Przytyłam w ciąży 24kg. Czułam się wielka i nieatrakcyjna, ale bardziej mi zalezało na wykarmieniu dziecka, niz zrzucaniu wagi. Wiedziałam, że prawidłowe odzywianie się, sprawi, że bede miała mleko dla małego i będzie ono w pełni wartościowe. I mimo, że nie miałam się ani za bardzo w co ubrac, ani nie czułam ładna, jadłam normalnie. A wiec 5 posiłkow dziennie co 2-3 godzin. Na śniadanie dwie kromki pelnoziarnistego pieczywa z zieleniną, potem jakis jogurt lub sałatka, zwykły obiad, podwieczorek i kolacja jedna kromka. Duzo warzyw, owocow, wody. Zadnych słodyczy i świństw.
W ciągu pół roku schudłam kilkanascie kilogramów a po 8 miesiacach wazyłam tyle, co przed ciąża i nadal jestem szczupła. Oczywiscie te kilogramy leciały raz szybciej, raz wolniej, czasem wazyłam wiecej, ale na to trzeba czasu, by organizm sie przestawił i sobie poradził.
Kochana, trzymasz w rękach okruszka, który teraz powinien byc najwazniejszy, cała reszta sama się ułozy.
Ja karmiłam małego przez 8 miesiecy, potem jak w dzien dostawał butle, to jeszcze i tak dawałam mu w nocy, to najlepsza kuracja odchudzająca.
Sprobuj sobie sprawic przyjemnosc z innej strony, idz do fryzjera, zrób maseczkę, paznokcie. Wiem, ze dziecko absorbuje. Ja do tej pory nie mam nikogo do pomocy przy małym oprócz meza, ktory wraca poznym wieczorem. Dzieckiem zajmowałam sie własciwie całkiem sama, bo w nocy tylko ja do niego wstawałam. A jednak na wszytsko znajdzie sie czas.
Badz dla siebie dobra, bo robisz to dla maluszka.
I popieram mrooweczke, gotowane jedzonko, to nie tylko odchudzanie ale i najzdrowszy pokarm. A im czesciej przystawiasz dziecko, tym wiecej sie mleka produkuje. Nie trwa to natychmiast, zwykle potrzeba 2-3 dni, ale laktacja z pewnoscią ruszy. Nie zapominaj o piciu duzej ilosci wody, dobre sa tez herbatki na laktacje dostepne w aptekach na bazie ziół. Pachną okropnie ale działają
Co do odciągania, ja tez miałąm z tym problem, jak mały pił, to leciało, ale jak sama wyciskałam, to jakos nie mogłam sie wyluzowac i niewiele ciekło. Robiłam sobie wiec przed odciaganiem delikatne masaz, takie koliste ruchy od zewnatrz piersi do sutka i po rozmasowaniu uciskałam. Potem znow masowanie i ucisniecie i jakos schodziło.
Mateuszek 10.04.2008 cc 8:45 51cm 2600g
--20.05.2009 6tc [*]