Dzisiaj jest ndz paź 05, 2025 3:05 pm

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Samotni rodzice

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
1 żółta kartka

Zakladam temat, bo zastanawiam sie czy da rade jakoś wyżyć będac mamą-singielką :)
U mnie bieda z nędzą, ale na szczescie u rodzicow-polegac bede na kredycie studenckim ktory mam jeszcze przez rok oraz na kosmicznej sumie 170+48 zl-wiadomo skad :) No i z czasem alimenty-choc nie wiem ile tych kokosow bedzie :?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

A u mnie, narazie jest ok, bo trochę kasy po drodze wpadło. Na czarną godzinę mam 1900 z chrzcin, ale to wolałabym wydać na coś konkretnego dla Majki. Hmm, Jacek mówi, że będzie mi dawał 400 zł., ale to nie wystarczy na wszystko, więc rodzice będą musieli pomóc, na szczęście, finansowo nie mamy najgorzej. Może willi z basenem to nie mamy, ale spokojnie wystarcza nam na wszystko ;) Z tym, że wzięli teraz kredyt, spory kredyt na samochód i trzeba będzie pasa zacisnąć :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

My tez sobie jakos radzimy ;)
Sama pracowalam przez cala ciaze - mialam tylko tydzien przerwy po porodzie. Zarabiam raczej niezle, a pracuje niezbyt duzo ;)
Na wyprawke sama zapracowalam - mama mi dala na urodziny pieniadze na wozek. Tylko dlatego moglam sobie pozwolic na taki jak kupilam...
Wakacje byly troszke gorsze, bo nie mialam dochodow ale znow sie zaczyna praca wiec jest ok.
Rodzice mi czasem pomagaja, ale bez ich pieniadzy tez bym dala rade.
Becikowe dostalam tylko tysiac - tak jak juz pisalam - poszlo na szczepionki i spacerowke. Drugiego tysiaka ani zasilku nie dostaniemy.
A ojciec malej placi regularnie ale niezbyt wiele...

To chyba tyle ;)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

u mnie też finansowo jest dobrze (choć nie na tyle dobrze żeby coś samej wynająć)
mieszkam u rodziców - żarełko też u nich
większosć wyprawki mam po kimś
poza tym mały dostał sporo prezentów
na bieżąco poszły moje oszczędności, becikowe, pieniążki przesyłane przez mamę w. (mam jeszcze odłożone), odwiedzających wujków i oczywiście kasa z chrzcin
narzekać nie mogę

od tatuśka - ani grosza :roll:

nie pracuję i w tym roku raczej to się nei zmieni bo chcę sama antka wychowywać skoro mam taką możliwość

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ja tez mieszkam z rodzicami i tak jak mukka jedzonko mam i w ogole kase na wszytsko pieluchy kosmetyki ubranka jedzonko dla malej oni mi daja bo ja mam miesiecznie cale 218 zl zasilku :D:D:D z tego to malej kupuje zabawki jakies albo wydaje w ciagu kilku dni na glupoty.... hmmm nie pracuje bo nie mam jak... za studia rodzice placa.... teraz chyba wezme kredyt studencki bo wkurza mnie proszenie rodzicow o kazda zlotowke... jednym slowem do du*y, zawsze sobie dorabialam nawet jak studiowalam dziennie a to w restauracji, na weselach w knajpie... mialam pieniadze na swoje wydatki a teraz lipa nie lubie zyc tak na czyjs koszt ale nie mam wyjscia a narazie nie chce malej dawac do zlobka i do pracy chyba pojde dopiero po nastepnych wakacjach chociaz moglabym pracowac od zaraz jako fizjoterapeutka w szpitalu :(:(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja aktualnie jestem u rodziców, nie pracuję, tylko dorywczo z domu, czyli jakieś 200-250zł miesięcznie. Ale zawsze coś.
Z ojcem dziecka sie dogadalismy ze do sprawy o alimenty (od momemtu urodzenia dziecka) bedzie c o miesiac dawał 300zł.
ALe nie widze tego bym 3 lata siedziała w domu i czekała na przedszkole. Złobki mam daleko - tu jest minus :/

