli dziecko pójdzie do przedszkola to ja będę musiała prawdopodobnie iść do pracy a póki co jest to bez sensu ponieważ niedługo zaczynamy starania o następne maleństwo

i jeszcze kilka innych powodów, ale te są tymi głównymi

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

1 i 3 powód jest poważny więc wszystko jasne :D co do:

anelma pisze:
2) tym, że sporo się złego o przedszkolach nasłuchałam (że dzieci niedopilnowane, że nienakarmione...)
to chyba trochę przesadzasz... nie można wszystkich mierzyć tą samą miarą!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

może przesadzam, faktycznie....ale większość moich znajomych bardzo narzeka na przedszkola do których chodzą ich dzieci... że panie to tylko kawkę piją, że są szczęśliwe i wystarczy im jak dzieci się same sobą zajmują, że nie zwracają uwagi na to, że dziecko chce siusiu czy coś poważniejszego...

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Za to moje są zachwycone i najważniejsze, że ich pociechy z radością wstają z rana. A to przecież o ich dobro w tym wszystkim chodzi, uciekam pomidorówkę gotować, pozdrawiam :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

anelma moje dziecko właśnie jest dziś 4 dzień w przedszkolu :lol: :lol: a cały zeszły rok chodził do żłobka(fakt ze ja pracuje i mąż tez) a teraz druga dzidzia też jest w drodze. Jest przedszkole i "przedszkole"....nie w każdym są panie którym zależy tylko na wypiciu spokojnie kawy i zeby jak najwięcej dzieci było chorych bo im będzie łatwiej z mniejszą grupą.
A jednak 3 latek szybciej się rozwija w grupie, uczy samodzielności....ja wiem że tego można nauczyć w domu, ale często jest tak że dzieci bardziej słuchaja obcej osoby niż rodziców. A przede wszystki dzieciom jest potrzebny kontakt w grupie i łatwiej mu się później przystosować w zerówce czy w szkole( a tam już będziesz musiała posłać dziecko :wink: )
Oczywiście każdy robi jak uwaza i jak mu serce podpowie :wink:
Na początku jest cięzko, bo pierwsze ok 2 tygodnie dzieci w przedszkolu płaczą....ale to się kończy i z chęcią chodzą. Byłam pierwszego dnia z godzine z Wiktorem i widziałam że te panie strasznie przeżywały że dzieciaczki płaczą i się nbie chcą uspokoić....im też jest cięzko.....

przemyśl swoją decyzje......dobre chociaż 5 godzin bez leżakowania

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hmmm ja wiem, że dzieci rozwijają się szybciej, ale dla mnie to jest takie trochę odrywanie dzieci na siłę od rodziców...albo wręcz jak to było w przypadku mojej znajomej- pozbywanie się dziecka bo jej przeszkadza... :( może mam trochę dziwne spojrzenie na ten temat ale mimo, że dzieci w przedszkolu głównie się bawią to wg mnie jest to trochę takie zabieranie dzieciństwa... coraz wcześniej chcą żeby te dzieci posyłać do szkół i przedszkoli i jednocześnie wydłużają wiek emerytalny... :(

p.s. ja nie chodziłam do przedszkola i byłam z tego powodu baaaaardzo zadowolona, i do tej pory jestem i nie żałuję że do przedszkola nie chodziłam (może to i przez to, że wcześnie przestałam spać w ciągu dnia a w przedszkolu nie ma zmiłuj- leżakowanie musi być) :)

p.s.2 mówisz, że dobrze jest dziecko zaprowadzić chociaż na te 5 godzin? żeby spędziło czas z rówieśnikami? kurcze, przecież spędza- chodzę z nią na plac zabaw, do piaskownicy pod blokiem i nawet ładnie się z dziećmi bawi... :( chyba faktycznie będę musiała to przemyśleć...

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

alema twoje dziecko ma dwa latka więc do żłobka nie ma sensu posyłać skoro nie pracujesz, ale już jako 3 latka do przedszkola warto posłać nawet na 5 godzin.
Moja córcia też chodzi 4 dzień do przedszkola. Płakała ale nie dlatego, że nie chce być w przedszkolu ale dlatego, że za szybko po nią przyszłam. Bo są dzieci, bo są zabawki. Dziecko uczy się zachowania w grupie.
Może gdyby miała młodsze lub starsze rodzeństwo została by w domu.
Tak jak pisze barbra nie wszystkie przedszkola maja takie opinie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

do żłobka to na pewno nie pójdzie, no chyba, że nie będę miała wyjścia i będę musiała iść do pracy ale teraz to mi dałyście do myślenia z tym przedszkolem...
a powiedz mi...Twoja córka chodziła do żłobka wcześniej? czy od razu do przedszkola i jej się od razu spodobało?

