Dzisiaj jest wt cze 09, 2026 5:58 am

Forum ciąża

» Forum ogólne » Wszyscy o wszystkim

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 195 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

lili 777 ni mogl byc do ciebie skoro to twoj pierwszy post :lol:
to do LIla

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

A ja Wam powiem, ze sie ciesze, ze juz w Polsce nie mieszkam, ze podatków tam nie płace i czuc sie jak petent też juz nie musze.
Polska jest jeszcze 100 lat za murzynami jesli chodzi o zwykła kulture na ulicy a co dopiero powiedziec o godnym traktowaniu kobiet w ciazy i wszystkich innych chorych, rencistów itd.
Bo to co sie tam dzieje jest dla mnie po prostu smieszne.
Mówie o polityce, wszystkich tych prorodzinnych ustawach itd.
Śmieszne to jest i tyle.
Nie dziwie sie kobietom, które w dniu otrzymania dobrej nowiny leca do lekarza po L4, i nie dziwie sie tym, które walcza do samego porodu. Wszystko zalezy od pozycji w pracy itd.
Ciaża fakt to nie choroba, mamy prawa itd, ale ze w Polsce ich nikt nie przestrzega to juz inna historia.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Grochy pisze:
A ja Wam powiem, ze sie ciesze, ze juz w Polsce nie mieszkam, ze podatków tam nie płace i czuc sie jak petent też juz nie musze.
Polska jest jeszcze 100 lat za murzynami jesli chodzi o zwykła kulture na ulicy a co dopiero powiedziec o godnym traktowaniu kobiet w ciazy i wszystkich innych chorych, rencistów itd.
Bo to co sie tam dzieje jest dla mnie po prostu smieszne.
Mówie o polityce, wszystkich tych prorodzinnych ustawach itd.
Śmieszne to jest i tyle.
Nie dziwie sie kobietom, które w dniu otrzymania dobrej nowiny leca do lekarza po L4, i nie dziwie sie tym, które walcza do samego porodu. Wszystko zalezy od pozycji w pracy itd.
Ciaża fakt to nie choroba, mamy prawa itd, ale ze w Polsce ich nikt nie przestrzega to juz inna historia.

To ja Ci gorąco współczuje, że tyle plag egipskich sapdło na Ciebie w naszym kraju :roll: Ja jakoś tylu nieszczęść nie doświadczyłam i nie uważam że żyje w tak beznadziejnym kraju ...

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Grochy pisze:
Polska jest jeszcze 100 lat za murzynami jesli chodzi o zwykła kulture na ulicy

a ja myślę sobie, że kto wypuszcza takie teksty powinien raczej poświęcić się kontemplacji własnego poziomu kultury i raczej nie wypowiadać się w temacie, skoro za jednym zamachem obraża i Polskę, i Murzynów...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

A ja tam nasza Polske kocham z calym dorobkiem inwentarza.
Bywalam trosze za granicato tu to tam i pracowalam w Polsce. Teraz tez jestem za granica ale na porod wracam do Polski. Na Islandii gdzie akurat przebywam kazdy islandczyk pyszni sie ze maja najlepsza opieke medyczna na swiecie.
Wyobrazcie sobie ze jestem w 25 tyg ciazy i jeszzce od poczatku nikt mnie tutaj nie badal ginekologicznie, a USG mialam jedno!!!
Badanie krwi 2 razy. Obwodu brzucha nikt ani raz nie mierzyl.
Porody tutaj odbiera polozna i dopiero jak cos sie dzieje to wzywa lekarza i co ciekawsze jak sie chce to polozna przychodzi do domu i rodzi sie w domu.
Spcejalistow, ktorzy potrafia zrobic USG jest jak na lekarstwo. Do tego stopnia, ze kolezanka poronila, przygotowali ja do zabiegu po czym poinformowali ze nie sa tak na serio pewni czy plod obumarl i ze jak by chciala to potwierdzic do moze jechac do innej miejscowosci 300km dalej bo tam robia dokladniejsze USG. Acha dodam ze cos takiego jak prywana sluzba medyczna w zasadzie nie istnieje

