Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 3:04 pm

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Samotni rodzice

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

witam mamuśki.
No właśnie od nowego roku wraca fundusz alimentacyjny...i chciałam zapytać co wy na to??
Samotnym rodzicom ma się za jego sprawą poprawić się mają problemy finansowe w przypadku uchylania się od wypłaty alimentów...więc to super sprawa :wink:
Ale akurat mi to i tak nic po nim...a podobno mają za to zabrać dodatek dla samotnego rodzica (170zł.) a to już nie jest super.
Może wiecie coś na ten temat :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

czytałam o tym czas jakiś temu ale już nie bardzo pamiętam...

wiem że ma wejść od października 2008 roku i ma wynosić do 500zł (w zależności od kwoty przyznanych alimentów - tyle ile się ma przyznane - ale nie więcej nż 500zł)
alimenciarz potem ma to spłacać razem z odsetkami
i podobno przez to będą bardziej ścigani bo to jest w interesie eeeee miasta? czy czegoś tam żeby od nich kasę ściągnąć
mogą go też skierować na przymusowe roboty :D

gdzieś mam ten artykuł jak będę mieć czas to więcej na ten temat napiszę

nie przypominam sobie żeby mieli ten dodatek zlikwidować? to są chyba dwie różne rzeczy
fundusz jest dla tych którzy mają przyznane alimenty a dodatek dla samotnej matki to jak się nie ma ojca wpisanego w akty?? jak to jest???

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Awatar użytkownika

Witajcie laseczki
jeszcze o tym funduszu malo wiem,za to ten dodatek dla samotnych matek (170zł) :evil: :evil: Myślałam ,że mi się on należy jak psu buda, a tu Obrazek
okazuje sie ,że skoro tatuś przyznał sie do dziecka i mam alimenty to mi sie nie należy. Jednym slowem od państwa, takie jak ja, mogą dostać cale 48 zł. rodzinnego.
Moze temat się rozwinie i może ktoś podpowie co by tu można było jeszcze zwojować?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Projekt przewiduje, że świadczenia z Funduszu Alimentacyjnego będą wypłacane osobie uprawnionej do alimentów (zasądzonych przez sąd), jeżeli ich egzekucja jest bezskuteczna. Osoba taka otrzyma pomoc do 18 roku życia, a gdy będzie się uczyć - do 25 lat. Szacuje się, że ze świadczeń skorzysta od 500 tys. do 800 tys. dzieci.

świadczenie będzie wypłacane, jeśli dochód w rodzinie nie przekroczy 750 zł na osobę. Ma ono wynieść tyle, ile zasądzone alimenty, ale nie więcej niż 500 zł miesięcznie.

Dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka - nie zostaje zniesiony!!!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Nie zostaje zniesiony, ale albo jedno albo drugie, zgadza się;-)?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

no to dobrze że dodatek zostaje.
Niestety chyba tak że albo jedno albo drugie.... chociaż swoją drogą to i tak straszne kryteria narzucają...niemożna zarabiać za dużo i nie mieć za dużych alimentów...a najlepiej to wogóle klepać biede :shock:
Ja niemam alimentów przyznanych więc i tak nic mi po funduszu ale wielu samotnym się uda dzięki niemu poprawić swoje finanse.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja uważam, ze Fundusz jak najbardziej o.k.! Jest szansa, że matki, których tatusiowie się dobrze migają dostaną jakieś pieniądze. A i Państwu zalezy bardziej, bo ściga swoich dłużników a nie dłuzników samotnych matek.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Wazne- do tej pory było tak że gdy kobieta związała się z kimś i wychowywała z nim wspólne dziecko, straciłaby status osoby samotnie wychowującej i tym samym prawo do zaliczki alimentacyjnej na dzieci z poprzednich związków. Uwaga! To też ma się zmienić od października 2008 r.! Na korzyść rodziców.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

same zmiany na lepsze :wink:

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Samotni rodzice

Strefa czasowa UTC [letni]