Dzisiaj jest ndz maja 17, 2026 4:19 am

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Maluchy

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 21928 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 1097  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

alez tu cisza od wczoraj...mój bąbelek śpi przy piersi i nie chce puscic :lol: wczoraj nie kapalismy go w płatkach tylko w mydelku i znowu wyskoczyły mu pryszcze na buzce-tylko na buzce.nie wiem czy cos zjadlam-choc moja dieta jest bardzo uboga...
dziewczyny.które mają chlopców:-czy sciagacie napletek?bo ja jeszcze nie bylam u lekarza,a polozna powiedziala,ze moge sciagac.wiem,ze sa dwie szkoly...chciałam wiedziec co wy robicie.
maly po kapieli jest bardzo niespokojny.chyba na wieczór boli go brzuszek,bo sie prezy,popłakuje,puszcza bąki.na szczescie potem ładnie spi w nocy.
sorry za pismo,ale pisze 1 reka :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Wyczytałąm w jakiejś książce że chłopcom odciąga sie napletek dopiero po skończeniu roczku.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam z tego co wiem to powinno sie ściagać przy kazdym kąpaniu.tak robi moja kolezanka od 4 miesiecy u swojego synka.
U mnie Julka zalapala straszny katar, biedna spac nie moze i ciezko oddycha a lekarka 4 tyg dziecku nic nie dala tylko wymaz z noska zrobilysmy:( do tego ma prawdopodobnie uczulenie bo jest cala buzia wysypana lub skaze bialkowa dowiemy sie dopiero we wtorek a dieta moja jest jeszcze ubozsza niz byla. nawet herbaty pic mi nie wolno........

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka
Awatar użytkownika

Biedne my mamy karmiące jesteśmy. Nic jeść nie wolno. Mi to się przyda jak porządnie schudnę. :D Już od dawna chciałabym mniej ważyć, ale ciężko było.... Teraz ważę mniej niż przed ciążą, ale i tak za dużo. Wzrost 155 i waga 53 kg. Marzy mi się chociaż poniżej 50 kg.

Ja napletka nie ściągam. Zapytam o to na nastepnej wizycie za miesiąc.

Kurcze mój Jasio niespokojny się zrobił po tych szczepionkach. :cry: Płacze i się wierci na zmianę jakąś godzinkę a potem zasypia na 15 minut i znów się budzi. Zmęczony bardzo, ale coś mu spać nie daje.
Szkoda mi bidulka... :cry:
Nie ma temperatury tylko takie lekkie rozwolnienie.
Brzuszek ma miękki...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka
Awatar użytkownika

Puk, puk czy ktoś tu zagląda :?:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja zagladam,ale nie zawsze moge napisac...
wczoraj bylismy na 1-szej wizycie u lekarza.Danielek wazy juz 4100g (700g przybral od wyjscia ze szpitala),1cm w głowce i na dł. mu przybylo.od wczoraj znowu ma wysypke na twarzy i główce,ale to ponoc nadal fizjologiczne...pytałam o napletek i moja p. doktor uwaza ze do roku sie nie sciaga,ze moze miec fizjologiczna stulejke,ale ja sama nie wiem...narazie mu nic nie robie,ale wszystkie moje kolezanki robia,choc jednej synek mial zabieg.dostalismy tez wit D i skierowanie na usg bioderek i musimy szeroko pieluszkowac-na pampersa 2 pieluchy tetrowe-profilaktycznie do wizyty u ortopedy.mały wyglada w tych pieluchach jak grubasek :lol
nocka super mineła,kilka pobudek na małe karmionko,oby tak dalej.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cześć dziewczyny. Dopiero do Was dołączam, bo niedawno wróciłam ze szpitala (mała miała żółtaczkę). Napiszcie jak się czujecie-czy macie już wszystko wygojone-bo mnie nadal boli. Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Kasiaroll - jeśli mogę Ci coś polecić - kup małej STERIMAR to taki rozpylacz do noska-nawilża śluzówkę, ale również leczy katarek nawet u niemowląt. Wiem, że jest bezpieczny-stosuję go u mojej Julki.Jeśli nie jesteś pewna zapytaj farmaceuty. Pozdro

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka
Awatar użytkownika

Ewlin witam.
To Twoja Julcia ma już katarek bidulka :?:
Mój Jaś jeszcze nie miał na szczęście. Chodzimy codziennie na spacerki nawet jak jest brzydka pogoda. Mam nadzieję, że to go uodparnia.
Verbelko Twój Danielek przybywa na wadze jak mój Jaś :) Cieszę się, że jesteś zadowolona z nocek. Ja wstaję 2 lub 3 razy w nocy i karmię. Przewijam tylko raz, bo Jaś nie robi już w nocy kupki. Gorzej jest z samym usypianiem.... trochę marudzi po kapieli :(

Dlaczego pediatra zdecydowała o szerokim pieluszkowaniu :?: Czyżby coś złego zauważyła :?: U mnie kazała iść do ortopedy a ten dał skierowanie na USG. Idziemy w czwartek i sie okaze.

