Dzisiaj jest wt cze 09, 2026 5:55 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Dzień-dobry-wieczór

W związku z kolejną ciążą, która póki co zapowiada się przetrwać (końcówka I trymetru) powiadomiłam pracodawcę o przerwaniu urlopu wychowawczego, o ciąży i o moim zamiarze skorzystania z L4.
Kadrowa dała mi skierowanie na badania okresowe i tu nasuwa mi się pytanie: mam je wykonać?
Jest sens? Kiedy to zrobić- podczas wychowawczego czy po jego przerwaniu? Zastanawiam się, czy kadrowa nie chce na mnie jakiejś pułapki podłożyć... Co robić?

Znalazłam kilka opinii, że badania robi się pierwszego dnia pracy, bo od tego nie jest wychowawczy, a i najważniejsze, skoro mam iść na L4 to badania okresowe nie mają sensu. Mam straszne wątpliwości, jak postąpić :/

Obrazek

Moje Aniołki 8tc 02.2008; 10tc 05.2010; 9tc 05.2013

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

nie możesz podjąc pracy bez wykonania tych badań, więc badania powinnaś zrobic w pierwszym dniu po powrocie do pracy...
i nie ma tu znaczenia na ile do tej pracy wracasz - bez ważnych badań pracodawca nie może cię wpuścić na stanowisko pracy...
więc albo zrobisz te badania, albo pójdziesz na zwolnienie od pierwszego dnia po wychowawczym - wtedy faktycznie badań nie będziesz musiała robic :)

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Dziękuję za odpowiedź.

Więc tak zrobiłam, dostarczyłam zwolnienie i nikt nie upomniał się o wynik badań okresowych. Zobaczymy na koniec miesiąca...

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Dargocia pisze:
Dziękuję za odpowiedź.

Więc tak zrobiłam, dostarczyłam zwolnienie i nikt nie upomniał się o wynik badań okresowych. Zobaczymy na koniec miesiąca...

dopóki będziesz na zwolnieniu nikt się o badania nie upomni - przeciez skoro jesteś na zwolnieniu to oznacza, ze jesteś niedolna do pracy :)

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

W sumie muszę powiedzieć, że kadrowa się oburzyła, że tych badań jednak nie wykonałam i zasugerowała mi, że ZUS się może przyczepić! Powiedziała, że zadzwoni na infolinię i da mi znać jak to wygląda, ale nic nie napisała ani nie zadzwoniła, więc dla mnie było dość jasne, że nic niekorzystnego się nie dzieje, ale jakoś dziś "wypłaty" nie dostałam i kadrowa ode mnie telefonu nie odbiera. Jestem w kropce.
Czy mam się nie martwić, że jednak coś źle zrobiłam? :?:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

nie ma możliwości robienia badań, kiedy jest się na zwolnieniu lekarskim... bo co niby lekarz badający miałaby tam napisać?
przecież l4 dostałaś własnie dlatego, że jesteś niezdolna do pracy!

może kadrowa chora albo co?

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Uff
Trochę się nadenerwowałam, konsultowałam z zus-em i z tym udałam się do kadrowej, ona swoje, więc poszłam do szefostwa. Po dłuższym oczekiwaniu na reakcję szefostwa na zaistniałą sprawę kadrowa pofatygowała się i przelała mi pieniądze (niekompletne), jakieś wyrównanie otrzymam teraz, przy okazji kolejnego przelewu. W każdym bądź razie wyjaśniono i mnie przeproszono, szef przeprosił za zachowanie kadrowej i jej "niezrozumiały nacisk na przeprowadzenie badań jeszcze w czasie mojego urlopu" :)

Podsumowując temat, zwolnienie lekarskie od pierwszego dnia pracy wyklucza konieczność przeprowadzenia badań okresowych. Dziękuję za pomoc !

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

fajnie, ze się wyjaśniło :)

tak jak pisałam - nie ma możliwości robienia badań w trakcie zwolnienia, bo to sie po prostu wyklucza - skoro jesteś chora i masz na to papier to jak możesz być jednocześnie zdolna do pracy ;)

widać twój pracodawca ma za dużo kasy, bo to przecież on płaci za te badania, a wystarczyłoby, żebyś lekarzowi na takiej wizycie pokazała swoje zwolnienie ;)

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]