Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 3:13 pm

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Samotni rodzice

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Ostatnio z moim mężem strasznie się kłucimy... niszczy dom i nie chce mi pomagać. Również dużo pije, nie wiem czy mam wziąść rozwód. Moja matka i ojciec mówią że mam wziąść, to mi pomogą wychowywać Kasie, ale słyszałam że dzieci bez ojców często mają gorsze życie od tych co mają!
Co mam zrobić!?
Czy gdy samotnie wychowujesz dziecko jest to trudne?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Samotne wychowywanie dziecka nie jest trudniejsze od znoszenia pijaka w domu.
Weźmiesz rozwód, będziesz miała spokój, a i dziecko odpocznie (bo nikt mi nie powie, że dziecko się dobrze przy awanturach i ojcu-pijaku rozwija :roll: ). Znajdziesz dla Was lepszego męża i tatę.
Wiem, że decyzja nie będzie prosta. Ale naprawdę to nic fajnego mieć, jako dziecko, takie wspomnienia z dzieciństwa :?
Powodzenia !!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Praktycznie to masz racje... ale nie wiem... boje się popełnić błąd.
POczekam aż jeszcze inni się odezwą... jak będzię najwięcej za twoim pomysłem, to to zrobie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja wiem, że ciężko jest taką decyzję podjąć.. :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

wikus miałam podobną sytuacje a wszystko zaczęło się psuć kiedy zaszłam w ciąże... Wybrałam samotne wychowywanie dziecka i nieżałuję tej decyzji, po rozstaniu odżyłam, nie płaczę przez Niego i nie denerwuję się.... Wiem, że była to dobra decyzja, dziecko ma pół roku a On nawet go nie widział, zero zainteresowania... Może miałam łatwiej z tym, że nie byliśmy małżeństwem...

Obrazek
http://www.garnek.pl/aileen

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert

Hm... troche to wyglada jak quiz - wiecej na tak czy wiecej na nie...
Decyzje powinnas chyba podjac sama a nie po "podliczeniu glosow" obcych osob :roll: Tylko i wylacznie Ty znasz swoja sytuacje, kazdy moze powiedziec cos ze swojego doswiadczenia, ale tak powazna sprawe trzeba gleboko przemyslec i samodzielnie podjac odpowiednie kroki.

A od siebie dodam ze zycie w "pełnej rodzinie", a oprocz tego z awanturami na kazdym kroku, bez wzajemnego poszanowania swojej godnosci jest duuuzo gorsze od trudnego swietego spokoju. Samotne macierzynstwo na pewno jest szalenie trudna sprawa ale czy w takim zwiazku tez nie jest sie samotna tyle ze z masa innych problemow dodatkowo..?

Ty moje dziecko ja Twoja mama
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

wikus pisze:
ale słyszałam że dzieci bez ojców często mają gorsze życie od tych co mają!

to ja sie wypowiem pod tym katem...
wychowałam sie bez ojca, a mimo tego miałam wspaniałe życie.
Moim zdaniem lepiej nie mieć ojca niż mieć jakiegoś łachudrę, nie ujmując oczywiście nikomu.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja bym wziela rozwod - dla dobra dziecka.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

wikus ja byłam w bardzo podobnej sytuacji, tyle ze ja byłam bita i nie byliśmy małżeństwem :( jednak dla dobra dziecka rozstałam sie z tym facetem i teraz żyje w miare normalnie chociaż mam wrażenie że takie przejścia zostawiają po sobie ślad....decyzja należy do ciebie ale musisz myśleć też o maluszku zyjącym w tobie i o tym że przed nią jeszcze całeeeeee życie.........
Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ponad miesiąc temu podjęłam decyzja o definitywnym rozstaniu, też długo wahałam się, rozważałam co będzie lepsze dla mojej małej ale niestety to prawda, że DZIECKU BĘDZIE LEPIEJ BEZ OJCA NIŻ ZE ZŁYM OJCEM. Nie chce opisywać mojej sytuacji, wracać do tego koszmaru ale wikus co mogę Ci doradzić, co wiem z autopsji to to, że jeśli w gre wchodzi destruktywny nałóg(piszesz, że mąż pije) to nie wachaj się. (Chyba, że problem nie jest jeszcze na tyle zaawansowany) Chroń swoją Kasie, dbaj o siebie i powodzenia! Pamiętaj, że Ty sama jesteś w stanie dać dziecku tyle miłość ile ono potrzebuje! ściskam serdecznie :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Macie racje... myślałam o tym już 1 miesiąc... i dla dobra Kasi, (Praktycznie też mojej)
rozstam się z nim. Ostatnio z pracy miał wrócić o 15, ale wraca o 22!
Ale mam jeszcze jeden problem. Moge zostać nauczycielką J.Angielskiego w podstawuwce, ale dopiero od września! Narazie nie pracuje, i boje się że sama się nie utrzymam. Bo, przecież moja matka i ojciec, mają bardzo dużo pieniędzy.... (Zarabiają 8 tysięcy miesięcznie, ale ojciec 6 tysięcy) ale jednak takie wyżulanie pieniędzy... a i tak zbierają na samochód!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

