Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 1:21 pm

Forum ciąża

» Forum ogólne » Wszyscy o wszystkim

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Chciałam się zapytać i zorientować ile u Was kosztuje chrzest
to znaczy ile "co łaska" życzy sobie u Was ksiądz
u mnie to wygląda tak że w określoną niedziele w miesiącu ksiądz raczy chrzcić dzieci i trzeba na to wydać od 200 zł w Święta Bożego Narodzenia stawka rośnie i zaczyna się od 300 zł w górę bo wiadomo chrzestni żyją bez ślubu kościelnego albo są po rozwodzie albo coś innego a jak wiadomo że "co łaska" większa to w/w argumenty już nie takie istotne
Dla mnie takie podejście to nie wiara taka prawdziwa a kupowanie wiary
tak samo z innymi sakramentami - a potem się dziwią że społeczeństwo odchodzi od wiary - no nie od wiary ale od instytucji kościoła

Tak z ciekawości ile u Was kosztuje uroczystość kościelna ??

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dałam "co łąska" czyli 100 zł - chrzest był bez mszy, bo nie mamy slubu koscielnego...

drugiego dziecka nie ochrzcze - to co odwalił ksiądz na chrzcie to była masakra nie sakramenty...
odprawił ten chrzest w 8 minut :shock:

miało być na 13 - od 12 30 przychodził co chwila i pytał czy już możemy zaczynac, mimo, że połowy gości jeszcze nie było - bo przeciez miało być o 13...

dodam tylko, że chrzest załatwialiśmy z proboszczem, ktory jest prawdziwym księdzem z powołania, a chrzest odprawiał młody wikary... widac było, że bardzo mu nie w smak ten chrzest...

nidgy więcej - no way :twisted:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.
Awatar użytkownika

ja co łaska dalam 50 zł w obu przypadkach nie mamy kościelnego ale Księza jakich spotkałam byli ok. jeden chrzest robiliśmy w mieście w którym wtedy mieszkalismy ksiadz bez pronlemy ze bez slubu spytał tylko dlaczego chrzest na mszy sw niestety na takiej o 18 ale tam tylko o tej się chrzci drugą córkę chrzciłam w miescie gdzie mieszka nasza rodzina bo zalezało mi zeby była moja babcia a była chora bardzo w kościele ojców Benedyktynów bez prolemu chrzest bez mszy ale ładne kazanie w sumie całosc ok 20 minut
dla mnie wiara jest ważna nie wierze w kościół ale w Boga tak dla mnie chrzest był wazny mimo że nie mamy koscielnego. do koscioła chodzimy dzieci moje wierzą na tyle na ile moga w tym wieku

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

My daliśmy księdzu 200 zł. Ministrantom i kościelnemu już nic, bo msza nie była zamówiona tylko dla nas, ale taka normalna sobotnia o 17.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.
Awatar użytkownika

My chyba daliśmy 200zł ale to było tak dawno że nie pamiętam :( Ale pierwszy raz słyszę że jak ktoś nie ma ślubu kościelnego to chrzest nie odbywa sie na mszy :shock: u wszystkich jakich znam normalnie na mszy było, więc ja już nie wiem..

A powiedzcie mi jak to jest z chrzestnymi, jak są po cywilnym to nie mogą być chrzestnymi ??

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

my dalismy tez chyba 150-200 zł za chrzest

chrzesni nie moga byc po cywilnym, bo zyja w grzechu, dla kosciola malzenstwo zawarte cywilnie w urzedzie to nie "malzenstwo", ja synka chrzcilam gdy bylismy 2 lata po cywilnym, i tak nawrzeszczal na mnie, ze jestem wg kosciola jestem panna z dzieckiem, i zebysmy godnie wybrali chrzestnych -malzenstwo koscielne, by mial autorytet i wogle, tak mnie okreslil, ze jak wyszlam to blada jak sciana, w szoku bylam. fakt-wstyd, ale zycie zyciem, na koscielny przyszedl czas (synek mial 8 m-cy), po tych chrzcinach wzielismy tylko dla formalnosci, by mlody nie mial juz wiecej nieprzyje,mnosci, ze rodzice sa tylko po cywilnym, dziwne, bo zyjemy normalnie, jak to zycie, jest mama i tata, wspolne nazwisko, ale coz-sakramenty, kosciol, trzyma sie swych zasad koscielnych.... Ale bardzo nie milo wspominam, ze podczas chrztu mialam wrazenie ze rzucamy sie w oczy otoczeniu, bo nie moglismy przystapic do spowiedzi-bo i tak bysmy nie dostali rozgrzeszenia,(wg kosciola my nie malzenstwo, zyejmy w grzechu) a co za tym idzie przystapic do komunii...i te slowa-dziecko rodzicow sobie nie wybiera, jaki dajecie mu przyklad, itp....zmora, ale to juz za nami

