Dzisiaj jest śr maja 06, 2026 12:47 am

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Samotni rodzice

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 378 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

To on CI nic nie przysłał?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

anna moja patronka zawsze wliczala, i ja tez zreszta jest orzeczenie w tej sprawie ze mozna wliczyc polowe kosztow utrzymania mieszkania.
mukaa zeby odebrac prawa mysle ze wystarczajace. jak wystawia list gonczy to tak :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Bo z tymi kosztami to ciężka sprawa - wyliczyć to tak dokładnie po tak krótkim okresie czasu - na szczęście mozna to na rozprawie uaktualnić i tak zrobię bo dojdzie mi od października opłata za żłobek i mała juz zaczyna kaszki, soczki, obiadki jeść a nie tylko na cycu

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

no niestety, koszty sie podaje aktualne a nie przyszle, ale zawsze mozna zmienic :lol:
znalazlam w komenatzru ze koszty utrzymania wchodza w zakres usprawiedliwionych potrzeb uprawnionego - orzeczenia na razie nie mam jak szukac bo lexa nie mam, ale z tego co pamietam to koszty utrzymania mieszkania sie podawalo, bo w koncu ty placisz za mieszkanie w ktorym mieszkasz z dzieckiem wiec to tez sa wydatki na dziecko nie tylko na ciebie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

anna przesłał mi jedynie część rzeczy - ale np wózka do tej pory nie zobaczyłam :roll: ani mojego komputera

czytałam też gdzieś na forum prawniczym że opieka nad dzieckiem też jest jakby wliczana w koszty - czyli jeśli ojciec dzieckiem nie zajmuje się wcale to można ubiegać się nawet o 80-90 procent kosztów utrzymania dziecka

a w. by się zdziwił jakby za nim list gończy posłali :lol:

tylko czy nie stwierdzą że to zbyt błahy powód????? i nie oleją całej sprawy???

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

mukaa nie wiem, to zalezy juz od prokuratora a pozniej sedziego i takze od samego postepowania czy bedzie proste czy trudne czy sluszne itp :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

a ty na swoje "prawnicze oko" jak uważasz??

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ja na karnych w parktyce malo sie znam wiec nie chce cie wprowadzac w blad :roll:

Offline Wyświetl profil  

Witam.Mam problem i to dosc duzy z ktorym sie borykam i nic dobrego nie wychodzi. Wpakowalam sie po same uszy.Bylam mezatka, maz po kilku latach pracy za granica znalazl sobie inna, nie widzielismy sie od kilku lat.Ja tez zylam w innym zwiazku z ktorego mam teraz dziecko.Ogolnie brazylijska telenowela. Po narodzinach dziecka, zdecydowalam sie na rozwod.Wtedy pojawil sie moj ,,slubny''.Zaraz przed zlozeniem przezemnie pozwu sprzedal wszytsko co bylo nasze. Mieszkam w wynajmowanym mieszkaniu, wiekszosc zeczy u tesciow, wiec nawet nie wiedzialam kiedy sie wszytskiego pozbyl. Sprzedal nawet moj samochod, poniewaz w dokumentach stal na niego. Pozbawial mnie totalnie wszytskiego.Teraz czekam na rozprawe. W miedzy czasie rozstalam sie z ojcem dziecka.Wiec zlozylam sprawe o alimenty.Rozparawe wyznaczono za prawie 3 mc. A ja na dzien dzisiejszy zostalam bez grosza przy duszy.Reszte oszczednosci jakie mialam wpakowalam w opacenie pozwow itd. I tak zostalam na lodzie.Nie nalezy mi sie zaden dodatek, bo generalnie nie jestem jeszcze po rozwodzie.Poza tym gmina jak twierdzi nie ma srodkow. Na wsparcie rodziny rowniez nie moge liczyc. Nie ma pomyslu na to co dalej.Jestem zameldowana u tesciow, teraz dowiaduje sie ze chca mnie wymeldowac.W mieszkaniu ktore wynajmuje nie ma takiej opcji zebym mogla sie nawet czasowo zameldowac, a teraz jeszcze konczy mi sie umowa bo wraca wlasciciel mieszkania. Wiec zostalam totalnie na lodzie. Na dzien dzisiejszy nie mam pojecia co robic. Nie stac mnie na nic, chcac pojsc do pracy, zarobie ok 900 zl pracujac po 8 godz dziennie opiekunka to wydatek zedu 500 dojazdy, itd i nawet nie starcza na mieszkanie a gdzie zycie, rachunki itd.Nie mam pomyslu na nic.Jesli ktos ma jakikolwiek pomysl, to prosze pisac.pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

