Dzisiaj jest wt cze 09, 2026 5:54 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

macierzyński dla mam z I kwartalu 2013 Przedłuża macierzynski dla nas do roku?
Czas głosowania minął pt maja 24, 2013 5:54 am
TAK(przedlużą) 83%  83%  [ 5 ]
NIE 17%  17%  [ 1 ]
Liczba głosów : 6
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Mam pytanie odnosnie dluzszego macierzynskiego..dluzszego o 4 tyg
konczy mi sie macierzynski 7 lipca bodajze( napewno na poczatku miesiaca w kazdym razie)w zwiazku z tym mam pytanie?
czy przysluguje on osobie prowadzacej dzialalnosc gosp?
dlaczego od razu nie jest przydzielany tylko trzeba skladac o niego wniosek??
gdzie ten wniosek zlozyc??

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Kalkulator dlugosci macierzynskiego
http://www.ciazowy.pl/kalkulator,urlop- ... ynski.html
czy on uwzglednia juz te dodatkowe 4 tyg???

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Właśnie zaczęłam czytać o tym dłuższym macierzyńskim i troszkę tego wszystkiego nie rozumiem... Jakieś zagadnienia z urlop rodzicielskim i coś piszą też o powiązaniu z macierzyńskim....
Do 6 miesięcy jest 100% płatne a po 6 miesiącach jest tylko 60% płatne? :|
O co chodzi z tą płatnością 80%?
Nie rozumiem tego troche... Mogłaby któraś z kobietek która jest zorientowana w tym temacie napisać to jaśniej? :D :P:

Mariusz :D 7:30, 3310g i 52 cm :D
Obrazek

Mikołaj [*] 15.06.2016 (7tc) :( :( :(

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Darka Ty czytasz o nowym a Gajdunia pyta o "stary" macierzyński ;)

Gajdunia dlaczego na dodatkowy urlop trzeba składać osobny wniosek to pewnie najstarsi górale nie wiedzą i trzeba by autora zapytać co miał na myśli... w każdym razie do tej pory ten dodatkowy był bodajże od 2009 roku co rok o dwa tygodnie dłuższy :)
wniosek składa się tam, gdzie wypłacają ci zasiłek - czyli albo zus albo pracodawca...
jeżeli prowadzisz działalność gospodarczą to najlepiej po prostu zadzwoń do właściwego dla ciebie zusu :)

Darka - chodzi o to, że idąc na urlop macierzyński wg nowych zasad deklarujesz jego długość - 6 miesięcy i wtedy jest po staremu czyli płatne 100%...
ale jeżeli chcesz skorzystać z dłuższego macierzyńskiego to wtedy deklarujesz od razu cały rok i on jest płatny 80%
możesz też zadeklarować 6 miesięcy, dostawać 100% a potem przed końcem zmienić zdanie i wziąć jeszcze kolejne 6 miesięcy, ale w związku z tym że dostawałaś 100% to te kolejne 6 miesięcy będzie płatne tylko 60%... czyli jak policzysz średnią to tez wyjdzie, że za rok dostałaś 80% :)

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

pasia251 bardzo dziękuję za wytłumaczenie! Strasznie jestem wdzięczna.Chyba lepiej od razu powiedzieć że rok się będzie na macierzyńskim i mieć płacone 80%.A na początku 100% a potem taki spadek do 80% więc moim zdaniem lepiej od razu się zdecydować.Szkoda,że cały rok nie ma 100% :D

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Darka17772 pisze:
A na początku 100% a potem taki spadek do 80% więc moim zdaniem lepiej od razu się zdecydować.Szkoda,że cały rok nie ma 100% :D

spadek do 60%...

ja tam jestem zdania, że należy się cieszyć, że płacą chociaż te 80% :)
w końcu odpadają koszty związane z dojazdem do pracy, zapewnieniem dziecku opieki... czyli np. w moim przypadku te 80% za siedzenie w domu to jest i tak więcej niż teraz dostaję wypłaty... bo jak odejmę paliwo i przedszkole, a wcześniej żłobek, to zostaje najwyżej 50%...

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

pasia251 pisze:
Darka17772 pisze:
A na początku 100% a potem taki spadek do 80% więc moim zdaniem lepiej od razu się zdecydować.Szkoda,że cały rok nie ma 100% :D

spadek do 60%...

ja tam jestem zdania, że należy się cieszyć, że płacą chociaż te 80% :)
w końcu odpadają koszty związane z dojazdem do pracy, zapewnieniem dziecku opieki... czyli np. w moim przypadku te 80% za siedzenie w domu to jest i tak więcej niż teraz dostaję wypłaty... bo jak odejmę paliwo i przedszkole, a wcześniej żłobek, to zostaje najwyżej 50%...

