Dzisiaj jest śr maja 06, 2026 12:46 am

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Samotni rodzice

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Awatar użytkownika

ta i mnie jeszcze usuną :P już raz dostałam ostrzeżenie i się boję :P

ale to sobie gdzie indziej wątek założymy :P

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

myslisz?yyy, :P :P

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Pauletta_24 pisze:
Mukaa wez je gdzies przemyc :P :P

Na gg :P

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Qrczę , nie wiedziałam , że aż tyle z Was się do Uk wybiera :]
My tez tam planujemy swoja przyszłośc , dokładnie to w Szkocji w Edynburgu :) No i troszkę prędzej bo już od wakacji :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ulka83 pisze:
nel
żeby się czegoś dorobić to musisz mieć znajomości albo oszukiwać na prawo i lewo.
a moja siostra skończyła 2 kierunki i zarabia 1100 i to dopiero po 2 latach pracy dostała podwyżkę, bo normalnie to miała 900
!

No sorry my z mężem nikogo nie oszukaliśmy i nasi znajomi ze studiów też - żadnych znajomości nie mieliśmy - wszyscy spoza Krakowa - a jakoś nam idzie ...

to że sytuacja z lekarzami jest zła zgadzam się - ale znasz jakis kraj w którym jest różowo ? np w Niemczech za przyjęcie na pogotowiu musiałam 10 euro zapłacić w Czechach za każdą wizytę i recepte też trzeba płacić a w UK ciążę prowadzi położna ( jakby u nas tak było już sobie wyobrażam to haloo jakie by sie podniosło)

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

A co z zarobkami w PL a innych krajach?
Mój brat mieszka w Londynie- pracuje tylko ona jest w stanie utrzymać siebie, żonę i dziecko. I samochód i mieszkanie. Bratowa nie pracuje.
Dostają tez pomoc z państwa.

Jak pracował w PL na tym samym stanowisku co w UK to zarabiał 1500zł. Potem się okazało, że ma za niskie zarobki odnośnie stanowiska. Jak się upomniał to owszem- wypłacili mu zaległa kasę, ale zdegradowali. :evil:

Poza tym Nel Ty masz męża, a dziewczyny same utrzymują swoje dzieciaki. A od państwa jest wielkie gówno a nie kasa.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

nel no to może Wam z pracą się poszczęściło ale w moich okolicach tak bajkowo nie jest. poza tym napisałaś, że Wam "jakoś" leci, no właśnie ... "jakoś" a nie dobrze :wink:

z tą sytuacją z lekarzami to nei porównuję do innych krajów tylko właśnie do Polski kiedyś. bo kiedyś to i do stomatologa można było sobie iść państwowo i nie czekało się 5 miesięcy a lekarz był bardzo dobry. o inny lekarz już nie będę wspominać

poza tym trzymająć się jeszcze kasy chorych to zobacz ile na leki się wydaje. człowiek trochę przeziębiony a 100 w aptece zostawi.

i tu porównanie z uk. jak byłam w ciąży to musiałam brać tabletki za 50 zł a w uk kobieta ciężarna ma WSZYSTKIE leki za darmo. moja Gośka ma dopiero pół roczku a już ze 150 zł wydałam na leki a w uk dziecko do 1 roku życia ma lekarwsta za darmo a matka chyba do pół roku po porodzie.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

emila pisze:
Pauletta_24 pisze:
Mukaa wez je gdzies przemyc :P :P

Na gg :P

ale o to chodzi, żeby poczytały dziewczyny które chcą się zastanowić i jeszcze się nie zdecydowały = żeby jak najwięcej się nas zebrało (bo wtedy odpada problem opieki nad dziećmi)

nel ale jest was dwoje
my jesteśmy same - więc zarobki sobie podziel na dwa...
wzrastają wtedy też koszty opieki...

