Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 3:04 pm

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Samotni rodzice

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
czerwona kartka
Awatar użytkownika

Chciałbym się Was poradzić czy potrzeba jakieś dokumenty (jak tak to jakie :?: ) żeby móc rozliczyć PIT jako osoba samotnie wychowująca dziecko...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja, niestety, nie wiem.. Ale podpinam się pod wątek z pytaniem, czy z rodzinnego też trzeba się rozliczać?? Bo to dochód, nie? Ale jak mam to zrobić??

Arianko, tak na logikę ( moją heheh :lol: ) to jest PIT dla rodziców samotne wychowujących dziecko, a jesteś nim, jeśli masz przyznane alimenty, albo nie ma wpisanego w akcie urodzenia ojca. Myślę, że się po prostu taki PIT składa, muszą na słowo uwierzyć :D Za dużo papierkowej roboty by przy tym było, gdyby każdy miał to potwierdzać.
Ale to tylko moje dumanie :D Niech mnie ktoś wyprowadzi brutalnie z błędu? :twisted:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja niestety tez nie wiem, ale moge zapytac Lenki ojca bo pracuje w ksiegowosci...
Arianka ty jestes samotna mama??

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja to, niby samotna, ale rozliczam się normalnie.. :roll: Kocham się rozliczać, nie rozumiem, co tam jest napisane :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka
Awatar użytkownika

Smutna nie jestem samotna... tylko żyję w konkubinacie...
Chodzi mi dokładnie o to czy tatuś mógłby się rozliczyć jak samotnie wychowujący :wink: Jaś ma jego nazwisko w akcie urodzenia...
Nie ma założonej sprawy alimentacyjnej..
ale czy muszą być przyznane alimenty żeby się rozliczyć jako samotnie wychowująca osoba :?:

Ostatnio zmieniony pn lut 25, 2008 8:37 pm przez Arianka, łącznie zmieniany 1 raz

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Musiałabyś mieć ustanowione alimenty..
Albo on zasądzone :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka
Awatar użytkownika

hmmm...
ale teoretycznie gdy matka rodzi dziecko i znika...
Ojciec się zajmuje dzieckiem sam....
Nie ma komu założyć sparwy alimentacyjnej, bo matak zniknęła...
To czy on nie jest wg prawa samotnie wychowującym :? :?:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No właśnie, cały paradoks w tym naszym państwie z polityką prorodzinną, tkwi, że nie :lol:
Jak matka znika to się wnosi o pozbawienie jej praw rodzicielskich i alimenty.. I wtedy ojciec jest samotnym :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka
Awatar użytkownika

To rzeczywiście dziwne :? No, ale ktoś ustanowił takie prawo ..
Tylko nijak mi się to ma do tego co znalazłam
Cytuj:
Prawo do preferencyjnych warunków rozliczenia się z fiskusem przysługuje także osobom samotnie wychowującym dzieci. Osobą taką jest nazwane jedno z rodziców (bądź opiekunów), które jest panną, kawalerem, wdową, wdowcem rozwódką bądź rozwodnikiem. Osobą samotnie wychowującą dziecko może być także osoba pozostająca w związku małżeńskim, jeżeli jej małżonek został pozbawiony praw rodzicielskich lub odbywa karę pozbawienie wolności.

Ponadto należy pamiętać, iż prawo do takiego obliczenia podatku mają także osoby, które nie wychowywały dziecka samotnie w ciągu całego roku podatkowego. A więc samotna matka, która urodziła dziecko np. w połowie roku podatkowego, także będzie podlegała preferencyjnym rozliczeniom. Co ważne nawet jeśli osoba samotnie wychowująca dziecko zawrze związek małżeński w trakcie roku podatkowego, nie skutkuje to utratą prawa do rozliczenia na preferencyjnych warunkach.

albo to
Cytuj:
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie orzekł, że aby być uznaną za osobę samotnie wychowującą dziecko nie trzeba mieszkać samemu. Można mieszkać z osobą, z którą jest się w związku nieformalnym. Zdaniem sądu w przypadku konkubinatu nie jest ważne gdzie mieszka drugi rodzic, ani czy tylko jedna osoba sprawuje władzę rodzicielską nad dzieckiem. Ważne jest aby dana osoba była jedną z osób wymienionych w ustawie, tj. panną, kawalerem, wdową, wdowcem, rozwódką, rozwodnikiem albo osobą, w stosunku do której orzeczono separację. WSA wskazał, że nie można ograniczać prawa do wspólnego rozliczenia z dzieckiem od spełnienia innych warunków. Nie można więc uznać, że wspólne mieszkanie z matką dzieci wyklucza preferencyjne rozliczenie.

Nigdzie własciwie nie znalazłam wzmianki o tym, ze muszą być przyznane alimenty :?
dziękuję za odpowiedzi :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No właśnie.. Kiedyś tak było, że ludzie ze sobą, bez ślubu mieszkali, a brali zasiłki na dziecko, alimenty od państwa. No i prawo kilka lat temu zmienili, się dowiadywałam, zresztą tutaj często pisane było o samotnym wychowywaniu dziecka, w sensie prawnym :D I każda, która się pytała o to w jakimś urzędzie mówiła to, co ja napisałam.