chrzestni jak najbardziej po koscielnym, panna, kawaler, choc moj brat mogl byc (kawaler) to nie otrzymal od swego proboszcza zaswiadczenia, gdyz wg ksiedza nie widuje go na mszach sw, nawet w swieta, wiec moze i katolik, ale nie praktujacy i niestety moj brat nie zostal ojcem chrzestnym.sa tacy co nie robia problemy, ale zdarzaja sie tacy, ze..... robia pod gorke

uczeń - synek 2009 :)

aniołeczek Marysieńka 2008.... (*)

a dla tej co nie jest użytkownikiem forum, a interesuje się moim udziałem/życiem na forum środkowy palec

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

chrzestna mojego syna jest siostra mojego m - rozwódka i to podwójna :lol:
ale ksiądz się zgodził, bo ona z rodzicami mieszka i nie ma nikogo, więc już nie żyje w grzechu...

prawda jest taka, że jakby mi ksiądz nie chciał ochrzcić dziecka to by zostało bez chrztu - mnie na tym nie zależało...

księże sami zrażają ludzi do kościoła i sakramentów - jak mi koleżanka powiedziała, że teraz przygotowanie do bierzmowania ma trwać trzy lata to mi szczęka opadła... a gdzie czas na naukę przedmiotów, które są w życiu bardziej potrzebne?
do tego ostatnio czytałam, że kościół chce, żeby była matura z religii :shock:

ja osobiście bardzo miło wspominam czasy, kiedy latało się na religię do salki katechetycznej...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ostatnio sama organizowałam pogrzeb i przy tej okazji chciałam sie zorientować, ile "wypada" dać za to księdzu...I trafiłam na ciekawą strone www.colaska.pl przeżyłam szok :shock: :roll: pomieszany z niesmakiem :?
My ostatecznie daliśmy 600 zł, co uwazam za kwote ogromną i szczerze mówiąc scyzoryk mi sie w kieszeni otwiera jak pomyslę o tych "dobrowolnych" opłatach :evil:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

myszka mi 22.12.2011 zmarł tata i szybka organizacja pogrzebu w wigilię ten facet w kiecce do mnie ale sobie pani termin wybrała dobrze że był mój mąż bo mnie złapał bo bym chu#%& udusiła te jego podłe teksty typu nie pasuje mi hmmmm to święta i dokładnie za wszystko co związane z kościołem i cmentarzem wyniosły nas 4250 zł a jak na 2 dzień przyjechaliśmy z tymi wszystkimi papierkami to skurw#%&# w oknie na nas czekał i jeszcze rzuca mi hasło że zapomniał o malowaniu piwniczki 250 zł
jeszcze wtedy do tego 22.12 czasem chodziłam do kościoła teraz już nie

nie chce robić dziecią problemu że nie ochrzczone że bez komuni bo gadanie ludzkie najbardziej w dzieci uderza
póki co u mnie jest fajny młody ksiądz taki z powołania sam z siebie dzieciaczkom zorganizował wakacje na plebani kupił trampoline basen i kilka innych zabawek - ma podejście do dzieci
staremu się troche to nie podoba a ludzie za młodym murem stoją i chce żeby to właśnie młody mi ochrzcił dziecko
takich księży jak ten to ze świecą szukać
on od ludzi pieniędzy nie bierze i przez to stary go nie cierpi bo na kolejne auto nie ma już 5 rok tym samym jeździ a wcześniej co 2 lata zmieniał

