Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 3:07 pm

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Samotni rodzice

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość

witam dziewczyny!
piszę tu, bo mam nadzieję, że znajdę u Was dużo zrozumienia. do tej pory czytałam o różnych sytuacjach samotnych mam, więc myślę, że mnie zrozumiecie i poradzicie.
od jakiegoś czasu ogarnia mnie taki niepokój, że budzę się w nocy i nie mogę dalej spac. chodzi o to, że mieszkam z mężem i 4-miesięczną córeczką z teściami. mam z nimi napięte stosunki, nie cierpię, jak próbują narzucac mi swoje warunki i uważają, że lepiej wiedzą, jak wychowywac dziecko. a ja jestem przeciwna ich metodom wychowawczym, bo nie przyniosły one żadnych rezultatów, jeśli chodzi o ich dwóch synów. obaj wyrośli na uzależnionych facetów (alkohol i narkotyki). nagle uswiadomilam sobie, że gdyby coś mi się stało, to córcia byłaby pod opieką męża, a on nie zajmowałby się nią podczas swoich 'zabawowych' momentów w życiu, więc córeczka byłaby pod opieką teściów. na razie jesteśmy małżeństwem, nie wiem, ile to jeszcze potrwa. on nie jest jakimś agresorem i w trzeźwych okresach jest fajnym, inteligentnym mężem i tatusiem. jak pije i pa, to po prostu poźno wraca do domu, żadnych awantur itp.
i do sedna: chcialabym, żeby w razie mojej śmierci czy choroby uniemożliwiającej mi opiekę nad dzieckiem, żeby opiekunami prawnymi mojej córeczki byli moi rodzice. czy da się to zrobic, jeśli będziemy w związku małżeńskim? jak to załatwic? czy muszę miec dowody na to, że mąż jest alkoholikiem i narkomanem? byłoby trudno, bo właściwie oprócz jego rodziców, mnie i jego kolegów nikt o tym nie wie.
pozdrawiam i czekam na odpowiedzi

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Nie wiem, ale wydaje mi się, że jak by się Tobie coś stało, to niestety automatycznie ojciec dziecka się nim zajmuje. Musiałabyś mu prawa odebrać, żeby nie mógł się Twoją córeczką zająć. Pewnie innej prawnej możliwości nie ma, chociaż nie wiem.. Tak mi się wydaje.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

kochana tylko dowody na to ze on jes uzalezniony- czyli jednym slowem odebranie mu praw!!!!
ale to juz temat z prawnikiem!
i czemu takie mysli??? o chorobie o smierci????
dziewczyno ciesz sie zyciem swoim i swego malenstwa

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

dzięki za odpowiedzi, dziewczyny. nie wiem, czemu mam takie mysli, ale od paru nocy budze się i tylko to mi się w głowie kołacze: że jakby co, to moja córcia będzie pod opieką niezrównoważonych osób.
czy można pozbawic ojca praw rodzicielskim, jeśli ciągle jesteśmy małżeństwem?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pewnie nie można. Moja mama mojemu ojcu ograniczyła prawa na rozprawie rozwodowej. Czyli pewnie wcześniej nie można było.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

jeśli zdobędziesz dowody uzasadniające twoje obawy co do opieki nad dzieckiem i na dodatek będzie ktoś kto je poprze możesz zażyczyć sobie by opiekę nad dzieckiem sprawowali twoi rodzice, o ile się nie mylę możesz zrobić taki zapis w testamencie (wiem że w naszym wieku to dziwnie brzmi ale cóż różnie to w życiu bywa) niestety nawet w tym przypadku nie obejdzie się bez procesu, no chyba że twój mąż sam wyrazi zgodę na przekazanie prawnej opieki nad córeczką twoim rodzicom

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Tak zobaczylam ten temat i dreszcze mnie przeszly po plecach...
i dzidzia zaczela kopac.

catt powiem ci jedno-nie wolno ci tak myslec,ale jezeli strasznie nie daje ci to zyc to miej jakies zyczliwe osoby conajmniej dwie-trzy aby "w razie W"
-od tego bron Boze!-
moglyby poswiadczyc ze twoj maz cos ma za skora... to napewno pomoze...

przerazilas mnie tym tematem...
ja,ja nie chcialabym aby moje dziecko bylo wychwywane przez mojego ex i jego obecna kurewke!
w grobie bym sie przewrocila...!
ja chce naprawde ograniczyc mu prawa...i teraz jak pomyslalam,ze mogloby sie cos stac np. podczas porodu...
Jak mi teraz cholernie smutno :cry: :cry: :cry: :cry:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

catt pisze:
dzięki za odpowiedzi, dziewczyny. nie wiem, czemu mam takie mysli, ale od paru nocy budze się i tylko to mi się w głowie kołacze: że jakby co, to moja córcia będzie pod opieką niezrównoważonych osób.
czy można pozbawic ojca praw rodzicielskim, jeśli ciągle jesteśmy małżeństwem?

Przepraszam, że to napiszę, ale muszę spytać:

Po co mieszkasz z takimi ludźmi??