Wniosek nasuwa sie sam w porownaniu do Polski - beznadzieja ale.
Kazda ciezarna jak nie ma zagrozonej ciazy i moze pracowac to pracuje. jak sie w jakis dzien zle czuje to po prostu nie przychodzi do pracy, jak przyjdzie 3 czy 4 godziny pozniej to tez jest ok. jak chce wyjsc wczesniej to tez nikt nie robi ceregieli, jak jakiej pracy nie moze wykonywac bo jest za ciezka to jej nie robi i tyle robi cos innego.
Jesli chodzi o ustepowanie miejsca w autobusach to ciezko cos powiedzic bo cos takiego jak komunikacja publiczna tutaj w zasadzie nei istnieje, nie ma tramwajow ani pociagow. W zasadzie nie ma tez kolejek wiec ciezko mi powiedziec czy ktos by ciezarna przepuscil ale znajac ich kulture, nie sadze. W banku odbiera sie numerek (jak w polsce w niektorych placowkach pocztowych) i czeka na swoja kolejke. Z tym ze sa fotele i stac nie trzeba.
W tym wzgledzie w porownaniu z Polska - raj.

A jak by ktoras poszla tutaj do lekarza (a w zasadzie do poloznej, bo to polozna prowadzi ciaze) i poprosila o zwolnienie to jej sie zasmieja w twarz. Powiedza ze nie ma takiej potrzeby. Jak zaczniesz wymyslac dolegliwosci to ci powiedza zebys zmienla prace na pol etatu i tyle.

Pare miesiecy temu chcialam zasyulowac cos zeby mi dali zwolnienie bo chcialm jechac na tydzien do polski zeby sobie porzadne (NASZE POLSKIE) badania porobic i wiecie co - dalam za wygrana. Wzielam urlop choc zgodnie z ich prawem naleza mi sie platne dni chorobowe. Z tym ze ciaza to nie choroba ato ze chce badania w polsce to moja prywatna sprawa, bo te co sa potrzebna oni mi tutaj na islandii zrobili.

Dokladnie taka sama (lub bardzo podobna sytuacja jest w UK).

Oczywiscie na porod wracam do Polski i nawet macierzynskie dostawac bede z islandii, nie male bo 80% moich srednich zarobkow z ostatnich dwoch lat. Tak samo ma wyliczone macierzynckie moj maz bo wspolnie mamy 9 mieciecy macierzynskiego.

I tak sobie reasumujac mysle gdzie jest lepiej? - nie wiem ale na pewno nie chce mieszkac nigdzie indziej jak tylko w Polsce.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

nel pisze:
To ja Ci gorąco współczuje, że tyle plag egipskich sapdło na Ciebie w naszym kraju :roll: Ja jakoś tylu nieszczęść nie doświadczyłam i nie uważam że żyje w tak beznadziejnym kraju ...

Na mnie żadne plagi nie spadły i nie napisałam, ze Polska to beznadziejny kraj (trzymajmy sie tekstu jak cytujemy ;), na szczescie w czasie gdy mieszkałam w Polsce nie bylam w ciazy i nawet chora, takze spokojnie.

zosia81 pisze:
a ja myślę sobie, że kto wypuszcza takie teksty powinien raczej poświęcić się kontemplacji własnego poziomu kultury i raczej nie wypowiadać się w temacie, skoro za jednym zamachem obraża i Polskę, i Murzynów.

Włącz telewizor, moze zmienisz zdanie.

Jak grzyby po deszczu pojawiaja sie prywatne agencje zdrowotne, oferujace pełen pakiet badan, fachowców itd nie tylko w Polsce bo niestety w PL tez maja świadomosc, ze system ubezpieczen społecznych jeszcze długo sie nie zmieni. Wole zapisac sie do takiej "kliniki" i miec wszystko czego potrzebuje niz co miesiac od poczatku pracy płacic składki (i to nie małe) i jak potrzeba, usłyszec, ze pierwszy wolny termin na cokolwiek jest za dwa miesiace ;) i inne tego typu historie.

A wiadomo jak płacisz to i wymagasz i to jest zdrowe podejscie...A niestety w tzw panstwowym osrodku zdrowia trudno czasami opieke nazwac fachowa a terminy dogodne badania przyjemne itd, itd...

