Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 3:07 pm

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Samotni rodzice

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 251 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna
Autor Wiadomość
1 żółta kartka

Nasza nowa kolezanko :D wklejaj tutaj Wasze fotencje, poprosimy rowniez opis porodu i wymiary dziecia po narodzinach :D
Witamy :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

taki temat juz istnieje :P: :P: :P: :P: :P: :P: :P: :P: :P:

:arrow: http://www.forum.e-mama.pl/viewtopic.php?t=23701

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam!

b]Alchemiczka[/b] dziękuję za założenie tematu :D

Pauletta_24 nie będę powielać tematu bo tu będą opisy a w galerii są same zdjęcia :wink:

A więc zaczynając od początku, przez całą ciąże czułam się fatalnie... Zawsze byłam osobą dość aktywną a tu od początku ciąży tylko bym spała i jadła w hurtowych ilościach do tego dochodziły ciągłe problemy z ojcem Mateuszka, nerwy i łzy... Przez co zarówno psychicznie jak i fizycznie było ze mną nienajlepiej... Miałam termin na 11 Grudnia ale od 19 października leżałam w szpitalu. Był to piątek, tego dnia tata zaczynał remont w moim pokoju a mnie coś kuło w brzuchu a, że jestem panikara wolałam jechać to sprawdzić choć byłam pewna, że wszystko jak zwykle będzie ok i odeślą mnie do domu. Znali mnie już w szpitalu z panikarstwa bo zawsze z byle powodu przyjeżdżałam ale lepiej dmuchać na zimne... Tak więc zostałam zbadana i lekarka mówi - rozwarcie na palec więc muszę zostać :shock: Mama pojechała mi po rzeczy do domu bo nie byłyśmy na to przygotowane a ja siedziałam na korytarzu, cała się trzęsłam i ryczałam ze strachu o Mateuszka. Poszłam do sali, dostałam kroplówku z fenoterolem i zastrzyki na rozwój pęcherzyków pułcnych u Malucha. Przez całą noc nie mogłam spać tylko płakałam. Potem był już fenoterol w tabletkach 4 razy dziennie i leżenie plackiem. A w sobote znowu przeżyłam dramat - skurcze dchodziły do setki na ktg, znowu kroplówa, zastrzyki rozkurczowe i nieprzespana noc. Potem już nie dało się zejść do mniejszej dawki niż 6razy dziennie fenoterol bo i na tym skurcze cały czas się utrzymywały. 13 Listopada kiedy skończył mi się 36tc leki zostały odstawione a skurcze jak były tak były ale do porodu nie prowadziły. Robili mi tylko co jakiś czas testy z dźwiękiem pod ktg... Tydzień po odstawieniu leków pytam ordynatora podczas wizyty czy będę mogła jeszcze do domu ( szpital był przepełniony ). A On na to gdzie Pani mieszka więc mu mówie, że tu niedaleko 3 min samochodem. No to On, że moge iść, oddali mi już karte ciąży, mama ubrania przywiozła ale położne wołają jeszcze na ktg. I mówią, że skurcze dość regularne i musi zbadać mnie lekarz, zbadał mnie ordynator i mówi, że rozwarcie na palec ale szyjka całkiem już zgładzona i muszę zostać... Byłam taka wściekła po tylu tygodniach w szpitalu. Zresztą wtedy kirdy brałam leki to było zrozumiałe, że muszę leżeć a potem leżeć i czekać aż się poród zacznie to przecież mogę w domu... Na drugi dzień w środe miał dyżur mój lekarz, zbadał mnie, pogadałam z nim i sam mi polecił wyjść na własne żądanie i tak też zrobiłam. W piątek byłam u niego na wizycie, strasznie puchłam i ciśnienie wysokie - początki gestozy, w poniedziałek kolejna wizyta i skierowanier do szpitala. Ale byłam szczęśliwa, że chociaż te kilka dni w domu spędziłam. W nocy z 26-27.11 dostałam jakieś plamienia i skurcze były bardziej odczuwalne. Rano znowu zlecili mi testy. Przyszła lekarka mnie zbadać po ktg i jeszcze sobie żartuje - "No my się już znamy z tych skurczy, takie duże ale do niczego nie prowadzą". Jednak po zbadaniu mówi, że mam iść na sale po rzeczy i na porodówke... Zrobili mi lewatywe i całe to przygotowanie i dali piłke do skakania, była godzina 13sta i ja prawie do 15stej na tej piłce, skurcze nie były jeszcze zbyt męczące. Po 15stej zaczęły się naprawde mocne skurcze leżałam na łóżku i miałam się przekręcać z boku na bok. Ale przy tm bólu nie byłam w stanie leżeć, poprosiłam położne aby otworzyły okno, One w kurtkach a mi było tak gorąco. Rodziłam kucając lub klęcząc na ziemi bo tak było mi wygodnie, nie wyobrażam sobie leżeć w tym momencie, tylko pytałam czy długo jeszcze to potrwa... Co jakiś czas musiałam się położyć do badania i tu mi położna ttłumaczy gdzie jest główka Maluszka i mówi, że ma czarne włoski a ja na to czy mogę dotknąć, jakie to było dziwne lecz wspaniałe uczucie... Po 16stej skurcze nie były już takie silne, leżałam na łóżku i miałam przeć przyszedł lekarz i o 16:40 wyskoczył Mateuszek, niesamowite uczucie a ja zdziwiona pytam czy to już tak szybko :lol: Położyli mi Malucha na piersi a potem wzięli do badania - ur. w 38tc, ważył 3550g, 54cm, obwód główki 34cm, obwód klatki piersiowej 34cm - 10pkt w skali Apgar. Lekarz zabrał sobie taborecik i zaczął mnie zszywać a ja zdziwiona pytam czy byłam nacinana czy sama poękłam bo nic nie czułam, okazało się, że mnie nacinali. Położna podała mi telefon i podczas szycia rozmawiałam sobie z mamą, która zaraz przyjechała i siedziała zemną 2h w pokoju poporodowym. Ogólnie po porodzie świetnie się czułam ( o wiele lepiej niż podczas ciąży ), zaraz chodziłam, siedziałam i od samego początku sama zajmowałam się synkiem...

