|
Witam serdecznie. Od jakiegoś czasu, jako przyszła matka, borykam się z problemem urlopu macierzyńskiego i zasiłku dla matek. Niedawno skończyłam studia, dlatego też nie pracuję na umowie o pracę (głównie z powodu zbyt małego doświadczenia), a jedynie na umowie zlecenia. Za niedługi czas, czeka mnie urodzenie dziecka, stąd też moje pytanie: czy kobietom pracującym na umowie zlecenia także przysługują jakieś fundusze, urlopy macierzyńskie? Oraz czy są niejako pod ochroną, jak kobiety pracujące na umowie o pracę? Np. że nie można ich zwolnić gdy są w ciąży lub na L4? Również zastanawiam się, czy nie lepiej założyć działalność gospodarczą, i iśc na urlop macierzyński na działalności gospodarczej? Prosiłabym także o informację, czy takie coś jest możliwe i legalne, i w jaki sposób można to załatwić. Kolejne pytanie dotyczy ulg dla matek. Z moim narzeczonym mamy zamiar się pobrać, ale zastanawiamy się, czy lepiej przed urodzeniem dziecka czy po, ponieważ jeśli nie bedziemy małżeństwem, przysługłuje mi dodatek dla matek samotnie wychowujących dziecko. Czy są jeszcze jakieś tego typu dodatki? Pozdrawiam i z góry dziekuję za odpowiedzi.
|