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Zabawa w pisakownicy czy na placu zabaw to zupenie co innego, jak jedzenie wspólnie przy stole z innymi dziećmi, zabawy w grupie, dzielenie się zabawkami. A jak przyjdzie jesień czy zima to zabaw na placu zabaw jest jednak mniej....a w przedszkolu dzieci są codziennie. A choroby ,,,nieuniknione, :lol: :lol: :lol: powodzenia do przemyślenie masz troche czasu, wnioski się skłąda w okolicy marca...a często wcześniej są dni otwarte w przedszkolach, zawsze możesz się rozejrzeć w okolicy i popytać w przedszkolu. Co prawda w Warszawie ciężko jest się dostać dziecku do gdzie jeden rodzic nie pracuje.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

mój synek 31 sierpnia skończył 3 latka i od wczoraj uczęszcza do przedszkola....ja nie pracuję, a mimo to posłałam małego do przedszkola, bo uważam, ze wśród dzieci będzie się lepiej wychowywał.Pani przedszkolanka już zauważyła, że naśladuje starszych kolegów, więc nabywa szybciej nowych umiejętnosci.....A z drugiej strony, jak zawiozę małego na 8 , to do 13 spokojnie mogę iść na zakupy, posprzątać, ugotować obiad......wiem, ze mały w tym czasie jest pod dobrą opieką!Nasze przedszkole jest na wsi, liczy około 25 dzieciaczków, więc na pewno wszystki są dopilnowane......
A najważniejsze jest to, ze Patrykowi się tam tak podoba.....

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hmmm tyle, że jeżeli chciałabym ją posłać do przedszkola od przyszłego roku to już teraz musiałabym ją zapisać... i nadal nie jestem przekonana czy to jest takie dobre rozwiązanie skoro ja siedzę w domu :(

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Atka nie chodziła wcześniej do żłobka. Ja od początku postanowiłam że jak skończy trzy latka i nie będzie miała rodzeństwa to idzie do przedszkola. Od lutego opowiadałam jej o przedszkolu co tam dzieci robią. Wcześniej były zajęcia adaptacyjne na których mogłam być razem z nią. Dni otwarte. Maluszki mogą na początku zabierać ze sobą ulubioną zabawkę.
To nie to samo co zabawa na placu zabaw. W przedszkolu dziecko uczy się samodzielności i wspólnej zabawy. Moja była niejadkiem, a w przedszkolu przy dzieciach wcina wszystko nawet grochówkę której nie lubi.

edit

Ja bym na Twoim miejscu zapisała zawsze przecież można zrezygnować u nas lista rezerwowych jest bardzo długa.
A dziecko czy pójdzie teraz do przedszkola, czy do zerówki to i tak swoje odchoruje.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Anelma- mamy dzieci w tym samym wieku i moja też prawdopodobnie nie pójdzie do przedszkola. Tzn do trzylatków, bo jak skończy 4 to chciałabym ją już posłać. Tylko nie wiem czy będzie to możliwe, teraz z tymi miejscami taka masakra. No ale nam i tak zapewne zostaje tylko prywatne więc może się tak uda (u nas do państwowego się dostać to cud).
Moje powody? Takie jak u Ciebie 1 i 3 :). Za 2-3 miesiące chcemy się starać o drugie dziecko. Jakby się udało w miarę szybko to drugie dziecko urodziłoby się na jesieni przyszłego roku i wtedy nie wyobrażam sobie tego- wiadomo, że córka przynosiłaby różne choroby z przedszkola i zarażała maluszka. Także nie widzę tego organizacyjnie- wiem jak na początku jest ciężko z maleńkim dzieckiem i pewnie czasem trudno byłoby mi odbierać córkę o stałych porach (mąż wraca za późno).
Któraś z Was napisała, że warto posłać dziecko chociaż na 5 godzin. Super, ja bym chętnie posłała na np 4 godziny, tyle, że straciłabym wtedy wychowawczy. Takie u nas prawo..
Ogólnie zgadzam się z Wami, że przedszkole jest ważne dla rozwoju dziecka, no ale czasem się układa tak, że naprawdę nie wydaje się to być najbardziej optymalną możliwością.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

no właśnie z tymi państwowymi przedszkolami to jest jakaś masakra a tak prawdę mówiąc, to różnicy między państwowym a prywatnym przedszkolem praktycznie nie ma...nawet kosztują podobnie :)
może i ja poślę Oliwkę jak skończy 4 czy 5 lat do przedszkola, ale jako 3-latki bym jej nie puściła...
z drugiej strony...apropo's tego drugiego maluszka, to oddanie starszego dziecka do przedszkola też ma swoje zalety, bo zajmować się jednym i patrzeć co chwila na drugie czy czegoś nie psoci... :)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

avida dlatego napisałam że gdyby moje dziecko miało rodzeństwo pewnie zostało by w domu albo poszło jako 4-5 latka do przedszkola.

Cytuj:
Ogólnie zgadzam się z Wami, że przedszkole jest ważne dla rozwoju dziecka, no ale czasem się układa tak, że naprawdę nie wydaje się to być najbardziej optymalną możliwością.

