Dzisiaj jest śr maja 06, 2026 12:46 am

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Samotni rodzice

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 251 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:

Od rozciągania skóry :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

anno - swędzenie oprócz rozciąganie, to głównie sprawa hormonów. Ze wzgledu na ich poziom, skóra zmienia właściwości, i stąd to swędzenie. Nie ma na to lekarstwo, można natomiast niwelować skutek, smarują oliwką lub balsamami nawilzajacymi.
ja dzis od rana łaże po lekarzach, mam średnio dobry humor, a teraz wróciłam od gina, wszystko mnie dzie wkurza do granic mozliwości... :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

no to dziewczyny wam powiem, ze jem za 10ciu :D moje jedzonko dzis to:
3razy talerz zupy <kapusniaczek>
kilo mandarynek
kilo pomaranczy
na kolacje jeszcze raz zupka
i teraz wpasnie pomarancz zostal wepchniety na sile do zoladka, dlaczego? a bo tak :D

a jakie pachnace gazy spodemnie sie wydzielają :lol: :lol: , wszyscy uciekaja wlacznie z kotem i psem :lol: :lol: , jeszcze troche i pekne z przejedzenia :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

annno - bedziesz gruba jak wieloryb, obzarciuchu :lol: :lol: :lol: :lol:
a tak poważnie to nie przesadzaj, bo ci wątroba zacznie nawalać, co za diużo to niezdrowe :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ja od kiedy jestem w ciazy nie moge wcale jesc kapusty, w zadnej postaci... Nawet moich ulubionych surowek :( Odrazu mnie strasznie brzuch boli!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

smutna a moze dlatego tej kapuchy jesc nie mozesz, bo to dziewczynka bedzie :lol:

ja juz dałąm sobie spokoj z takim obrzarstwem :lol: , ciekawe na jak dlugo, pewnie jutro znowu zacznie sie seans :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dziewczyny ratujcie, spuchlo mi dziaslo na dole po lewej stronie bo zab madrosci mi sie wyrzyna, i tak mnie boli i spuchl;o ze nie moge nawet paszczy zamknac dobrze! Czym moge usmierzyc ten bol? Nie chce isc do dentysty i placic 60 albo 100zl za nic ze mi powie co mam robic... Poradzcie co! myslalam ze to przejdzie ale juz 3 dzien i coraz gorzej :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

oklady z lodu i herbatka z szalwi bo ma wlasciwosci odkarzajace, a jak nie dajesz rady to paracetamol. Ale pomysl jaka potem bedziesz madra:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

dzieki alex!! juz patrze czy mam szalwie w domu jak nie to pewnie do apteki polece! Dzieki!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

spoko mi pomoglo:) mam nadzieje ze Tobie rowniez

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

mówie wam tak chora to nie byłam dawno, i najgorsze co usłyszałam to "zapalenie oskrzeli" :shock: dostałam amoxycykline, ale mam uczulenie, a tych leków na uczulenie NIE WOLNO jeśc w ciąży :shock: koło zamknieta, ale tłumacze sobie to tak ze kiedys nie było9 antybiotyków i ludzie żyli, baby za stodołą rodziły, i dzieci nie miały uczuleń. Mój sąsiad mówi żeby "upolowała" psa i te sadło sobie zapodała :shock: powiedziałam mu że w nocy przyjde ale po niego i jego usmarze w takim wielkim kotle :lol: :lol: głupek.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

tjunde z tym lekarzem to :lol: :lol: :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

a wiecie że dzis światowy dzień walki z AIDS :!: :?: :!: :?: :idea: :!:
i mówili w tv, ze mało kobiet w ciąży robi testy, choć powinny :idea: przyznać sie która robiła??????? to troche drażliwa i wstydliwa choroba, i pewnie dlatego to wciąz temat tabu, ale potem jak sie dzidzia rodzi i usłyszy sie że ma HIV to musi być śmiertelny szok. :shock: :shock: przeciez matka może byc niewinna, facet ja zdradził, może tylko razz, ukrył to i juz :shock: :shock:
Ja robiłam test bezpłatny jak jeszcze pracowałam w szpitalu, ale dopiero jak człowiek czeka na wynik, to choc ma czyste sumienie to czekanie rodzi dziwne myśli, i ten niepokój jest okropny.
ŻYCZE ZDROWIA :lol: :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

