Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 3:04 pm

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Samotni rodzice

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Cześć dziewczyna ja również będę samotną mamą. Z ojcem mojego dziecka roztałąm się w 3 miesiącu ciąży. Włśnie z powodu mającego przyjść na świat dziecka. Od tej pory się nie widzieliśmy. Jedyny kontakt jaki miałam z tą rodziną to telefon. Były to telefony wykonywane przeze mnie z informacją o stanie zdrowia dziecka. W między czasie dowiedziłam się ze mój były poznał jakąś laskę i wtedy się zaczęło. Głuche telefony, groźby, żebym zostawiła ich w spokoju i nie wrabiała R. w ojcostwo. Bratowa mojego ex zaczeła wyzywać mnie od kurw szmat itd. (dodam że była by w takiej samej sytuacji gdyby jej obecny mąż nie postawił na swoim i się z nią nie ożenił). Babka mojego dziecka słysząc mój głos odkładała słuchawkę. Jakiś czas temu zadzwoniła do mnuie jego siostra i oznajmiła ze nie mam co liczyc że R. da dziecku nazwisko oraz mam zapomieć o alimentach. Szanowny braciszek jest za granicą gdzied zostanie na stałe i jakimś obcym bękartem nie będzie sobie głowy zawracałą bo ten bachor jest nie jego i na zadne badania zgłosić się nie ma zamiaru pozatym wszystko przepisałą na brata i nic nie ma i gówno mu udowodnie.
Za to jak mnie potraktowali nie chcę zeby moje dziecko miało kontakt z ta rodziną chcę tylko pieniędzy bo to minimum jakie nalezy się od kochanego tatusia.
W związku z tym mam pytanie czy mam jakąś mozliość zmusić go do uznania dziecka i zrobienia badań oraz płacenia alimentów. Kiedy złozyć wnoisek o limenty (dziecko urodzi sie za 3 miesiące) teraz czy po ustaleniu ojcostwa.
Polubowne załątwienie tej kwestii nie wchodzi w grę a tak by było najlepiej dla dziecka więc sąd to moja ostatnia deska ratunku ponieważ postanowiłam nie ułatwaiać mu życia za to jaki jest i na siłę zmuszę go do odpowiedzialności nza swoje czyny.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Myślę, że po porodzie musisz złożyć wniosek do sądu o ustalenie ojcostwa.
Nie martw się o badania, bo koszty ponosi tatuś, gdyż to on ewentualnie będzie chciał udowodnić, ze to nie jego dziecko. Wtedy również pewnie poruszona zostanie sprawa alimentów etc.
........................tak teraz myślę, czy przypadkiem o ustalenie ojcostwa nie możesz już teraz złożyć wniosku hmm, nie wiem - jak sprawdzę dam znać................................

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja się nie znam, ale ktoś mi mówił, że o ustalenie ojcostwa można wystąpić dopiero, jak dziecko ma pół roku.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Expert