punia ciezka sprawa, wspolczuje ci bardzo, moge ci doradzic pod katem prawniczym to :
na rozprawie o alimenty wnies wniosek o zabezpieczenie alimentow i sad powinien przyjac twoj wniosek - wtedy tatusiek bedzie musial ci placic od razu jakas kwote, gdyz zabezpieczenie ma rygor natychmiastowej wykonalnosci.
jesli chodzi o meza to mogl on postapic tak z waszymi rzeczami jednakze mozesz dochodzic wielu rzeczy przy podziale majatku, jednak to dlugo trwa i pieniedzy pewnie szybko nie otrzymasz.

to tyle co moge ci poradzic po przeczytaniu tego co napisalas. jesli mialabys wiecej pytan to pytaj :lol:
mam nadzieje ze wszystko sie dobrze ulozy :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka

Hej Kobietki!
Anna 25 wkleila wniosek o alimenty oraz o ograniczenie wladzy-a jak napisac wniosek o ustalenie ojcostwa??Bede wdzieczna za ściage, taka sama fajna jak tamte :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

macie tu pare pozwow w jednym :)

Kraków, dnia 23 stycznia 2004 roku

Sąd Rejonowy
w Krakowie
Wydział Rodzinny i Nieletnich

Powód: ………………..,
małoletni,
reprezentowany przez matkę
…………………………,
sprzedawcę,
zam. ……………..

Pozwany: ………………………
zdun,
zam. …………………..

Wartość przedmiotu sporu: 9000 zł

Pozew o ustalenie ojcostwa i alimenty
Oraz pozbawienie władzy rodzicielskiej ojca
Wraz ze zwrotem kosztów związanych z ciążą, porodem i utrzymaniem matki w okresie 3 miesięcy po porodzie

W imieniu małoletniego ………………….. i własnym wnoszę:
1. o ustalenie, że pozwany ……………………., urodzony 10 stycznia 1970 roku w Zabierzowie, jest ojcem powoda ……………………., urodzonego 15 listopada 2003 roku w Krakowie, syna …………….., którego akt urodzenia nr 111 został sporządzony w Urzędzie Stanu Cywilnego w Krakowie;
2. o nadanie ……………………. nazwiska ojca „…………….”;
3. o orzeczenie, że pozwanemu ……………….. nie będzie przysługiwała władza rodzicielska nad powodem …………………..;
4. o zasądzenie od pozwanego ……………….. na rzecz małoletniego …………………. do rąk jego matki ………………… tytułem alimentów kwotę 600 zł miesięcznie, płatnych z góry do dnia 15 każdego miesiąca, począwszy od dnia 15 listopada 2003 roku z ustawowymi odsetkami za każdy dzień zwłoki w płatności każdej raty;
5. o zasądzenie od pozwanego ………………. na rzecz powódki ………………. kwoty 600 zł, z ustawowymi odsetkami od dnia orzeczenia do dnia zapłaty, tytułem stosownego zwrotu kosztów związanych z ciążą, porodem i utrzymaniem powódki w okresie trzech miesięcy po porodzie;
6. o zasądzenie od pozwanego na rzecz powoda kosztów procesu według norm przepisanych;
7. o nadanie wyrokowi rygoru natychmiastowej wykonalności w części zasądzającej roszczenia w punktach 4 i 5.
Nadto wnoszę:
8. o wezwanie na rozprawę świadków:
- ……………….
- …………………..

