Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 3:04 pm

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Samotni rodzice

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 251 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: nasze zdrowko
Awatar użytkownika

Jak sie wlasciwie czujecie fizycznie??
Ja sie wlasciwie od poczatku czuje dosc kiepsko. Na poczatku musialam co chwile chodzic siusiu (na szczescie od dwoch tygodnii juz mniej...), nie mowiac o lezeniu po krwawieniu w 5 tygodniu... Czesto miewam strasznie silne migreny i ogolnie sie czuje dosc slaba i sie szybko mecze...

Bierzecie jakies srodki oprocz witamin? Ja pije 2 razy dziennie wapno musujace i biore rutinoscorbin, magnum oraz kwas foliowy. No i niestety nadal od 5 tygodnia 2 razy dziennie Duphaston...

Mam pytanko do was: Bierzecie nadal kwas foliowy?
Niektorzy mowia zeby brac tylko do konca 3 m-ca, a inni ze przez cala ciaze i jeszcze podczas karmienia. Hmmm, co wy o tym sadzicie?

I jeszcze jedno. Zaczely mi sie ostatnio strasznie rozdwajac paznokcie :( Zawsze mialam ladne, mocne i dlugie a teraz takie ogryzki! Macie jakies sprawdzone i skuteczne srodki, odzywki?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Wiesz smutna, ja teraz fizycznie czuje sie oki, tyle tylko że jak sie zdenerwuje to mnie brzuch boli, do tego strasznie swędzi mnie skóra, pije jak smok, 5 l dziennie, ale ja zawsze dużo piłam, mój lekarz powiedział że juz nie musze jeść kwasu osobno, tylko witaminy - dla kobiet ale żeby był jod. i juz mi przeszło z tym siusianiem to było upierdliwe. Nie wiem jak ty ale ja w 8 tyg wyłam z bołu tak mnie piersi bolały teraz jest oki. Pozdrawiam Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja nie bralam kwasu foliowego przez pierwsze dwa miesiace wiec mi kazal lekarz brac jestem w 4 i dalej biore...

A dzisiaj bylam u okulisty i mam zapalenie rogowki ale to troche moja wina bo powinnam wczesniej pojsc do oklisty i spytac sie czy moge chodzic w soczewkach bedac w ciazy bo oczy sa na pewno tez wrazliwsze ale nie mialam czasu... :( to mam nauczke..

A jakie witaminy byscie mi polecily bo lekarz to mi powiedzial tylko zebym brala kwas foliowy i falvit a do wizyty jeszcze troche wiec moze bym sobie na wlasna reke kupila.... nie wiem?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Kate_21, z tego co wiem kwas foliowy jest najwazniejszy od samego poczatku powstania dzidzi... Niedobrze ze nie bralas przez pierwsze 2 m-ce. Nie wiedzialas o ciazy?
Co do witamin to ja sobie teraz kupilam zestaw Centrum Materna.

tjunde, mnie piersi bolaly od samego poczatku do okolo 6/7 tyg, pozniej przestaly a od kilku dni znow zaczely!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Kate, oczy cie bola bo beczysz przez tego głupka, tak jak ja.....
Witaminy to prenatal, feminatal (chyba bo to lekarz nabazgrał) zapytaj w aptece o witami ny dla kobiet w ciąży z jodem. I nie chce cie smucić ale kwas foliowy je sie w I trymestrze, gdy tworzy sie układ narwowy. Ale jak jadłaś duzo warzywek to będzie tak jak kwas. :D :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

smutna na paznokietki to sobie zrob pizze z duza iloscia drozdzy, albo ciasto drozdzowe. a jesli umiesz jesc drozdze na surowo, tak jak moja mama to polecam, paznokietki wroca do swej pierwotnej postaci. Albo olej roslinny podgrzac i wlozyc w niego paznokietki, tylko sie nie poparz- to sprawdzone metody mojej mamy

najlepsze witaminy dla nas jak do tej pory slyszałam to Feminatal N- podobno przy nim juz nie trzeba brac innych witamin i nie trzeba brac kw. foliowego. wiec ja go biorę :D

jedna z was napisala, ze pije 5l dziennie- o rety, ja to tak mało piję, lekarz mi powiedział, żebym duzo mleka i przetworów jadła, a ja nie moge, jakoś mnie odrzuca. Zawsze byłam mlekowy-niejadek! I co tu robic???

