Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 2:51 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Po stracie

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30866 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 1419, 1420, 1421, 1422, 1423, 1424, 1425 ... 1544  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

tariaaa a co na to wszystko wasi rodzice? To mnie najbardziej ciekawi...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

nie są do końca zachwyceni, ale jakoś to akceptują..

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No to ich podziwiam!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

powiem tak. Przechodzili już to za 1 razem.
Na początku, moja mama była załamana, że sobie nie poradzimy. Ale potem, w miare upływu ciąży uznała, że to jest moja decyzja, i wierzy w to, że będę dobrą matką. Powiedziała, że będzie za mnie 3mać kciuki i mi pomagac :) Potem, było już coraz lepiej. Coraz bardziej nawet ona chciała wnuczka lub znuczki, a gdy poroniłam wylała prawie tyle samo łez co ja. Jak jej poweiedziałam, że chcielibyśmy postarać się znów, powiedziała tylko że to nasza decyzja,ale wolałaby żebym skończyła szkołę. Wtedy przedstawiłam jej tą wersję myślenia co Wam i "zaakceptowała" wszystko oprócz wyprowadzki do Łukaszka przed 18:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Kiedy kończysz 18 lat?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

29 maja 2009 :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Czy ty liczysz się z tym, ze dziecko będzie zapisane na twojego rodzica lub opiekuna prawnego? Że prawnie nie bedziesz jego matką? przeciez ty masz 16 lat!!!!!!!!! Jezu!!!!!!!!!!!!!!! Na avatarku widac , że wy......jesteście jeszcze dziecmi.

Tariaaa zastanów się jeszcze raz proszę cię!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

tarjaaaa Ptyś ma rację.... Nie marnuj sobie i dziecku życia. Być może to co się stało to znak od Boga.... że za wcześnie żebyś była matką.
Wiesz, trochę mi się nie chce wierzyć, że Twoja mama pozwoliła Ci w tym wieku zajść w ciążę. Nie mówię, że kłamiesz, ale ciężko w to uwierzyć :shock: Przecież Ty jeszcze jesteś dzieckiem. Nawet nie zdajesz sobie sprawy jakie to wyzwanie... Ty jeszcze potrzebujesz dla siebie pomocy, a co dopiero mówić, żebyś sobie poradziła sama z dzieckiem.
Przemyśl to proszę Cię, dziecko to nie zabawka, nie będziesz mogła go wyrzucić jak Ci się znudzi. I tak jak pisała Ptyś, dziecko będzie miało opiekuna prawnego (np Twoją mamę), nie będzie pod Twoją opieką.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

j80 ja myśle, że to czcze gadanie.....ona juz postanowiło....my możemy sie produkowac do woli, tłumaczyć.....

Dziecko nie jest cały czas malutkie....ono rośnie, dokucza, wyprowadza z równowagi, tak, że człowieka trafia......im młodszy tym gorzej, bo ma mniej cierpliwości i ucieka od odpowiedzialności. My to wiemy.......ale podejrzewam, że nie przegadamy....

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Starac sie o dziecko w tym wieku...ja bym sie nie odwazyla.
A wydawalo mi sie ze to ja jestem jakas inna ze majac 20 lat marze o dziecku :) ale 16 lat :?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

DZIECI MAJĄ DZIECI.....tylko pytanie, czy będą potrafiły je wychować, skoro same jeszcze potrzebują opieki.....

To jest po prostu przykre......patologia....

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ptysiok pisze:
DZIECI MAJĄ DZIECI.....tylko pytanie, czy będą potrafiły je wychować, skoro same jeszcze potrzebują opieki.....

To jest po prostu przykre......patologia....

Widzisz... przy okazji, za 3 tyg koncze 17 lat. Wiec na srio blizej mi do 17 niz do 16.
po 2. Nie potrzebuję opieki... I nie jestem dzieckiem...
po 3. Czy bardziej liczy sie to, ile lat ma matka czy to, czy (i w jaki sposób) jest odpowiedzialna za dziecko?
po 4. Nigdy nawet przez myśl by mi nie przeszło, żeby wyrzucić dziecko, bo "zabawka sie znudziła" i jest mi baardzo przykro, że ktokolwiek mógł tak powiedzieć.. takie myślenie jest dla 12-latków. Może to się wydawać, że jestem maluszkiem, że pobawie się i wyrzucę. Ale tak nie jest... nie jestem aż tak bez serca, by to kiedykolwiek zrobić...
po3. Ojciec dziecka ma 20 lat wiec jest pelnoletni i sam może być prawnym opiekunem, a nie moja matka.

