Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 3:04 pm

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Samotni rodzice

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość

Witam,
mam takie pytanie.
Sama wychowuję 10cio miesięcznego synka. Tatusiek zostawił nas gdy byłam w 4 miesiącu ciąży, do tej pory widział małego 3 razy - w tym raz w dniu narodzin i dwa razy w lipcu :shock: od tamtej pory nie wykazał żadnego zainteresowania dzieckiem :roll:
wczoraj napisał mi sms-a że chce małego na weekend do siebie :shock: co ja mam w takiej sytuacji zrobić :?:
Igor wcale go nie zna, jest dla niego zupełnie obcą osobą. Poza tym on jest jeszcze malutki, a z drugiej strony w ten weekend jestem na weselu mojej kuzynki :roll:
nie mam ochoty zostawiać Igora z nim sam na sam nawet na 5 min a co dopiero na cały weekend.
Błagam pomóżcie :!:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Daria zdecydowanie bym nie zostawiała.
Możesz mu zaproponowac spotkanie w innym terminie i wyjasnij "tatuskowi" dlaczego Twoja decyzja jest taka a nie inna.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

a powiedz mi - ma on prawo wziąć małego do siebie na weekend beze mnie ?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Szczerze mówiąc nie wiem.
Nie wiem jak to wogóle u Was wygląda z przyznana opieka. Ale na zdrowy rozum to takiego malucha i po takiej długiej nieobecności w jego zyciu to nie powinien móc.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

no właśnie ja też nie wiem :(
a Igorek się go boi :( jak tylko go widzi to zaczyna płakać...
tym bardziej wiem jaki on jest i nie pozwolę by choć na chwilkę został sam z moim synkiem :evil:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

black&white- z tego co czytałam na ten temat to jeżeli dziecko jest uznane w USC przez ojca to ma on prawo do brania dziecka do siebie. Ale Twój Igorek jest za mały.Nie dawaj mu go. Poprostu. Jeśli twój ex będzie dymił to niech składa wnoisek do sądu.. i tak przegra bo nie ma więzi emocjonalnej z ojcem i jeśli sąd przyznał by odwiedziny to tylko w Twoim domu i pod Twoim nadzorem.
Ale gdy Igor będzie starszy (powiedzmy te 8-9 lat bedzie miał) To ojciec ma prawo wziąć go do siebie na weekend itp. ale tylko jeśli sąd na to pozwoli..
Ale najważniejsze jest czy uznał dziecko.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

AjLof
dziecko uznał w sądzie :roll: w USC sama byłam zarejestrować dziecko :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Wydaje mi się, że Ajlof ma rację.
Nie dawaj i tyle- jak bedzie robił dymy to niech idzie do sądu i zobaczy, że dostanie wielkie nic.
Tatus się znalazł. Wrrrr.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ja mu napisałam, że małego nie dostanie na weekend bo po pierwsze to jesteśmy teraz na weselu a po drugie to on jest za mały żeby był gdziekolwiek beze mnie :roll:
a wiecie co on na to? że jego kuzynka też tak ma - 5cio miesięczną córkę pozwala temu swojemu byłemu brać na weekendy :shock:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

To mu napisz, że "może były tej kuzynki odwiedza swoje dziecko regularnie, czego T nie robisz."

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ja już wolę nic nie odpisywać :roll: no cóż - jej sprawa jesli na takie coś się zgadza :roll: poza tym napewno tak jak piszesz - u nich jest zupełnie inna sytuacja niż u nas :?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Daria, ale może ta kuzynka ma inną sytuację. Może ojciec dziecka jest dobrym ojcem, dziecko go zna. A tutaj, no proszę ja Ciebie, Igorek na pewno ojca nie zna. Tatuś wielką inicjatywą wychowawczą też się nie wykazał.. A teraz nagle sobie wymyślił, że się pobawi w tatusia w weekend? Na pewno bym mu dziecka nie dała na weekend, w ogóle bym sie nad tym nie zastanawiała. Zuuupeeełnie inna sytuacja byłaby, gdyby Igor go znał, a tak? Co poczuje tak małe dziecko, które cały czas widzi tylko Ciebie i Twoją rodzinę? A tu nagle zaniosłabyś go do obcego miejsca, do obcego człowieka. Podejrzewam, ze by się wystraszył, że chcesz go zostawić, straciłby być może zaufanie do Ciebie, bo dzieci naprawdę dużo rozumieją.
Z tego, co wiem, to nawet sąd nie przyznałby takich weekendowych widzeń, jeśli dziecko jest takie małe.
Ja bym zaproponowała, żeby najpierw pozwolił oswoić się 'swojemu' dziecku z nim, jakieś spotkanie we trójkę.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