co do położnej w uk - ma ona większe kwalifikacje niż nasze położne (miałam ciążę prowadzoną włąśnie w uk i byłam zadowolona bardzo)

tak po prostu się nie ingeruje bez potrzeby - nie ma badań ginekologicznych jeśli nic się nie dzieje (a wiadomo ze każde takie badanie coś tam narusza), a jeśli np jest podejrzenie infekcji to dostaje sie szpatułkę i w kibelku samej się pobiera tym wymaz = pełna intymność

położna na wizycie pyta o samopoczucie, bada ciśnienie, mocz (ph), maca brzuch i sprawdza serduszko dziecka aparatem dopplera
oprócz tego 2 razy jest usg i chyba 3 razy badanie krwi (w tym test na hiv w standardzie)
jeśli coś cię niepokoi możesz pojechać do szpitala i tam zbada cię lekarz (ja tak miałam - bo brzuch mi twardniał od połowy ciąży i szyjka mi sę skracała) = swoją drogą badał mnie wtedy taki czarny-czarny murzyn prosto z buszu i na przywitanie powiedział "JAGG SZEE MASZZZ" :lol:

rzeczywiście = w czasie ciąży i dokąd dziecko nie skończy roku ma się leki za darmo

osoby mało zarabiające dostają też bony na mleko dla dziecka

możnaby tak długo jeszcze mówić...

madziaa my z w. też żyliśmy z jednej pensji (i to minimalna stawka!!!!!) a nie musieliśmy sobie wszystkiego odmawiać (tzn nie chodziliśmy po barach czy nie wydawaliśmy kasę na pierdoły) a nawet udało nam się wyprawkę kupić

kto by w polsce pomyślał kupić wózek z JEDNEJ wypłaty i jeszcze mieć za co przeżyć - dodam że wypłaty dwutygodniowej a nie miesięcznej

najgorzej to coś znaleźć i wystartować - potem już jest ok
opieka socjalna też jest o niebo lepsza

najbardziej mi się podoba to że KAŻDY bez względu na to ile zarabia dostaje na dziecko child benefit - a nie że żyje ci się "za dobrze" tzn zarabiasz więcej niż 500 zł na łebka :lol: i już nie dostajesz nic od państwa

PS właśnie sie dowiedziałam że środki antykoncepcyjne w uk są za darmo :shock: szkoda że wcześniej o tym nie wiedziałam - może antoś przyszedłby na świat w normalnej rodzinie :roll:

PS2 żeby nie było że minusów nie widzę - nie mówię ze uk to raj - mi było tam chwilami bardzo cieżo...
głównie z powodu braku stałego dostępu do internetu :lol: :lol: :lol:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: uk
1 żółta kartka

dziewczyny, ja mieszkam juz prawie rok w uk, wiec sluze pomoca. Dla samotnych mam jest tu naprawde duzo pomocy i to nie tylko czysto finansowej. Mozesz dostac mieszkanie,dom socjalne. Sa dodatki do malych dochodow. Opieka dentystyczna darmowa do roku po porodzie a dziecko ma leki za darmo do 18 lat.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hej dziewczyny jak tam przygotowania ida? Tez mysle nad wyjazdem ale niesmialo :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka

nel w uk polozna ma takie uprawnienia jak w pl lekarz ginekolog, poza tym tyle kobiet rodzi dzieci bez pomocy gina i zagladania w podwozie wiec wiesz...
w pl jak bylam i poszlam do przychodni to lekarz z nfz nie chcial mi wypisac skierowania na badanie bo mu sie skonczyly kartki na recepty a jemu sie nie chcialo wypisac recznie adresu :lol: haha

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka

laski!

no i co z tym nalotem? :D :D :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

nalot dalej planowany,ale teraz to tylko czas przeszkadza,u mnie sytuacjia sie odmienila bo na studia wrocilam :roll: \ale dalej planuje,ale juz w dalekiej przyszlosci :?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
1 żółta kartka

paulette studiowac to zawsze mozesz w uk :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Hello dziewczyny :]

