Dzisiaj jest czw paź 02, 2025 11:02 pm

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Laktacja

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Witam!

Mam problemy z karmieniem mojej 7 tygodniowej córeczki.
Od samego urodzenia jadła ładnie i przysysała się prawidłowo,
ale ok.3 tygodnie temu zaczęły się problemy które nasilają się z
każdym dniem. Mała daje sygnały że jest głodna (poza tym jest czas
karmienia) ale kiedy podaję pierś odwraca główkę, pręży się, odpycha pierś rączkami i nie chce się przyssać a kiedy uda mi się wcisnąć sutek do buzi to go wypluwa, płacze i bardzo się denerwuje. Po kilku minutach walki
czasem jakby dociera do niej że ma sutek w buzi i zaczyna łapczywie ssać ale czasami nie udaje się jej przystawić. A kiedy przypadkiem się oderwie
podczas karmienia to już nie mam mowy o ponownym przyssaniu. Nigdy nie zaznała butelki, nie zauważyłam też pleśniawek w buźce. Zastanawiam się czy to nie wina smoczka - uspokajacza, bo ma przecież inną wielkość i fakturę niż sutek i mogła się do niego przyzwyczaić. Smoczek bierze chętnie i kiedy podrażnię nim wargi to otwiera buzię a kiedy sutkiem to się odwraca. Boję się że karmienie zacznie jej się kojarzyć z nerwami i płaczem i jeszcze bardziej się zniechęci.
Bardzo proszę o pomoc bo karmienie piersią jest dla mnie ogromnie ważne ale czuję się zupełnie bezsilna.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Trudno doradzić Ci przez internet.Radzę się wybrać do poradni laktacyjnej i to jak najszybciej...

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

maja_80 najważniejsze, żebyś ty do każdego karmienia podchodziła ze spokojem!!!
Pomyśl, czy nie zmieniałaś ostatnio żelu do kąpieli czy balsamu???

Spróbuj też przed każdym karmieniem wycisnąć mleczko i posmarować brodawki, no i warto pomyśleć o zmianie pozycji do karmienia, spokojnym miejscu i muzyczce.

Powodzenia!!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Spokój i jeszcze raz spokój :D Choć wiem, że o to najtrudniej. Być może przystawiasz córkę zanim zgłodnieje i dlatego nie chce ssać. Moja Hanka najbardziej na świecie się darła, jak dawałam jej pierś, kiedy nie była głodna :twisted: Przez podobne cyrki przechodziłam kilka razy. Możliwe też, że coś jej nie samkuje, albo coś dolega. Spróbuj karmić na leżąco - pobawcie się i poprzytulajcie, a potem spokojnie przystaw ją do piersi. Może być też tak, że się denerwuje, że nie leci tak jak na początku. Laktacja Ci się unormowała i to może doprowadzać dziecko do szału - no bo jak to jest - wcześniej lało się do gęby od razu, a teraz trzeba popracować, żeby coś poleciało :shock: A jak masz dziecko w gorącej wodzie kąpane to problem gotowy. Nie będę powtarzała za raczulką, bo nic dodać nic ująć. A co do spokoju - podczas karmienia włącz jakiś głupawy serial i wczuj się w fabułę, a po karmieniu oddaj dziecko komuś innemu. No i nie przejmuj się tym wszystkim - bo dziecko z głodu nie umiera i nie umrze, a problemy z karmieniem nie trwają wiecznie - kilka dni i wyjdziecie na prostą. Przynajmniej do następnego razu :twisted: :twisted:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziewczyny dobrze doradzacie,ale przydałoby się jednak by wybrała się do poradni,bo czasem zdaża się ,że dziecko zapomina jak prawidłowo ssać i musi się nauczyć od nowa,a maja-80 będzie trudno to robić ze spokojem.Myślę,że przydałaby się jej fachowa pomoc pod ręką,co nadal polecam.
powodzenia karmcie się spokojnie i jak najdłużej

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

mritula nikt nie przeczy, że poradnia laktacyjna jest najlepsza :wink: a my jesteśmy tylko amatorkami z niezłym doświadczeniem :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

raczula pisze:
mritula nikt nie przeczy, że poradnia laktacyjna jest najlepsza :wink: a my jesteśmy tylko amatorkami z niezłym doświadczeniem :wink:

amatorkami pokarmu :twisted: :twisted: :twisted:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

kruczek pisze:
raczula pisze:

amatorkami pokarmu :twisted: :twisted: :twisted:

Bym powiedziała:

amatorkami karmienia piersią :wink: czy raczej fankami :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

wielbicielkami bym raczej napisała

:yea:

ObrazekObrazek

ObrazekObrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Propagatorkami, adwokatkami ;)

Oho, okienko z wiadomością mi wyskoczyło :mrgreen:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dziewczyny!
moj Synek robi tak samo
aby podac mu jedzonko, walczymu 8-10 minut, jest to placz na najwyzszych obrotach, drapanie piersi, wyginanie sie na wszystkie strony, jakby ssanie bylo dla niego czyms z kosmosu....
dodam, ze od poczatku karmie w kapturkach i jest niemozliwoscia zmiana tego sposobu - mam plaskie brodawki, ktorych moj niecierpliwy syn nie tolerowal od poczatku....

w dodatku wg wskazan poloznej karmie go co 2,5 godziny, ZA KAZDYM RAZEM wybudzajac ze snu (no bo juz ta godzina...) i wydaje mi sie, ze on jest nieszczesliwy, ze go budze, ale jak go nie obudze to sie boje, ze bedzie za dlugo spal i bedzie zbyt glodny i wtedfy juz w zyciu go nie nakarmie...

