Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 1:23 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Uroda

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Przez długi czas miałam problem z suchą skórą i łupeżem.W końcu na łupież ponógł szampon Head&shoulders-włosy jednak po nim były/są matowe i takie takie jakieś niefajne..No ale przynajmniej nic się nie supie.Od kilku dni jednak zaczęły się bardzo przetłuszczać.Tłustą mam też twarz-jakbym posmarowała się masłem,blee.Zawsze coś . Jaki może być powód takiej gwałtownej zmiany?Czy wpływ mogą mieć zmiany w żywieniu i picie zielonej herbaty(1-4 kubkó dziennie)?Kawy piję max.1 dziennie(ale pojadam Kopiko).Może przesadziłam z tym?
Miała któraś z Was podobne problemy?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Madziu może to kwestia hormonów?
ja miałam zawsze skórę suchą... teraz mi się zrobiła mieszana co prawda w kierunku suchej ALE błyszczę się jak psu te...no wiadomo co :)
póki co poradziłam sobie w miarę z błyszczeniem kosmetykami więc może to też pomoże....

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Asiu-być może to hormony.Bo normalnie czuję się jak nastolatka-tłusta skóra i włosy,blee.A "najlepsze",że skóra na nosie i czole mi się łuszczy(jakby była przesuszona).Jedno wyklucza drugie...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

kurcze przydałby sie dermatolog.....
albo chociaż dobra kosmetyczka która by cos mądrego doradzila.....

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mam tutaj dobrą kosmetyczkę,ale ona ma podobny problem z cerą jak ja...I też nie trafiła jeszcze na odpowiednie kosmetyki,kremy itp.Ale uważa,że to wina pogody i czasem wody.Marne pocieszenie ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ano marne.....
mnie się tez wydawalo, że mam skórę suchą....
ostatnio mnie kosmetyczk wyprostowała że mam mieszaną w kierunku suchej a do tego naczynkową....
taka skóra to nie lada wyzwanie ;)
póki co na dzień używam kremu clarena matującego a na noc flos-lek na naczynka a do mycia kremow żel AA HELP do cery atopowej.... i żeby bylo śmiesznie wcale nie szkodzi a wręcz przeciwnie :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Rzeczywiście najlepiej udaj się do dermatologa. Kup szampon do włosów przetłuszczających się a na twarz stosuj kosmetyki matujące.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja mam to samo, tłuste włosy tłusta cera, a do dermatologa póki co nie mam kiedy, może po nowym roku się uda...
A do włosów odkryłam nowy szampon fructisa z owocami, efekt super, pachnie cudnie mniam mniam :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Wydaje mi się, że to najprawdopodobniej kwestia hormonów. Ja miałam bardzo podobnie z włosami i twarzą. Nagle zaczęły mi się przetłuszczać. Byłam u dermatologa, ale jego zalecenia nic nie pomagały. Ostatecznie wszystko wróciło do normy jak zaczęłam brać tabletki antykoncepcyjne. Stad moja pewność, że kwestia leżała w hormonach.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

mi to lecą z głowy na potęgę, przetłuszczają się szybko i wyglądają jak siano, zwłaszcza końcówki...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Czynników może być wiele - rozpoczynając od pogody, poprzez wodę stosowaną do mycia, dietę, używki, tryb życia, po hormony. Warto zacząć zmieniać przyzwyczajenia od tych najmniejszych - mi po wielu próbach z kosmetykami pomogła zmiana diety, mycie twarzy wyłącznie pianką z apteki, a włosów szamponami przeróżnymi - byle nie za często się powtarzały przy kolejnych myciach. Ale wiem, że może też to być problem z hormonami a wtedy konieczna jest wizyta u lekarza. Powodzenia! :)

Offline Wyświetl profil  

Witam !
Ja też mam czasami taki problem ale sama nie wiem od czego to tak naprawdę zależy. Może i też od pory roku/ albo hormony jak i również tryb życia. Czasami jest tak iż moja skóra i włosy są ładne lśniące a nie raz nie mogę sobie z tym poradzić czasami nawet żadne środki pielęgnacyjne nie działają.

Offline Wyświetl profil  

Ja niestety od urodzenia mam problem z przetłuszczającymi się włosami. Byłam już kilka razy u dermatologa, wypróbowałam mnóstwo preperatów i niestety problem nadal jest. Przez tyle lat już się z tym pogodziłam, że po prostu taka moja natura. Jednak w Twoim przypadku, jeżeli problem dopiero teraz się pojawił to może to być faktycznie wina hormonów.

Offline Wyświetl profil  

Też mam od zawsze problem z przetłuszczającymi się włosami. I o ile jak się siedzi w domu, to zawsze można rano głowę umyć, o tyle na kilkudniowym biwaku, jak ma się ograniczoną ilość wody do użytku - to bywa problematyczne. Jak tu poczytałam o hormonach - to kurczę - może coś w tym jest, nigdy nie badałam się w tym kierunku, czy mam wszystko w normie.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Uroda

Strefa czasowa UTC [letni]