Dzisiaj jest wt maja 05, 2026 1:04 pm

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Po stracie

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 344 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 18  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

Arendil ...

przeczytałam twoją historię, tak bardzo mi przykro, siedzę i płaczę nad twoją stratą, gdyż sama wczoraj straciłam swoje maleństwo ... ale teraz już rozumiem co mieli na myśli lekarze, mówiąc że "dobrze, że tak wcześnie się to stało, a nie później", nie wiem jak ty to zniosłaś, by czuć tak długo w sobie swoje maleństwo i wtedy je stracić ...

pozdrawiam cieplutko i życzę spokojnego oczekiwania na kolejną dzidzię

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Arendi- mówiłaś, że u ciebie przyczyna nie była znana.
Moja historia jest podobna - tylko, że u mnie zdarzyło się to dwa razy, za pierwszym razem też przypuszczali, że to infekcja. Okazała się, że mam niewydolność szyjki macicy.
Straciłam synka w 20 tygodniu, a potem bliźniaki w 22 i 24 .

Teraz przede mną kolejna szansa, mam założony szew.

Proszę odezwij się, co u Ciebie - może twoja strata była spowodowana też niewydolnością - można temu zaradzić.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

tak mi przykro , dziewczyny... jaka szkoda, że musimy przez to przechodzić...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Nowika - jak mi przykro trzymam kciuki za Ciebie, ja stracilam Synka w 21 tc bedac w Irlandii - nie chce opisywac historii bo wczesniej juz piszlam na tym temacie. Ja wiem tyle ze mialam krwiaka przy lozysku ktory powstal w 19 tc a wczesniej kolke nerkowa, narazie odkladam staranka ... musze wyleczyc pewne sprawy i psychicznie sie przygotowac.
Co do II trmestru to jesli sie zdarzy poronienie to jest to albo infekcja, albo szyika albo (rzadziej) krwiak - ale dobrze ze masz zalozony szew !

Arendi- a jak tam Twoja ciaza, jak sie czujesz??

Aniołek Mateo + 18.07.2007 21t3d
"Królu Mój Ty spij Ty spij a ja"

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Balbinna- dzięki, ty sam dobrze znasz ten ból.
Już żadna kolejna ciąża nigdy nie będzie tak przeżywana beztrosko jak ta pierwsza.
Trzymam za ciebie kciuki, żeby tobie się udało.
Powodzenia.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Nowika - masz racjie zadna kolejna Nasza ciaza nie bedize beztroska - to bedize 9 dlugich miesiecy strachu. Trzymam za Ciebie - powodzenia.
Ja narazie sie nie staram - moze zaczniemy na wiosne przyszlego roku, narazie muszesie wyleczyc, dokonzyc badania i dojsc psychicznie do siebie.

Pozdraiwam

Aniołek Mateo + 18.07.2007 21t3d
"Królu Mój Ty spij Ty spij a ja"

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

śliwka-robaczywka też się zastanawiam jak to zniosłam... pozytywnymi myślami, marzeniami o kolejnej ciąży,o zdrowym dzidziusiu.
Bardzo mi przykro, że i Tobie się nie udało:(

nowika1 Przyczynę poznałam, ale oczywiście nie w Polsce. Obecnie mieszkam w Belgii i tutejsza służba zdrowia jest super. Jak poszlam na pierwsza wizyte do lekarki po stracie, to ona nie czekala do kolejnej straty (jakby to w Pl zrobili twierdzac nadal ze to infekcja i ze sie zdarza) powiedziala ze to nie byla infekcja bo na nic nie wskazuje i od razu wyslala do specjalisty, ktory mial za zadanie kamerka obejrzec moje wnetrze. No i wszystko bylo w porzadku oprócz malego szczególu. Szyjka mojej macicy jest za szeroko otwarta, w zwiazku z czym jest bardzo slaba. Czyli to byla przyczyna.
Bardzo mi przykro z Twojej podwójnej a właściwie potrojne straty... :( To nie zaszywali Cie za drugim razem???? Nic nie zrobili, żeby to sie nie powtórzyło????
Ja jestem teraz w 6 tyg ciazy juz po pierwszej wizycie u lekarza no i generalnie za jakies 6 tygodni czekamnie zaszywanie, jeden dzien w szpitalu. Ale przynajmniej bede miala wieksza pewnosc ze uda mi sie dojsc do konca.
Do tego biore antybiotyki od wczoraj do 32 tygodnia ciazy, zeby nie dopuscic do jakiejkolwiek infekcji bo przez tak otwarta szyjke duzo latwiej wnikaja bakterie ktore powoduja oslabienie szyjki no i jej otwarcie.
A jak bylo z zakladaniem szwów?? Jak to się odbyło?