a alimenty?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Alimenty dostaniesz dopiero jak urodzisz :( porozmawiaj z rodzicami ... ja tak zrobiłam i nie jest źle , rozumieją mnie....:)
Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Teraz jest mój niby mąż w pracy, i zadzwonie do mamy i ojca aby ich poprosić o troszke pieniędzy po rozwiedzeniu się.
Ale narazie martwie się o Kasie. Dziś rano gdy się obudziłam udeżył mnie mocno o ściane i zendlałam(Na ok. 3 goodziny). Martwie się że Kasi coś się stało! A lekarz nie chce mnie dziś umówić! Dopiero za tydzień!
Przed chwilą rozmawiałam z rodzicami, powiedzieli że napewno mi pomogą. Dlatego gdy przyjdzie z pracy zerwe z nim. Ale boje się że coś mi zrobi! Strasznie się boje...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Wikus muszę Ci powiedzieć, że jestem w szoku!! :( :( :( po pierwsze musisz sprawdzić czy z dzidziusiem wszystko ok, jak lekarz Cię nie chce przyjąć to jedź do najbliższego szpitala i tam Cię zbada ginekolog. Najlepiej wyprowadź się do rodziców jak najszybciej bo widze, że facet jest zdolny posunąć się naprawde daleko. Uważaj na siebie i małą. Trzymam za Was kciuki

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Zerwałam z nim... i wyszedł z walizką... za 10 min, rodzice podwoża mnie do szpitala! Gdy wróce, powiem wam co z Kasiunią...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

jejku czytam to i nie moge zrozumiec dlaczego czlowiek może byc taki okrutny!! a tym bardziej gdy wie, że zostanie juz niedlugo ojcem!! dobrze zrobilas odchodzac od niego!! jesli umial uderzyc raz zrobi to ponownie. trzymam kciuki .. wszystko sie ulozy.. jest wiele matek wychowujących samotnie dzieci i sobie radza.. ty tez dasz rade. Lepiej samej w spokoju niz z takim draniem.. wieczne nerwy i niepokuj.. Tobie i malej napewno lepiej bedzie samej.. Powodzenia i duzo zdrowka i szcesca zycze :sss:

przepraszam, ze sie tak wtracilam ale poprostu brak słow.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Zemdlalas na 3 godziny?? :shock:
Powinnas koniecznie pojsc do lekarza!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Wiem byłam, ale nic się takiego nie stało. Ani ze mną ani z małą.
Może mnie tylko dziśaj pobolewać głowa, ale małej nic się nie stało!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja właściwie na wstępie zostałam sama, potem były dziwaczne przepychanki, maluch ma sporo ponad rok i dałam radę, zarówno przez ciążę (ojciec brzdąca był na rocznym kontrakcie w Iraku), jak i teraz - bywa ciężko owszem, ale to jest do zrobienia - nie chciałam być z kimś, kto nie rozumie fundamentalnych prawd i byłam nieugięta w swoim postanowieniu, postawiłam jasne żądania i egzekwowałam ich wykonanie, grunt to konsekwencja - z pewnością będzie nieco ciężej dziecku, ale o ile łatwiej niż gdyby wychowywało się w domu pełnym krzyku i wzajemnych pretensji
dbajcie o siebie, dziewczyny

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Samotni rodzice

Strefa czasowa UTC [letni]