Dzisiaj jest wt maja 12, 2026 10:58 pm

Forum ciąża

» Forum ogólne » Wszyscy o wszystkim

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Brak zajęcia

Od kiedy zaszłam w ciążę cierpię na całkowity brak zajęcia. Teraz jest trochę lepiej, bo moje dziecko ma już 6 miesięcy, ale dużo w dzień śpi i jest ogólnie grzeczna, wiec ja trochę ogarnę dom, pobawię się z małą, pójdę z nią na spacer i dalej nuda. Brakuje mi zajęcia które sprawiałoby mi przyjemnosc. Czym wy zajmowałyście się, będąc w ciąży a potem mamami, przez cały dzień?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Malw oj szczęśliwa kobieto :wink:

a tak na poważnie to może poszukaj jakiś innych mam w swojej okolicy - będziesz miała towarzystwo, na spacery będziesz miała z kim pójść...

jak twoje dziecko zacznie chodzić to czas ci się skurczy :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Site Admin
Awatar użytkownika

Zostań Redaktorem Gazety.
Zacznij pisać artykuły do Skarbu Matki :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

A co robiłaś przed ciążą :?:
To, że jesteś matką nie oznacza, że masz się stać kurą domową ograniczającą się do prania i sprzątania i opisywania tego na forum :wink:

Ja polecam ruch :yea:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witaj:-)

jest lato, z dzieckiem możesz czas spacerować. Ja tak robiłam, moja lalka przyszła na świat w maju i całe dnie spędzałyśmy na spacerach aby się dotleniać. Jak śpi, możesz czytać książki, gazety, dokształcać się.
Dzięki dziecku poznałam całe miasto i okolice pod miastem. Nieraz szłam z wózkiem z centrum Krakowa na wiochę aby oddychnąć trochę zielenią. I właśnie na butach. Bo to dodawało mi powera.
Możesz jeszcze:
- podszkolić język
- zapisać się na nowe studia/ kursy.

Dobrze masz szczerze mówiąc :lol: .
Jak mała skończyła 6 mies. to już nie było tak genialnie bo trzy razy w tyg. miała rehabilitację, więc pół dnia spędzałam w szpitalu.

Ja nie miałam zbyt wiele czasu dla siebie, bo moje dziecko jest od samego początku bardzo absorbujące.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

A może masz jakiś talent? Może potrafisz malować albo masz ciekawe pomysły na biżuterię? Teraz w modzie jest rękodzieło, zarobić na tym można parę groszy, a jak wiadomo przy dziecku są wydatki to zawsze jak coś wpadnie to się przyda

Offline Wyświetl profil  

Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

Malw pisze:
Od kiedy zaszłam w ciążę cierpię na całkowity brak zajęcia. Teraz jest trochę lepiej, bo moje dziecko ma już 6 miesięcy, ale dużo w dzień śpi i jest ogólnie grzeczna, wiec ja trochę ogarnę dom, pobawię się z małą, pójdę z nią na spacer i dalej nuda. Brakuje mi zajęcia które sprawiałoby mi przyjemnosc. Czym wy zajmowałyście się, będąc w ciąży a potem mamami, przez cały dzień?
z jednej strony zazdraszczam :) bo ja nie mam pojęcia co to jest brak zajęć. Przede wszystkim ( ale to mój punkt widzenia) kontakt z innymi ludżmi. Na żywo ,nie przez internet. Najłatwiej w przypadku mamy jest kontakt z innymi mamami. Na spacerkach na początku. I tu zależy jaka Ty jesteś. Czy coś takiego jak kawki i ploteczki Cię interesują czy chciałabyś już robić coś poważniejszego. Czym się zajmowałaś wcześniej, może chcesz się rozwijać dalej. Tu pole do popisu jest szerokie, zależy tylko od Ciebie. Na początek jednak zalecam bycie między ludżmi;) Ja bez ludzi naokoło nie potrafię żyć :lol: Od samego początku jak tylko moje dziecko skończyło 2 tygodnie, to my z domu wychodziliśmy na całe dnie. Wszystko co potrzebne do wóżka pakowałam i dalej jazda :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Wcześniej chodziłam do szkoły, więc jakieś tam zajęcie miałam, ale gdy zaszłam w ciąże no to już ani z ludzmi ze szkoły za bardzo się nie widywałam i innego zajęcia nie znalazłam. Spotykam się z mamami z okolicy, ale szczerze mówiac, nie mam ochoty widziec sie z nimi codziennie. Talentu nigdy w sobie nie odkryłam, więc nie ma o czym mówic.
Jestem młodą mamą, mam 20 lat, więc wcześniejsze zycie wyglądało zupełnie inaczej. Od pon do pt byłam w szkole, a jak przyszedł weekend to były imprezy, domówki, spotkania ze znajomymi w barze, kręgle i to mnie najbardziej cieszyło.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Malw - jesteś w super wieku, żeby iść na studia. Czas ucieka, później może Ci się nie chcieć - zrób to teraz.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