Nalot na UK....Ufff ciezka sprawa :D Ja juz sobie tu pomieszkuje 2 rok, mam 5 miesiecznego synka, w marcu biore slub z moim narzeczonym, ktory jest anglikiem, i jak tu zaczac....Chyba nie bedzie tak kolorowo z waszym nalotem, z tego co wiem pracy nie ma, benefit? Nie macie szansy, ja tu jestem 2 lata, nie mam szansy na zaden, bo nie rzepracowalam legalnie 12 miesiecy. Jak pojdziecie do pracy co z dziecmi? Zlobki+przedszkola otwarte od 8 do 16 (znalesc prace na odpowiednia zmiane, co graniczy z cudem bo prace w fabrykach sa na 3 zmiany, od 6-14, 14-22, 22-6), a koszt to od 230 do 540 funtow tygodnoiow ( w leeds)........ Dla pracownikow z agencjii (gdzie KAZDY nawet anglik zaczac prace musi) to 5.52 za godzine, czyli jakies 150-180 tygodniowo....Mieszkanie? Nie wszedzie pozwola mieszkadz z dziecmi. Za 1 pokojowy domek to koszt ok 400 za miesiac....Za 2-3-4 to juz ponad 600 za miesiac...Plus oplaty. Zeby dostac sie do pracy potrzebujesz tygodniowego biletu 17 funtow.... Jedzienie+piluchy+mleko....Nie kolorowe to zycie :D NAszczescie mezus ma dobra prace :P

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ivette
1 żółta kartka

Wysłany: Czw Lut 28, 2008 12:02 pm Temat postu: uk

--------------------------------------------------------------------------------

dziewczyny, ja mieszkam juz prawie rok w uk, wiec sluze pomoca. Dla samotnych mam jest tu naprawde duzo pomocy i to nie tylko czysto finansowej. Mozesz dostac mieszkanie,dom socjalne. Sa dodatki do malych dochodow. Opieka dentystyczna darmowa do roku po porodzie a dziecko ma leki za darmo do 18 lat.

Male sprostowanie co do Twojego komentarza.... Jest pomoc dla samotnych matek? lol Chyba tylko angielek lub kobiet ktorw pr\zepracwaly 12 meisiecy LEGALNIE, w innym wypadku nie masz prawa nawet do darmowych lekow kochana.... Dom socjalny, masz na mysli council? Nie ma szans jak powyzej, jesli nie pracowalas 12 meisiecyt i mozesz to udokumentowac.... Dziecko? Darmowe do 16 roku zycia leki.... Chyba twoja pomoc nie jest zbyt wiarygodna :P

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

sawana na dziecko dostaje child benefit i child tax credit, mialam darmowe leki w ciazy i rok po porodzie, lacznie z opeika lekarska, do tego dostajemy housing benefit i council tax benefit.
skad masz takie informacje ze trzeba rok tu przepracowac? ja pracowalam tylko 9 tygodni a pomoc od panstwa mam.

a o councilowe mieszkania wlasnie dzis zlozylam 3 oferty i czekam do srody na wyniki licytacji :)

chyba jestes zle poinformowana.

na ta karte na darmowe leki i dentyste, okuliste w ciazy zrobilam sobie wszytskie zeby i nie raz sie wyleczylam z paskudnego przeziebienia.

moze nie wprowadzaj innych w blad, co? bo to, ze ty nie umialas sie postarac o pomoc i dodatki od panstwa, to nie znaczy, ze nikt tak nie zrobil.
zajrzyj czasem na glowny watek mam z uk, zobaczysz ile jest tam dziewczyn i ich sie zapytaj.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
.
Awatar użytkownika

w 100% popieram mamę Anulki!!! :)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

dziekuje Kochana :*

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Przepraszam ze sie wtrace :lol:

Rozmawialam z ksiegowa ktora zalatwia benefity, niestety z tym darmowym mieszkaniem to nie jest tak kolorowo, bo jak sie jest w zwiazku ( malzenstwo) to o mieszkanie ciezko. pierwszenstwo maja samotne matki, ale pierwsze w kolejce sa murzynki, wiadomo z jakiego powodu.

Z benefitami tez sie teraz ucwanili ( nic dziwnego :lol: ) , wiec to nie jest tak ze sie pojedzie i juz wpada kasa na konto, tylko trzeba miec przepracowany jakis okres czasu ;)

Dofinansowania do mieszkan owszem sa, ale jesli mieszka w nim wiecej osob to dziela to przez ta liczbe, wiec nie wyjdzie zbyt duzo.

Z lekami zgadzam sie... jest tak ze sa za darmo.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Forum ciąża

» Grupy wsparcia » Samotni rodzice

Strefa czasowa UTC [letni]