Dlatego napisałyśmy że warto posłać a nie że to konieczność, przecież nic by się nie stało gdyby moja córka się nie dostała i nie chodziła do przedszkola, spróbowałabym pewnie jakiś dodatkowych zajęć na jesień- zimę by jakoś urozmaicić jej czas.
Pewnie gdybym planowała rodzeństwo tez bym zapisała ją później do przedszkola. Wszystko zależy od sytuacji tak jak piszesz.
Bo są też takie sytuacje że masz 6 latka musisz posłać do zerówki i też na jesień rodzisz maluszka i co wtedy? Nie dasz dziecka do przedszkola, tez przyniesie zarazki. Dlatego warto przemyśleć czego się chce, zawsze można zapisać i zrezygnować, bo na to miejsce na pewno znajdą chętnych, to moje zdanie. A o tym że się traci wychowawczy nie słyszałam. :shock:

edit
anelma tak jak piszesz zawsze to 4 godziny luzu, są dobre i złe strony. Ale ta decyzja należy do ciebie. Dużo też zależy od położenia przedszkola, jak daleko trzeba ciągnąc tego drugiego maluszka.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

Anelma z całym szacunkiem, ale trochę egoistycznie podchodzisz do sprawy. Tak czytam Twoje posty i zastanawiam się co to bedzie jak trzeba będzie puścić dziecko do szkoły?? Rozumiem ,że jest milej siedzieć w domu, ale dziecku jest potrzebny kontakt z innymi dziećmi właśnie w taki zorganizowany sposób. Przedszkola mają program, dostosowany do wieku dzieci, przygotowują je do szkoły, do systematyczności, obowiązku i masy innych pożytecznych rzeczy. A jeżeli przedszkole nie odpowiada,są inne przedszkola. mieliśmy okazje być w 3 przedszkolach, bo zahaczyliśmy latem o dyżur, więc miałam okazje zaobserwować jak jest gdzie indziej niż w naszym przedszkolu i nie spotkałam się z jak to nazwałaś "Masakrą". W ogóle to skąd u Ciebie takie złe zdanie o przedszkolu, skoro Twoje dziecko nie chodzi???

P.S.
Jest też opcja pójścia do przedszkola na 4 godziny, wtedy jeśli się nie mylę jesteś zwolniona z opłaty stałej no i wilk będzie syty i owca cała, bo spędzisz z dzieckiem dalej dużo czasu a i malutka będzie miała fajnie spędzony czas :wink: Kwestia tylko ,zeby się dostać do przedszkola, bo to nie jest wcale takie łatwe.
Cytuj:
w przedszkolu nie ma zmiłuj- leżakowanie musi być)
nie prawda, są dzieci ,które nie śpią i nie ma problemu.
Doczytałam skąd jesteś i mam znajomych ,których dziecko jakieś 3 lata temu chodziło w Ząbkach do przedszkola i narzekali na panie. Nie wiem ile przedszkoli jest w Ząbkach, ale przecież nie musi koniecznie w Ząbkach chodzić. A chodzenie na plac zabaw z rówieśnikami w ramach kontaktu z innymi dziećmi... to zupełnie co innego. Może jeśli się zdecydujesz na przedszkole zauważysz różnicę :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

1) hmmm co innego puścić dziecko do szkoły, która jest obowiązkowa a co innego do przedszkola, do którego dziecko chodzić nie musi

2) złe zdanie stąd, że moja siostrzenica chodziła do kilku, miałam 'zaszczyt' ją odbierać z nich i słyszałam co opowiadała i co opowiadały inne dzieci, rozmawiałam z rodzicami... ale...możliwe, że się mylę, na pewno nie wszystkie przedszkola takie są, ale te, które są zupełnie inne mają zapewne cały czas pełne obłożenie

3) co do leżakowania- w każdym przedszkolu, o którym rozmawiałam ze znajomymi leżakowanie jest- dzieci nie muszą spać, ale mają leżeć i odpoczywać, a trudno 3-letnie dziecko zmusić do czegoś takiego

4) jakiej opłaty stałej?

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

Cytuj:
4) jakiej opłaty stałej?
opłata za przedszkole to :
- opłata stała
-wyżywienie
- zjęcia dodatkowe x2 (tak jest w naszym przedszkolu w 1 grupie> 3 latków)
- komitet rodzicielski
to razem wzięte kosztuje + - 350 zł, w tym ponad 100 zł, to opłata stała (chyba ok 120, nie mam przy sobie rachunku i nie pamiętam :oops: )

są też coś w rodzaju "Klub Maluszka" gdzie są zajęcia dla dzieci w którym biorą udział też mamusie. Myślę ,że generalnie fajnie jest dziecku czas organizować właśnie w taki sposób jak w przedszkolu. Napewno to dziecku nie zaszkodzi i nie obedrze z dzieciństwa, wręcz przeciwnie :wink:
Leżakowanie w przedszkolu jest, ale są dzieci,które nie leżakują i jak rodzic to zgłosi, to takiemu dziecku czas jest inaczej organizowany. U nas w przedszkolu, dzieci leżą ,sluchają bajek, muzyki i moje dziecko miało być z tych co nie będą leżakować, a w efekcie jako jeden z pierwszych zasypia :lol: Z tego co wiem, te dzieci które nie spią, bawią się w sali obok :wink:

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Maluchy

Strefa czasowa UTC [letni]