A z tym antybiotykiemto cyrk, bo tabletka jest ogromna, a ja nieznosze polykacczegokolwiek i nawet ibuprom sprawiamiproblemy... wiec bawie cie z polknieciem glupiej tabletki a dziennie musze ich polknac 2!!! :/ Moze macie sposoby napolykanie??? Jeszcze jak sie dobrze czuje to jest ok imoge polknac w mniejszych kawalkach, ale jak mi niedobrze to po prostu przechodze najgorsze katusze... czego sie nie robi dla dziecka...

Generalnie raz czuje sie ok, bez zadnych fajerwerkow w żołądku a czasem jak tylko spojrze na jedzenie albo musze cos ugotowac to od razu mnie skręca.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Arendi - u mnie po pierwszej stracie też stwierdzili infekcję, w drugiej ciąży byłam często kontrolowana pod względem infekcji, ale w 20 t.c okazało się że mam rozwarcie na 4 cm. Założyli mi natychmiastowo szew, który niestety wytrzymał tylko dwa tygodnie - po prostu za późno.

Potem miałam to samo badanie co ty - histeroskopię, po której potwierdziła się diagnoza o niewydolności szyjki.

Ja również ciągle faszeruję się antybiotykami i innymi świństwami, bo moja flora bakteryjna nie jest w normie, mam za mało pałeczek kwasu mlekowego i dlatego łatwo u mnie o infekcje i grzybki - kontrole i posiewy mam robione co dwa tygodnie.

Co do szwu - założyli mi go dokładnie (10+5 t.c). Dzień przed operacją pobrali mi krew do badań, miałam rozmowę z anestezjologiem w sprawie znieczulenia. Proponowali mi dwa: znieczulenie całkowite i zewnątrz oponowe - jesteś znieczulona od pasa w dół. Wybrałam to drugie, ponieważ jest podobno lepsze dla dziecka i szybciej dochodzisz do siebie. Poza tym wszystko słyszysz i widzisz co się dzieje wokół ciebie podczas zabiegu.

Po zabiegu może pobolewać cię brzuch - ból trochę zbliżony do miesiączkowego, ale silniejszy. Może niepokoić - ale jest normalny. można plamić do tygodnia, ja praktycznie nie plamiłam, tylko odrobinkę.

Jeżeli jest wszystko o.k następnego dnia wysyłają cię do domku. Dostajesz antybiotyki, aby nie było, żadnej infekcji.

Od 16 t.c będę dostawała zastrzyki przeciwskurczowe, co tydzień i tak już do końca ciąży.

Co do przełykania wielkich tablet - to ja po prostu sobie je kruszę.

Pozdrawiam i koniecznie daj znać co u Ciebie.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Jejku... nie majak polska słuba zdrowia, jak zdarzy sie coś kilka razy to dopiero robia konkretne badania a tak to zwalaja na cokolwiek..... Czyli generalnie mialam szczescie ze tu pryjechalam, bo pewnie jak bym zostala w Pl to bym znow oplakiwala malenstwo...

Jejku tak mi przykro...

Ale się bardzo ciesze ze sie odezwalas i dziekitemu mozemy przez to przejsc razem :) Chociaz teraz domyslam sie ze jestes blizej srodka ciazy niz poczatku jak ja. Pisz jak wszystko przebiega.

Mi lekarka powiedziala ze dostane znieczulenie ogolne, czyli bede spac. Bo tak na "zywca" zeby wszystko slyszec... to nie wiem chyba bym sie bala... A dlugo to trwa takie zaszywanie?

I tez nie jestem sama w polykaniu tych gigantow:) Ja juz wpadlam na sposobze bede te pokruszone tablety w zupce na lyzeszce polykac :) Dzis tak zrobilam i nie bylo problemu :)

A kiedy powiedzieli Ci ze zdejma szwy??

Pozdrawiam cieplo!!