jestem zalamana. w dodatku mam bardzo malo pokarmu, ciagle miekkie piersi, bo malo jem (ze stresu...). od pierwszej doby zycia maly jest dokarmiany butelka, raz, dwa razy dziennie, jak juz ze mnie wszystko zje i ciagle ryczy...

mysle o calkowitym przestaniu karmienia piersia, to stresuje mnie i jego, i mysle, ze karmiony butelka bedzie spokojny i szczesliwy.

pomocy.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Żona Waca tu masz kilka rad:

http://www.forum.e-mama.pl/viewtopic.ph ... &start=940

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziękuję Wam za wypowiedzi. :)
W moim miasteczku nie ma poradni laktacyjnej. Jednak odstawiłam smoczek i dzień po dniu sytuacja się poprawiała a teraz już maleńka je elegancko, tylko zostało jej szukanie piersi zawsze z przeciwnej strony niż ona akurat jest :D Ale małe naprowadzenie i jest OK. Szkoda że smoczek okazał się winowajcą bo bardzo ułatwiał życie, zatkało się małą i był spokój przez godzinę :wink: Niestety ssanie go oszukiwało głód bo jadła o wiele mniej niż teraz. W każdym razie jestem szczęśliwa że sytuacja się unormowała, jeszcze raz dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No i super :D Za kilka tygodni możesz spróbować podać smoczek. Może już zmądrzeje i nie będzie Ci cyrków przy karmieniu wyczyniać :D

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ech, dziewczyny, co ja narobiłam... Ryczeć się tylko chce :cry: Ostatnio córeczka cały czas ślicznie jadła ale wczoraj marudziła i nie chciała spać, choć była najedzona. I po dłuższym bezskutecznym zabawianiu co mądra mamusia zrobiła? Dała smoczek.
Wiki z błogością na twarzyczce possała smoka i zasnęła... i to był początek horroru. Po południu już nie chciała piersi za nic w świecie, ale pomyślałam że może nie jest głodna. Wieczorem też awantura przy próbie nakarmienia, była już nieźle głodna bo "jadła" pieluszkę i swoją rączkę. Bez skutku. W nocy płakała z głodu ale piersi za nic nie chciała, mimo różnych pozycji i technik. Po prostu kiedy przytykałam sutek to reagowała jakby ją ktoś pokrzywą traktował. A do smoczka pięknie otwierała buźkę. O trzeciej w nocy wydelegowałam męża do apteki po laktator, przecież jej nie zagłodzę, poza tym piersi mi pękały. Był tylko taki badziewny z ręczną pompką za 12zł a baba w aptece nawet nie wiedziała co to jest laktator i mąż musiał tłumaczyć. Trochę jej naciągnęłam ale tylko tego wodnistego z 1 fazy. No i z butli (pierwszy raz w życiu) ślicznie zjadła. Dziś od rana wojna z piersią, teraz to już ryczy jak tylko widzi że przysuwam się z cycem. Normalnie tragedia. Ratujcie bo złapałam doła. Ona otwiera buzię tylko jak poczuje coś co przypomina smoczek. Może nakładki na piersi spróbować? :cry: :cry:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Są dwie możliwości albo nakładki silikonowe bratowa z nich korzystała a potem z powrotem mała załapała bez...albo daj jej smoka a potem delikatnie zamień na cycolka...koleżanka tak robiła...oszukiwała ja...
A może przed karmieniem spróbuj się wyluzować nie myśl o tym że zaraz będzie ryk też to przechodziłam i wiem że mała wyczuwała moje zdenerwowanie ale nie podałam się i karmimy się do dziś...
Życzę ci cierpliwości...
A ile mała ma dokładnie?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ma teraz ponad 2 miesiące. Z tym oszukiwaniem przez szybkie podmienienie smoczka na pierś udawało się kiedyś ale mała już się scwaniła :evil: A przed chwilą mąż przyniósł ze sklepu nakładki Aventu i Wiki też nie chce (tylko troszkę mniej płacze). A smoka owszem... Jestem załamana. Przy karmieniu się nie denerwuję, no może teraz już trochę tak ale to jest raczej ogromny smutek niż nerwy. Wysłałam męża po laktator elektryczny i czuję że ten fakt przypieczętował moją porażkę :cry: Ale przecież nie mogę jej zagłodzić.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Moderator
Awatar użytkownika

Dokładnie
A z cycusiem spróbuj na śpiąco...może się uda :wink: Powodzenia
Moja jak miała właśnie dwa miesiące to tak bunt miała ale trwało to z 3 tygodnie i się udało ale butelki nie dałam może zraz ale nie chciała pić...
Cierpliwości i powodzenia i nie smuć się mam szczęśliwa to i dziecko szczęśliwe…
Nic na siłe…

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Na śpiąco też się udawało - do czasu... Teraz się uparła i koniec. Trafił mi się chyba wyjątkowo trudny egzemplarz dziecięcy. Dobrze chociaż że jest grzeczna i nie miewa kolek (tfu, tfu). Laktator poszedł w ruch, 140 ml z jednego cyca. Mała wypiła 130, uśmiechnęła się promiennie, beknęła jak stary i teraz się bawi rączkami... Wreszcie spokojne karmienie, bez płaczu. Może jednak nie spotkała mnie aż taka tragedia :wink: Już mi lepiej. Dziękuję za rady, pozdrowionka :)

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 19 ] 

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Laktacja

Strefa czasowa UTC [letni]