A tutaj moja metamorfoza od początku ciąży:

8tc - podobno było już coś widać choć to pewnie zasługa tego, że na początku dumnie wypinałam brzuszek;)

Obrazek

13tc

img]http://img521.imageshack.us/img521/2049/dsc04648br4.jpg[/img]

Obrazek

Obrazek

Obrazek

2.VII.2007 - 16 tydzień, 6 dzień ciąży

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

20 tygodniu, 1 dniu ciąży

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

27tc

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

29 tc i 1 dzień

Obrazek

Obrazek

31tc, 1dc

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

31tc, 4dc

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

34tc, 2dc

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

37tc

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I 8 tygodni po porodzie:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tu Mateuszek w 22tc:

Tutaj buźka

Obrazek

Synek pokazuje bicepsa ( mówi, że odda jak się urodzi za to, że pan doktor tak nim trzęsie :lol: )

Obrazek

Tutaj chyba się uśmiecha:

Obrazek

Obrazek

Macha sobie nóżkami:

Obrazek

Tu widać jak zasłania buźke rączką:

Obrazek

Tu już w 4D moje uparte słoneczko nie chce mamusi pokazać twarzyczki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W ułamku sekuny jednak udało się zobaczyć buźke :D :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Bo za moment obraz wyglądał już tak:

Obrazek

I tak:

Obrazek

Tu mój synek dwie godziny po porodzię:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I pierwsze chwile w domu:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeżeli ktoś byłby zainteresowany to więcej zdjęć z pierwszych dni życia Mateuszka znajhduje się w galerii, link w moim podpisie. A tu już najnowsze zdjęcia:

Z babcią:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
http://www.garnek.pl/aileen

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

Alien to mialas przezycia w ciazy ;) Ja tez lezalam na podtrzymanie, ale miesiac tylko i tez bralam Fenoter, ale 3 razy dzinnie i tez urodzila w 38 tygodniu ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka

widze ze mialas to samo co ja...to na s......hehehee
nie no przezycia nie ciekawe-ogolnie ciaza tez raczej ci przykjemnosci nie sprawila....hehehe
brzuchol to mialas konkretny...ale nadal nie wiem jak to zrobilas ze po 8 tyg wygladasz tak jak wygladasz....
JA TEZ TAK CHCE!!!!!!!!!!

a Mateuszek jest bomba......
tez pulpecik dobry-hehehehe

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Maya_07 oj współczuję leżenia w szpitalu, ja przez te prawie 2m-ce myślałam, że tam zwariuje... A Mateuszek dokładnie w 38tc urodzony :D

