Dzisiaj jest ndz maja 17, 2026 4:22 am

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Wychowanie

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
czerwona kartka

ja tylko przy pierwszej ciazy kupilam ksiazke w oczekiwaniu na dziecku
ale wtedy nie mialam neta
teraz uwazam ze to zbedne skoro ma sie intenet

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ale w necie ludzie wypisują mnóstwo głupot... Czasem to aż są głupoty rozbrajające. A dobra książka to po pierwsze przyjemność, a po drugie naprawdę przydatne informacje. Ale trzeba trafić na książkę pisaną przez jakąś kompetentną osobę. ;) Dlatego proponuję, żeby zrobić tu taką listę :) Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

"Moje dziecko" D. Zawadzka, I. Stanisławska. Książka napisana bardzo przystępnym językiem, w formie dialogu pomiędzy dwoma autorkami.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Thomas Gordon "Wychowanie bez porażek" i jeszcze lepsza Mazlish i Faber"Jak mówić, żeby dzieci nas słuchały - jak słuchać, żeby dzieci do nas mówiły". Bardzo mi pomogły :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Wiga napisz mi prosze na maila o tej ksiazce Gordona... bo mam ale nie pasi mi okrutnie.. wiec i do konca nie przeczytalam... napisz, co w niej Ci sie podobalo.. jak mozesz oczywiscie...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Gocha22, jestem tu od niedawna i nie wie jak prywatnie napisać to napiszę tu. Tę książkę odkryłam na I roku studiów. Studiowałam pedagogikę specjalną wówczas i byłam opiekunką 2,5 letniego chłopca. Zaczęłam stosować to co pisze autor... zwłaszcza z drugiej części książki "Wychowanie bez porażek w praktyce". Czytała ją bodajże z 10 lat temu ale z niej najbardziej podobało mi się sformułowanie komunikatów do dziecka "typu JA" a nie "typu TY" np. zamiast "Ty bałaganiarzu będziesz miał zakaz wyjścia dziś z domu" to: "Kiedy robisz bałagan to czuję się rozgniewana. Oczekuję, że posprzątasz" Nie wiem czy przykład mi wyszedł ale chodzi o to, że mówi się o swoich odczuciach związanych z zachowaniem dziecka, czyli z własnej perspektywy a nie ocenia się go z wyższej pozycji. Jeśli pracujesz jako nauczyciel to raczej nie spotykasz się zapewne z takimi komunikatami? Metoda może się wydać głupia (sama na początku byłam nią zaskoczona) bo raczej nasi rodzice (bynajmniej moi) stosowali formę nakazowo, rozkazową czyli komunikaty TY". Ale to niesamowite, mój podopieczny zmieniał zachowanie po takich komunikatach wg Gordona. I za tę skuteczność lubią tą książkę :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

wiga ja po przeczytaniu w tej ksiazce, ze dziecka nie nalezy chwalic (czy nagradzac - sorry nie pamietam juz) za postepy mialam ochote rzucic nia o sciane :wink: pytam o nia bo daleko nie zawedrowalam w jej glab (bo mnie autor zdenerwowal na poczatku) :wink: chyba dzis usiade do niej jeszcze raz.. w sumie nie wszystko musi mi sie w niej podobac, nie??

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Jasne, że nie wszystko musi się podobać ;) Czytam wiele książek, ale oczywiście zdrowy rozsądek własny też jest ważny :) Druga książka "Jak mówić(...)" jest jeszcze lepsza bo pokazuje wszystko na przykładach, polecam :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja poleca książkę Zawitkowskiego - jest wszędzie w sprzedaży ;) "co nie co..." jakoś tak idzie tytuł. nam pomogła zrozumieć ciałko naszego malucha i dała dobre podstawy do własnych technik przy codziennych czynnościach ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

zdecydowanie język niemowląt

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

wymienona juz "Jak mowic zeby dzieci nas sluchały, jak słuchac żeby dzieci do nas mowiły"
oraz tego samego autorstwa "Wyzwoleni rodzice wyzwolone dzieci " oraz "Rodzenstwo bez rywalizacji"

