Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 4:11 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Po stracie

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 225 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

dzięki asieńko za info!
niestety z twojej poprzedniej wypowiedzi wnioskuję, ze jest juz za późno na wykonanie tych badań u mnie, szkoda...
zasatnawia mnie jedno. czy ten zespół pojawia sie nagle w ciagu zycia? chodzi mi o to jak jest szansa na jego wystapienie jełśi mam juz jedno dziecko?

http://lb2m.lilypie.com/qGGwp1.png

Melania (*2.06.2007), Tymoteusz (*30.09.2007) i Liwia (*14.03.2009)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Nie znam odpowiedzi na twoje pytania. Z tego co pamiętam z wypowiedzi mojego lekarza to w ciaży chyba się ujawnia bardziej ten zespół choć można go mieć od dawna. Chyba w 60% ciąż powoduje poronienie, więc istnieje szansa na donoszenie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dziękuje za pomoc asieńko!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Moj lekarz nie zlecił żadnych badań
powiedział, że nie bardzo jest sens. to na pewno był przypadek , ale jak w to uwierzyć? robić jakieś badania na własną rękę?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Jak wyglada badanie niasienia? Czy w każdym mieście można je zbadac? Ile trzeba czekac na wyniki i czy trzeba mieć skierowanie?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ivoneczko!
badanie nasienia polega na pobraniu materiału do jałowego pojemnika i analizie spermy w laboratorium. u mnie takie badania wykonywane są w laboratorium przyszpitalnym na mirobiologii, ale ginekolog wskazując jakie to maja byc badania (bo są rózne) zawsze powinien podac, gdzie moznaje zrobic. na wyniki posiewu nasienia męza czekaliśmy 5 dni. cena była umiarkowana - 20 zl. skierowanie miało tylko i wyłacznie charakter informacyjny dla nas...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Bardzo mi pomogłaś! Dziękuję z całego serca. Ten strach i ta niepewność jest paraliżująca. Tylko dzięki takim ludziom jak Ty jeszcze egzustuję.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Witam Was!
Własnie znalazłam ten wątek.
Mam pytanie. Moja historia jest troszke inna od Waszych. Ja juz miałam córeczke Kalinke. Żyła niecałe 3 miesiące. miała ciężką wadę serca. Praktycznie całe serduszko było nieprawidłowe, poprzestawiane żyły główne , dużo dziurek , zwężenie aorty itp. Przeszła 6 operacji i odeszła..
Byłam jak by w innym świecie , nie wiedziałam co sie dzieje wokól mnie. Mój mąż chciał szybko temu zaradzic i namówił mnie na kolejną ciąże - takie "lekarstwo". Więc po dwóch miesiącach po smierci Kalinki zaszłąm w ciąże. Poroniłam w 6 tyg. - martwa ciąża. Jestem miesiąc po łyżeczkowaniu. To po krótce moja historia
Mam teraz pytanie. Mój lekarz powiedział, że sam nie wie co robic. Bo z jednej strony to moze nie byc przypadek. Najpierw chora Kalinka teraz poronienie...
Z drugiej strony, wada serca Kalinki mogła byc przypadkiem - tak mówił profesor z kliniki w której leżała moja myszka - bo nikt w mojej ani męża rodzinie nie miał kłopotów z sercem. Mój gin równiez mówi że to mógł byc poprostu taki przypadek losu natomiast moje poronienie mogło byc spowodowane tym, że nie byłam na to gotowa. Za mało czasu upłynęło, za mało łez jeszcze wylałam i wogóle organizm nie był może jeszcze gotowy na kolejną ciąże. Ja mieszkałam 2 miesiace w hotelu przyszpitalnym i ciągle płakałam, nie spałam itp. Organizm mógł byc bardzo wyczerpany.
No i teraz sama nie wiem co robic. Jak myslicie powinnam wymusic na lekarzu jakies badania czy odczekac , wyciszyc sie i spróbowac jeszcze raz?
Pomóżcie