Co do chrzcin... myslicie ze wypada "zaznaczyc" ze wolałoby sie pieniadze niz jakies prezenty dla dziecka? : (

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

kate ja myślę, że powinnaś się zastanowić z tym kredytem bo każdy kredyt kiedyś trzeba będzie spłacić :/. A jeśli rodzice pomagają to trzeba niestety schować dumę do kieszeni i korzystać dopuki można.
Ja pracuję, zarabiam tyle, że połowa pensji idzie na studia ;). A jednak kilkadziesiąt złotych za dużo, żeby ubiegać się o jakikolwiek zasiłek. Mieszkam z rodzicami i gdyby nie to podejrzewam, że byłoby nam bardzo ciężko. No i mając mamę w domku nie muszę wydawać na opiekunkę, żłobek itp. Tatuś też jakoś nie myśli o wsparciu finansowym dla synka. Może po studiach będzie lżej.. Zawsze będę mogła dorobić w domku. Narazie beznadzieja :P
Anna pewnie, że wypada, podejrzewam, że nawet się rodzinka ucieszy, że nie będzie musiała prezentów wymyślać, ja zawsze mam z tym problem największy.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka

Echhhhh...Widze ze zaradne z Was dziolszki :) Ja bede musiala chyba isc do pracy i mala do zlobka oddac-co mnie strasznie boli :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
Gdyby istnial rodzaj pracy do ktorej mozna chodzic z dzieckiem...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

kate na jakiej zasadzie jest kredyt studnecki??

nie dziwię się że nie chcesz zostawiać teraz wiki i iść do pracy...
ja też chcę się zająć wychowywaniem synka na razie, skoro mam taką możliwość, a nie podrzucać do każdemu jak kukułcze jajo

poza tym widzę jakie to trudne dla tych mam które musiały iść do pracy!

paskudnie się z tym czuję, że znowu wróciłam do rodziców :/ po czterech latach mieszkania samej (bo jednak na ich utrzymaniu byłam, ale tak jak kate dorabiałam sobie - szkoleniami, klaskaniem w teleturniejach :lol: a potem w szanownym mc donaldzie ;) ). Teraz chciałabym znaleźć jakąś domową pracę, jakoś nie widać. No i bym się chciała do gazety wkręcić :P bo wtedy mogłabym pisać w domu...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Widzę, że dużo z Was mieszka z rodzicami.

Powiedzcie mi proszę czy jeżeli ja nie pracuję to do zasiłku dla samotnej matki będą się liczyć zarobki rodziców? I czy w wypadku kiedy nie mam żadnych dochodów ten zasiłek wynosi również 170pln plus rodzinne? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Obrazek
http://www.garnek.pl/aileen

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

mukka kredyt studencki to 600 zl miesiecznie bierzesz, a zaczynasz go splacac po zakonczeniu studiow albo po 2 latach od zakonczenia nie wiem dokladnie jeszcze w sumie sie nie dowiadywalam.. mozna wnioski skladac chyba do konca listopada!!

Aileen
witaj! cos ostatnio dziewczyny ppisaly ze jest mozliwosc wziecia z mopru ok 300zl ale to najlepiej jak pojdziesz do siebie do mopru i sie zapytasz i wezmiesz wszytskie dokumenty od razu! zapraszamy do watku sama przez ciaze! opowiedz nam cos o sobie i swoim malenstwu!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka

Ja mam kredyt studencki-to jest 600 zl co miesiac, oprocz sierpnia i wrzesnia. Zaczyna sie splacac po 2 latach-oczywsicie mozna sie starac o czesciowe umorzenie gdy sytuacja finansowa nie jest dobra :) Czesciowo umorzony kredyt maja rowniec ci,ktorzy znajda sie w 5% studentow z najwyzsza srednia w danym roku(konczacym) . Krdedyt jest na warunkach preferencyjnych-czyli nie jest wysoko oprocentowany...Ja np wzielam go na dwa lata-zaczne splacac w 2009 i bedzie to trwalo lat 4-po 300 zl miesiecznie...
To w skrocie tyle :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Póki co do 28 listopada dostaje 1500 zł na Małego + 155 zł pielęgnacyjnego. Pieniędzmi zarządza moja babci, bo to dzięki Niej dostaje taką sumkę. Babcia się zgodziła, aby zostać rodziną zastępczą do momentu ukończenia mojej pełnoletności..

Babcia utrzymuje dom, tzn rachunki, jedzenie itd.. Co jakiś czas jak potrzebuje babcia daje mi jakieś pieniązki na moje potrzeby itd, ale nie często ponieważ opłaca mi internet i abonament z telefonu..

Mam rente po ojcu jakoś ponad 600 zł co dzieli się po połowie na mnie i na mama.. Więc mama daje mi też pieniądze na ciuchy itd..

Ja od około stycznia zajmuje się przedłużaniem paznokci.. Więc mam piniążki na to co chce (fajki, czasem ciuchy, jakieś wygody :P )

Dodatkowo Dawid pracuje w weekendy więc wydajemy razem. Hihi.

ALe od listopada zacznie się koszmar.. Niewiadomo czy przedłużą babci rodzine zastępczą do skończenia mojej szkoły.. Jak nie to zostanie mi 155 zł pielęgnacyjnego, 230 zł zasiłku dla samotnej matki i rodzinnego, 300 zł renty po tacie.. Razem 685 zł.. Z czego mam utrzymać Norberta i siebie (ciuchy, kosmetyki) Suma mnie przeraża.. Oczywiście mama i babcia napewno będą mi pomagały, babcia robi zakupy do domu więc jedzenie dla Małego mi odpadnie.. Ale jak to dziecko ma potrzeby też zabawek, słodyczy.. Ciuszki drogie są. A najgorsze jest to, że pomimo, że mama z babcią będą na bank kupowały Norbiemu wszystko to ja nie chce.. Będzie mi bardzo głupio. To jest Moje dziecko i ja chce sama Go utrzymywać bez pomocy innych.
Wiem, że naapewno będę robiła paznokcie, więc nawet jak będę robiła co drugi dzień do wpadnie mi minimum 500 zł ale z tego będę płaciła przedszkole.. OD kwietnia/maja Dawid idzie na stałe do pracy, więc już będzie dobrze. Będziemy razem utrzymywać siebie i maluszka.

Ogółem sytuacja nie jest zła, ale jestem jedynaczką dość rozpieszczoną. Co chciałam to miałam i nie wyobrażam sobie, że mogłabym żałować pieniędzy na Małego.. Podoba mi się bluzka dla Niego za np 130 zł, a są takie i po 20 zł to pójdę i tak kupię tą za 130 mimo, że szybko z niej wyrośnie. Wiem, że też robie źle, ale chce żeby był ubrany dobrze, żeby miał zabawki jakie chce, żeby był szczęśliwy.. Nie kupie sobie, ale Mu kupię. Nie chciałabym również nigdy usłyszeć, że taka młoda ma dziecko i nie umie Go utrzymać ani zapewnić Mu szczęścia. Zrobię dla Niego wszystko!!

Kiedyś myślałam, że zrobie technikum i pójdę do pracy.. Po pierwszym roku technikum zdecydowałam że to nie dla mnie i chcę do ogólniaka, później studia itd.. Pragnę, aby miał wykształconą mamę, aby nie miał powodu wstydzić się za mnie. Dzięki niemu dużo w moim życiu się zmieniło. :)

Przepraszam, że troche nie na temat się rozpisałam. :oops:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ja rowniez bede sama wychowywala dzidzie z tym, ze na alimenty nie mam co liczyc. Szczerze mowiac nie mam pojecia jak to bedzie. Narazie mieszkam u rodzicow i jestem na ich utrzymaniu, mialam otworzyc dzialalnosc ale narazie pojawily sie pewne komplikacje i musze to odlozyc. A dzis bylam w MOPS-ie i po prostu malo nie zemdlalam. 200 zł dla samotnej matki. Szczyt wszystkiego. Przeciez z tego nie da sie utrzymac. Teraz moja glowka bardzo intensywnie pracuje, bo glupio mi, ze za wszystko placa starsi.

