emila pisze:
Pauletta_24 pisze:
Mukaa wez je gdzies przemyc

Na gg

ale o to chodzi, żeby poczytały dziewczyny które chcą się zastanowić i jeszcze się nie zdecydowały = żeby jak najwięcej się nas zebrało (bo wtedy odpada problem opieki nad dziećmi)
nel ale jest was dwoje
my jesteśmy same - więc zarobki sobie podziel na dwa...
wzrastają wtedy też koszty opieki...
co do położnej w uk - ma ona większe kwalifikacje niż nasze położne (miałam ciążę prowadzoną włąśnie w uk i byłam zadowolona bardzo)
tak po prostu się nie ingeruje bez potrzeby - nie ma badań ginekologicznych jeśli nic się nie dzieje (a wiadomo ze każde takie badanie coś tam narusza), a jeśli np jest podejrzenie infekcji to dostaje sie szpatułkę i w kibelku samej się pobiera tym wymaz = pełna intymność
położna na wizycie pyta o samopoczucie, bada ciśnienie, mocz (ph), maca brzuch i sprawdza serduszko dziecka aparatem dopplera
oprócz tego 2 razy jest usg i chyba 3 razy badanie krwi (w tym test na hiv w standardzie)
jeśli coś cię niepokoi możesz pojechać do szpitala i tam zbada cię lekarz (ja tak miałam - bo brzuch mi twardniał od połowy ciąży i szyjka mi sę skracała) = swoją drogą badał mnie wtedy taki czarny-czarny murzyn prosto z buszu i na przywitanie powiedział "JAGG SZEE MASZZZ"
rzeczywiście = w czasie ciąży i dokąd dziecko nie skończy roku ma się leki za darmo
osoby mało zarabiające dostają też bony na mleko dla dziecka
możnaby tak długo jeszcze mówić...
madziaa my z w. też żyliśmy z jednej pensji (i to minimalna stawka!!!!!) a nie musieliśmy sobie wszystkiego odmawiać (tzn nie chodziliśmy po barach czy nie wydawaliśmy kasę na pierdoły) a nawet udało nam się wyprawkę kupić
kto by w polsce pomyślał kupić wózek z JEDNEJ wypłaty i jeszcze mieć za co przeżyć - dodam że wypłaty dwutygodniowej a nie miesięcznej
najgorzej to coś znaleźć i wystartować - potem już jest ok
opieka socjalna też jest o niebo lepsza
najbardziej mi się podoba to że KAŻDY bez względu na to ile zarabia dostaje na dziecko child benefit - a nie że żyje ci się "za dobrze" tzn zarabiasz więcej niż 500 zł na łebka

i już nie dostajesz nic od państwa
PS właśnie sie dowiedziałam że środki antykoncepcyjne w uk są za darmo

szkoda że wcześniej o tym nie wiedziałam - może antoś przyszedłby na świat w normalnej rodzinie
PS2 żeby nie było że minusów nie widzę - nie mówię ze uk to raj - mi było tam chwilami bardzo cieżo...
głównie z powodu braku stałego dostępu do internetu