Dzisiaj jest wt cze 09, 2026 5:54 am

Forum ciąża

» Forum ogólne » Wszyscy o wszystkim

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 195 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Postanowiłam założyć ten temat po przeczytaniu artykułu na portalu interia. Pozwole sobie zacytować tylko fragment...
"Ciąża nie może być dłużej chorobą. Najwyższy czas zmienić przepisy", apeluje Marek Trzciński, senator PO ze Zduńskiej Woli. Uważa, że przedsiębiorcy nie powinni płacić pracownicom spodziewającym się potomstwa, za zwolnienia wypisywane po to, by mogły kilka dni odpocząć. (...).
Powiem szczerze jak dotąd , że też uważąłam że ciąża to nie choroba, ale bez przesady. Jest to niebywale wyjątkowy stan. W którym każda z nas ma prawo czuć sie indywidualnie i korzystać z uprawnień. Mamy prawo być zmęczone, mamy prawo odpoczywać i decydować o naszej ciąży. Co o tym myślicie.

Zostawione samo sobie, nie zabłyśnie

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Karlunia pisze:
"Ciąża nie może być dłużej chorobą. Najwyższy czas zmienić przepisy", apeluje Marek Trzciński, senator PO ze Zduńskiej Woli. Uważa, że przedsiębiorcy nie powinni płacić pracownicom spodziewającym się potomstwa, za zwolnienia wypisywane po to, by mogły kilka dni odpocząć. (...).

no to sie zaczyna......POlityczne zmiany.... :roll: :roll: :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dodam tylko, że nie zacytowałam tego fragmentu po to ,żeby wskazać na postać pana senatora z PO. Tylko po to, żeby pokazać , że naprawdę są ludzie którzy tak myśla. Przedsiębiorcy już zacierają ręce. A prawda jet taka , że nam może przyjśc kolejny problem do rozwiązania....i cholernie mnie to irytuje :twisted:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

oooooooooooooooo SK....YN !!!!!!!!!!!!!!!!! Niech sam zajdzie w ciążę, niech ma bóle kręgosłupa, rwę kulszową, pare lub parenaście kilo więcej, niech ma mdłości, duszności i niech ZA....LA od świtu do nocy do roboty! Do ostatniego dnia, do terminu porodu, a najlepiej niech w pracy urodzi...na przerwie oczywiście!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dla mnie rowniez nie takie znaczenie ma, z ktorej partii i kto to powiedzial, ale sam fakt, ze takie stwierdzenie padlo...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

I jak zwykle facet wie najlepiej jak może czuć się kobieta w ciąży :wink: Ech szkoda gadać :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja mysle że to jets poryty pomysł i nie przejdzie.., wkońcu chcą aby był dodatni przyrost , to rząd powinien prowadzić polityke pro rodzinną, a uważam ż esporo tu do zrobienia, zobaczymy co potrafi PO mam nadzieje że w tej kwestii tez bedzie lepiej

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Nie chce nawet mówić jakie są komentarze pod tym artykułem, bo normalnie aż mnie kurw.... trafia. Niep olecam czytać bardziej wrażliwym. Jasna cholera i to w przewadze faceci. Dyskutują jakby mieli naprawdę o czym. Wszyscy tacy wyedukowani, że nie jeden to chyba ginekologie i położnictwo czytał. Ale co gorsze są i baby, które najeżdzają na koleżanki z pracy, które sie ich zdaniem "obijają". Jeszcze nie dawno słyszałam coś o przedłużeniu macierzyńskiego o dwa tygodnie. Chyba mogę zapomnieć.....jak takie jaja wychodzą. W szkole rodzenia prawnik podawała nam , że w krajach skandynawskich macierzyńskiego dostaje sie nawet w okolicach 70 tyg...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

przeczytalam ten artykuł i komentarze i na prawde jestem w ciezkim szoku :shock: :shock: moze te madre kobiety, ktore tak tam "krzycza" ze pracuja i beda pracowaly do konca, kiedys znajda sie w sytuacji ze beda w kolejnej ciazy, wejdzie ta ustawa, one beda mialy ciaze zagrozona, pojda na zwolnieniei guzik za to dostana :evil: moze wtedy juz nie beda takie madre :evil: a raczej na pewno, wtedy panstwo i polityka beda najgorsze :evil: :evil:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
#

marerka pisze:
oooooooooooooooo SK....YN !!!!!!!!!!!!!!!!! Niech sam zajdzie w ciążę, niech ma bóle kręgosłupa, rwę kulszową, pare lub parenaście kilo więcej, niech ma mdłości, duszności i niech ZA....LA od świtu do nocy do roboty! Do ostatniego dnia, do terminu porodu, a najlepiej niech w pracy urodzi...na przerwie oczywiście!

marerka - popieram. I po tej przerwie najlepiej niech od razu wróci na pełen etat i zapomni o byciu matką.