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

droga dziunko
według mnie było tak jak mowił lekarz. skoro nikt w rodzinie nie był chory na serduszko to choroba twojej córeczki była tylko złym zrządzeniem losu. i pożniejsze poronienie drugiego dzidziusia było spowodowane wyczerpaniem twojego organizmu który nie był przygotowany na kolejną ciąże. lekarze zawsze po poronieniu zalecają przerwe aby organizm mógł sie zregenerowac i przygotować na kolejne dziecko. a w twoim przypadku ta przerwa była potrzebna po tak okropnych przeżyciach. a co do badan mimo wszystko powinnas je zrobic. bedziesz spokojniejsza.
pozdrawiam cie bardzo serdecznie i zycze powodzenia. 3maj sie mocno i przygotowuj organizm dla kolejnej fasoleczki :):)

Aniołek Michałek (*) 23.12.2007 (6tc)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Bardzo dziękuje Madziu za odpowiedź.
Powiedz mi tylko, jesli mozesz, jakie powinnam zrobic badania. Ja komplenie się na tym nie znam. Czy to są jakies rutynowe badania po poronieniu, o których wspominał mój ginekolog, czy moze powinnam zdecydowac się na badania genetyczne?
Dziękuję z góry za odpowiedź

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

witam czwartkowo :)
dziunka powinnas zrobic rutynowe badania zalecane po poronieniu. zapytaj swojego ginekologa on na pewno powie ci które badania są po co :) zazwyczaj robi się toxoplazmoze cytomegalie a dodatkowo hormony tarczycy. możesz poczytac sobie na tym wątku jakie badania robiły diewczyny.
a jak juz bedziesz miec wyniki to skrobnij jakie są.
szczerze mówiąc sama idę jutro do gina na kontrole i po wyniki hist-pat. i zobaczymy co mi powie. napisze ci co mi zalecił. papa :):)

Aniołek Michałek (*) 23.12.2007 (6tc)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Juz po badaniach......
- hormony tarczycy TSH ( O.K )
- cytomegalia ( O.K )
- toksoplazmoza ( nie mam )
- progesteron ( w normie )

Czyli to co chcialam zbadac to zbadalam ........wyniki wyszly dobre ..... teraz pozostalo spokojnie poczekac.

Lekarz przebadal mnie od A do Z zapisal Clo ..... ( bo cos prawy jajnik mniej pracuje ) i duphaston..... i zyczyl powodzenia :)

['][']

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

DZieki Madzia

Wizyte mam dopiero 28.01 i poprosze o zalecane wyniki. Jak cos będe wiedziała to dam znac. Czekam na wiadomosc o twoich badaniach pa
Maranelka gratuluje, to znaczy chyba ze możesz startowac.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziunka ja na wlasna reke sobie te badania porobilam.... bo przewaznie lekarze po pierwszym poronieniu NIC nie zalecaja robic.
Ale ja dla swojego spokoju wolalam sie przebadac.
Dobrze ze masz umowiona wizyte u lekarza niech cie zbada i popros o liste badan ( bedzie wiedzial jakie sa ci potrzebne )
Opowiedz mu historie Kalinki ..... sam ci doradzi czy badania genetyczne tez masz zrobic.
Bardzo mocno trzymam za ciebie kciuki!!!!!!

Moge zaczac staranka :D :D

['][']

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mi lekarz zalecił chlamydię i D-dimery.
Na razie zrobiłam tylko D-Dimery i mysle że wynik ok...
Okaże sie za kilka dni, jak do gina pójdę...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam!..Zajrzałam do Was... i jestem przerażona....Ja tez poroniłam.2 lata temu i nadal nie czuję się tak jak przedtem....po za tym przez cały czas nie mogę ponownie zajść w ciążę.Po poronieniu nie miałam żadnych badań,żaden lekarz nie zainteresował sie tym...tylko badanie histopatologiczne....Po długim czasie proszenia dostałam skierowanie do endykronologa....sama dochodzę prawdy.Zmusiłam lekarza o badanie tarczycy,prolaktynę...ale co jeszcze mogę zrobić?Nie znam się na tym a lekarze unikają pytań...Gdyby było mnie stac na badnia prywatne z chęcią zrezygnowałabym z NFZtu ale niestety jestem zmuszona tam dociekać prawdy...A może któraś zna dobrego ginekologa w Warszawie.lub ginekologa-endykronologa?Będę wdzięczna za pomoc....
:cry: :cry: :cry:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witajcie,

