Dzisiaj jest śr maja 06, 2026 12:46 am

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Samotni rodzice

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 186 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna

jakie nazwisko dasz dziecku?
Swoje 63%  63%  [ 102 ]
Ojca 37%  37%  [ 60 ]
Liczba głosów : 162
Autor Wiadomość
 Tytuł:

I jeszcze to:

Na czym polega uznanie dziecka?

Uznanie dziecka przez ojca to oświadczenie ojca, że dziecko od niego pochodzi. Dziecko jest uznawane:

* przed kierownikiem Urzędu Stanu Cywilnego,
* w sytuacjach wyjątkowych (np. niebezpieczeństwo grożące życiu ojca) - przed notariuszem lub terenowym organem administracji państwowej,
* za granicą - przed polskim konsulem.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

trzeba zapytać kogos madrego :idea: :idea: :?:

Ostatnio zmieniony ndz lis 12, 2006 3:46 pm przez tjunde, łącznie zmieniany 1 raz

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

eldunede, ale ten cytat jest nie na miejscu, bo tu same panny (przynajmniej wiekszość) :( :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

http://www.gazetaprawna.pl/index.php?ac ... .1.0.1.htm

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

http://www.codalej.pl/?p=45&PHPSESSID=1 ... c79fc9754a

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

tjunde jak chcesz alimenty to lepiej zacianij tatusia do USC, bo inaczej lipton, musisz sadownie ustalic ojcostwo....:(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Co trzeba zawrzeć w pozwie o ustalenia ojcostwa?
imię, nazwisko i adres powoda – dziecka oraz jego przedstawiciela ustawowego – matki,
imię, nazwisko i adres pozwanego – domniemanego ojca,
nazwę i adres właściwego sądu,
wniosek o ustalenie, że pozwany jest ojcem dziecka oraz o nadanie dziecku jego nazwiska i przyznanie mu władzy rodzicielskiej, jeśli matka tego sobie życzy,
okoliczności, które udowadniają, ze pozwany jest ojcem dziecka (np. jak długo trwała znajomość, kiedy i ile razy doszło do współżycia, data urodzenia dziecka, ewentualne późniejsze oświadczenia i zachowania ojca dziecka itd.) oraz nazwiska i adresy świadków znajomości, jeśli są,
wniosek o ustanowienie pełnomocnika z urzędu z uzasadnieniem, że powoda (np. dziecka, czy matki) nie stać na pełnomocnika z wyboru i dowodami tego stanu rzeczy – np. zaświadczenie o dochodach, odcinki renty, zaświadczenie o rejestracji jako bezrobotna/y itp. (wniosek taki nie jest obowiązkowy, może jednak okazać się pomocny),
podpis przedstawiciela ustawowego dziecka.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

:lol:

Ostatnio zmieniony ndz lis 05, 2006 11:28 am przez tjunde, łącznie zmieniany 1 raz

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

u mnie jest to samo co u tjunde, ojciec juz sie wyparl dzidzi i powiedzial ze nie uzna, to nie mam innego wyjscia jak isc do sadu i zrobic badania genetyczne. I wtedy przymus i koniec. Dogadac sie z tymi chamami nie da rady.
Prosiłm o ugode, wysłałam numer konta, ale on stwierdzil, ze nie ma mowy złamanej złotówki nie dostane...
No to zobaczymy, sąd orzeknie....

:evil:
i weź tu sie nie denerwuj

to mam wpisywac ojca czy lepiej te kreseczki :?:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Jak ja sie ciesze ze chociaz tego problemu nie bede miala... Tatus chce od poczatku uznac dzidzie, ostatnio sie pyta o ciaze i o moje zdrowko... Zobaczymy. Czas pokaze...

