Dzisiaj jest śr maja 06, 2026 12:45 am

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Samotni rodzice

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 378 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 19  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

normalnie rewelacja, postawie Ci pomnik JOANMAN , ale najbardziej mie sie podoba to stwierdzenie że jak by co to ta żona od tego weterynarza zapłaci :lol: :lol: :lol: juz widze ten cyrk, anna, ta larwa, i ten psudo tatus w sadzie, ciekawe kogo wywiozą pierwszego :lol: :lol: widzisz anno, głowa do góry, oboje jeszce będa ci pieniązki wysyłać, a ty panisko, furke se kupisz, zatrudnisz mnie jako prywatna kosmetyczkę, i bedziemy sie bujac po polsce i odwiedzac malaą carna , emile, alex, kate i reszr bab :lol: :lol: :lol: :lol: ALE MI SIĘ HUMOR POPRAWIŁ
mój znajomy tez taki mądry poszedł do sadu i powiedział ze nic nie ma, a sędzin apopatrzyła na niego i gada "ale ma pan mozliwości i to ogromne" i wpieprzyła mu 800zł alimentów :lol: :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

joanmen - apowiedz mi jaka jest różnica i jakie sa poźniejsze konsekwencje w sytuacji gdy dziecko ma nazwisko ojca. matka panna, ale dziecko ma nazwisko ojca, to lepiej czy gorzej, i dla kogo lepiej czy gorzej?????? wogóle nie wiem jakie są różnice, dla mnie wszystko to co ma nastapić to chaos, wiem tylko że mam iśc do urzędu, ale co potem to już ciemność :cry: :cry:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

no i załoze stadnine koni :lol:
juz mi sie podoba!!!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

joamana- do sadu to dopiero po arodzinach, teraz nie ma co sie streswoac, chyba ze ja bede jako osakrzona

wejdz tjunde na strone mojego dawcy nasienia

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

jesli chodzi o nazwisko dziecka to nie ma roznicy czy ma ono nazwisko ojca czy matki (przysluuguja mu alimenty i inne roszczenia do ojca, tak jak i renta i itp) - tylko jesli chcialabys zeby mialo twoje nazwisko to przy uznaniu dziecka - jego ojciec musi wyrazic zgode zeby mialo twoje nazwisko.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

no to nazwisko mam z glowy bedzie moje bez gadania

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

chyba ze tatusiek sie nie zgodzi.... :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

to mu utne jajka i wtedy sie zgodzi

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ale napewno jakas różnica jest, może przy jakiś zasiłkach czy innych sprawach?????? no ale jak ojciec dziecka nie pójdzie do urzedu to wiadomo że dzecko ma nazwisko matki, więc co sie ma niezgodzić?????rozumiem że może iść do urzedu i co powie? "2 dni temu była tu taka i taka i dała mojemu nieślubnemu dziecku swoje nazwisko??????" no coś tu nie tak????a powiedz mi ty uważasz że lepiej dać dziecku nazwisko matki czy ojca, oczywiście mówimy tu o sytuacji w której rodzice nie są małżeństwem nawet parą!!! i nie mieszkaja razem !!!

i jeszcze jedno,czy ktos zna kolejność załatwiania różnych spraw tzn, wiadomo dziecko sie rodzi i idziemy do urzedu, same lub z tatusiami, potem gdzie?????

a i zapomniałam wam powiedziec jak sie skończyła ta sprawa moich znajomych, o której pisałam miesiąc temu, poszli do sądu i sąd ich wysmiał, ona nie dostała żadnych alimentów, no bo mieszka z mężem, a że on ja walnął i zrobił jej oko bąbel, to nie ma nic do alimentów 8)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

nie ma zadnej roznicy czyje ma nazwisko jak pisalam wyzej, ale musi byc uznane przez ojca (w urzedzie albo sadownie).
1. jezeli urzedowo idziesz z tatuskiem zeby uznal dziecko to z automatu dziecko ma jego nazwisko - twoje moze miec ale tylko za zgoda tatuska.
jesli nie idzie do urzedu uznac dziecka to tatusiek jest nieznany i dziecko ma nazwisko matki. nastepnie mozesz wystapic do sadu aby sie tatusiek 'przyznal'.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

jesli chodzi o formalnosci urzedowe

Rejestracja urodzenia – dziecko panieńskie
(bez uznania przez biologicznego ojca)

Podstawa prawna: Art. 42 ust.2 prawa aktu stanu cywilnego /Dz. U. z 1986r. Nr 36 poz. 180 z późniejszymi zmianami/.