bardzo ciekawe rzeczy znalazłam w tym wątku.
Jedna z nich mnie szczegolnie zainteresowala, mianowicie zespół antyfosfolipidowy. Czytałam na wikipedii co to takiego i jednym z objawiów (powikłań) jest małopłytkowość i niedokrwistość. Odkąd pamiętam miałam problem z wynikami krwi ze wskazaniem na małopłytkowość.

Czy to zatem może mieć jakis związek?

Jestem niecały tydzień po poronieniu, więc jak rozumiem mogłabym zrobić badania i sprawdzić czy to nie to? I byłyby one wiarygodne?

będę wdzieczna za pomoc,

pozdrawiam,

Magda

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Widzę ze jakoś cicho się zrobiło w tym wątku.

Ponieważ szczególnie interesował mnie zespół antyfosfolipidowy, to zamieszczę tutaj kilka zdań dotyczących jego w kontekscie ciąży.

"2. Straty ciąży
a) Jeden lub więcej niewytłumaczonych śmierci morfologicznie prawidłowego płodu w/lub ponad 10-tygodniowej ciąży, o prawidłowej morfologii płodowej potwierdzonej badaniem ultrasonograficznym lub bezpośrednim płodu lub
b) Jedno lub więcej przedwczesne urodzenie morfologicznie prawidłowego płodu w/lub przed 34 tygodniem ciąży z powodu ciężkiego stanu przedrzucawkowego lub rzucawkowego albo ciężkiej niewydolności łożyskowej lub
c) Trzy lub więcej niewytłumaczonych kolejnych spontanicznych poronień przed 10 tygodniem ciąży po wykluczeniu patologii anatomicznych lub hormonalnych u matki i patologii chromosomalnych u ojca i matki."

dla tych, które by się martwiły z jego powodu: poronienie z jego powodu zdaża się w ciazach starszych (tu zasugerowane ze od ok 10 tygodnia) w ciązach młodszych zdecydowanie rzadziej (nawet można powiedzieć rzadko). Mój lekarz tłumaczył mi mechanizm dlaczego tak sie dzieje. Więc moze to chociaż niektóre z nas uspokoi.. :)

Może komuś pomogą te informacje :)

pozdrawiam,
Magda

Offline Wyświetl profil  

Witam serdecznie,
jutro idę na badania obecności przeciwciał anty fosfolipidowych, anty toxo oraz posiew z pochwy. Czy wiecie jakie powinny być prawidłowe wyniki tych badań? Skierowanie dostałam od lekarki u której poszłam po poronieniu aby potwierdzić opinię mojego lekarza który prowadził mnie przez ciążę. Ona zrobiła ze mną dokładny wywiad i sama wypisała mi skierowanie, bez proszenia.
Czytałam troszeczkę na temat tych badań i mówiąc szczerze jestem przerażona i mam cykora przed nimi. :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

mam pytanie: co daje posiew pochwy?
poroniłam z powodu zakażenia bakteryjnego (ropienie doczesnej), czy da się teraz określic, jaka bateria była przyczyną tego? czy to badanie mogłoby to określić? Dodam, ze zaraz po łyżeczkowaniu brałam antybiotyk... który pewnie wybił wszystkie bakterie.

Czy warto w ogóle roić to badanie?
a moze z miesiąc przed nastepnymi starankami?

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 225 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Po stracie

Strefa czasowa UTC [letni]