on jest 'tatusiem' tylko od święta :? zapyta o Igora jak mu się przypomni, ba jak ktoś mu przypomni że ma dziecko :? nie mam zamiaru mu go dawać :?
i gó&^%&o mnie to obchodzi że akurat w ten weekend ma przepustkę :? mógł pytać się prędzej - to bym mu pozwoliła przyjechać zobaczyć małego - a on mi dwa dni (nawet nie) przed wyskakuje z jego 'propozycją' :?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

black&white dalabym dziecko takie male na weekend gdyby mialo wiez emocjonalna z ojcem, gdyby cieszylo sie na jego widok, az piszczalo z radosci ;)

Pierw to on musi regularnie widywac sie z synem, zeby podjac taka decyzje o w spolnym weekendzie ;)

Pewnie biedak sie rozczarowal haaha, ale co on sobie mysli przeciez on nie zna swojego dziecka w ogole :shock:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

on nie zna dziecka a dziecko jego to już wcale :shock:
a Igor już rozpoznaje dobrze ludzi wokół :roll: więc A. jest dla niego całkiem obcy :?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

Niestety :( przykre, ale prawdziwe.

Pogadaj z nim na spokojnie, to jego wina ze jest tak a nie inaczej.
Moze nie mow mu doslownie tak wlasnie ;), ale skoro chce sie
wiywac z Igorkiem to powinnas nie miec nic przeciwko ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

black&white pisze:
i gó&^%&o mnie to obchodzi że akurat w ten weekend ma przepustkę :? mógł pytać się prędzej - to bym mu pozwoliła przyjechać zobaczyć małego - a on mi dwa dni (nawet nie) przed wyskakuje z jego 'propozycją' :?

Ano, a potem wielkie obrończynie/obrońcy praw ojców powiedzą, że się 'biedaczkowi' zabraniasz z dzieckiem widywać. Zajebiste realia.. :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.
Awatar użytkownika

Black&white- wiesz, nie wiem czy nie odpowiadam CI po fakcie ale mam nadzieje, ze jakoś pomogę. Miałam identyczną stuację jak Ty, nie jestem z ojcem dziecka,a Jagodka widziała go ostatni raz 5 miesięcy temu. Zazyczył sobie dziecko na weekend do siebie. Niby jakis prawem? Rozmawiałam z adwokatem na ten temat, dziecko jest za małe zeby ktoś miał prawo rozdzielać je z matką. Nie ma ZADNEJ więzi emocjonalnej z ojcem. Niby macie takie same prawa do dziecka ale z jego winny więź z dzieckiem została zerwana. Ja poprostu nie zgodziłam się aby zabrał Jagodkę. Powiedziałam, ze owszem jesli chce ją zobaczyc, nie ma problemu ale tylko i wyłącznie w moim towarzystwie. (Tatusiowi jednak to nie odpowiadało.... a ja miałam uzasadnione podejrzenia, ze jesli zabrał by ją do siebie nigdy więcej bym jej nie zobaczyła)

Najlepszym wyjsciem z tej sytuacji byłob poprostu ograniczyc mu prawa rodzicielskie :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Lady
dzięki za odpowiedź ;) nie jest za późno - zawsze będę wiedziała już na przyszłość :)

no i jest tak jak myślałam - tatusiek znowu zamilkł :wo: nie rozumiem tego faceta :? napierw mi tyłek zawraca, bo chce małego na weekend a teraz znowu milczy, nie zapyta się nawet co u jego synka :?

ma ktoś może instrukcję obsługi faceta ? z chęcią sobie poczytam, żeby chociaż troszkę go zrozumieć :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.
Awatar użytkownika

black&white- oj, mi tez by się taka instrukcja przydała :)

Nie przejmuj się nim i tyle, po co zawracac sobie głowę kimś kto nie jest tego wart. Jeszcze przyjdzie czas kiedy pozałuje swojego zachowania i bedzie prosił o wybaczenie. Igorek kiedys mu powie co o nim mysli!

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Samotni rodzice

Strefa czasowa UTC [letni]