1. Wymagane
- odpis aktu urodzenia matki dziecka jeżeli był sporządzony w innym Urzędzie Stanu Cywilnego
- dowód osobisty matki
- obecność matki przy rejestracji
2. Opłata skarbowa
- poodanie - 5,00 PLN
3. Termin załatwienia
Niezwłocznie.

Rejestracja urodzenia – dziecko panieńskie
(z uznaniem przez biologicznego ojca)

Podstawa prawna: Art. 43 ust.1 i 2 prawa aktu stanu cywilnego /Dz. U. z 1986r. Nr 36 poz. 180 z późniejszymi zmianami/.

1. Wymagane
- obecność obojga rodziców
- dowody osobiste rodziców
- odpis aktu urodzenia matki dziecka jeżeli był sporządzony w innym Urzędzie Stanu Cywilnego
2. Opłata skarbowa
- podanie - 5,00 PLN
3. Termin załatwienia
Niezwłocznie.

no i peselik

Aby otrzymać nadany numer PESEL dziecka należy zgłosić się z dowodem osobistym w odpowiednim Biurze Meldunkowym i przedłożyć jeden z niżej wymienionych dokumentów;
- odpis aktu małżeństwa
- odpis aktu urodzenia dziecka
- książeczka zdrowia dziecka
Pracownik biura wpisze na jednym z powyższych dokumentów numer PESEL.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

a co do twoich znajomych to nie znam sprawy ale twoja znajoma zrobila jeden powazny blad, bo prawnie jej nie przysluguja alimenty bo mieszka z mezem i jest z nim w zwiazku malzenskim ale moze wystapic z pozwem o przyczynianie sie do zaspokajania rodziny - jak bedzie chciala cos wiecej wiedziec na ten temat to daj znac to ci napisze:)
i nie dziwie sie ze ja sad wysmial bo tutaj nie miala podstaw prawnych do wystapienia o alimenty.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ale mam ochote na sledzie ide do sklepu sobie kupic:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

sledzie :? ja jakos nie moge nawet o nich pomyslec
za to mam ochote na cos tylko nie wiem na co :shock:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

joanman - dzieki że tu jesteś, a co do śledzi to :x :x lepsze czekoladki
a jeśli chodzi o tych moich znajomych, to niech sobie sami radzą, my tu mamy za duzo swoich problemów z tymi tatusiami pacanami :lol: :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

alez cala przyjemnosc po mojej stronie...:)
ja nigdy jakos nie mialam zbytniej ochoty na slodycze a w ciazy to w ogole mnie ciezko namowic na cos slodkiego, za to na sledziki, ogoreczki to jak najbardziej:)
a tatusiowe to tak straszni sa, ja znam z wlasnego doswiadczenia tylko niestety jestem tym nieszczesnym dzieckiem ktory ma takiego tatusia, do tej pory sa same z nim problemy:)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

annna tak jeszcze mi wpadlo teraz do glowy ze zapomnialam ci napisac zebys rachunki zbierala, bo czasami sad wymaga a dobrze jest ich miec duuuuuzo:) rachunki za wszystko pieluszki, wozki, lozko, kolderki, ubranka, wszystkie odkladaj - to bedzie dobre dla ciebie bo wyliczysz sobie ile wydajesz na dzidzie i dla sadu ze udokumentujesz potrzeby dziecka.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ok dzieki, jeszcze nie zaczelam kupowac ale juz sie przymiezam wiec na pewno wszystko bede odkladac do pudeleczka, tzn wszystkie rachuneczki

niesamowicie jestem wdzieczna smuntej za to ksiazke!!!!!!!eboooka jest super :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

jaka ksiazke? jakas fajna? ja lubie ksiazki:D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Ksiazka o alimentach - jest bardzo dobra - polecam! :)

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 378 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 19  Następna

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Samotni rodzice

Strefa czasowa UTC [letni]