Ptysiok to, że mam 17(!!!!!!!!!!!!!!) lat to nie znaczy, że mam 5 i potrzebuję bezwzględnej opieki. Może jestem młoda, to fakt. Ale skąd możesz wiedzieć, że będę złą matką? Że nie będę potrafiła wychować mojego dziecka na dobrego człowieka? Myślę, że za mało mnie znasz, by móc to ocenić..
Nasze 1 dziecko, nie było bezwzględną wpadką. Odkąd poraz 1 zdecydowaliśmy się na współżycie, przemyśleliśmy dokładnie tą ewentualność i oboje doszliśmy do wniosku, że razem sobie z tym poradzimy. A tak na prawdę, wolałabym urodzić teraz ( a jeśli teraz zajdę w ciążę, urodze w wieku 17lat i miesięcy, czyli prawie 18!!) i mieć więcej cierpliwości, siły i werwy do opieki nad dzieckiem, niż urodzić po 30 i już tego nie mieć.. bo wolałabym, by moje dziecko miało matkę, na którą będzie mogło liczyć a nie tlyko taką, która siedzi w fotelu i odpoczywa pół dnia nie mając na nic siły.. Wiele kobiet uważa w ten sam sposób co ja, żałując przy tym, że nie zafasolkowały wcześniej. Myślę, że nie możesz zbyt wiele powiedzieć na mój temat, skoro zupełnie mnie nie znasz, mojego stopnia odpowiedzialności, zdeterminowania oraz charakteru i nie określisz tego, jaką będę matką na podstawie kilku postów, jakie wymieniłyśmy...
j80 jeśli dla Ciebie dziecko jest zmarnowaniem życia, to na prawdę, baardzo Ci współczuję... dla mnie jest największym szczęściem, jakie mogłoby mi się w życiu wydarzyć... Gdyby chciał mi pokazać, że nie powinnam być matką, to dlaczego mi je dał? Może poprostu chciał, bym pomogła przejść przez życie innemu dziecku?
Nie powiedziałam, że pozwoliła. Powiedziałam tylko, że oswoiła się z tą myślą. A jeśli chodzi o poradzenie, to nie masz sie o co martwić... nie jestem sama. Mam wspaniałego mężczyznę, na którego zaaawsze, ale to zawsze mogę liczyć, a jeśli chodzi o dziecko to szczególnie. Przemyślałam to, zanim 1 raz zdecydowałam sie na kontakt fizyczny a potem po wielu rozmowach z Łukaszkiem na 2 próbę.
I to by było chyba na tyle...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

To nie mężczyzna...to dziecko tak jak i ty.....czy tego chcesz czy nie......i masz 16 lat, nie 17........to prawie........przestepstwo.....nie chce używac brzydkiego słowa.......

25% kobiet zachodzi w ciążę przed ukończeniem 18 roku życia, u większości dzieci wychowywanych przez młodociane matki stwierdza się zaburzenia emocjonalne i rozwojowe.

Może tobie chodzi o pragnienie zaspokojenia potrzeb emocjonalnych (zjawisko to występuje najczęściej u nastoletnich matek, których potrzeby emocjonalne nie były zaspokajane w domu rodzinnym)...idx do psychologa - NIE CHCĘ BYC TU ZŁOŚLIWA-MÓWIĘ POWAŻNIE!!!

Wiesz jakie są realia - udowodnione przez psychologów i psychiatrów, oraz ludzi którzy się zajmują tym zjawiaskiem?

Pogarszają się warunki życia kobiet przedwcześnie rodzących dzieci
Nasila się zjawisko maltretowania fizycznego i psychicznego w społeczeństwie
Młodociani, niedoświadczeni rodzice nie są w stanie zaspokoić wszystkich potrzeb dziecka

Dzis wiele rzeczy ci się tylko wydaje.....ty masz dziecko 16 lat....serce mi się kroi jak to czytam.....