A moim zdaniem problem polityki prorodzinnej nie dotyczy tylko ciąży, ale warunków pracy kobiet jako takich. Chcesz mieć dziecko? Proszę bardzo! Tyle tylko, że to często bardzo teoretyczne jest. Sama ciąża nie jest chorobą, ale daje dużo dolegliwości, które wyłączają nas z normalnego życia, nie mówiąc już o zawodowym. Normalne, że chcemy odpocząć. Zebrał sięjeden cycek z drugim i wydaje im się, że tachanie 10kg arbuza przez kilka miesięcy to takie małe piwko. A niech śie któryś zamieni. I niech go jeszcze złapie ból krzyża, skurcz łydki, siusianie co 10 minut i z 1 prawdziwny skurcz porodowy. Od razu zmieniłby zdanie.
A potem? Maluśkie dziecko musimy zostawić w domu, albo oddać do żłobka i pracowac do 18tej np. Przecież to jest paranoja! Kiedy my mamy te dzieci wychowywac? W nocy? Podczas snu? Przez te 2 godziny po pracy, gdy człowiek jest tak padnięty, że o niczym innym nie myśli, żeby tylko mieć święty spokój? Zrzucić wszystkiego na babcie i przedszkola się nie da. Babcie swoje już przeszły, gdy wychowywały nas, stojąc w kolejkach po jedzenie i najmniejszą sztukę odzieży. I też mają prawo do emerytur i zasłużonego odpoczynku.

ech, długo by wyliczać i narzekać. Ta ich polityka prorodzinna nigdy nie przyniesie efektów, jeśli nadal trzeba będzie zapracowywać się od rana do nocy, by zarobić normalne pieniądze pozwalające godnie przeżyć, zaoszczędzić i od czasu do czasu zaszaleć.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Jakby to faceci byli w ciąży, to byłoby automatyczne zwolnienie na całą ciążę kurna płatne 200%.

A poza tym nikt nie mówi, że ciąża to choroba...
A poza tym nie powinien się na ten temat wypowiadać ktoś, kto nie ma macicy...

Nie masz macicy - nie masz zdania :!:

ObrazekObrazek

TABELA CZERWCÓWEK 2010

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja proponuję utworzyc nowy oddział Policji, który będzie zajmował się kontrolą zwolnień lekarskich.
Za fałszywe, może jakiś areszcik... Albo od razu paka...

Przecież kobiety w ciążę zachodzą tylko po to, żeby tych biednych pracodawców oskubac z kasy...
Stróże moralności zakichani....i kto to mówi..... POLITYK.... kryształ nieskalany....

Jakim prawem wypowiada się na temat o którym pojęcia nie ma...
Monsien - popieram w 100%.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

marerka pisze:

zgadzam sie z tym

http://www.olka.upd.pl

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka

Oj to mi sie zaraz dostanie.

W pewnym sensie sie z tym zgadzam. Oczywiscie jak ciaza jest zagrozona czy sa problemy medyczne to kobieta musi isc na zwolnienie i ubezpieczenie powinno za to placic. Ale z tym ze chce "odpoczac" to sie nie zgadzam. Sama ciaza to nie choroba i za duzo kobiet to wykorzystuje po to by w domu siedziec i miec za to placone.

Pamaietam jak bylam w ciazy z OLivka to na watku tego miesiaca bylam praktycznie jedyan co pracowalam , wiekszosc dziewczyn co pracowalo bylo na L4 tylko ze im nic nie bylo.

Dlatego juz sie nie dziwie jak pracodawca nie chce zatrudnic kobiety w ciazy.

Cytuj:
Według szacunków lekarzy, tylko ok. jedna czwarta kobiet w ciąży kwalifikuje się do zwolnienia lekarskiego. Tymczasem prosi o nie co druga.