A z siusianiem to katastrofa, dzis na uczelni to na wykładzie 3h wychodziłam 4 razy, aż ludzie sie na mnie dziwnie patrzyli a prof. kazał mi wyłączyc telefon kom, zebym tak czesto nie musiala wychodzic na rozmowy :oops:

a ogolnie przez placz mnie oczet bolą, no i czasami mnie takie skurcze łapią, a tak jest ok.

magne B6 na co jest? tak konkretnie wiem ze to mg, ale na co dziala????

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja wlasnie biore Magnum (mg b6) - uzupelnia niedobor magnezu :P Zarcik... ;) Ja biore poniewaz mnie lapaly skurcze lydek.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

no to dobrze mi lekarz przepisał, bo mu mowilam ze mam czasmi straszne skurcze, a jak mi przepisywal to nie wiedzialam juz z tego wszystkiego po co . wiec good, a ile razy berzesz???

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

eh no nie bralam kwasu foliowego wiem ze najwazniejszy jest w pierwszym trymestrze ale dowiedzialam sie jak bylam w 1 miesiacu a potem bylam tak zdolowana ze nie myslalam o tym... nie chcialam dziecka i przez miesiac bylam jak cien czlowieka nie wiedzialam co ze soba zrobic oj nie chce o tym mowic bo to dawno bylo, teraz juz sie ciesze z dzidziusia i zrobie dla niego wszystko!!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

na oczy dostalam antybiotyk jakies krople i zel do oczu zobaczymy mam isc w piatek na kontrole ale fakt ze za duzo placze, a dzieki za rade pojde jutro i kupie sobie ten femintal :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Kate tylko przygotuj ok 35zł feminatal drogi jest- jak to leki :evil:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

mam jeszcze jeden problem a mianowicie WŁOSY, a chodzi mi o to, że z reguły zawsze miałąm ich duzo, ale tak od tygodnia zauwazyłam, że na brzuchu mam ich coraz wiecej, to robi mi się ściezka od pepka w góre jak i w dół i niektóre sa czarne, a ja blodynka jestem :oops: , wokól brodawek tez mi sie pojawily kudly giganty, co ja mam robic? do lekarza :oops: ? to burza hormonów tak? ale to strasznie wygląda!!! Jeszcze troche i bede mamusia małpusią....

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dzieki za info, ja nie wyrabiam z ta kasa :( czuje sie jak zebraczka czasami od rodzicow prosze non stop o jakies pieniadze, faceta tez caly czas prosze o kase chociaz nie bardzo sie kwapi... :( i skad tu brac na te wszystkie leki... chcialabym pracowac ale kiedy jak studia dzienne i zaoczne... juz postanowilam ze wezme kredyt studencki do 15 listopada ponoc mozna wnioski skladac.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

anno mi tez sie pojawily takie wokol brodawek pojedyncze czarne dlugie wloski w ilosci 3 wiec je przycielam nozyczkami bo wyrywac ponoc nie wolno... ;/

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

kate ale przy jednym cycusiu ja mam ok 10 <wlasnie naliczylam> i tez je przycinam bo brrrr, wygladaja moje cycusie jak ufooo :oops:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ale co sie stanie z tymi wloskami po porodzie?? chyba zostana juz na zawsze :( to niezaciekawie... z dnia na dzien coraz bardziej stwierdzam ze tak wielu rzeczy nie wiem na temat ciazy...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

moja mamcia mi powtarza zebym nie obcinala, bo wtedy staja sie mocniejsze,a dzidzia i tak mi je wytrze i ich nie bedzie :? , ale jakos w to nie wierze.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

eh mozliwe to ja w takim razie tez nie bede obcinala zreszta oprocz ginekologa nikt ich przez najblizszy czas nie zobaczy :)
Ale jak dzidzia wytrze to dobrze :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

annna, ja biore rano jedna tabletke Magnum, ale gdy skurcze wracaja to zwiekszam dawke do 2 albo i 3. Ale na szczescie juz dawno sie nie pojawialy!

Co do wloskow, to na szczescie mi sie nie pojawily ale moge was pocieszyc bo one ponoc pozniej znow znikaja gdy sie wszystko z hormonami ureguluje! Ja bym nie obcinala, bo wtedy sie raczej tez wzmacniaja...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

no to dobra, nie obcinam- fakt nie ma kto mnie ogadac, a niech sobie eda zarosniete :D , zima idzie cieplej im bedzie :wink:

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 251 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Samotni rodzice

Strefa czasowa UTC [letni]