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

tarjaaaa dla mnie dziecko jest najwspanialszą rzecza na swiecie, ale ja zdecydowałam się na nie będąc pełnoletnią, mając skończoną szkołę i przede wszystkim swoją rodzinę - męża, nasze własne mieszkanie i w miarę stabilne finansowo życie. A Ty którą z tych rzeczy masz???????????
Dla mnie jesteś nieodpowiedzialna, bo jeśli byś była, nie chciałabyś zastąpić poronionego dziecka drugim. Niestety, to że chcesz tak szybko zajść w ciążę po poronieniu, kiedy organizm jeszcze nie odpoczął po tamtej ciąży świadczy właśnie o tym. jest Ci smutno że poroniłaś to chcesz zajść w ciążę??? Czy tak nie jest??? Wiesz że masz o wiele mniejsze szanse na udaną ciążę przed pierwszą @ po poronieniu, niż po niej. Macica była powiększona, musi się zmniejszyć, endometrium po pierwszej ciąży musi się złuszczyć do końca, a nowe odbudować do odpowiedniego poziomu.
Powiedz mi co zrobisz, jak poronisz (tfu, tfu) kolejny raz i w szpitalu usłyszysz "zafundowała to pani sobie na własne zyczenie" - bo słyszałam o takich przypadkach ?????? Co wtedy?
Pomyśl, a nie chciałabyś może najpierw skończyć szkoły? Nie mówię o pójściu do pracy, bo to nie jest przecież konieczne... Ale nie chciałabyś żeby Twoje dziecko miało wszytsko czego pragnie????? Żeby miało przy sobie szczęśliwą i spełnioną mamę. A nie mamę która większą część dnia jest np w szkole... (nie mówię, że tak byłoby u Ciebie, tylko podaję przykład).
Jeszcze jedno, po 30 tce macierzyństwo jest bardziej świadome zapewniam Cię. Mam sporo takich znajomych, dzieci sa ponadprzeciętne. jedyne co to ryzyko jest w ciążywiększe niż u młodej kobiety. Wg lekarzy najlepszy okres na rodzenie dzieci to przedział 20-30 lat. Nawet był taki program w telewizji. I zapewniam Cię ze do tej 30 o której piszesz masz jeszcze mnóstwo czasu..... a wtedy zobaczysz że wcale nie będziesz taką babciaą za jaka uważasz kobiety po 30tce siedzącą w fotelu.
A do wychowania dziecka trzeba mieć nie tyle dużo werwy i siły, a siłę psychiczną i doswiadczenie życiowe, czego Tobie brakuje.....

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Przykre jest to, o co mnie osądzasz... Tym bardziej, że WOGÓLE mnei nie znasz...
I mi się serce kroi, gdy zarzucasz mi, że mogłabym nie kochać swojego dziecka lub je maltretować osądzając mnie przy tym o chorobę psychiczną...
Skad wiesz, że jest dzieckiem?
Znasz go i znasz mnie, że mozesz to stwierdzić...?
Wszystko zależy od dojrzałości psychicznej. jedna matka w wieku 17 lat wychowa dobrze dziecko i bez zadnych problemów, a innej po 30 sie to nie uda...
Może i dla Ciebie jestem dzieckiem, bo wiesz tylko ile mam lat.
Znasz mnie dobrze, że od razu posądzasz mnie o najgorsze?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

j80 pisze:
tarjaaaa dla mnie dziecko jest najwspanialszą rzecza na swiecie, ale ja zdecydowałam się na nie będąc pełnoletnią, mając skończoną szkołę i przede wszystkim swoją rodzinę - męża, nasze własne mieszkanie i w miarę stabilne finansowo życie. A Ty którą z tych rzeczy masz???????????
Dla mnie jesteś nieodpowiedzialna, bo jeśli byś była, nie chciałabyś zastąpić poronionego dziecka drugim. Niestety, to że chcesz tak szybko zajść w ciążę po poronieniu, kiedy organizm jeszcze nie odpoczął po tamtej ciąży świadczy właśnie o tym. jest Ci smutno że poroniłaś to chcesz zajść w ciążę??? Czy tak nie jest??? Wiesz że masz o wiele mniejsze szanse na udaną ciążę przed pierwszą @ po poronieniu, niż po niej. Macica była powiększona, musi się zmniejszyć, endometrium po pierwszej ciąży musi się złuszczyć do końca, a nowe odbudować do odpowiedniego poziomu.
Powiedz mi co zrobisz, jak poronisz (tfu, tfu) kolejny raz i w szpitalu usłyszysz "zafundowała to pani sobie na własne zyczenie" - bo słyszałam o takich przypadkach ?????? Co wtedy?
Pomyśl, a nie chciałabyś może najpierw skończyć szkoły? Nie mówię o pójściu do pracy, bo to nie jest przecież konieczne... Ale nie chciałabyś żeby Twoje dziecko miało wszytsko czego pragnie????? Żeby miało przy sobie szczęśliwą i spełnioną mamę. A nie mamę która większą część dnia jest np w szkole... (nie mówię, że tak byłoby u Ciebie, tylko podaję przykład).
Jeszcze jedno, po 30 tce macierzyństwo jest bardziej świadome zapewniam Cię. Mam sporo takich znajomych, dzieci sa ponadprzeciętne. jedyne co to ryzyko jest w ciążywiększe niż u młodej kobiety. Wg lekarzy najlepszy okres na rodzenie dzieci to przedział 20-30 lat. Nawet był taki program w telewizji. I zapewniam Cię ze do tej 30 o której piszesz masz jeszcze mnóstwo czasu..... a wtedy zobaczysz że wcale nie będziesz taką babciaą za jaka uważasz kobiety po 30tce siedzącą w fotelu.
A do wychowania dziecka trzeba mieć nie tyle dużo werwy i siły, a siłę psychiczną i doswiadczenie życiowe, czego Tobie brakuje.....