Dzisiaj byliśmy na USG (echo) serca. Jest jeszcze ten szmerek nad serduszkiem, ale nie ma się czym martwić. Następna kontrola za 3 miesiące.
Dobrze, że mój M ma pakiet z firmy dla dziecka w prywatnej przychodni. Za nic nie płacimy i nie ma żadnych kolejek :) Oprocz szczepionek oczywiscie.
Przepraszam, ze pisze bez polskich znakow, ale na jedej rece usypiam marude :lol:

A to fotka zdzisiaj...po powrocie od kardiologa - jeszcze nie rozebrany.
Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Nie Arianko-źle się wyraziłam-Julka nie miała jeszcze kataru-stosuję go do nawilżenia śluzówki nosa-mamy centralne i strasznie suche powietrze, ale z ulotki wiem, że można go stosować również na katar i również u starszych dzieci-co też wypróbowałam u starszej córy.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Tak czytam dziewczyny o waszych dietach przy karmieniu-ciekawa jestem co jecie? Bo mnie położna powiedziała, że mam jeść normalnie, poza oczywiście produktami wzdymającymi i cytrusami. Uzasadniła to w ten sposób, że chcąc mieć pożywny pokarm muszę jeść dużo mącznych potraw i w miarę normalnie się odżywiać. Ale słyszałam wiele opinii na ten temat i chciałabym wiedzieć jak wy się na to zapatrujecie i jak się odżywiacie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

A oto dzisiejsza sesja zdjeciowa
ObrazekObrazekObrazek

KAPIEL
Obrazek
Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka
Awatar użytkownika

Dado Super maluszek :!: śliczne oczka. Śmieszą mnie brzuszki naszych pociech. Takie okrąglutkie :lol:
Ja kapałam Jasia z pomocą takiego stelażyka. teraz od kilku dni kąpiemy go na ręce (jak u Ciebie na zdjęciu). trochę trudno mu się przyzwyczaić i ciągle sobie uszka zamoczy.

Ewlin ja jem mało, bo mały ma łagodną formę kolek (pręży się i puszcza gazy, ale nie płacze) i dostał jakiś krostek na buzi.
Ja swoją dietę zaczęłam od tego co było w szpitalu podawane. Dodatkowo żeby szybciej wrócić do formy wykluczyłam cukier we wszelkiej postaci, ale to inna sprawa.
Chciałam potem dokładać różne produkty do diety (przedewszystkim owoce). Niewiele rzeczy zdąrzyłam wprowadzić, bo Jaś dostał te krostki i pediatra kazala wyeliminować z diety co się da a szczególnie nabiał. Tak więc jem jabłka, banany, pieczywo, ryż, makaron, ziemniaki, marchew, buraki, sałatę, wędliny i mięsko drobiowe (indyk), czasami wieprzowinkę chudą. Wszystko gotowane albo duszone z małą ilością soli i przypraw wogóle. Do picia woda niegazowana i herbatki owocowe.
Krostki najprawdopodobniej są od nabiału, więc będę próbować nowych rzeczy, ale to długa droga. Każdy artykuł trzeba jeść kilka dni pod rząd i obserwować czy nic się nie dzieje.
Nie narzekam na tą dietę, bo ważę już 3 kg mniej niż przed ciążą. :D Mam nadzieję, że zleci mi jeszcze jakieś 5 kg. Byłabym szczęśliwa :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam nie pisalam wczoraj bo niestety Julka caly dzien i noc nie spała
Stosowalam juz sterimar bo tak mi tez zalecono po czym wlasnie zaczal sie u malej katar , poszlysmy wiec do innego lekarza tym razem prywatnie i okazalo sie ze malej cos dolega wyslala nas na wymaz z noska i wyszlo ze ma gronkowca koagulazujemnego i jest zalatwiona na cacy i bidulka dostaje zastrzyki od 2 dni, nie moge na to patrzec placze razem znia.Tez byla wysypana i podejzewaja skaze bialkowa mimo ze jestem na diecie znow ja wywalilo na buzi ale tym razem to pewnie po zastrzykach.tak mi jej szkoda.
Dado piekny chłopczyk ile ma miesiecy? i ile czasu juz taki bąbelek urzeduje w ciagu dnia
Ewlin ja jem tylko: sniadanie chleb z szynka obiad zupa na filecie z ryzem lub ziemniakami i marchewka , kolacja chleb z szynka i kompot 0,5 l wody plus jedno jablko no i z ciasteczek to jem tylko wlasnej roboty ( 0,5kg maki cukier puder 4 gotowane zotlka i margaryna to w foremkach zapieczone przez 10 min) taka mam diete zeby wyeliminowac skaze bialkowa bo mala tez dostawala kropek na buzi jak jadlam cos z nabialem.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