Musicie koniecznie wpisac ojca by dostawac od niego kase i moc pojsc do sadu... Niestety was to nie ominie. A najlepiej gdyby ojciec wam dawala kase "pod stolem" a oprocz tego bedziecie dostawaly zasilek dla samotnych matek...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

annna: jak ojciec dziecka z toba nie pojdzie do USC to chcesz czy nie chcesz to urzednik da te "kreseczki" i to bedzie znaczylo, ze ojciec nieznany poprostu
i wtedy nie mozesz sie o alimenty ubiegac, bo niby jak? wtedy musisz zalozyc sprawe o ustalenie ojcostwa...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

no niezupelnie...pytalam mamy bo w koncu jestem takim nieslubnym dzieckiem bez ojca no nie??I mama powiedziala,ze podajesz dane ojca,ale jak go nie ma z toba i nie przyznaje sie to w urzedzie tworza taka fikcujna osobe,biora imie faceta co podalas i twoje nazwisko.....i tak wpisuja, tak ja mam w akcie urodzenia....no wlasnie

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

mnie urzedniczka inaczej to wyjasniala, nie bede sie spierac, moze ktoras z dziewczyn by sie przeszla do USC u sibie i wypytala jeszcze raz?
no i fikcyjny ojciec nie bedzie placil alimentow...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

kasiurka od misiurka :lol: :lol:

Ostatnio zmieniony ndz lis 12, 2006 3:47 pm przez tjunde, łącznie zmieniany 1 raz

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Jak sie dowiesz co i jak to daj znac :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Droga Tjunde!
Nie czesto odwiedzam forum,ale......który cytat jest nie na miejscu,a muyslisz,że ja jestem szczęśliwa mężatką??????
nawet nie wiesz,jak mi do tego daleko i pewnie z niejedna mogłabym sie chetnei na sytuacje zamienić

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

To co napisała Alex,z racji tego,ze ją mama wychowywała bez ojca jest prawda,tez juz pisałam,tak jak moja siostra to załatwiała bedac samotna matka,ktorej dziecka nie uznał ojciec,ze dziecko ma w metryce imie ojca i nazwisko matki!!!!!!!!Nie wpiszą w metrykę ojca na "słowo honoru",alb uznaje czyli dobrowolnie,albo sądownie jest ojcostwo dochodzone,jesli nie uznaje.
Ale z natłoku zbędnych informacji trzeba wycedzić meritum i tyle

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

elduende - nie odbieraj moich słow żle, poczytaj te wczesniejsze posty to zrozumiesz. a tak wogóle to nie przejmujmy sie , troche nerwów nas to będzie kosztowało, ale bedzie kiedys oki, i wszystkie będziemy sie z tego śmiać, a dokładnie ztych naszych nieodpowiedziałnych facetów.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

tjunde obys miała racje (ze wszystko kiedys bedzie ok)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cześć dziewczynki,
zajrzałam tu przez przypadek, a tu taki istotny dla mnie temat...
Nie jestem samotną mamą, ale nie mamy ślubu, więc cytat elduende o tym, że jak ojciec uzna dziecko to potem musi się zgodzić na to że dziecko będzie miało moje nazwisko jest dla mnie bardzo istotny.
Myślałam że matka może zdecydować o nazwisku dziecka, zwłaszcza jakby chciała dać swoje :shock:

Dziewczyny,
nie mogę zrozumieć jak w ogóle się możecie zastanawiać nad nazwiskiem Waszego maleństwa. Pomyślcie o tym co będzie jak już będzie większy. Wszyscy wkoło będą się nazywać Buła, a on ni z gruchy ni z pietruchy Norysek.
No pomyślcie nad tym. Mama Buła, Babcia Buła, Dziadek Buła. A on jakiś odmieniec.
Dzieci w szkole są okrutne. Będą dociekać dlaczego nie jest tak jak u wszystkich dzieci. Dlaczego on taki inny. Może to nie jego mama? Może to podrzutek? I będą pytać o to swoich rodziców. I rodzice będą próbowali jakoś wyjaśnić swoim pociechom skąd się to bierze. I wyjdzie na to że ten tato naszego Noryska to wcale go nie chciał i uciekł gdzie pieprz rośnie.
To wcale nie jest wyssane z palca. Miałam taką koleżankę w podstawówce. Kiedyś wyszło na jaw, że mama ma inne nazwisko. Brr...

A jakby Wam się ułożyło z tatą Noryskiem... To zawsze możecie przecież się zaobrączkować i hurtem zmienić się na Noryski, nieprawdaż?

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 186 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Samotni rodzice

Strefa czasowa UTC [letni]