Ale tak jest, bo dziewczyny dostają zasiłki dla samotnych matek tylko wtedy, gdy ojciec jest nieznany, bądź nie płaci alimentów.

Ale to może lepiej popytaj, nie chciałabym Cię w błąd wprowadzić :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka
Awatar użytkownika

chyba będę się musiała do nich przejść :evil:
przez telefon jakoś sie nie mogłam porozumieć.. :?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

A no to normalka.. Mi też kiedyś babka z ZUSu tak wyjaśniła, że już kompletnie nic nie rozumiałam :lol: Wszędzie, w urzędach tym bełkotem swoim mówią :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziewczyny, jestem w szoku, dzwoniłam do US, bo się okazało, że o wiele więcej dostanę, jako samotny rodzic, którym myślałam, nie jestem..
Ale to wg MOPSu nie jestem, czytałam na forach u ludzie piszą to, co ja Ariance napisałam.
Ale w US jakoś inaczej na nas patrzą.. Tak więc, zwracam honor, Ariance :!: :!: :!: :!: Samotnym rodzicem jest panna, wdowa, rozwódka, osoba żyjąca w separacji i taka, której mąż przebywa w ZK !!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
czerwona kartka
Awatar użytkownika

Ekstencja nie musisz zwracać honoru..
ja pytałam, bo sama nie wiem jak to do końca jest... :roll:
a przez telefon nic się od nich nie dowiedziałam..

Cieszę się, że temat się przydał ...
i że będziesz miała więcej kasy... :D
Moze inne kobitki poczytają i też skorzystają, bo każdy grosz jest ważny :D

Jedno z nas też się rozliczy jako samotny rodzic.... :)
Będzie trochę zwrotu podatku...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Tyle pożytku z bycia samotną matką :D Dostanę troszkę kasy, jupiii :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja się już rozliczałam więc powiem co wiem...
niczego składać nie trzeba... MOPS sam wysyła zgłoszenie do US to po pierwsze... po drugie zasiłki i alimenty nie są opodatkowane więc nie dopisujemy ich do przychodów... dopiero gdy będą chcieli sprawdzić wszystko osobiście przyjdzie wezwanie do okazania dokumentów... wtedy bierzecie akt urodzenia dziecka, ewentualnie odpis wyroku sądu, czy też zaświadczenia z MOPS-u i okazujecie jako dowód że samotnie wychowujecie malucha...

co do kasy to nie jest tak różowo jak się wydaje bo to odliczenie jest, jak zwykle wszystko w naszym pięknym kraju, dla tych którzy dużo zarabiają...

na jedno dziecko przysługuje odliczenie w kwocie 1145,08 zł ale odpisać można sobie tylko tyle ile podatku nam pobrano w ciągu roku... tak więc np. ja mam 940 zł podatku pobranego w zeszłym roku podatkowym i tyle zwrotu za dziecko dastanę...
żeby wziąć całą sumę trzeba by zarabiać przynajmniej ok. 1200 zł na rękę czyli netto

w mojej firmie jest gościu który ma 4 dzieci czyli teoretycznie mógłby dostać ponad 4 tys. ale dostanie tylko 460 zł bo tyle podatku mu sciągnęli... farsa normalnie :?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Marzenko, dokładnie.. ta ulga to dla bogatych, panowie w sejmie sobie dobrze zrobili :twisted:

A no własnie, to co piszesz o samotnym wychowywaniu, to ja dzwoniłam do US i mi babka powiedziała, że wystarczy być panną i już się mogę sama rozliczać. Kilka razy się jej pytałam o to, i o to wpisywanie, czy nie wpisywanie ojca, o alimenty, to mi kilkakrotnie powtórzyła to samo.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Arianka pisze:
Chodzi mi dokładnie o to czy tatuś mógłby się rozliczyć jak samotnie wychowujący :wink: Jaś ma jego nazwisko w akcie urodzenia...
ale czy muszą być przyznane alimenty żeby się rozliczyć jako samotnie wychowująca osoba :?:
Mam to samo.
Mam która siedzi w tym wszystkim rozliczyła mnie jako samotną matkę.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

marzenka pisze:

w mojej firmie jest gościu który ma 4 dzieci czyli teoretycznie mógłby dostać ponad 4 tys. ale dostanie tylko 460 zł bo tyle podatku mu sciągnęli... farsa normalnie :?

:shock: ło matko to z czego on te dzieci zywi jak takie grosze zarabia :roll:

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

maadzia pisze:
Arianka pisze:
Mam to samo.
Mam która siedzi w tym wszystkim rozliczyła mnie jako samotną matkę.

Yeah, to ja też się zaliczam, ja też :D

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Samotni rodzice

Strefa czasowa UTC [letni]