Dzisiaj jest sob paź 04, 2025 10:03 pm

Forum ciąża

» Forum ogólne » Wszyscy o wszystkim

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość

Juz tylko 5 dni do mojego terminu, i przyszło mi na myśl zapytać was o to, jakie miałyście zwiastuny porodu? Czy było to wypadnięcie czopu sluzowego - mój wypadł mi 22.01...i nic -, czy może odeszły Wam wody...ale całkiem, czy zaczęły się sączyć? A może zaczęły się po prostu skurcze? I to opadanie brzuszka, ponoć to nie reguła...no mój sterczy jak sterczał:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja narazie mogę na ten temat tylko napisać to co znalazłam.... :wink:
Życzę Ci powiedzenia, radosnego i szczęśliwego rozwiązania! :D

Zanim rozpocznie sie długo oczekiwana chwila urodzenia dziecka, w organiźmie kobiety dochodzi do charakterystycznych zmian zapowiadających poród. Uważne obserwowanie własnego organizmu pozwoli kobiecie na przygotowane się do tego wydarzenia.
Poniżej przedstawiamy opis tych zmian, które zwiastują poród.
Obniżenie dna macicy
Na 3-4 tygodnie przed planowanym terminem porodem dno macicy, które w 36 tygodniu ciąży znajduje się na wysokości łuków żebrowych obniża się znacznie do wysokości z końca 32 tygodnia ciąży. Obniżanie się dna macicy powoduje zmniejszenie ucisku rozwijającego się płodu na żoladek ciężarnej co jest wyraźnie przez nią odczuwane. Obniżeniu macicy najczęściej towarzyszą lekkie skurcze okresu obniżania się dna macicy.
Wstawianie się glówki do wchodu miednicy u pierwiastek
W ciągu ostatnich 3-4 tygodni główka płodu u pierwiastek tracąc swoje swobodne ułożenie w jamie macicy, przyjmuje ułożenie silnie przygięte wykonując tzw. pierwszy zwrot główki i wstawia się potylicą do wchodu miednicy. Jeśli u pierwiastki główka płodu w ciągu ostatnich 3-4 tygodni przed terminem porodu nie zstąpila do wchodu miednicy, to należy podejrzewać zwężoną miednicę. Jednak u 1/3 kobiet pierwiastek główka płodu nie wstawia się do wchodu miednicy mimo, że miednica nie jest zwężona i poród może odbyć się drogą naturalną.
Skurcze przepowiadające
W ciągu ostatnich dni przed porodem występują najczęśćiej nie odczuwane przez kobietę jako bolesne, nieregularne skurcze macicy.
Przemieszczenie długiej osi szyjki macicy w oś kanału rodnego
Podczas badania lekarskiego lekarz może stwierdzić przemieszczenie się długiej osi szyjki macicy z kierunku do tyłu lub do przodu w oś kanału rodnego.
Dojrzewanie szyjki
Na kilka tygodni przed porodem szyjka macicy "dojrzewa", staje się miękka, bardziej podatna i rozciągliwa. Lekarz stwierdza częściowe lub całkowite zgładzenie części pochwowej, a ujście szyjki swobodnie przepuszcza u pierwiastki jeden palec a u wieloródki dwa palce.
Plamienie
Bliskim objawem nadchodzącego porodu jest odejście krwistego śluzu z pochwy poprzez wydalenie czopa śluzowego zamykającego kanał szyjki. Domieszka krwi pochodzi z uszkodzonych podczas rozciągania dolnego bieguna macicy naczyń krwionośnych doczesnowych i odklejania przylegających tam błon płodowych.
Parcie na pęcherz moczowy
W ostatnich tygodniach i dniach przed porodem występuje wzmożone parcie na pęcherze moczowy co jest związane z obniżaniem się i uciskiem płodu na pęcherz moczowy.

Objawy zbliżającego się porodu
Wszystkie wymienione poniżej zwiastuny porodu nie są objawami pewnymi i stanowią jedynie wskazówki odnośnie nadchodzącego porodu.

Zbliżający się poród może spowodować wystąpienie u kobiety kołatania serca, ból i uderzenie krwi do głowy, ogólny niepokój, uczucie gorąca. Kobięta często odczuwa nerwobóle uciskowe najczęściej w okolicy nerwu kulszowego oraz nawracające bóle okolicy krzyżowej. W ciągu ostatnich dni przed porodem dochodzi do zmniejszenia masy ciała, mogą wystąpić wymioty, biegunka, brak łaknienia, wzdęcia brzuch, wzmożone parcie na odbytnicę.