Malw ja tez zazdroszczę bo nie wiem co to nuda ja ciągle mam brak czasu na wszystko :roll:
ja myślę że mogłabys jeszcze zapisac sie do jakiejs szkoły albo na kurs poznasz nowych ludzi będziesz miała obowiązki bo czas na naukę masz :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

:)
Hej prosze zamien sie ze mna choc na jeden dzien:) :P :P :P :P

pozdrawiam:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

OJJJ ja także bym poprosiła...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Na studia raczej nie zamierzam isc, nigdy o nich nie marzyłam, no cóż mało ambitna jestem ;p
A Poza tym co bym wtedy z małą zrobiła? Nie mam jej z kim zostawic.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

Malw rozumiem. Ale my tu na forum nie zorganizujemy Ci czasu na siłę jeżeli na nic nie masz ochoty. Musisz się zastanowić co poza imprezami chciałabyś robić. A z koleżankami ze szkoły nie widujesz się już? Nie chcesz?Zakładam ,że masz jakieś psiapsiółki. Bycie mamą nie skreśla człowieka :wink: A co z tatą dziecka? Jesteście razem?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Szczerze mówiąc zawsze jest coś do roboty. Ja marzę o relaksiku...telewizorek, grill, zimnie piwko, jakoś brak czasu zawsze, a jak już młoda wieczorem śpi to często padam z nóg.
To jakie miałaś zainteresowania przed ciążą? Bo nie wierzę, że nic Cię nie interesuje...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

kamyk pisze:
Malw rozumiem. Ale my tu na forum nie zorganizujemy Ci czasu na siłę jeżeli na nic nie masz ochoty. Musisz się zastanowić co poza imprezami chciałabyś robić. A z koleżankami ze szkoły nie widujesz się już? Nie chcesz?Zakładam ,że masz jakieś psiapsiółki. Bycie mamą nie skreśla człowieka :wink: A co z tatą dziecka? Jesteście razem?

Właściwie mam 2 przyjaciółki, z jedną widuję się przewaznie w weekend bo wyprowadziła się daleko stąd i przewaznie w weekend przyjezdza, a druga ma prace i tez kawalek stad mieszka, takze widujemy sie ale juz nie tak czesto. Chodziłam do meskiej szkoly wiec mialam samych kumpli, po porodzie się zmyli. A z ojcem dziecka jestem, ale aktualnie zarabia na naszą rodzinę za granicą więc teraz będziemy się widziec za niecałe 2 miesiące :/

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Malw pisze:
Wcześniej chodziłam do szkoły, więc jakieś tam zajęcie miałam, ale gdy zaszłam w ciąże no to już ani z ludzmi ze szkoły za bardzo się nie widywałam i innego zajęcia nie znalazłam. Spotykam się z mamami z okolicy, ale szczerze mówiac, nie mam ochoty widziec sie z nimi codziennie. Talentu nigdy w sobie nie odkryłam, więc nie ma o czym mówic.
Jestem młodą mamą, mam 20 lat, więc wcześniejsze zycie wyglądało zupełnie inaczej. Od pon do pt byłam w szkole, a jak przyszedł weekend to były imprezy, domówki, spotkania ze znajomymi w barze, kręgle i to mnie najbardziej cieszyło.