Uzasadnienie

Pozwany od listopada 2002 roku zamieszkiwał w mieszkaniu powódki w Krakowie …………...
Strony prowadziły w tym czasie wspólne pożycie, w tym również płciowe.
D o w ó d: zeznania ………………..
Pozwany opuścił powódkę w sierpniu 2003 roku, gdy była już w zaawansowanej ciąży i zamieszkał w …………………...
D o w ó d: zeznania świadków ……………………..
Pozwany twierdzi, że nie jest ojcem dziecka, a ciąża jest wynikiem współżycia powódki z innym mężczyzną. Przeczy temu jednak dotychczasowe zachowanie pozwanego, zamieszkiwał z powódką i dzielił z nią mieszkanie i łoże do końca sierpnia 2003 roku, czyli w okresie, gdy powódka była już w widocznej ciąży. Gdyby pozwany nie był ojcem dziecka powódki, nie godziłby się dalej na wspólne zamieszkiwanie. Wprawdzie pozwany zarzuca, że ojcem dziecka jest ktoś inny, ale nie wskazuje, kto to jest. W czasie od listopada 2002 roku do końca sierpnia 2003 roku powódka nie spotykała się z nikim innym, co zresztą ma miejsce także od sierpnia 2003 roku do chwili obecnej.
……………. urodził się 15 listopada 2003 roku, a więc ojcem dziecka jest pozwany ……………….
D o w ó d :
1. akt urodzenia ……………….;
2. zeznania wyżej powołanych świadków;
3. przesłuchanie stron.
Powódka w związku z porodem dziecka poniosła znaczne wydatki, jak: zakup wózka, łóżeczka i bielizny na kwotę ok. 500zł. W okresie porodu musiała się odżywiać droższymi produktami, co przez trzy miesiące kosztowało ją 450 zł. Wydatki z tym związane powinny obciążać zarówno matkę jak i ojca dziecka. Powódka jako sprzedawca w osiedlowym sklepie spożywczym zarabia miesięcznie 600 zł i z tego opłaca jeszcze świadczenia w spółdzielni mieszkaniowej.
D o w ó d : zaświadczenie o zarobkach pozwanej wydane przez właścicielkę sklepu
spożywczego, …………….., mieszczącego się w Krakowie przy
ul. …………………
Pozwany ostatnio prowadzi własną działalność gospodarczą, która całkiem nieźle prosperuje, a poprzednio był zatrudniony na stanowisku zduna w ……………., gdzie zarabiał 1500 zł miesięcznie.
D o w ó d : zaświadczenie ……………. o zarobkach pozwanego.
Obecnie prowadzona przez niego działalność gospodarcza najpewniej przynosi mu jeszcze wyższe dochody, bo w przeciwnym razie nie zamieniłby pracy w hucie na inną, o gorszych dochodach. Warunki materialne pozwanego i powódki uzasadniają jej roszczenie o częściowy zwrot kosztów związanych z porodem i wyposażeniem dziecka i uzasadniają alimenty w kwocie 600 zł miesięcznie.

………………………..

Załączniki:
1. Akt urodzenia………….
2. Zaświadczenie od ………………..
3. Zaświadczenie z Huty …………….
4. Dwa odpisy pozwu i załączników.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka

Joanman dzieki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

WITAM!!! mam pytanie,a raczej kilka...Umowe o prace przedluzyli mi do dnia porodu czyli 7 listopada,wiec pytanie takie czy moge starac sie o zasilek macierzynski?? i gdzie sklada sie dokumenty, mieszkam w Gdansku,ale meldunek staly mam w Tczewie i wlasnie nie wiem gdzie mamto zalatwiac. Druga sprawa to taka iz nie jestem w zwiazku malzenskim z ojcem dziecka.Obecikowe staram sie w Tczewie w MOPSie ale chce sprobowac opcji z tym drugim becikowym tzn. dla rodzin mniej zamoznych poniewaz mieszkam sama i moje dochody nie przekraczaja 504 zl na osobe-czyli mnie i dziecko.Czy ojciec musi udokumentowac w tym przypadku swoje dochody za rok poprzedni?? nie bedzie placil mi alimentow,i nie prowadzimy wspolnego gospodarstwa..PROSZE MI TO WYKLAROWAC,CZARNE NA BIALYM,bo nie mam pojecia na te tematy :oops: :oops: :oops: :oops: .Z gory dziekuje.....................................

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

joanman pisze:
witam jestem na wpol samotna mama:) moj maz bardzo cieszy sie z dziecka, ale pomiedzy nami jest nieciekawie, nie mieszkamy razem itp ale laczy nas wspolne szczescie wiec staramy sie dogadywac:)
ale zalozylam ten temat zeby jakby co moze doradzic tym ktore tego potrzebuja.
pracuje w kancelarii i studiuje prawo - bardzo duzo zajmuje sie sprawami rodzinnymi, w tym alimenty, uznanie dziecka, pozbawienie lub ograniczenie wladzy rodzicielskiej i wiele innych
jakby ktoras z was miala pytania to chetnie pomoge i doradze:)

pozdrawiam

Ja mam do ciebie pytanie.Nie jestem pełnoletnia.Ojciec dziecka jest.Jakie dziecko będzie miało nazwisko.On się przyznaje

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam!
Będę samotną, niepracujocą matką. Mieszkam z rodzicami, którzy dużo pomagają mi finansowo. Czy w takim wypadku dostane jakiś zasiłek dla samotnej matki i rodzinne czy będą brane pod uwage dochody rodziców?

Obrazek
http://www.garnek.pl/aileen

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

karmaj jesli ojciec dziecka uzna dziecko to nazwisko bedzie jego :wink:
dina nie znam sie na zasilkach :?
aileen nie znam sie na zasilkach wiec nie wiem :?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

hej joanman ja mam pytanko jak wyglada sprawa o alimenty jesli ojciec dziecka pracuje za granica, legalnie , ma 1300f podstawy + nadgodziny czyli ok 2000f. mam zaswiadczenia, wyciagi z kata, na ile moge liczyc alimentow i do ktorego sadu sie po nie zwrocic, w polsce czy anglii??

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Alex - wczoraj wyczytalam w gazecie taka porade - Jak dochodzic alimentow od cudzoziemca? Moze Ci to jakos pomoze troche. A oto odpowiedz z gazety: Powinna Pani wniesc sprawe do sadu polskiego- do niego nalezy orzekanie w sprawach rodzinnych (takze w sprawach o alimenty), jesli choc jedna ze stron ma obywatelstwo polskie. Strona zamieszkala za granica powinna ustanowic w Polsce pelnomocnika do prowadzenia sprawy lub doreczania pism sadowych. W razie niewskazania tekiej osoby, przeznaczone dla tej strony pisma pozostawia sie w aktach sprawy ze skutkiem doreczenia. Jesli zajdzie potrzeba sad polski moze zazadac by pozwany byl przesluchiwany w miejscu zamieszkania przez sedziego tamtejszego sadu.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

alex zwracasz sie do sadu rejonowego wydzialu rodzinnego wlasciwego ze wzgledu na miejsce zamieszkania dziecka.
reszta jak wyzej :)
na ile mozesz liczyc... hmmm... ciezko stwierdzic, ale mysle ze w granicach 200-300 F mozesz sprobowac - ale podlicz jeszcze ile wydajesz na dziecko i sie zastanow.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 378 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19  Następna

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Samotni rodzice

Strefa czasowa UTC [letni]