tjunde, mi gin juz na pierwszej wizycie zlecil badanie na HIV - oczywiscie nie mam :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

oczywiscie nie mam-ale badan :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

tez nie robilam na hiv :( annno moze powinnysmy zrobic?? ehhh

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

kate21 powiem ci szczeze "boję sie jak cholera", fakt lekarz nawet mi nie proponował tych badan, a ja nawet o nich nie mysłałąm, przeszło mi przez mysł, ale to dla mnie zawsze był temat tabu, albo "mnie to nie dotyczy" :oops: :?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

każdy tak mysli że go to nie dotyczy, a jak sie tak zastanowić, to kazdy kontakt z krwia czy spermą, to ryzyko, no ale przeciez .........
w sumie łatwiej umrzeć wjeżdzając pod tramwaj....... :lol: :lol: :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

DEPRESJA POPORODOWA

CZUJESZ SIĘ PRZYGNĘBIONA? Bycie świeżo upieczoną mamą jest wyczerpujące dla Twojego umysłu i ciała, a więc jest to normalne, że masz lepsze i gorsze chwile dostosowując się do nowego trybu życia. To także normalne, że większość Mam przeżywa okres gorszego samopoczucia parę dni po porodzie. Dla większości świeżo upieczonych rodziców okresowe gorsze samopoczucie nie stanowi problemu. Jednak około 10 do 15 procent Mam przeżywa depresję poporodową. Może ona mieć średnie nasilenie - dając samopoczucie nadmiernego zmęczenia, braku motywacji i płaczliwości - aż do silnej depresji, w wyniku której powstają myśli samobójcze i niemożność nawiązania więzi z dzieckiem - trwającej od 3 do 12 miesięcy.

POMÓŻ SOBIE! Depresja poporodowa to poważna choroba, której nie wolno lekceważyć i która wymaga odpowiedniego leczenia. Mamy, które cierpią na depresje poporodową potrzebują przede wszystkim pomocy i wsparcia ze strony lekarzy, położnych i najbliższych. Jeżeli martwisz się swoim samopoczuciem, porozmawiaj z kimś. Może to być czasowe gorsze samopoczucie, ale lepiej się upewnić. Lekarze będą mogli stwierdzić czy cierpisz na depresję poporodową lub tylko gorsze samopoczucie po porodzie i zaproponują najlepsze postępowanie . Pamiętaj, że nawet w tak młodym wieku dziecko czuje Twój stres i smutek, ważne jest więc, aby sięgnąć po pomoc, jeśli nie możesz sobie sama z tym poradzić.

NA CO ZWRÓCIĆ UWAGĘ Oto najczęstsze objawy depresji poporodowej :

Płacz

Bezsenność

Utrata apetytu

Poczucie bycia kimś bezwartościowym

Utrata energii - niemożność koncentracji

Brak zainteresowania wyglądem

Poczucie odrzucenia przez innych

Trudności w nawiązaniu więzi z dzieckiem

Niepokój

Drażliwość

Wrogość

Nie wszystkie te objawy muszą występować, aby została zdiagnozowana depresja poporodowa. Jeżeli jednak masz wrażenie, że któryś z tych objawów odzwierciedla Twoje samopoczucie, powinnaś zdecydowanie poszukać pomocy. Nie wstydź się i nie miej poczucia winy z powodu tych objawów. Nie możesz ich kontrolować. Myśl o nich jak o chorobie. Porozmawiaj bezzwłocznie z lekarzem. Jest wiele sposobów aby Ci pomóc, im wcześniej rozpoznana choroba tym lepiej. :shock: :shock: :shock:

NO JA MAM CAŁY CZAS WSZYSTKIE OBJAWY, :shock: :shock:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

no to nic dodac nic ujac- mam depresje przedporodowa, okołoporodową i poporodową :shock:

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 251 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Samotni rodzice

Strefa czasowa UTC [letni]