Dokładnie tak miałam napisać 60% :D Nie wiem co mi się stało :P
Otóż to dojazd,żłobek itd to jednak zrobi swoje.Jednak bardziej się opłaca cały rok siedzieć w domu.Mam nadzieję,że nie zmienią zasady o dotychczasowym miejscu pracy.Nie wiem czy czytałaś wszystko ale tam pisało coś takiego że po powrocie do pracy po urlopie macierzyńskim kobieta wraca na swoje miejsce pracy lub na odpowiednik tamtego bez zmiany zarobku czy coś takiego.Ciekawe ile się spełni tego w naszej firmie.

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Darka z tym powrotem to tak już było wcześniej - w miarę możliwości na swoje miejsce, ale jak się nie da to na inne, ale nie gorsze niż to wcześniejsze i nie mogą zarobków obniżyć...

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Mnie jedynie martwi to jak teraz będzie wyglądała sprawa z umowami o pracę,do tej pory było trudno dostać, a teraz młoda kobieta dopiero będzie miała problem, moja młodsza siostra szukała ostatnio pracy to mówi, że na umowę o pracę szanse ma zerowe. Smutne to, że dzieje się coś fajnego, zmiana na lepsze, a i tak problem ...

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

pasia251 akurat u nas jest taka sytuacja na miejscu pracy że ja byłam przyjęta na produkcję-linię,a potrzebowali na magazyn bo inna dziewczyna miała być właśnie przeniesiona z lini na magazyn ze względu na trudną sytuację czy coś.Zaakceptowałam to bo i tak byłam nastawiona na linię.Po przeniesieniu tej dziewczyny pracowała z nami na magazynie ok 3 tyg i ja dowiedziałam się że na produkcję jak na razie mnie "nie potrzebują" i mogę robić tutaj gdzie jestem.Po 3-4 miesiącach dziewczyna ta co przyszła z produkcji oznajmiła nam że jest w ciąży.Bardzo źle się czuła więc poszła na l4.Cały czas pracuję tam od początku i w poniedziałek ma wrócić po macierzyńskim do nas.W miedzy czasie jak była na macierzyńskim to przyjęli do nas 2 dziewczyny bo się nie wyrabialiśmy.Teraz jak wróci ta po macierzyńskim to mogę bez problemu się starać o dziecko bo i tak teoretycznie moje miejsce pracy będzie "wolne". Oby do tej pory nic się nie zmieniło...
Magda87 u nas w firmie pracodawca teraz też zatrudnia starsze kobiety ok 40-50 lat bo wiedzą że mają już dzieci duże i nie planują kolejnych,więc im to jest na rękę.Parę młodych dziewczyn się ostało ale bardzo dużo z nich właśnie było w ciąży i zakład zrezygnował z młodych.
Mi akurat się udało bo dostałam normalnie umowę o pracę najpierw na 3 miesiące a potem na rok.Teraz mam przedłużoną na czas nieokreślony.Wiadomo że każda kobieta wcześniej czy później będzie chciała mieć dzieci a w Polsce to nie jest za bardzo możliwe.A potem gadka na koniec roku jest że był niski przyrost naturalny...

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

gajdunia pisze:
Mam pytanie odnosnie dluzszego macierzynskiego..dluzszego o 4 tyg
konczy mi sie macierzynski 7 lipca bodajze( napewno na poczatku miesiaca w kazdym razie)w zwiazku z tym mam pytanie?
czy przysluguje on osobie prowadzacej dzialalnosc gosp?
dlaczego od razu nie jest przydzielany tylko trzeba skladac o niego wniosek??
gdzie ten wniosek zlozyc??

gajdunia pisze:
Kalkulator dlugosci macierzynskiego
http://www.ciazowy.pl/kalkulator,urlop- ... ynski.html
czy on uwzglednia juz te dodatkowe 4 tyg???

To ja może odpowiem :) Dodatkowy urlop macierzyński nie zostaje automatycznie przyznawany z bardzo prostej przyczyny...nie każda mama chce z niego korzystać....ta która chce pisze wniosek i dostaje dodatkowe tygodnie, nie musi też brać całości, może wykorzystać np tylko tydzień :)

co do drugiego pytania, to łatwo policzyć, że kalkulator nie uwzględnia dodatkowego urlopu macierzyńskiego...wylicza tylko podstawowe 20 tygodni.

