Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 3:07 pm

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Samotni rodzice

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość

witam

Chcialam sie zapytac czy moge ubiegac sie od ojca dziecka alimentow na nienarodzone jeszcze dziecko. Jestem w 4 miesiacu ciazy jeszce sie ucze dopiero w czerwcu koncze szkole i jeszcze rodzice mnie utrzymuja i czy w takim przypadku moge sie sie starac o cos takiego i czy w ogole cos takiego istnieje, prosze o pomoc

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

jeżeli ojciec uzna dziecko, lub uwiarygodni pani przed sądem, że jest on ojcem ( jeżeli zaprzecza), można domagać się pokrycia kosztów pani utrzymania na okres 3 miesięcy w ciąży plus trzech miesięcy po porodzie

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

on uzna dziecko tak przynajmniej do tej pory mowi, nie wydaje mi sie zeby zaprzeczyl ze jest ojcem dziecka

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

w takim razie musicie udać się do usc, ojciec uzna dziecko i z tym papierkiem idzie pani do sądu i składa pozew o wyłożenie środków na utrzymanie (za okres 3 ostatnich miesięcy ciąży)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

a czy moge takie alimenty za okres ostatnich 3 miesiecy ciazy uzyskac wtedy kiedy te miesiece faktycznie nadejda , gdyz te pieniadze przydalyby sie na wyprawke dla dziecka a tak nie mialabym za co kupic tyle rzeczy dla dzidziusia

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

a w którym miesiącu ciąży jesteś?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka

Pani prawnik, w pierwszym poscie jest w ktorym Dominika jest miesiacu :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

przeoczyłam, nie jestem tak bystra jak pani alchemiczka :roll: dominika205- myślę że spokojnie możesz już zacząć wszystko załatwiać- przedstawisz swoje położenie, a jeżeli twoja sytuacja jest jakoś wyjątkowo trudna , załóżmy ze względu na zły stan zdrowia, sąd może nałożyć na ojca dziecka obowiązek pokrycia kosztów twojego utrzymania przez okres dłuższy- nie jestem ekspertem jeżeli chodzi o prawo rodzinne, ale logicznie rzecz biorąc koszta te pokrywać powinien " z góry"

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

:lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dominiko,radziła bym Ci zbierac wszystkie rachunki z zakupów które sa zwiazane z ciaza<witaminy,leki,nawet ubrania ciążowe>,bedziesz mogla ubiegać sie o zwrot poniesionych kosztów w czasie ciazy<napewno nie calosc,ale jakas tam częśc>,a rachunki sa naprawde dobrym argumentem,oczywiscie muszą byc imienne,ja prosiłam w sklepie zawsze o faktury vat,wystawiaja bez problemu :wink:

a co do alimentów,niestety,bedziesz musiala ubiegac sie o nie dopiero po narodzeniu dziecka
w tej chwili mzoesz tylko liczyc na HOJNOść,,tatusia"i jego DOBRA WOLę,czy pomoże ci w kupnie i skomletowaniu wyprawki,jesli nie,bedziesz mogla ubiegac sie o zwrot w sądzie,niestety :?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert

Jeśli rodzice dziecka nie są małżeństwem, to matka dziecka może żądać od ojca dziecka pokrycia kosztów związanych z ciążą i porodem oraz kosztów swojego utrzymania w ciągu 3 miesięcy w okresie porodu i połogu. Ustawa mówi tu o tym, że koszty powinny odpowiadać okolicznościom (tzn. odzwierciedlać rzeczywiste wydatki i potrzeby matki dziecka). Jeśli w czasie ciąży kobieta była narażona na dodatkowe koszty np. badań czy wizyt lekarskich, to można przyjąć, że ojciec jej dziecka powinien przyczynić się do ich pokrycia.
Kobieta może żądać, aby z ważnych przyczyn ojciec dziecka uczestniczył w pokryciu kosztów jej utrzymania przez okres dłuższy niż trzy miesiące. Matka dziecka może także dochodzić tego, aby ojciec jej dziecka poniósł część koniecznych kosztów, czy strat majątkowych, jakie musiała o­na ponieść w związku z ciążą czy porodem.
Oprócz alimentów na pokrycie kosztów utrzymania matki i wydatków związanych z ciążą, matka dziecka może oczywiście dochodzić alimentów na pokrycie kosztów utrzymania dziecka.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

a jak napisac taki pozew ? jak powinien wyglądac i co w nim ująć ??
szukalam wzoru w internecie,ale nie znalazlam , bardzo bylabym wdzieczna za pomoc ,bo czas mnie goni..

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Samotni rodzice

Strefa czasowa UTC [letni]