Jeśli matka dziecka występuje o ustalenie ojcostwa to wcale nie jest pewne na 100% że ojciec zapłaci. Czasami jest tak, że ojciec boi się że będzie musiał zabulić za DNA i składa oświadczenie przed sądem że uznaje dziecko. Bardzo często nikt nie płaci bo ojciec bezrobotny i matka też więc sąd dla dobra dziecka robi badania na koszt Państwa. Sąd będzie ustalał jego miejsce pobytu. Ale tu może być problem jeśli ty nie podasz na wniosku o ustalenie ojcostwa jego adresu pobytu przynajmniej podaj adres zameldowania. Na tej samej sprawie mogą być zasądzone alimenty. Należy wypisać sobie jakie koszty ponosi się w związku z wychowywaniem dziecka i wtedy tą kwotę dzielisz na pół bo połowę utrzymania dziecka pokrywa ojciec a połowę matka. Napisz z 1400zł i zobaczysz jak sąd to przyjmie. Dziecko będzie miało w akcie wpisanego go jako ojca ale wcale nie musi dziecko mieć nazwiska ojca może mieć twoje. Sąd może takiemu facetowi na wniosek matki wogóle nie przyznać praw rodzicielskich. I tak byłoby najlepiej nie będziesz musiała mieć jego zgody na wyrobienie paszportu czy operację dziecka. Mimo że nie będzie miał praw rodzicielskich i dziecko nie będzie miało jego nazwiska alimenty musi płacić i dziecko w przyszłości ma prawo dziedziczyć po nim.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dzięki za podpowiedzi tak sobie myślę że lepiej by było żeby moje dziecko nosiło moje nazwisko a to że w przypadku operacji i spraw urzędowych będzie utrudniał przez czystą złośliwość to więcej niż pewne pieniążki to on ma co do tego nie mam wątpliwości ma też możliwość żeby zagrać ze nie ma głównie pracuje nielegalnie zagranicą i wspótworzy firmę zarejestrowaną na kolegę oczywiście nie oficjalnie (koszty ponoszą na pół itd) Mogę spróbować udowodnić żę ma dochody tylko je ukrywa. Np przez dedektywa tylko nie wiem czy to się w sądzie liczy.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Myślę jednak, że aby w akcie urodzenia był on wpisany musicie oboje wstawić się w urzędzie i potwierdzić to. Bez jego zgody nie można tak wpisać.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja już nie mam siły. Wiecie co kochana rodzinka mojego byłego znowu wymyśliła. Rozdali mój nr. telefonu, teraz mam co jakiś czas smsy głuche telefony z różnych nr. Propozycje spotkania, smsy typu bardzo chcę się z tobą spotkać, co robisz itp. Chcą udowodnić przed sądem że prowadzę rozwiązły tryb życia, lubię facetów itp historie. Ignoruję to wszystko, nie odpisuję na smsy. Tylko telefony odbieram bo może to być ktoś związany z moją pracą.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

A nie możesz zmienić numeru??

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Niestety nie bo to telefon na abonament. Pozatym ten numer maja wszyscy u mnie w pracy i musiala bym nowy podawac polowie polski. Kiedys im sie znudzi.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Kurcze, no to będziesz musiała ich olać i masz rację, kiedyś im się znudzi.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Pozew o alimenty składasz po urodzeniu dziecka.Dobrze jest mieć rachunki np za wózek,łóżeczko i ogólnie za wyprawkę,pieluchy itd.
JA bym nazwiska ojca nie dawała tylko swoje.Moja najstarsza córcia miała nazwisko swojego ojca i żałowałam tego jak nie wiem.Na szczęście po 5 latach zgodził się na zmiane na nazwisko jakie mam po ślubie.
Rodzinka mojego ex była dokładnie taka jak Twojego.
Pisze jedna reka bo karmie małą ale jak chcesz cos wiecej wiedziec pisz na PW

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

witam mamusie. mimo, że czytam to forum od jakiegos czasu dopiero teraz zdecydowałam się dołączyć.
jestem juz prawie na koncu 1 trymestru. tatuś dziecka umył ręce ale chciałąm się z Wami podzielić miłą niespodzianką ze strony rodziców pana tatusia. moja historia potwierdza to ze są też inne rodziny i im czesto bardziej zależy na nas przyszłych mamusiach i dzidziach. otoż moi niedoszłi teściowie jak narazie są super... zreszta to ja im musiałam powiedzieć ze jestem w ciązy bo ich syn nie miał na tyle odwagi (pomijam że to zenujące) tata zareagował super... przytulił... pocieszył... powiedział że trzeba się cieszyć... mama ku mojemu zdziwieniu też podeszła to tego super... oboje mnie wspierają, dzwonią, wiem że rozmawiaja z "niezadowolnym tatusiem" i wiem że bardzo chca zebysmy byli razem i zeby dziecko miało normalny dom i rodzine. wczoraj usłuszałam od pana tatusia ze jesli oczekuje wsparcia z jego strony to on zupełnie nie wie o co mi chodzi bo przeciez mam wsparcie jego rodziców :shock: szkoda że tak pózno okazało sie że im bardziej zalezy na mnie niz jemu :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ekstencja napisała :
Cytuj:
Ja się nie znam, ale ktoś mi mówił, że o ustalenie ojcostwa można wystąpić dopiero, jak dziecko ma pół roku.

Ten ktoś chyba też się nie zna :wink: :wink: :wink:
spokojnie, można wcześniej :)
Ale Ty nie miałaś takiej potrzeby, więc masz prawo nie wiedzieć.
Mój Tatuńcio był tak perfidny, że wyłaczył tel i nawet nie miałam jak go powiadomić że trzeba dziecko w USC zgłosić- ale teraz się cieszę :)

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Samotni rodzice

Strefa czasowa UTC [letni]