kasiaroll moj brzdac ma dopiero 5tygodni, ale rosnie jak na drozdzach i wyglada na starszego.Dzis np spi prawie caly dzien, ale to roznie, czasami malo spi a wiecej sobie marudzi, gaworzy itd :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

A moj ma 25 dni

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka
Awatar użytkownika

Kasiaroll współczuję bardzo nieprzespanej nocki.
U mnie wczoraj w dzień też było ciężko. Jaś nie zrobił kupki przez całą noc i cały dzień. Po południu strasznie płakał. W końcu po kapieli daliśmy mu czopek glicerynowy i się lekko ruszyło. Zasnął bez problemów.
Co się dzisiaj stało to mnie zszokowało strasznie :!: :shock:
Podczas karmienia Jaś sie trochę prężył i coś tam robił w pieluchę. Poczułam ciepełko na sobie, ale chciałam żeby dokończył jedzenie.
Jak potem zobaczyłam co się stało to szok :shock: Zrobił kupkę i załatwił się po szyję :!: Pielucha pełna, załatwione body i kocyk no i ja. Nigdy bym nie pomyslała, że to jest możliwe. Najdziwniejsze jest to, że w pieluszce odnalazł się czopek. A tego to wogóle nie rozumiem :?

Kasiaroll może podasz szczegóły wyrabiania i wypieku tych ciasteczek. Smaka mi narobiłaś. Może i ja bym sobie zrobiła.
Zastanawiam się tylko nad tymi żółtkami...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Więc tak potrzebne sa:
metalowe foremki do babeczek ,
4 gotowane żółtka,
margaryna kasia,
0,5 kg mąki, i
1/4 szklanki cukru pudru.
To wszytko gnieciemy na max zeby sie dobrze wymieszało i potem wypełniamy tylko brzegi i dno foremek ( srodek foremek musi byc pusty, potem jak ktos moze to po upieczeniu mozna nakladac do tych ciasteczek bita smietane i owoce ale niesety przy skazie bialkowej mozna jesc tylko same ciasteczka) takie wysamrowane ciastem foremki wstawiamy do piekarnika 180stopni ok 10 min tak do zarumienienia( ps latwo je przypalic).Z tej ilosci produktow wychodzi mi zawsze 45 malych ciasteczek.Jak ktos lubi bardziej na slodko to wystarczy dodac wiecej cukru pudru.
Co do żóltek to mozna je jesc gotowane przy skazie białkowej , ale wiadomo trzeba dzidzi obserwowac bo nei kazde moze zatolerowac zotka. Ten przepis jest akurat dla skaz białkowych.Ciastka pycha jak nic innego nie mozna wcinac:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witajcie, jestem świeżo upieczoną mamusią, mój aniołek przyszedł na świat 5.12.2006. Postanowiłam do Was dołączyć :-) Od razu mam pytanie: czym zwalczacie wysypkę u swojego maleństwa?? Moja córa już 3 tydzień ma wysypkę, smaruję ją balneum, trochę pomaga ale tylko trochę :-(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

A gdzie ma ta wysypke?? No i jak wyglada dokladnie??

Moja dostala na buzi chrosteczki. Mysle ze to od jedzenia.
Cos zjadlam nie tak.
Sparuje jej to sudocremem. W srode ide do lekarza, moze cos poradzi.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 21928 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 1097  Następna

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Maluchy

Strefa czasowa UTC [letni]