Ostatnio zmieniony pt lis 23, 2007 3:07 pm przez aniia, łącznie zmieniany 1 raz

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

jaki JEŁOP .... taki baran już w 4 miesiącu ciąży popadłby w stan agonii....!!!!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

aniia są kobiety, które naprawdę źle znoszą ciążę, mimo iż teoretycznie nic im nie jest...

marerka zgadzam się w 100%...

I znowu jakiś facet, który nie ma bladego pojęcia o tym co się z nami dzieje w czasie ciąży chce za nas decydować :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

aniia ok ciąża to nie choroba, ale w trakcie jej trwania Twoje życie się zmienia. Nie musi być zagrożona, ale wystarczy samopoczucie ciężarnej i dziękuje bardzo. I może te dziewczyny, które siedziały na zwolnieniu po prostu miały ciężką pracę, której nie mogły wykonywać??? Poza tym której kobiecie chciałoby się pracować wiedząc, że nie ma gdzie wracać??? To jest zamknięte koło - kobieta ciężarna to ta zła, traci pracę jak urodzi( nie zawsze oczywiście), więc jej się nie chce pracować to normalne, po co się wysilać dla kogoś kto zwolniłby Cię od razu tyle, ze nie może bo prawo mu zabrania?
Jak dla mnie faceci nie powinni sie wypowiadać na te tematy :twisted: :twisted: :twisted: skad wiedzą jak jest??? i tak jak któraś napisała wcześniej, gdyby to oni chodzili w ciąży to musieliby mieć 200 % płatne!!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

aniia
ja tez byłam za zwolnieniu i nie miałam problemów przez ciąże, tylko pod koniec musiałam się oszczędzać.
Uwazam z ekobieta w ciązy POWINNA mieć przywileje, i to że Ty miałaś chęci do pracy to Twoja sprawa, aleni mozesz tu genealizować, uwazam że powinien być tu wolny wybór. A jka pomysle sobie ile kasy głupi zus ściaga z ludiz to czemu niby nie korzystac z tego? Oni budują sobie nowe budynki za kogo pieniądze? wiec czemu nie korzystac maxymalnie? ja obecnie jestem ostanie 2 tyg na chorobowym:) i pzrechodze na wychowawczy , chce maxymalnie wykorzystac pieniądze z państwa.
Widac ż elubisz swoją prace ale nie wszyscy mają podobną sutuacje i wszystko...

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Zgadzam się z większością opinii oczywiście :)
Poza tym wiele zależy jaką pracę wykonuje ciężarna, jeśli jest to praca biurowa, gdzie nie ma wielkiego wysiłku fizycznego a atmosfera w pracy jest przyjazna to większośc tak zatrudnionych pracuje do końca. Ale jeśli pracuje fizycznie? U mnie w mieście są spore zakłady mięsne, większość kobiet pracuje przy lżekszych pracach typu pakowanie, segragacja itp ale jednak noszą ochronne, grube kombinezony, temperetaura na hali jest ujemna, żeby się mięso nie zepsuło a często zdarza się, że muszą przepychać ogromne wózki z towarem (tak też jest w większości marketów). I nawet jeśli ciężarna czuje się dobrze to taka praca jej szkodzi i po prostu strasznie męczy. I co takiej kobiecie nie powinno przysługiwać zwonienie? Zresztą każdy przypadek jest inny, praca biurowa często jest niesamowicie stresująca i też szkodzi dziecku... I zdecydowanie popieram myśl, że gdyby faceci chodzili z brzuchami to zwolnienia braliby już przy pierwszym pozytywym teście :P
Ale tak sobie myślę, że raczej taka ustawa nie przejdzie, PO będzie się bało, że straci zbyt wielu zwolenników a sam pomysł jest sprzeczny z polityką prorodzinną.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

cytat z artykułu :

"Uważa, że przedsiębiorcy nie powinni płacić pracownicom spodziewającym się potomstwa, za zwolnienia wypisywane po to, by mogły kilka dni odpocząć. W zamian proponuje specjalne urlopy finansowane przez budżet państwa"

przeciez chodzi o to, zeby nie płacili pracodawcy a oni płaca tylko przez 33 dni potem płaci Zus a jak widac w zamian maja byc te urlopy. tylko nie pisza ile płatne.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 195 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna

Forum ciąża

» Forum ogólne » Wszyscy o wszystkim

Strefa czasowa UTC [letni]