po wczorajszych "Wydarzeniach" polsatowskich wybrałam sie dzis do GOPS ale tam tez niewiele wiecej wiedza
a chodzi o rekompensaty za niezgodne z konstytucja wstrzymane zaliczki alimentacyjne
wg ustawy zaliczke dostawali rodzice samotnie wychowujacy dziecko , reszta-tj. pozostający w związkach formalnych lub nie , nie mieli takiego prawa
Trybunał Konstytucyjny dopatrzyl sie ze ta ustawa jest niezgodna z Konstytucją RP
wyszło rozporzadzenie , wg którego rodzice ktorym na podstawie wspomnianej ustawy odmówiono wypłaty zaliczki moga domagac sie rekompensaty , czyli mozna walczyc o wyplate tej "bezprawnie" wstrzymanej zaliczki
w moim przypadku wyplate zaliczki wstrzymano w grudniu 2007 , kiedy urodzil sie Kuba i "nie spełnialam juz warunków rodzica samotnie wychowującego " , nie mielismy jeszcze wtedy slubu ale Kuba nosi nazwisko ojca i ja nie pozwałam go o alimenty , nie bylam juz samotnie wychowujaca , a tylko samotnym nalezala sie zaliczka , odebrali mi wiec prawo do zaliczki na Dominika
bylam dzis w GOPS , ale tam tylko zrobili na mnie wielkie oczy , pracownicy albo nie wiedzieli , albo nie chcieli wiedziec o tym rozporzadzeniu , tym bardziej ze termin skladania wniosków i skarg w tej sprawie mija 7 sierpnia , pojutrze
nie maja wniosków , nikt nic nie wie , czeski film
napisalam wniosek odrecznie , maja sie kontaktowac jak beda cos wiedziec
na stronie Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej jest czarno na bialym rozporzadzenie
a jak to w praktyce ?
ktos cos wie ? ktos ma podobna sytuacje ?
chyba jest o co walczyc , w moim przypadku to 9 miesiecy , od grudnia , po 200 zł / msc , w sumie 1800 zł