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Tez sie nad tym zastanawiam...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

trudno mi to wytłumaczyc. tak jak pisałam wcześniej, na ogół jest ok, tylko w okresach nietrzeźwych na pewno mąż nie zajmowałby się dzieckiem tak, jak trzeba i wtedy wkroczyłaby teściowa. jest apodyktyczna i wszystko wie lepiej, więc z czasem pewnie całkowicie przejęłaby opiekę.

karolina0101, sorry, że Cię przeraziłam, ale sama nie wiem, jak nagle dopadł mnie ten temat. jestem zdrowa i całkiem szczęśliwa, ale podpisywałam polisę na życie i fundusz inwestycyjny dla córci i po prostu jakoś tak mnie naszło. dużo jeżdżę samochodem, więc teoretycznie jestem narażona na różne wypadki itd. wiem, że w naszym wieku nie myśli się o takich sprawach, ale wszystko może się zdarzyc, więc wolę zabezpieczyc przyszłośc córeczki. pisz, jak tam Twoje sprawy z ograniczeniem praw. na pewno przydadzą się Twoje informacje.

pozdrawiam Was, dziewczyny i piszcie dalej, jakbyście coś wiedziały

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

catt pisze:
trudno mi to wytłumaczyc. tak jak pisałam wcześniej, na ogół jest ok, tylko w okresach nietrzeźwych na pewno mąż nie zajmowałby się dzieckiem tak, jak trzeba i wtedy wkroczyłaby teściowa. jest apodyktyczna i wszystko wie lepiej, więc z czasem pewnie całkowicie przejęłaby opiekę.

Nie jest Kochana ok, Ty chyba sama nie wiesz co piszesz... Narkotyki, alkoholizm... Twój mąż może kiedyś przez przypadek zrobić krzywdę Tobie albo Twojemu dziecku...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

nie chcę go bronic ani tłumaczyc, ale wierz mi, gdybym zauważyla tylko jakieś sygnały swiadczące o jego agresji czy nawet niechęci do mnie czy do córci, to szybko bym to zakonczyła. nie jest też tak, że on jest jakiś zamroczony czy nie wie, co robi. po prostu nie ma go w domu, a siedzi u któregoś kumpla, wraca, idzie spac i tyle. zdaje sobie sprawę, co myślicie o mnie. pewnie tez bym się zastanawiała, po co taka babka jest z kims takim, gdybym czytala takie teksty, ale cóż...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

catt pisze:
nie chcę go bronic ani tłumaczyc, ale wierz mi, gdybym zauważyla tylko jakieś sygnały swiadczące o jego agresji czy nawet niechęci do mnie czy do córci, to szybko bym to zakonczyła. nie jest też tak, że on jest jakiś zamroczony czy nie wie, co robi. po prostu nie ma go w domu, a siedzi u któregoś kumpla, wraca, idzie spac i tyle. zdaje sobie sprawę, co myślicie o mnie. pewnie tez bym się zastanawiała, po co taka babka jest z kims takim, gdybym czytala takie teksty, ale cóż...

Wiem, wiem, miłość jest ślepa

Ale tak nie powinno być - alkoholizm oraz branie narkotyków to powazna choroba...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja znam poniekąd temat... znaczy się wiem bardzo dobrze jak to wygląda gdy w domu są narkotyki... (lub narkoman...) aż za dobrze znam temat...
Nie pisałaś dokładnie o jakie dragi chodzi... bo niektóre doprowadzają do tego że cały dobytek ginie z domu... No ale nie ważne...
Wiem jedno... nie jest to dobre dla dziecka gdy dorasta w domu gdzie jest alkohol czy cpanie...
Jestem w stanie zrozumiec że ciągle z nim mieszaksz... ciężko jest uświadomić sobie że czlowiek ktorego kochasz juz na zawsze bedzie sie prowadził źle - cpajac,czy pijac... a to musialoby dotrzec do ciebie zebys zerwala z nim kontakt... Moze musi minac jeszcze troche czasu... moze on musi poniesc konsekwencje swojego zachowania zeby jakkolwiek sie zmienic... czasami musi dojsc do tragedi zeby sie odciac od takiej osoby... :-/ W kazdym razie staram sie cie zrozumiec...i wiem ze to nie latwe,bo ciezko dociera fakt ze to jest juz inny czlowiek...
Pamietaj ze dziecko jest najwazniejsze...
3mam kciuki..!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Trochę przerażający ten temat ale faktycznie zaczęłam się zastanawiać co by było z Julią i też nie chcę, żeby trafiła pod jego opiekę albo do jego rodziny

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mnie to, ze Mala by miala byc z tatusiem nie przeraza, wrecz przeciwnie. Wiem, ze by miala dobrze... Ale jak mysle o jego rodzinie... Nigdy!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

To chociaż tyle dobrze - u nas ani tatuś ani rodzinka tatusia nie wchodzą w grę

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

witajcie dziewczyny!
postanowiłam po świętach zając się tą sprawą, pójdę do jakiegoś prawnika i poproszę o poradę. jak się czegoś dowiem, to od razu napiszę, jak załatwic taką sprawę.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Samotni rodzice

Strefa czasowa UTC [letni]