A teraz powinno cieszyć Cię wychowywanie dziecka :)

Tęsknisz za imprezami, domówkami, kręglami?

Będąc mamą można super zorganizować sobie czas ... zajęcia. Biorąc pod uwagę oczywiście to co jest najważniejsze - dziecko :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Anula99 pisze:
A teraz powinno cieszyć Cię wychowywanie dziecka :)

Tęsknisz za imprezami, domówkami, kręglami?

Będąc mamą można super zorganizować sobie czas ... zajęcia. Biorąc pod uwagę oczywiście to co jest najważniejsze - dziecko :)

Więc jak ty organizujesz sobie ten czas?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Jest lekka różnica między mną, a Tobą ;) Konkretniej między naszymi dziećmi - Twoje jest jeszcze malutkie, moja Wiki, to już duża dziewczynka 8)

Jak Wiki była malutka, to większość swojego 'wolnego' czasu poświęcałam Jej. Spacery z koleżankami, które też mają dzieci, zakupy, wypad do parku. Oczywiście o ile pogoda dopisywała, to było super. W domu zresztą też można fajnie spędzić czas z dzieckiem i inną mamą, która ma dziecko.

A teraz? Teraz Wiki ma prawie 6 lat, uwielbia wspólne zakupy 8) 8) Prawdziwa Kobieta ... chodzi ze mną niemal wszędzie :wink: Fryzjer? Idzie ze mną, zawsze jakiś brokat na włosach ma, jakieś uczesanie .. super się bawimy. Mam koleżankę, która ma córeczkę rok starszą od Wiki, wspólny wypad do pizzeri, na lody, sala zabaw.

Ja uwielbiam spędzać czas z moim dzieckiem - niby to takie normalne i oczywiste, prawda?

Raz na jakiś czas się wyrwę z koleżankami, babski wieczór, piwko, soczek, jakieś dobre jedzenie i fajnie się bawimy. Nie wracam jednak późno, bo tęsknię za Małą jak durna ;)

Przede wszystkim - ja pracuję. Poszłam do pracy jak mała miała 7 miesięcy. Na same nocki ... do dziś tak pracuję. Także staram się ten czas 'stracony' i 'tracony' dalej nadrabiać i wynagradzać całą sobą :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

Cytuj:
Ja uwielbiam spędzać czas z moim dzieckiem - niby to takie normalne i oczywiste, prawda?
no i to jest naturalne dla pracującej mamy. Mamy możliwość wyrwać się z chaupy na te kilka godziń i inaczej postrzegamy dom i wszystko z tym związane. Ja gdybym była 24 h z dzieckiem sama,chyba bym zwariowała :lol:
Malw mnie się wydaje ,że taki codzienny kierat w domu jest bardzo czasochłonny. Masz już półroczną córeczkę, jeśli nie zaczęłaś wprowadzać nowości żywieniowe, to właśnie nadszedł czas na to. Kaszki, zupki, pieluchy, spacerki, uczenie dziecka ( mam na myśli jakieś klocuszki, zabawy wspomagające rozwój ),przebieranie, pranie, ogarnianie siebie... to wszystko zajęcia na całe dnie. Ja pamiętam ,że nie miałam wtedy czasu podrapać się, że nie wspomnę ,że szczytem zadbania o siebie było jak paznokcie u nóg obcięłam :lol: ( w ciąży to nawet wzorki na paznokciach u nóg robiłam sobie, do samego końca, ależ to był aerobik :lol: )
Mieszkasz w dużym mieście?

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Forum ciąża

» Forum ogólne » Wszyscy o wszystkim

Strefa czasowa UTC [letni]