PS. A jak z praca?? Pracujesz? Siedzisz w domu?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Arendi - dopiero koniec 13 t.c , jeszcze nie wiem, kiedy mi ściągną myślę, że grubo po 30 t.c.
Będę pisać, ty koniecznie też się odzywaj.
Kiedyś otworzyłam wątek o szwie, może tam się przeniesiemy, będzie wygodniej wymieniać się doświadczeniami.
http://www.forum.e-mama.pl/viewtopic.php?t=21407

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

13 tydzien, to juz pewnie coraz mniej doskwieraja ci mdlosci itp??
Tez bym chciala byc juz na takim etapie.
A tak to przez moj kochany zoladek zupelnie odrzuca mnie od jedzenia, nawet jak pomysle tylko o jedzeniu. Dobrzeze bywaja chwile ze jest ok, to wtedy kozystam i wcinam cos.

Do tego moglabym teraz zapasc w sen zimowy. Ledwo co wstalam, zjadlam minimalne sniadanie i poszlam dalej spac... No i nadal zmeczona jestem niesamowicie... ech..

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Arendi - z tymi mdłościami to różnie bywa, czasem pojawiają nagle jeszcze teraz. Witaj na wątku o szewku.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja mamjuz dosc mojego zolądka... To dopiero kilka dni ale jum mam dosc. Obrydlo mi mięso... Poprzednim razem tylko mieso mielone, a teraz chyba wszystko... W miare ok wchodza mi warzywa.
Cos mi sie wydaje ze bedzie podobnie jakzeszlym razem ze strace kilka kilogramow na takiej "djecie". Musze znalesc kilka potraw ktore mi w miare wchodza.
Przynajmniej moge sobie polegiwac w domu, co zmniejsza żolądkowe sensacje.
Teraz musze wymyslic cos na obiad,cos co bde w stanie zjesc.
Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja w poprzednich ciążach też traciłam na wadze, teraz jest inaczej, ale i negatywne obiawy też się nasiliły.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Juz sie nie moge doczekac azzaczne sie dobrze czuc na zoladku. Teraz moje dni wygladaja dos podobnie do siebie. Wsanie z lozka, proby zjedzenia czegos i zazycia tych paskudnych antybiotykow (chociaz w smaku nie sa najgorsze), lezenie i staranie sie doprowadzic zoladek do spokoju, drugie sniadanko, tez ledwo ledwo, spanie, sprzatanie albo gotowanie - o ile jestem wstanie, obiad. A po obiedzie jestem glodna co godzine...
Ech, jeszcze kilka takich tygodni...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Jakbym wspominała, swoje początki :wink:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Nowika,czy Tobie tez kazali od b. wczesniebrac antybiotyki? Jaksie po nich czulas? Boja juz w ogole prawie nie jem,niemam sily,mdli mnie, brzuch boli, ciagle siecos w srodku przewala. Poprostu mam dosc. Chcialabym wreszcie cos zjesc bez zadnych boli i bez odczucia ze musze do kibelka na rozmowe leciec... Do tegospac w nocy nie moge :( Witaminy przyprawiajamnie o mdlosci..

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Przy antybiotyku musisz jeść - zmuś się jakoś, chociaż coś lekkiego.
Ja brałam antybiotyk i leki, bo miałam grzybka i bakterie- to w moim przypadku nie jest zbyt bezpieczne.
Potem dostałam antybiotyk po operacji- aby zapobiec infekcji. Infekcja po operacyjna jest jednym z czynników ryzyka przy załkadaniu szwu.

Staraj się jeść małe porcje, ale często - lek nadczczo może szkodzić maluszkowi.

Trzymaj się.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Właśniesię dowiedzialam ze mam alergie na penicyline... Po tygodniu brania antybiotyku wczoraj weczorem zaczelo mnie swedziec cale cialo. spac ie moglam. A dzis rano sie obudzilam z czerwona szyja, twarza, dekoltem, lekko utrudnionym oddychaniem i w ogole taka na maksa oslabiona.
Pojechalismy do lekarza, kazala odstawic antybiotyk, jutro dzwonimy do ginki no i zobaczymy.
Teraz czuje sie juz ok, na szczescie mam nadzieje ze zmaluszkiem jest wszystko ok... Ale tego sie juz niedlugo dowiemy.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Arendi - trzymam kciuki za Ciebie i maluszka- powinno być dobrze. Wiele kobiet jest uczulona na penicyline, napewno dadzą ci coś zastępczego.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 344 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 18  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Po stracie

Strefa czasowa UTC [letni]