Zwiększa się ilość wydzieliny pochwowej, kobieta odczuwa pełność w okolicy sromu, która jest spowodowana obniżeniem się płodu w jamie macicy.
Na krótko przed rozpoczęciem porodu najczęściej słabną nieco ruchy płodu co jest przez ciężarne wyraźnie zauważane i często jest przedmiotem ich obaw.

Początek porodu
Poród rozpoczął się, jeśli stwierdzamy objawy postępu porodu, czyli:
Skurcze występują regularnie co 10 minut i trwają ponad pól godziny
Czasem skurcze przepowiadające są tak silne i trwają tak długo, że sprawiają wrażenie skurczów okresu rozwierania, po czym ustępują. Czasem dopiero po wielu dniach skurcze występują z większym nasileniem od nowa i dopiero wtedy przechodzą we właściwe skurcze porodowe. Jeśli skurcze trwały przez pewien czas, to rozstrzygające jest badanie przez pochwę, podczas którego
- u pierwiastek -część pochwowa jest częściowo lub całkowicie zgładzona, a ujście szyjki przepuszcza co najmniej opuszkę palca
- u wieloródek - część pochwowa częściowo zgładzona, a ujście szyjki rozwarte prawie na 2 palce.
Pękł pęcherz płodowy i dpływa płyn owodniowy
Zdarza się czasem, że płyn owodniowy odpływa ale czynność skurczowa występuje dopiero po wielu dniach, a nawet tygodniach. W praktyce klinicznej aby zapobieć wystąpieniu groźnych dla życia powikłań jeśli nastąpił odpływ płynu owodniowego, to kobietę traktuje się jako rodzącą, niezależnie od tego, czy czynność skurczowa występuje czy nie.
Występuje plamienie

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja nie miałam żadnych sygnałów. W każdym razie nie zwróciłam żadnej uwagi.
W nocy odeszły mi wody i pojechałam do szpitala. Dopiero po lewatywie dostałam skurczy i pół godzinie urodziła się Natalka.
Termin z okresu był na 2 pażdziernika, termin z USG na 8 października a urodziłam 12.
Na kiedy masz datę wg USG?
Pozdrawiam![/img]

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

marerka ja też mam termin za 5 dni i jak narazie poza lekkim obniżeniem brzusia to ani widu ani słychu... :) Pozdrawiam :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
2 żółte kartki
Awatar użytkownika

Ja 5 dni po terminie trafilam na oddzial patologii jako przeterminowana...zero bolow zero objawow...w szosty dzien mialam USG-bardzo malo wod plodowych w siosmy dzien kroplowka i wywolywany porod...bole dostalam dopeiro przed samym parciem ale musialam lezec caly porod (czytaj 10 h) bo jak chcialam do kibelka to musieli mnie wypinac z kroplowki...mi wody nie odeszly same mialam przebijany pecherz plodowy...a poznioej juz pogonili mojego lobuza :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dorocinzapraszam do "ostatnie dwa tygodnie"........hm, a co do objawów, to mam chyba wszystkie prócz obniżenia brzucha!?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

aaaaaaaaaa tyle sie opisalam specjalnie 4 u i mi sie nie wyswietlilo a tekst kurka zniknal aaaaaaaaaaaaaaaa jak cos to na gg napisze :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

oki podpięłam się pod "ostatnie 2 tygodnie" :wink: :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

okejka, chyba zwiastuny mam opanowane :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja miałam termin na 22 lipca .
:arrow: 28 w czwartek zaczoł mi wypadac czop
:arrow: 29 o 6 rano przywitałam szpital ze skorczybykami(2 lewatywki , troszke zastrzyków , plastry) i z tymi skorczybykami męczyłąm się do 30
:arrow: 30 ok 21 wyleciał reszta czopu i o 23:40 po wielkich męczarniach urodził sie Kevcio :wink:
A wody mi przebijali :roll:
Życze powodzenia i bezbolesnego porodu :wink:

ObrazekObrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dwa porody i bez zwiastunów ,wszystko zaczynało się od skurczy. Pierwszy poród 4 dni przed terminem a drugi 10 dni po ... praktycznie zero ruchów dziecka.Czopa to ja nawet nie widziałam, woda za pierwszym razem lekko mi się sączyła na 5 godzin przed koncem , za to za drugim razem to poczułam konkretnie podtopienie na kwadrans przed finałem.Jeszcze troszke i Ty nam opiszesz jak było...pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

witajcie...
ja wlasnie rozniez zblizam sie do daty porodu :) pierwszy porod to bylo "cc" wiec nie wiem jak wyglada prawdziwy porod... moge sie tylko domyslac z tego co piszecie....:)
i nie wiem czy brac na powaznie termin porodu wg MIESIACZKI czy wg USG ? wg miesiaczki mam na 17 lutego, a wg usg na 21 lutego...
co wy na to?
pozdrawiam i czekam na odpowiedz

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Wg miesiączki.Ja przy drugim miałam różnice 12dni...Po cc też nie jest lekko wrócić do formy...nie dygaj będzie dobrze :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

anabecker pisze:
Po cc też nie jest lekko wrócić do formy...nie dygaj będzie dobrze :)

hm... mi jakos "latwo " bylo pozbyc sie kg - a mialam tego troszke po pierwszej ciazy... przytylam ok 35 kg... :evil:
ale udalo sie prawie wrocic do swojej wagi...
a poza tym kg nie sa najwazniesze najwazniejsze jest to zeby dzidzia byla zdrowa... :)
pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Wedłog @ miałam termin na 23 liopca a wedłog USG na 22 ale natura zdecydowała inaczej :wink:

ObrazekObrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

mi raz gadają że 06.02 a raz, że 09.02, ale ja liczę do 06 :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Z kolei mój termin z Polski wg. miesiączki 21.01. a tutaj usg wykazało termin na 06.02 :? Mówią, że bardziej prawdopodobny ten drugi ze względu m.in. że miałam bardzo nieregularne te miesiączki... Z regóły okres opóżniał mi się 2-3 tygodnie, a w jednym miesiącu w roku miesiączki wogóle nie miałam :lol:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

u mnie bylo jak w filmie :lol: termin mialam i z om i z usg na 27.09.06 i 27.09 ok 24 00 odeszly mi wody, powiedzialam mezowi i mamie i pojechalismy do szpitala. Bez znieczulenia, z okropnymi bolami i krzyczac na caly szpital :wink: , o 7 35 wydałam na swiat swojego pierwszego potomka :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja cala ciaze mialam bole brzucha
jednak kiedy nadeszla godzina zero , pol dnia nie czulam ruchow dziecka, brzuch mialam twardy jak kamien juz ladnych pare godzin-ale u mnie to nie nowosc cala ciaze bralam rozne leki
wkoncu polozylam sie spac, myslalam ze jak zawsze przejdzie, ale zaczelo pobolewac mnie od plecow i tak bolalo mnie co 8-10 min
wkoncu bol byl na tyle mocny ze obudzilam meza i w nocy na pogotowie pojechalismy
tam mnie zbadano -3cm rozwarcia(mialam juz od 35 tyg ciazy) szyjka skrocona wszystko do porodu , dali mi zastrzyki na powstrzymanie - 37 tydzien i jutro wychodze do domu :shock:
poszlam na patologie, matko co tam przeszylam, myslalam ze jedna babka na lozku urodzi-wszystkie przeterminowane, stekala, jeczala :roll:
do tego jedna wlasnie rodzila i strasznie wrzeszczala, nie moglam zasnac
po godzinie znowu bole, juz mocnieksze, nie moge lezec, chodzic, klecze, po badaniu troche krwawima, a teraz to juz krwotok mialam, do tego woldy zaczely odchodzic, a nad ranem odszedl czop i dopiero po obchodzie ktos sie mna zainteresowal :shock: :evil: caly ten czas 6 godzin mimo ze mowilam ze krawie nikt mnie nie zbadal i nie przyszedl do mnie-szok normalnie
no i tak nad ranem zaprosili mnie na moja sale (mialam 1) jak mialam 5 cm to akcja stanela- dostalam oksytocyne i po 22 urodzilam

ciezko bylo, ale dobrze ze z malym wszystko ok :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Forum ciąża

» Forum ogólne » Wszyscy o wszystkim

Strefa czasowa UTC [letni]