Moze mam złe informacje bo niestety wiadomosci otrzymuje z małych miejscowosci (nie z samej stolicy czy bylych miast wojewódzkich) itd, nie wiem. Ale niezdrowe jest dla mnie,ze człowiek po udarze, czy z zagrożona ciażą jeździł po połowie polski w poszukiwaniu aparatu, lekarza, terminu, wszystko to oczywiscie za swoja kase i na własna ręke. Dla mnie to chore, nic poza tym.
Pewnie inaczej jest w wiekszych miastach, sama pracowałam w Warszawie, ale trudno to brac pod uwage skoro kozystało sie z prywatnych klinik z którymi pracodawca miał podpisane umowy na opieke zdrowotna pracownika.

na rozweselenie wszystkich ulegajacym szybkim frystracjom opowiem Wam historie z polskiego pkp. Bedac we wczesnej ciazy jakis 16tc bylam w PL i czesc podrózy do domu musiałam odbyc koleja. W pociagu tłum, ze nawet wejsc sie nie dało a co dopiero mówic, ze ktos ustapi miejsca (choc brzuszek był juz widoczny), mój partner zauwazył, ze przedział dla matki z dzieckiem jest wolny cały (bo zamkniety jak sie okazało drzwi łańcuchem owiniete), wiec szybko do konduktora po klamke by otworzyc ;) No otworzylismy, tylko razem z nami cały tłum innych ludzi wleciał, he, he...
jak to spiewa jakis polski raper "... to jest Polska stary, tu sie ciezko oddycha..."

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Grochy pisze:
zosia81 pisze:
Grochy pisze:
Polska jest jeszcze 100 lat za murzynami jesli chodzi o zwykła kulture na ulicy
a ja myślę sobie, że kto wypuszcza takie teksty powinien raczej poświęcić się kontemplacji własnego poziomu kultury i raczej nie wypowiadać się w temacie, skoro za jednym zamachem obraża i Polskę, i Murzynów.

Włącz telewizor, moze zmienisz zdanie.

zdanie na temat takich tekstów? nie sądzę

Ostatnio zmieniony pt gru 14, 2007 1:21 pm przez zosia81, łącznie zmieniany 2 razy

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

"Polsko ojczyzno moja, ile cie trzeba cenic...."
Czy jakos tak
hihih
Wierzcie mi albo nie ale ostatni zatesknilam za polskimi dziurami w chodnikach.
Staram sie do pracy chodzic a nie jezdzic samochodem. Niestety dwa odcinki mojej drogi do pracy sa bardzo strome. Tutaj nikt na piechote nie chodzi wiec nie ma czego stakiego ja posypywanie piaskie. Z reszta i tak by go za chwile wiatr zmyl.
I tak sobie ostatnio chodze a w zasadzie jezdze na piechote. Bo jak w padne w poslizg to sie tylko cala napinam zeby tylko rownowagi nie stracic i nie walnac na ten idealnie gladziutki asfaltowy chodnik.
A jakby tak jakies dziurki byly czy wylamy, to bylo by na czym nozke zblokowac i na pewno bym sie tak nie slizgala :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

gosiam500 pisze:
"Polsko ojczyzno moja, ile cie trzeba cenic...."

tak poza tematem.... raczej tam było LITWO ojczyzno moja :wink: :wink: :wink: tak woli ścisłości... :wink:

pozdro ;)

Ostatnio zmieniony pt gru 14, 2007 3:05 pm przez IzabelaUS, łącznie zmieniany 1 raz

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

:lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

:heh: :heh: :heh: :heh: :heh: :heh:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Potrzeba matka wynalazku..
Nie znacie??

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

oki masz rację ale jesli tak to źle wstawiłaś cudzysłów ale oczywiście nie chce być drobiazgowa i sie czepiac...

sorka za OT

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

:lol: to w interpunkcji jest bledow o ile wiecej, bo tam po Litwo byl chyba wykrzyknik i po moja chyba tez, ale niestety nie mam dostepu do orginalu i nawet w czwatrej probie nie udalao mi sie dojsc dalej niz chyba trzecia ksiega.
Stukalo mi jak w pociagu
:lol:
Sorki :oops: moj partiotyzm jest wybiorczy :oops: :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

gosiam500 pisze:
lili 777 ni mogl byc do ciebie skoro to twoj pierwszy post :lol:
to do LIla

1szy od kilku stron, miałam 2 tygodnie przerwy z udzielaniem się :)

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 195 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10

Forum ciąża

» Forum ogólne » Wszyscy o wszystkim

Strefa czasowa UTC [letni]