MJ no okresu ciąży nie wspominam dobrze a wręcz fatalnie, tak się czułam od samego początku... Ale za to poród wspominam bardzo dobrze, nawet się śmiałam, że wolałabym urodzić kilkoro dzieci niż w ciąży chodzić :lol: . Mimo, że ciąże źle przeszłam to zaraz po porodzie czułam się super i tak już pozostało jest więc jakaś sprawiedliwość na tym świecie :wink:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hihi, jaki grubasek słodki :D Jakie poliki :lol: :lol: :lol: Superowy :D
A kwiatka z Jyska mamy takiego samego :lol:
A mama jaka laska :!: Choć i tak największą uwagę zwróciłam na Twoje piekne piersi ( jakkolwiek dziwnie by to nie zabrzmiało :lol: ) 8)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

jaaaaaaaaaaaaa ale miałas olbrzymi brzuch :D ale taki bardzo do przodu wypięty :D jakby mały zapierł się o niego nogami :lol:
i ślicznie wyglądasz... gdyby nie piersi powiedziałabym że to fotki sprzed ciąży :D
a mały sliczny i najfajniejsze jest to foto na którym tak się wtula w twoje cycusie :D boskie zdjęcie i widać od razu że prawdziwy chłop z niego ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ślicznego masz synka i ma przesłodkie poliki :) Takie do zacałowania :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ekstencja kwiatek bardzo fany i Mateuszkowi się podoba :D

A za komplementy dziękuję :oops: Trochę mi głupio z tymi cyckami, jeszcze w ciąży na spotkaniu śląskich grudniówek też taki komplement usłyszałam :oops: A prawde mówiąc nie są takie fajne, może były przed ciążą kiedy były duże i jędrne a teraz to takie zwisy dwa... :roll:

marzenka dziękuję. A tak wtulać to On się we mnie uywielbia, zawsze go to wycisza :wink:

Jamajka dziękujemy :D

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Mateuszek jest śliczny po prostu :D
a jakie gęste włoski ma :shock:
taki malutki słodziak :)

a powiedz mi - jak tak szybko schudnąć? :roll:
chociaż z tego brzucha...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

darienne dziękujemy :D . A włoski to On naprawdę ma gęste, wszyscy się dziwią i jak narazie wogóle mu się nie wycierają :D

A co do chudnięcia to sama nie wiem, chodziłam dużo ( teraz nie bo chora jestem ), diety nawet zabardzo nie stosuję bo piersią karmie a waga sama idzie w dół... Napewno też szybko zrzucisz zbędne kilogramy, ja to 12dni po porodzie jeszcze kluska byłam i brzuchol duży był. A dużo przytyłaś w ciąży?

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Aileen
mojemu małemu też włoski zaczynają gęstnieć ;)

a w ciąży przytyłam 15 kg :roll: ale już 7 mi spadło :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No brzuś tez iałaś pokaźny - no i fajne tak pooglądac jak sobie rósł/
A Mati śliczniusi - super to zdjęcie jak na kwaituszek patrzy tak do góry i potem taki niesmiały uśmiech

A Ty to już szczuplutka jesteś - brawo

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Kochanie synka masz prześlicznego a i tak pięknie wpatruje się w kwiatka ;)

Po ciąży wyglądasz bosko-tylko pozazdrościć.

A co do ciąży i porodu to faktycznie nie za ciekawie to było.

A jak patrzę na Twój brzuch i porównuje do niego mój z tego samego okresu to zastanawiam się czy aby na pewno w ciąży jestem ;)

Kochana bo widziałam że miałaś kolczyk w pępku i powiedz mi czy po porodzie masz nadal dziurkę??

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziękuję Dziewczyny :D

paulunia20 dziurka została ( kolczyk nosiłam 4 lata przed ciążą a w ciąży wyjełam już w pierwszych tygodniach ) ale co mi z tego jak brzuchol w rozstępach więc kolczyka nie zakładam bo nie ma co pokazywać... :roll:

darienne oj zazdroszcze Ci tych 15kg. U mnie było 43kg na plusie... :roll: Fakt, że ładnie spada ale rozstępy pozostaną :evil:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka

Aillen-blagam, wrzucaj po trochu tych fotek, albo w mniejszym rozmiarze, bo jak otwieram stronę to mi wszystko siada :( I nie mogę wszystkiego obejrzec :(
A ze masz super kluseczke i pieknie wyglądasz to juz wiesz :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

No, Mateuszek pampuśny, że hoho!

Brzuch miałaś ogromny - a ja na swój narzekałam ;)

A figury naprawdę pozazdrościć :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

jej brzuszeknaprawde mialas ogromny!!! :]
podczas oglladania mialam pytac czy dlugo sie go zrzuca
a tu patrze ponizej i po 8 tygodniach wygladasz lux!!!!!!!!!!!!! :]

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziękuję kochane :D
Ja mam ostatnio słaby dostęp do internetu bo braciszek chory w domu siedzi i cały czas coś ściąga :roll: Już nie mogę się doczekać aż do szkoły pójdzie :wink:

A tu jeszcze trochę mojego synusia :D

Obrazek
Obrazek

Obrazek

A tutaj z dziadkiem:

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Smarujemy buźke kremem:

Obrazek
Obrazek

A tak się złoszcze jak mi ubierają czapke:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tak śpię po spacerku:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 251 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Samotni rodzice

Strefa czasowa UTC [letni]