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Zdecydowanie "Rozwój psychiczny dziecka od 0 do 10 lat". Książka tłumaczy większość tzw. 'złych' zachowań dzieci a przede wszystkim tłumaczy dlaczego z grzecznego aniołka nagle robi nam się mały diabelec. Szczerze polecam. Do tego jeszcze "10 błędów popełnianych przez dobrych rodziców", "Jak mówić żeby dzieci nas słuchały...". Za to chętnie wprowadziłabym zakaz drukowania "Języka niemowląt" :twisted: 8)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Też nie lubiłam "Języka niemowląt", a już wybitne bzdury tam były powypisywane na temat karmienia piersia :roll:
Jak najbardziej - Zawadzka.
Zawitkowski mnie wkurzył w jakimś wywiadzie, gdy tlumaczył że ssanie kciuka oznacza problemy emocjonalne dziecka - mój kilkumiesięczniak miał wtedy fazę na kciuka, ale jakoś mimo rad tego niezwykle mądrego pana nie zdecydowałam sie na psychoterapię :twisted:

Amelia Małgorzata 14.04.2010.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Gu78 pisze:
Zawitkowski mnie wkurzył w jakimś wywiadzie, gdy tlumaczył że ssanie kciuka oznacza problemy emocjonalne dziecka - mój kilkumiesięczniak miał wtedy fazę na kciuka, ale jakoś mimo rad tego niezwykle mądrego pana nie zdecydowałam sie na psychoterapię :twisted:

Mnie też! Zaburzone emocjonalnie dzieci ssą kciuka :roll: Sam jest zaburzony :foch:
Pierwszy rok życia dziecka wyd. Rebis Rzeczowe, konkretne informacje nt pielęgnacji, zachowań, chorób itd.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

a jak tak jak Mamucha:
Język niemowląt
ale też druga książka Tracy hogg
Język Dwulatka

własnie skończyłam lekturę i lepiej rozumiem własne dziecko

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

"Rodzice w akcji" Gajdów, po prostu rewelacja!!! Wiele książek przeczytałam ale ta daje prawdziwe porady i tłumaczy zachowania dziecka. Jak sobie radzić z buntem, "niejadkiem", jak godzić rodzeństwo i wiele naprawdę pożytecznych wyjaśnień.
Polecam jednak bardziej katoliczkom bo jest tu odniesienie do wiary katolickiej. Więcej o książce można przeczytać na ich stronie internetowej: gajdy.pl

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hej

jezyk niemowlat wogole uwazam za wielki niewypał, tzn u nas wogole nie był nawet potrzebny. Ale usiadłam ktoregos wieczoru i zaczełam ja przegladac i stwierdziłam, ze chyba nie dla mnie to wszystko.

Mam ksiazke D.Zawadzkiej "i ty mozesz miec super dziecko"
Fajnie napisana. Dużo z niej stosuje i narazie jakis efekt przynosi. Podoba mi sie jezyk, no i metody oraz porady. Czasami wydaja sie głupie, ale nieraz przyniosły niespodziewany efekt, a moja córka ma dopiero 15 miesiecy.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU
Awatar użytkownika

hmm a ja własnie poszukuje fajnej ksiazki ....którą by sie fajnie czytało i mogło zastosowac co nieco ..bo w końcu człowiek sie uczy cale zycie

17.03.09 ANIOŁEK

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Kakunia z Twoim doswiadczeniem sama powinnas usiasc i napisac ksiażkę :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU
Awatar użytkownika

malgora83 pisze:
Kakunia z Twoim doswiadczeniem sama powinnas usiasc i napisac ksiażkę :)

dzięi Margolka ale wiesz nie jestem dobra w pisaniu :lol: :lol: :wink:

17.03.09 ANIOŁEK

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Forum ciąża

» Wszystko o dzieciach » Wychowanie

Strefa czasowa UTC [letni]