Dzisiaj jest śr maja 06, 2026 12:45 am

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Samotni rodzice

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
.
Awatar użytkownika

Cytuj:
benefit? Nie macie szansy

Jak to nie? Child benefit dostaje każdy, nawet jesli nie jest zatrudniony. Fakt, jest to niewiele bo 18 f tygodniowo ale zawsze to coś. Mozna tez starac się o Child Tax Credit i Work tax credit ale któres z rodzicow dzieciaczka musi byc zatrudnione, (wcale nie od 12 miesiecy, to akurat bzdura)
Moze chodzi CI o macierzynskie, bo to przysluguje pod warunkiem, ze przepracujesz 26 tygodni :)

Cytuj:
(gdzie KAZDY nawet anglik zaczac prace musi)

mylisz się, nie trzeba zaczynać od pracy w Agencji, znam wielu Polakow, ktorzy zaczeli pracę od razu na kontraktach, przez zadna agencję :)

Cytuj:
Za 1 pokojowy domek to koszt ok 400 za miesiac

Ja wynajmowałam 2 pokojowego flata za 400 miesięcznie, a biorąc mieszkanie przez agencję moze CI sie udac 3 pokojowe mieszkanie za 450 f + opłaty :)

Cytuj:
Jedzienie+piluchy+mleko...

Nie przesadzaj, to wcale nie kosztuje az tyle, porównując do polskich cen ;)

No to tylko tyle na razie wyłapałam ;)

Ivette- nie ma za cio ;*

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

lady child benefit od 2 stycznia wynosi 20f na tydzien :D

co do dofinansowania, my od maja wynajmujemy sami flata i mamy spore dofinansowanie :)

u mnie w miescie akurat nie ma zadnej agencji posrenictwa pracy, wiec oferty sa zazwyczaj od razu na kontrakt, przez znajomych lub z jobcentre, lub po prostu z ogloszenia.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hej dziewczyny :) Mieszkam w Uk od prawie 3 lat, mam 16 miesięczną córcie urodzoną w Uk i aktualnie jestem w 37 tygodniu ciązy - to tak na wstępie :)

Co do tych benefitów:
żeby cokolwiek dostać trzeba mieć national insurance number, który z kolei żeby otrzymać trzeba być zatrudnionym, ale nie ma zadnych ram czasowych czyli ze nie trzeba ileś pracować aby złożyć papiery, natomiast po złozeniu papierów troche czasu to zajmuje zanim sie owy numer dostanie. Po otrzymaniu NIN można składać papiery o dowolne przysługujące w danym wypadku benefity. Dla przykładu jeżeli meżczyzna pracuje w Uk a ma żone i dziecko badź partnerke i dziecko to moze ją ściągnąć do siebie i otrzymywac zasiłki dla całej rodziny mimo iż partnerka w Uk nie pracuje i dopiero co rpzyjechała lub też nie ściagać żony czy partnerki z dzieckiem i też bedzie dostawał na nie pewne zasiłki. Konieczne jest oczywiście jest przedstawienie aktu urodzenia dziecka potwierdzajace ojcostwo.
Z tego co mi wiadomo samotne matki mają o wiele większe benefity niż pełne rodziny ale nie jest to tak hop siup. Wiadomo że wszystkie urzędy oczekują pewnej ilości informacji oraz odpowiednich dokumentów te informacje potwierdzajace.

Co do zasiłku do mieszkania:
My akurat nie otrzymujemy bo maż ma za wysokie dochody, tak jak i większosc benefitów są uzależnione od dochodu, a nie któe same od siebie, co oznacza aby otrzymać jeden trzeba już otrzymywac jakiś inny. Dokłądniejszych informacji nie bede udzielać bo trzeba by było sie rozpisac na kilka stron.

Trzeba oczywisćie zaznaczyć że nie jest to jakiś raj na ziemi i przyjazd tutaj z nastawieniem dostane dużo benefitów i bede siedzieć w domu i bedzie pięknie to jest bzdura.

Co do kosztów życia, mieszkania to wszytsko zależne jest od tego gdzie sie jest. My mieszkamy w Newry (Irlandia Północna) i tutaj akurat 1pokojowe mieszkanie kosztuje 80 funtów na tydzien a aktualnie za 500 funtów wynajmujemy dom z dużym podwórkiem, podjazdem dla samochodu w któym mamy kuchnie, jadalnie, duży pokój, łazienke i 3 sypialnie.

Jeżeli macie jeszcze jakies pytania to pytajcie chętnie udziele odpowiedzi :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

a ja jeszcze chcialabym dodac, ze te zasilki, ktorych wysokosc jest ustalana na podstawie dochodow, zaleza tez od miejsca zamieszkania.
bo np w moim miescie wynajac mieszkanie 2 bed to koszt okolo 600f/mc + rachunki
a np w leeds takie mieszkanie mozna miec za 450f
w londynie jest najdrozej, to wiadomo

i duzo zalezy tez od sytuacji rodzinnej.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Samotni rodzice

Strefa czasowa UTC [letni]