Dzisiaj jest śr maja 06, 2026 12:00 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Po stracie

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 403 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 21  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:

Kurcze .... a jednak. Wpiszcie sobie w google "stres w ciąży". Jest niejeden artykul o prowadzonych badaniach na temat stresu w ciaży. Wniosek jest jeden: istnieją dowody na to, że stres w ciaży wplywa niekorzystnie na rozwój dziecka. Podczas stresu organizm matki wytwarza ogromne ilości kortyzolu, który może blokować wydzielanie progesteronu i obumarcie plodu (badania byly prowadzone na myszach), kortyzol także zwęża naczynia krwionośne i zmniejsza doplyw krwi do plodu, a w konsekwencji prowadzi do niedotlenienia dziecka, jego śmierci lub zaburzeń rozwoju (tu badania prowadzone byly na kobietach począwszy od 17tc). We wcześniejszych ciążach również odnotowano większy odsetek poronień u kobiet żyjących w dużym stresie :shock:
Ojojoj ... to ja chyba muszę porozmawiać z lekarzem żeby mi dal jakieś bezpieczne leki, bo nie daję rady z moim obsesyjnym, ciąglym myśleniem o bezpieczeństwo mojej ciąży.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

asieńka -może zamiast leków pij meliske to jest bezpieczniejsze ,tylko najpierw skonsultuj się z lekarzem

Obrazek

Aniołek Nikola 15.08.2007,290g-22cm (20tc)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

no i ja mam juz pierwsze wyniki . na razie hormony, wszystko idealnie - prolaktyna, progesteron, testosteron, TSH III generacji. a byłam pewna, ze to hormony. czekam na wyniki chlamydii, no i posiew nasienia męża...

http://lb2m.lilypie.com/qGGwp1.png

Melania (*2.06.2007), Tymoteusz (*30.09.2007) i Liwia (*14.03.2009)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam dziewczyny. Tutaj mnie jeszcze nie bylo bo do poprzedniego tygodnia myslalam, ze moje poronienia byly "bezprzyczynowe". Zupelnie przez przypadek okazalo sie jednak ze mam niedoczynnosc tarczycy. Poszlam do lekarza rodzinnego zrobic badania ( myslalam, ze tylko zrobi mi morfologie), poniewaz czulam sie strasznie slabo. Ja bardzo dlugo krwawilam po poronieniu i myslalam, ze poprostu przyplatala mi sie anemia. A tu okazalo sie calkiem co innego. Jestem wsciekla na mojego gina, ktory nawet nie zasugerowal takiego badania i rzucil tekst, zeby dalej probowac i teraz napewno sie uda. A tu napewno by sie nie udalo!!! Od tygodnia zazywam leki. za dwa tygodnie mam termin u specjalisty na dokladniejsze badania. Zmienilam ginekologa. Nowa pani doktor odrazu zrobila mi mase dodatkowych badan hormonalnych. Moze czegos sie dowiem.
Jedno czego sie nauczylam! Przede wszystkim trzeba polegac na wlasnej intuicji!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

witaj aneczko!
całkowicie sie z toba zgadzam. gdyby nie moja intuicja, moja druga ciąza uznana byłaby pewnie za biochemiczną, a była pozamaciczna.
to dobrze, ze masz juz nowego lekarza i potraktował cie z takim zaangazowaniem dla twoich problemów. mam nadzieje, ze to pozwoli ci ostatecznie wyjasnić przyczynę, usunąć ją , a potem cieszyć sie macierzyństwem :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witaj Gosiu, ja mysle, ze gdyby nic nie znalezli nie zdecydowalabym sie na kolejny ciaze. Nie mam sily na kolejne cierpienie i nie chce calej ciazy przechodzic w histerii tak jak to sie niestety czesto zdarza "po stracie" co widac na forum. Jeszcze tez nie mysle o nastepnych staraniach. Zreszta mam bardzo rzeczowa lekarke i dziala "po kolei" nie mowi nic na wyrost, badania, skierowania. Beda wyniki pogadamy. Jedno co powiedziala to ze musimy sie szybko i porzadnie przebadac bo starawa juz jestem ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

aneczka, rozumiem cie, tez jestem starawa. nie chce narażac na cierpienie swojego męża, syna, rodziny, siebie... nie wiem jak zachowam się, jeśli badania nie ustalą przyczyny... chyba jednak postaram sie zaufac i sprobować jeszcze raz. dzieci były moim najwiekszym pragnieniem i tak jest nadal :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

czesc dziewczyny,
ja zcasami myślę, że może zaszkodziłam mojemu maluszkowi stresem...
cały czas nie wierzyłam do końca w moją ciążę... dopiero byłam pewna, że wszytsko jest "dobrze", jak zobaczyłam bijące serduszko maleństwa, niestety wtedy zaczęłam juz plamić... i ...