A zaciekawil mnie ten kredyt studencki. Gdzie mozna sie o niego ubiegac?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka

Ja mam z PKO BP.
Jest hdzies rozpiska w internecie ktore banki go udzielaja, wpisz kredyt studencki w wszyszukiwarce i wszystkie informacje bedziesz miec :)
Dodam, ze trzeba w kazdym semestrze potwierdzac swoj status studenta-bo inaczej trzeba z miejsca splacac :? Nie ma mowy o poslizgu :?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja zarabiam ok 900 zł na rękę, rodzinnego na razie nie mam, tatusiek nie płaci, więc co miesiąc musi pomagać mi mama i to sporo, bo za samo mieszkanie będzie teraz prawie 700 zł opłat, dojazd do pracy 140, dojazd na studia 180, więc nawet na to pensji mi nie starcza a co dopiero na życie i na Julcię i jej potrzeby. Generalnie wygląda to u nas tak - ja utrzymuję Julię ze swojej pensji ( a i tak brakuje) a moja mama utrzymuje mnie

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Maminka_85 a czy Ty dlugo czekalas na ten kredyt?? Ja bylam dzis w Banku PKO BP i dowiedzialam sie, ze kredyt moge dostac dopiero w styczniu lub lutym nastepnego roku o ile zloze teraz wniosek. Wiec teoretycznie jest to duzo czasu zwlaszcza, ze kasa potrzebna teraz mi na kurs poki jestem 2w1.

Poza tym znalazlam w internecie informacje na ten temat i tam pisalo, ze kredyt moze byc oprocentowany do 2,1% a w PKO BP jest to ponad 5%. Niby nieduzo ale jak sie nie ma to i to jest wiele. Na jakim oprocentowniu Ty dostalas kredyt jesli moge zapytac?

Offline Wyświetl profil  

mieszkam u rodziców i jakoś sie kreci.300zł.alimentów+48złrodzinne to cały mój raczej nasz dochód miesięczny :( .na szczeście mam super siostre i zarazem chrzesna małej która organizuje wszystko co najlepsze dla mojej Tinki.zabawki ubranka,nawet wakacje.gdyby nie ona to koszmar na całego

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka

Marta17-ale dostajesz wyrownanie od pazdziernika!!!Jak dostaniesz w styczniu to 600 razy 4, pazdziernik, listopad, grudzien, styczen. Czyli w styczniu 2400, a potem co miesiac 600

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

JA mieszkam u rodziców, więc na jedzenie nie wydaję. Oni placą również za mje studia. Mam macierzyńskie na razie 1000 zł miesięcznie, w nastepnym miesiącu muszę przejść na wychowawczy. Nawet nie wiem o co dokładnie w tym chodzi, bo to mama ze swoim znajomym, a moim "szefem"załatwiła, oczywiście na lewo.
poza tym dostaję zasiłek dla samotnej matki i jakieś tam rodzinne 48 zł. na razie na ciuchy płacę ze swoich pieniędzy, małego jedzonko szczepionki tez kupuję, trochę zawsze babcia sypnie, albo Irka mama, a poza tym często rodzice kupują małemu rózne rzeczy,np. pampersy. Od stycznia, albo lutego mam zamiar pojsc do prawdziwej pracy, do Niemiec (mam 30 km), na pół etatu, mam nadzieję że wypali, zaroibłabym tam ok.800 euro na miesiąc.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Samotni rodzice

Strefa czasowa UTC [letni]