.........
Skąd wiesz, że chcę zastąpic 1 dziecko 2? Moj lekarz uznał, że nie widzi przeciwwskazan. Ty ginekologiem nie jesteś on tak. To, że nie jestem pełnoletnia, nie oznacza, że nie zapewnie mojemu dziecku wszyskiego czego pragnie. Szkołę mogę skończyć także mając dziecko...
Ale widzę, że ta dyskusja jest całkowicie zbędna, bo Wy będziecie mnie osądzać o choroby psychiczne itd, a ja tak czy inaczej zrobię wszystko dla mojego dziecka, między innymi dam mu zycie.

Acha, i u mnie poronienie nastąpiło przed @. @ dostałam w terminie wydalając przy tym wszystkie "zbędne" resztki.

Ostatnio zmieniony pt maja 09, 2008 8:06 pm przez tarjaaaa, łącznie zmieniany 1 raz

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

j80 do pracy dziewczyna nie pójdzie bo to jeszcze dziecko, więc nikt jej nie zatrudni.....

na temat endo jej nie tłumacz, bo ona raczej się nie orientuje....ja w jej wieku nie wiedziałam na czy rzecz polega i ona tez z pewnością nie wie, skoro decyduje sie na kolejną ciążę bez @...tego jeszcze nie było....żal.....

Odnoszę wrażenie że niepotrzebnie mieszasz tarija dwie różne sprawy. Pierwsza to "czy młoda dziewczyna może być dobra matką" - czyli kwestia samego macierzyństwa, dojrzałości emocjonalnej itp. A druga to "czy odpowiedzialne jest zajście w ciążę kiedy się nie ma żadnej bazy finansowej/mieszkaniowej".

Ja ci w żadnym wypadku nie sugeruje choroby-czy tobie się wydaje że do psychologa lub psychiatry chdza tylko osoby chore umysłowo?????No to rzeczywiście-mało wiesz......

O jakie najgorsze? Ja ci przedstawiłam urywki badan, jakie zostały przeprowadzone!!! Bo nieletnie matki są coraz większym problemem nie tylko w Polsce....

Powinnaś się na prawdę porzadnie zastanowić nad swoją "decyzją". Posiadanie dziecka w twoim wieku to nie jest dowód na twoją dorosłość- przeciwnie- pokazuje to w jakim stopniu jesteś nieodpowiedzialna....

Rób jak uważasz....tylko nie szukaj zrozumienia.....ja sama mam córkę....Boże.....żeby tylko ona nie wpadła kiedyś na tak "świetny" pomysł.....

Co za lekarz 16-letniemu dziecku zezwala na ciążę? To jak pozwolic na pedofilie......Jezu przepraszam, ale jak inaczej to nazwac......przysięgam , ze nie chcę nikogo obrazic, ale jestem w takim szoku, że aż pieką mnie policzki.....

jakie zycie ty dasz temu dziecku? Co ty mu zapewnisz? Na garnuszku u własnej matki!!! Pytałas ją czy chce miec dziecko? Bo to dla niej je urodzisz? Bo kto mu da jeść? Kto się zajmie? Moja siostra urodziła dziecko jak miała 18 lat......Boże ...ty nie wiesz co to znaczy....nic nam nigdy nie brakowało......mam rodziców lekarzy i wypowiedzieli się na ten temat.......nie za bardzo......przytoczyłabym , ale ty i tak nie zrozumiesz....

Ostatnio zmieniony pt maja 09, 2008 8:10 pm przez Ptysiok, łącznie zmieniany 3 razy

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ale powiedz mi, kto będzie się zajmował dzieckiem podczas Twojej nauki??? Tatuś dziecka??? A kto w takim razie zarobi na utrzymanie???

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

j80 nie warto.....

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Widzę, że co nie powiem, i tak zostanie użyte przeciwko mnie...
Myślałam, że mam w Was oparcie. Ale się przemyślałam...

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30866 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 1419, 1420, 1421, 1422, 1423, 1424, 1425 ... 1544  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Po stracie

Strefa czasowa UTC [letni]