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

witaj pegazówko!
co u ciebie?
stres w pierwszym trymestrze rzadko bywa bezposrednią przyczyną poronienia... nie obwiniaj się. każda z nas ma większe i mniejsze problemy, czasem nawet jeszcze nie wiedząc, ze jest w ciązy...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

witaj gosiu:)

staram się oczywiście nie myslec w ten sposób, ale każda z nas przechodzi taki etap na poczatku po starcie, kiedy za wszelką cene stara się znaleźć przyczynę...
ja mam się coraz lepiej, dziekuję. miałam tylko 2 @ wtym miesiącu,a le to chyab też normalne. a jak Ty sie czujesz?
serdecznie pozdrawiam

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dziękuję - ja czuję się dobrze. jestem właśnie na etapie szukania przyczyn - bez tego chyba nie odważyłabym się spróbować jeszcze raz....... na razie wyniki są idealne. w piątek mam wizytę u ginekologa. zobaczymy jaki jest dalszy plan działania........

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

czytałam, że czekasz jeszcze na jakieś wyniki.
powodzenia gosiu:)

mi wyszło cos nie tak z cytomegalią, ale wyjaśnie to na wizycie - 5.12, może wszystko jednak jest ok

trezba wierzyc, że w końcu nam się uda;)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

pegazówka, tobie też życzę powodzenia :wink: daj znac jak czegos sie juz dowiesz. pozdrawiam!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

czesc dziewczyny ja tez wlasnie stracilam fasolke i tez cały czas mysle co moglo byc przyczyna :cry:
poronilam w 12 tyg lekarz po usg stwierdzil ze ciaza juz dawno sie nie rozwijala :cry: .
w czasie ciazy mialam robiona morfol.mocz, cytomeg. i toxo i wszystko wyszlo ok .
dodam ze mam juz dziecko i nie bylo zadnych problemow.
Zastanawiam sie czy mogly miec wplyw tabletki antykoncepcyjne ,ktore bralam prawie 3,5 lata. Po nich od razu zaszlam w ciaze, moze moj organizm nie doszedl po nich w 100% .
po poronieniu nie bylam jeszcze u lekarza ,czekam az dostane okres i wtedy wybiore sie na kontrole.

mama aniołka 7.11.07

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

witaj asiu!
bardzo mi przykro... z tego co wiem tabletki antykoncepcyjne moga powodować problemy z powrotem płodności... ale zeby były bezposrednią przyczyną zatrzymania czy braku rozwoju płodu nigdy nie słyszałam :? moze jednak rzeczywiscie mają tak duży wpływ na organizm kobiety :? moze za kilka lat dowiemy sie czegoś nowego na temat tabletek... wszystko to gdybanie. ale rozumiem, ze jak my wszystkie tutaj szukasz przyczyn. a pobierano materiał na badania histologiczne? moze tu znajdziesz odpowiedź?
pozdrawiam cie serdecznie

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Czesc Gosiu :)
kilka dni temu odebralam wlasnie wyniki ,ale nic sie nie dowiedzialam z nich :cry: :cry:
Tam byl opisany kolor "materiału"!!! :cry: :cry:
to było dla mnie straszne :cry: :cry:
i to ze poronolam martwy płod z łożyskiem ( tak przetłumaczyłam sama z łaciny )
Ale to ja sama wiedzialam ,wiec nie wiem po co te badania były!!!

mama aniołka 7.11.07

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

asiu!
rzeczywiście to straszne, jesli mysli sie o własnym dziecku w takich kategoriach :? niestety jednak czasem tak trzeba. lekarze mają swoje procedury, ale przeciez to nie umniejsza wcale godności twojego dziecka. te badania zawsze mogły wykazać przyczynę - skoro oprócz płodu było tez łożysko to wydaje się, ze badania były dokładne... nie podano, ze wystąpiła patologia, wiec na pozór wydaje sie ze badania były bezsensowne. ale tak nie jest. brak patologii tez wyjasnia pewne sprawy, chociaz nie do konca. np. masz pewność, ze nie była to ciąża zaśniadowa... oczywiscie najkorzystniej byłoby, aby rozpoznano przyczynę... no cóz, żeby to wszystko było takie proste pewnie nie zakładałabym tego watku. czasem mysle sobie, ze to co tu robimy to walka z wiatrakami. nie jestesmy lekarzami, nasza wiedza jest pobieżna i niestety bardzo emocjonalna. ale jesli choc jedna osoba dzięki naszym rozważaniom natrafi na jakiś trop, to naprawde chocby z tej przyczyny było warto!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

no i odebrałam wyniki nasienia męża - idealne, tak jak moje hormony...
czekam nadal na chlamydię i niestety wizytę u ginekologa, bo nie uda mi się dostac w tym tyg. :evil:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

u mnie BORELIOZA....OPISAŁĄM W NOWYM WĄTKU. :cry:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja mam nadzieje, ze w przyszla srode bede mogla cos wiecej powiedziec bo mam kolejna wizyte u ginki. Powinny byc tez juz wyniki badan. Ale jakos tak czuje, ze tam wszystko bedzie oki. Mam nadzieje, ze przeczucia mam sluszne.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 403 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 21  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Po stracie

Strefa czasowa UTC [letni]