To rzeczywiście dziwne

No, ale ktoś ustanowił takie prawo ..
Tylko nijak mi się to ma do tego co znalazłam
Cytuj:
Prawo do preferencyjnych warunków rozliczenia się z fiskusem przysługuje także osobom samotnie wychowującym dzieci. Osobą taką jest nazwane jedno z rodziców (bądź opiekunów), które jest panną, kawalerem, wdową, wdowcem rozwódką bądź rozwodnikiem. Osobą samotnie wychowującą dziecko może być także osoba pozostająca w związku małżeńskim, jeżeli jej małżonek został pozbawiony praw rodzicielskich lub odbywa karę pozbawienie wolności.
Ponadto należy pamiętać, iż prawo do takiego obliczenia podatku mają także osoby, które nie wychowywały dziecka samotnie w ciągu całego roku podatkowego. A więc samotna matka, która urodziła dziecko np. w połowie roku podatkowego, także będzie podlegała preferencyjnym rozliczeniom. Co ważne nawet jeśli osoba samotnie wychowująca dziecko zawrze związek małżeński w trakcie roku podatkowego, nie skutkuje to utratą prawa do rozliczenia na preferencyjnych warunkach.
albo to
Cytuj:
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie orzekł, że aby być uznaną za osobę samotnie wychowującą dziecko nie trzeba mieszkać samemu. Można mieszkać z osobą, z którą jest się w związku nieformalnym. Zdaniem sądu w przypadku konkubinatu nie jest ważne gdzie mieszka drugi rodzic, ani czy tylko jedna osoba sprawuje władzę rodzicielską nad dzieckiem. Ważne jest aby dana osoba była jedną z osób wymienionych w ustawie, tj. panną, kawalerem, wdową, wdowcem, rozwódką, rozwodnikiem albo osobą, w stosunku do której orzeczono separację. WSA wskazał, że nie można ograniczać prawa do wspólnego rozliczenia z dzieckiem od spełnienia innych warunków. Nie można więc uznać, że wspólne mieszkanie z matką dzieci wyklucza preferencyjne rozliczenie.
Nigdzie własciwie nie znalazłam wzmianki o tym, ze muszą być przyznane alimenty
dziękuję za odpowiedzi