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Dziewczyny, ja rozumiem Wasz sentyment do parafii, w której często się wychowywałyście czy bywacie już od lat, często co niedziela. Ale jeśli ksiądz jest jaki jest, zachowując się skandalicznie to dlaczego nie pójdziecie do sąsiedniej parafii, albo tam gdzie wiecie, że ksiądz jest normalny/przyjazny środowisku. Po grzyba się męczyć i obrażać na kościół? Tzn ja rozumiem oburzenie bo mnie tego typu sytuacje okrutnie wkurzają (a katolikiem nie jestem, z tym że wiadomo, większość mojego otoczenia katolikami jest) bo to jest zwykłe... no wiecie co mam na myśli :) Kuzynka tak zrobiła - córę urodziła przed ślubem, ot nieplanowane dziecię, chcieli ochrzcić a ksiądz że bezbożniki i bez ślubu itd itd. Poszli do parafii obok i tam okazało się że duszyczka jest mile widziana. Pół roku później brali ślub już w tej drugiej parafii. Prosty wniosek - jeśli księża działają handlowo - wieszając cenniki i żądając sporo kasy za posługę to my tez możemy się zachować w ten sposób- wybrać innego dostawcę tych posług. Jak kuria czy proboszcz zauważą, że przychody spadną to wymuszą też zmianę zachowania.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Gusia u nas jak chcesz ochrzcic dziecko w innej prarfi, to żadają zaświadczenia, że twoja własna parafia odmawia...
a wiadomo, że żaden ksiądz czego takiego ci nie wystawi...
koleżanka chciała ochrzcic dziecko w parafii rodziców, a nie wg miejsca swojego zamieszkania, to za zaświadczenie musiała zapłacic 100 zł :roll:

ksiądz zawsze znajdzie sposób, żeby haracz wydoić z duszyczek :twisted:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

dziewczyny, ja Was proszę...

Wiadomo, że ksiądz też człowiek i podejścia są różne, ale pisząc tutaj, zachowujmy kulturę słowa i szanujmy tych, którzy to będą czytać, bo już tu się jakieś mniej parlamentarne zwroty zdarzają.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Awantura w głowie sie nie mieszczą takie teksty księdza :evil: W takiej chwili rodzinie takie rzeczy.... :?
U nas koszty były podobne, łącznie prawie 9 tysięcy z czego mniej wiecej połowa to wydatki cmentarno-koscielne :roll:

Z tym wyborem parafii to tez nie tak do konca,ze można sobie wybrac, bo u nas np jest tak ,ze zeby np ochrzcić dziecko czy wziąć ślub w innej niż własna parafii, trzeba miec zaświadczenie ze swojej własnej...A to jest albo niemożliwe jak ksiądz uparty, albo słono kosztuje, jak pisze Pasia... :roll:

Be mum no nie jest przecież tak niekulturalnie tu :twisted:
A tak na powaznie, to ja sie nie dziwie, ze takie słowa cisna się na usta, bo czy kulturalne i przede wszytskim ludzkie jest to, ze ci którzy mają w założeniu pomagac wyciągają bezczelnie łapska po kase? I to nie bacząc czy biedny czy bogaty, cenniczek dla każdego :evil: :roll:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

nio niestety tak juz jest....sa tacy z powolania, sa tacy co maja dobre serca, a sa tacy co traktuja swe slubowanie jako praca, sekta, latwy zarobek-buduja kosciol, parafie, nowe autko, chodza sie bawic....krzywdza innych, dzieci, itp.

zalezy jak sie trafi....

my chrzcilismy synka bedac po slubie cywilnym- i strasznie sie wstydzilam po slowach proboszcza, ze chowam synka w grzechu, ze dla kosciola jestem panna z dzieckiem itd, ale gdy stracilam dziecko przed porodem, to ochzcil mi niezyjace dziecko i wyprawil biala msze, gdzie tego nie praktykuja, kolejny bezsens-dla kosciola licza sie tylko dzieci zyjace itd ale to juz inna historia

najwazniejsze jest dobro dziecka-przeciez to rodzice maja wychowac go na ludzi, wiec trzeba ochrzcic, bo tak byc powinno, czy kosciol sie popiera czy nie... uwazam, ze jesli rodzice maja sakramenty za soba, to powinni prowadzic te droga i swe dziecko.... tak bylo i niech tak bedzie

mam zanjomych co nie chrzcili dzieci dla zasady i teraz jak chodza do szkoly, nagle po cichu chrzcza, bo przeciez do komunii klasa idzie...albo jako dorosly czlowiek nadrabia, bo partner marzy o koscielnym, i co rodzina powie... po co komplikowac nie sobie a w przyszlosci dziecku zycie....

ale sa i tacy co sa katolikami,,lecz nie praktykujacymi...a na dzien dzisiejszy nie maja potrzeby chrzcic swojego brzdaca, bo pzreciez jak bedzie starsza to sam zdecyduje czy tego chce....i tego nie rozumiem

uczeń - synek 2009 :)

aniołeczek Marysieńka 2008.... (*)

a dla tej co nie jest użytkownikiem forum, a interesuje się moim udziałem/życiem na forum środkowy palec

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Szczerze mówiąc w moim najbliższym otoczeniu wszyscy się spotykają z dobrą postawą księzy...

