Dzisiaj jest śr maja 06, 2026 12:47 am

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Samotni rodzice

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

gocia, tak jak juz dwukrotnie napisalam licza sie dochody WSZYSTKICH OSOB ZAMELDOWANYCH TAM GDZIE TY... ;) Czyli jesli twoj ojciec i brat zarabiaja, a np. mama i ty nie to ich dochody sa dzielone przez 4 (jesli mieszkacie tam razem tylko w czworke). Dochody twojego chlopaka nie maja nic do tego. Inaczej jest z alimentami, jesli sad ustali ile ma placic to musi tyle placic, jak nie bedzie to ty dostajesz od panstwa niby pozyczke, ale on to musi pozniej zaplacic... No ale alimenty to tylko jesli go podasz do sadu.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Kasiuńka22 - jeśli ojciec Twojego dziecka jest np. "niemcem" (obywatelstwo itd.) podlega NIEMIECKIEMU prawu to łaski nie czyni - w Niemczech gdybyś go podała do sądu musiałby ci płacić ok 50% SWOICH zarobków jako alimenty = ich prawo jest b. restrykcyjne

wiec zastanów sie czy Ci nie daje ochłapu...

moja koleżanka dostaje od ex męza- Niemca alimenty w wysokości 1500 EURO miesięcznie na dziecko (facet jest menadzerem w jakiejs znanej firmie)

dziewczyny - zdajecie sobie sprawę, że jak np. ojciec dziecka uzna je i bedzie wpisany mu do akt to do 18-go roku życia taki facet np. może utrudniać Wam życie (np. dziecko musi mieć zgodę na wydanie paszportu przez dwoje rodziców, zgodę na wyjazd za granicę itd?)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

A dodatek dla samotnie wychowujacych tez zostaje przyznany na podstawie dochodow osob ktore sa zameldowane tam gdzie ja?I rodzinne jak sie dostaje?Tez po tych dochodach?

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Bo ja też bym się chciała kilku rzeczy dowiedzieć. My też zostałyśmy same. Tatuś nie poczuwa się do jakiegokolwiek zainteresowania nami. A co z alimentami jeśli on pracuje na czarno? Poza tym nie wiem czy się pojawi w sądzie jak go podam...

Ostatnio zmieniony ndz sty 14, 2007 6:29 pm przez Anna25, łącznie zmieniany 1 raz

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Anna25, każdy ma obowiązek stawienia się w sądzie na wezwanie... Jeśli będzie się migał bez usprawiedliwienia, to zostanie doprowadzony siłą... Jak pracuje na czarno, to powiesz to sądowi... Poza tym to nie jest tak, że nie zasadzą alimentów. Zasądzą w zależności od możliwości zarobkowych... Mając dziecko, ma obowiązek uczestniczyć finansowo w wychowaniu.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No niby tak. Tylko co jeśli on nie jest tu nigdzie zameldowany i gdzieś mi wyjedzie? Nie mam z nim kontaktu więc nie wiem gdzie przebywa. To czy jak się nie pojawi to sprawa się odbędzie bez niego? Poza tym powinien gdzieś najpierw uznac to dziecko a tego pewnie nie zrobi...[/img]

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Jak nie uzna to go czeka test ojcostwa...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Zapowiedział mi że jeśli nie usunę to on zniknie i jak na razie się tego trzyma. Więc co jeśli faktycznie wyjedzie z Polski i nie pojawi się w urzędzie ani w sądzie. Co się dzieje wtedy?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

To zapewne komplikuje sprawe i przeciaga... Nie wiem czy w Polsce tez tak jest, ale na ogol wtedy Panstwo przejmuje placenie alimentow a jak go wkoncu dorwa to musi oddac albo idzie do wiezienia...

Anna25, w ktorym jestes tygodniu?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

W tygodniu to już 25-tym i będzie dziewczynka.
I przeraż mnie to przez co będziemy musiały przejść w sądzie, bo żeby mieć jakiekolwiek dodatki to musimy mieć alimenty zasądzone...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Ale dno z niego... :? To pewnie zależy gdzie wyjedzie i czy Polska ma z tym krajem odpowiednie umowy podpisane... Narazie niech się odgraża, a Ty rób swoje... Ostatecznie może mieć status ściganego, a wtedy chyba nie tak łatwo wyjechać za granicę... A jeśli już mu się uda, to za granicą też jest policja... Ty nie rezygnuj, a on niech sobie ucieka jak szczur :? Tak czy inaczej bedzie przestępcą i bedzie musiał się ukrywać...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Anna25, a od dawna nie jestescie razem? Moze sie jeszcze opamieta i bedzie dobrowolnie placil?
Jak nie to czeka cie ciezka droga i bym sie na twoim miejscu zastanowila czy warto. Jak on tu legalnie nie pracuje to mu dowala pewnie najnizsze alimenty a prawie tyle samo dostaniesz od panstwa jako samotnie wychowujaca matka. Gdy uzna ojcostwo bedzie mial rowniez prawa - nie zapomniaj o tym! Mozesz mu na tyle zaufac ze wiesz ze nie bedzie robil pozniej problemow?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Zostawił nas jak się tylko dowiedział o ciąży czyli w 5 tygodniu. Co do opamiętania sie to nie ma na to szans. Że nas czeka ciężka droga to już wiem ale muszę, bo NN w akcie urodzenia jej nie wpiszę. A jeśli chcę dostawać jakieć rodzinne czy cokolwiek od państwa to muszę mieć alimenty zasądzone. No i chciałabym mu od razu prawa rodzicielskie ograniczyć...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Słusznie, ja tez bym tak zrobiła. Postaraj sie jednak póki czas zbierać jakieś dowody jego nieodpowiedzialności... Może masz świadków, że namawiał Cię do abrocji, albo się odgrażał...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Z jakimiś dowodami może być problem, bo nikogo wtedy z nami nie było a od tamtego czasu nie mam z nim kontaktu prawie żadnego. Zawiadamiałam go tylko o terminach USG ale się nie pojawił mimo, że mówił, że będzie. Ale to wszystko są tylko relacje ustne między mną a nim.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

A teraz mam pytanie z innej beczki. Jak się robi taką linijkę z odliczaniem do dnia porodu, żeby mi też się wyświetlała pod tym co piszę? Bo ja nowa na forum jestem i jeszcze nie umiem tego zrobić...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Zastanawiałam się nad tym ale raczej nie potrafię tego tak zrobić, bo w Polsce dziecko identyfikuje się po ojcu we wszystkich urzędach itp. Poza tym np w szkolnym dzienniku też jest to wpisane - sama z dzieciństwa pamiętam sytuacje kiedy pani na początku roku sprawdzała czy dane się zgadazają i pytała o imiona rodziców. A małe dzieci nie rozumieją takich spraw i bywają okrutne. A nie chcę żeby mała musiała przeżywać jakieś docinki, że nia ma taty itp. Albo co jak sama sobie potem w kat urodzenia spojrzy...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

No ale to ze bedzie wpisany ojciec nie znaczy ze sie "ma ojca" - jesli sie nie bedzie dzieckiem zajmowal...

Co do linijki to wejdz np. na www.szipszop.pl, wybierz opcje linijka i stworz sobie jakas. Pod koniec bedziesz miala podany link ktory musisz wpisac tu na forum w swoim profilu w miejscu podpis.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Wiem ale prawnie i w dokumentach ojciec będzie a to też jest ważne

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dzięki za podpowiedź co do linijki...

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 61 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Samotni rodzice

Strefa czasowa UTC [letni]