Ania80, dawaj frykadelki caprese
A to mój dzisiejszy przepis z Aniołków, ze specjalną dedykacją dla
Popinki
Cannelloni z mięsem
Składniki na 5 porcji
• opakowanie cannelloni (najlepiej Lubella, są fajne i grube rurki)
• 35 dag mięsa mielonego (obojętnie jakiego, ja kupuję wołowinę)
• bazylia (najlepiej świeża)- wg uznania, oregano (w proszku lub świeże- też wg uznania)
• 1-2 cebule
• 20 dag pomidorów z puszki (polecam puszki z Lidla, są całe kawałki pomidorów, no i tanie;)
• 2-3 ząbki czosnku
• pieprz, sól
• 25 dag startego sera
• 1 1/2 szklanki mleka
• 2 łyżki oleju
A TERAZ DO DZIEŁA:
1. Mięso podsmażyć na oleju, dodać pokrojoną cebulę, czosnek, oregano i 4 łyżki pokrojonych pomidorów. Smażyć wszystko ok. 5 minut. Dodać sól i pieprz.
2. Cannelloni napełnić farszem, wyłożyć na natłuszczoną formę.
3. Ser wymieszać z mlekiem, solą i pieprzem. Resztę pomidorów ułożyć wokół cannelloni, na całość wylać sos z mleka i sera. Piec ok. 30 minut w nagrzanym piekarniku
I jeszcze recepta na pyszną zupę z soczewicy zaczerpnięta z przepisów Agnieszki Kręglickiej (Wysokie Obcasy)- gotowałam i jest rewelacyjna, aczkolwiek radzę dać trochę mniej soczewicy- zupka będzie rzadsza.
Fakes - zupa z soczewicy -
250 g zielonej soczewicy
250 g dojrzałych pomidorów lub puszka pomidorów bez skórki
1/2 szklanki oliwy
2 marchewki pokrojone w kostkę
2 cebule pokrojone w kostkę
2 utarte ząbki czosnku
łyżka koncentratu pomidorowego
listek laurowy
sól
pieprz
oregano
2 łyżki czerwonego octu winnego
Na rozgrzanej oliwie w garnku chwilę przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i utarty czosnek. Dodać marchew, listek laurowy i opłukaną soczewicę. Zalać zimną wodą (ok.1 l) i gotować pół godziny, aż zmięknie. Dodać posiekane pomidory bez skórki, koncentrat, sól, pieprz i oregano, gotować dalsze 15 minut.
Przed podaniem doprawić zupę z soczewicy octem.