Ale kościół jako organizacja/instytucja też musi się z czegoś utrzymywać. Jak się chce należeć do klubu jakiegoś to i wpisowe jest i opłata członkowska :-) Więc mam pytanie - jaka forma finansowania KK byłaby lepsza niż datki Waszym zdaniem? Może coś w stylu niemieckiego podatku na kościół? I ile procent dochodu wierzącego powinno być odprowadzane?

Cytuj:
ale gdy stracilam dziecko przed porodem, to ochzcil mi niezyjace dziecko i wyprawil biala msze

muminek81 Poważnie?? Ksiądz ochrzcił Ci nieżyjące dziecko?? A jak to było, w kościele, w szpitalu?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

docuhy pisze:
Więc mam pytanie - jaka forma finansowania KK byłaby lepsza niż datki Waszym zdaniem? Może coś w stylu niemieckiego podatku na kościół? I ile procent dochodu wierzącego powinno być odprowadzane?

datki są ok, pod warunkiem, że jest rzeczywiście co łaska - a nie wymuszanie wielkich kwot od ludzi, którzy często ich nie mają...

moje przyjęcie weselne kosztowało mnie 1700zł - jakbym chciała kościelny to prawie drugie tyle musiałabym dać księdzu :roll:
zwyczajnie nie było mnie na to stać...
ale ze ślubu kościelnego można zrezygnować - co zrobić jednak w przypadku pogrzebu? jeśli jeszcze do tego cmentarz jest parafialny i potrzebna zgoda księdza na pochówek?

bardzo nie podoba mi się narzucanie cennika -bo wiara powinna być za darmo, a nie tylko dla bogatych :!:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Docuhy, jak dla mnie datki sa ok, tego się nie czepiam. Ale po pierwsze niech dobrowolne będzie nie tylko ich dawanie, ale również wysokość, a nie cenniki..A po drugie niech kazdy będzie równy: ja płace podatki, Ty płacisz, a dlaczego ksiądz ma ich nie płacić? Ja w tym sprawiedliwości nie widze :roll:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

U nas co łaska równało się 200zł - i nie ma zmiłuj... Na szczęście obyło się bez innych większych problemów....

Czyli można się cieszyć ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

pasja szok! A co to za roznicowanie rodzicow/Chrztów czy ma sie slub koscielny czy nie?
U nas w zadnej z 3 parafii w ktorych bylismy nie bylo problemu ze ja po rozwodzie, ze zyjemy w zwiazku nieformalnym etc.

Ksiadz na powiedzial krotko: ja chrzcze dziecko i nie ineteresuje mnie po jakich przejsciach sa rodzice. Spytal tylko czy chodzimy do kosciola, a my akurat staramy sie chodzic bo starsza corka bardzo lubi.. wiec mu powiedzielismy szczerze ze tak, nie co niedziele, ale staramy sie uczesczac..
A co łaska to co łaska. Nie powiedzial ile to ma byc, nic w ten desen. Wiec bedziemy chcieli mu dac 100-200zł .. jeszcze to przemyslimy.
Koscielnemu/organiscie nie bedziemy nic dawac bo Chrzcimy w Poniedzialek Wielkanocny i podejrzewam ze nie my jedyni. I na normalnej mszy o 12 odbedzie sie Chrzest.
Chrzestni akurat sa po slubach koscielnych wiec z nimi nie mamy problemu. Ksiadz tylko zazyczyl sobie zaswiadczenia z ich parafii ze sa praktykujacy. Ale ze sa to tez nie ma problemu. W innej parafii z kolei ksiadz nie chcial zadnych zaswiadczen ani papierkow.. (ale akurat nie Chrzcza w Poniedzialek Wielkanocny wiec odmowilismy tam).. W tej co bedziemy Chrzcic tez nie chca zadnych zaswiadczen z naszej parafii wlasciwej...

Nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Jmijeczka przeczytałam twojego posta, po czy "poszłam" poczytać info z najbliższego regionu...
http://www.24opole.pl/10853,Skandal_na_ ... omosc.html

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Forum ciąża

» Forum ogólne » Wszyscy o wszystkim

Strefa czasowa UTC [letni]