Dzisiaj jest śr maja 06, 2026 12:00 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Po stracie

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość

Witam,

14-ego stycznia moja dziewczyna była u ginekologa, który wykonał jej zabieg łyżeczkowania. Ciąża miała podobno trochę ponad dwa tygodnie i nie rozwijała się prawidłowi i nie było większych szans na rozwój, i stąd ten zabieg… A wczoraj, tj. 26-ego lutego, wykonaliśmy test ciążowy i wynik okazał się być… pozytywny. Jak to możliwe? Dodam, iż w między czasie stosowaliśmy antykoncepcję (Evra). Czytałem, iż po poronieniu test może nie wskazywać prawdziwego wyniku… Dziś wykonamy kolejny test i ew. przejdziemy się do lekarza. Nie wiem co o tym myśleć.

C.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ze tak zapytam, czy dobrze zrozumiałam: lekarz wykonal zabieg usuwania ciąży w gabinecie? :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka
Awatar użytkownika

Poziom homrmonu ciazy moze sie utrzymywac przez jakis czas wiec mysle, ze stad wynik pozytywny testu.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

mi gin po zabiegu mowil, ze hormon ciazowy wolno spada i gdybym zrobila test to moglby wyjsc pozytywny...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

contra pisze:
ze tak zapytam, czy dobrze zrozumiałam: lekarz wykonal zabieg usuwania ciąży w gabinecie? :roll:
Może nie do końca sprecyzowałem - lekarz mówił o "płatkach", które mogą doprowadzić do ciąży (aczkolwiek jest małe prawdopodobieństwo), ale na pewno mogą mieć poważne obciążenie dla zdrowia. W żadnym wypadku nie była to aborcja! Wiem, że używam mało konkretnego "nazewnictwa ciążowego", ale jestem laikiem w tych sprawach...

madziarek55 pisze:
Poziom homrmonu ciazy moze sie utrzymywac przez jakis czas wiec mysle, ze stad wynik pozytywny testu.
A długo może się utrzymywać?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

nie mam pojęcia o co chodzi z tymi płatkami, ale poziom hormonu jużpowinien spaść (złwaszcza ze to już 6 tygodni). Po zabiegu poziom najczęsciej spada szybicej niż w przypadku naturalnego poronienie.

Najlepiej zrobić beta HCG z krwi i powtórzyć po 48 godzinach. Jeżeli wzrasta - do lekarza, jeżeli spada - to spokojnie czekac.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

contra pisze:
Jeżeli wzrasta - do lekarza, jeżeli spada - to spokojnie czekac.
Na co czekać? :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Crei .... wyslij swoja dziewczyne do labolatorium na badanie krwi beta hcg ( to jest hormon ciazowy)

a tak z drugiej strony 2 tygodniowa ciaza i juz zabieg??????

['][']

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

no, jeżeli spada to znaczy ze to rzeczywiscie jeszcze "pozostałość" po poprzdniej ciąży. Hormon powinien spaśc a Twoja dziewczyna dostanie okres.
A tak a propos: kiedy ma termin? moze po prostu, mimo tabletek doszło do powtórnego zapołodnienia? tabletki nie zawsze działają 100 % zwłaszcza w pierwszym cyklu brania.

Maranellko no tak czytam i jakieś to wszystko dziwne.. no ale moze sa jaies dziwne praktyki...
zachodze w głowe o co może chodzić także z tymi płatkami.. i na jakiej podstawie lekarz przy takiej ciaży stwierdził ze nie ma szans i że się źle rozwija, skoro to przeciez jeszcze nic nie wiadomo...

ale ja to z natury jestem podejrzliwa :lol: :lol: :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Aha, zapomniałem dodać, iż w między czasie (kilka dni temu) dostała regularnego okresu, jednakże dość łagodnego - zwykle okropnie cierpi, teraz był tylko lekki ból...

contra pisze:
no, jeżeli spada to znaczy ze to rzeczywiscie jeszcze "pozostałość" po poprzdniej ciąży. Hormon powinien spaśc a Twoja dziewczyna dostanie okres.
A tak a propos: kiedy ma termin? moze po prostu, mimo tabletek doszło do powtórnego zapołodnienia? tabletki nie zawsze działają 100 % zwłaszcza w pierwszym cyklu brania.

To nie tabletki, a Evra.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

contra tak sie wlasnie zastanawialam .... na jakiej podstawie lekarz stwierdzil ze 2 tyg. ciaza zle sie rozwija .... przeciez nawet pecherzyka moze nie byc ... a gdzie tu stwiedzic ze zle sie rozwija.

contra nie jestes podejrzliwa ... tylko masz wiedze na ten temat :wink:

Crei ja przed ciaza uzywalam Evry ..... i jezeli prawidlowo je stosowala to nie ma szans na ciaze!!

['][']

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

no tak, tabletki, plastry. Antykoncepcja była - o to mi chodziło.
Skoro dostała już okres po poronieniu to to w ogóle jest zamieszane jakieś, hormonu nie powinno być już (wyjątek może stanowić torbiel/cysta któe także także fałszywie pozytywny test).

Nie ma rady - badanie HCG z krwi (można zrobić nawet dziś, bo nie trzeba być na czczo) i powtórzyć po 48 godzinach. Z wynikami do lekarza i na dokąłdne USG.

Maranellka wiedzę pewnie jak każdy na tym forum.. przechodziło się już to i owo i człowiek się nauczył.

PS. Ależ Twój suwaczek gna :) 8) 8)

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Po stracie

Strefa czasowa UTC [letni]