Jeśli chodzi o płatność urlopu macierzyńskiego, to teraz jest pół roku płatne 100%....po wejściu ustawy o wydłużeniu urlopu macierzyńskiego i o urlopie rodzicielskim, będzie można skorzystać z urlopu rodzicielskiego płatnego 60%. W lepszej sytuacji będą kobiety rodzące w czasie kiedy ustawa będzie miała już moc prawną, one przed porodem będą mogły zadecydować że wybierają roczny urlop (pół roku macierzyński + pół roku rodzicielski) i wtedy cały rok płatny będzie 80% :)

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

gośk@ pisze:

Jeśli chodzi o płatność urlopu macierzyńskiego, to teraz jest pół roku płatne 100%....po wejściu ustawy o wydłużeniu urlopu macierzyńskiego i o urlopie rodzicielskim, będzie można skorzystać z urlopu rodzicielskiego płatnego 60%. W lepszej sytuacji będą kobiety rodzące w czasie kiedy ustawa będzie miała już moc prawną, one przed porodem będą mogły zadecydować że wybierają roczny urlop (pół roku macierzyński + pół roku rodzicielski) i wtedy cały rok płatny będzie 80% :)

własnie... tez bardziej by mi odpowiadało przez cały rok 80%
Ciekawe czy to tylko dotyczy tych co rodza 1 wrzesnia i po tym czasie czy z konca sierpnia także?

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

ustawa ma wejść w życie 17 czerwca i każda kobieta rodząca po tej dacie będzie mogła już przed porodem zdecydować się na roczny urlop i wtedy będzie dostawała 80% pensji przez ten czas. Kobiety rodzące przed wejściem ustawy w życie, niestety nie mają takiego prawa wyboru...będą mogły jedynie przedłużyć urlop macierzyński o 26 tyg urlopu rodzicielskiego płatnego 60%.

Obrazek

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Dzieki gośka nie wiedziałam, ze juz w czerwcu wchodzi ;)

A mam pytanie w imieniu mojej koleżanki.
Wczoraj tak gadałysmy (ona ma termin na koniec lipca) i zstanawiałysmy sie, czy bedzie miała prawo do dłuszego urlopu, tzn dokładnie do urlopu rodzicielskiego.
Zakład pracy przedłuzył jej umowe do dnia porodu (miała na czas okreslony chyba do konca maja)
Gdzies wyczytała (mi sie także o uszy obiło), ze w takim przypadku bedzie jej przysługiwał tylko zasiłek macierzyński, nie bedzie miała możliwości skorzystania z tego dodatkowego rodzicielskiego. Czy to prawda czy tylko jakas plotka, która gdzies nam w zakamarkach pamięci została?

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Malgora dokładnie - twojej koleżance nie będzie przysługiwał żaden urlop - ani macierzyński a ni rodzicielski - żeby dostać urlop, trzeba być pracownikiem, a jak umowa wygasa, to należy się tylko zasiłek macierzyński...
można zapytać w zusie, czy przypadkiem nie można przedłużyć wypłaty zasiłku o okres urlopu rodzicielskiego...

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

O widzisz pasia, czyli wiemy ze gdzieś dzwoniło.
Dziękuję ci bardzo w takim razie.

I tak na marginesie, jeśli nie będzie możliwości przedłużenia zasiłku to tak naprawdę państwo, aż tyle nie straci ;)
Większość moich koleżanek żegnało sie z zatrudnieniem po porodzie niestety...
Inaczej w przypadku tych które pracują w budżetówce, bo tam jednak umów nie skąpią jak prywaciarze.

ale chyba jest jeszcze jedna możliwość w razie czego, bo z rodzicielskiego może skorzystać tatuś, czyż nie?

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Malgora nie wiem, ale wydaje mi się, że w przypadku kiedy matka nie pracuje to ojciec nie będzie mógł skorzystać z rodzicielskiego... z macierzyńskiego nie może...

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

No tak... to by było dość logiczne :/

Czyli jakby nie patrzył doopa z tyłu.

Będę niosła zwolnienie, to sie chyba pani od zasiłków zapytam o mozliwosc tego przedłużenia, juz tak z własnej ciekawości.

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

zapytaj i napisz co się dowiedziałaś, bo ja też jestem ciekawa... na razie nigdzie żadnych informacji na ten temat nie ma, bo jeszcze to wszystko nie obowiązuje... mam nadzieję, że ZUS już wie :)

a i jeszcze jedno - niech się koleżanka zorientuje jakie są warunki przyznawania zasiłku dla bezrobotnych w jej gminie, bo możliwe, że po zakończeniu wypłaty zasiłku macierzyńskiego będzie jej się należał zasiłek dla bezrobotnych :)

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Jasne pasia jak sie dowiem to napiszę :)

Tez mi przeszedł przez mysl zasiłek dla bezrobotnych po macierzyńskim. Dzisiaj ma mnie odwiedzic to jej podpowiem.
człowiek czasem nie ma pojęcia ze mu coś przysługuje.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]