Dzisiaj jest wt cze 09, 2026 5:55 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Przychodnia
Awatar użytkownika

Witam. Przeszukałam forum, ale nie widziałam takiego tematu.

Mam pytanko: a mianowicie leżałam w szpitalu ok.5 dni- wczesna ciąża, rozpoznanie: poronienie zagrażające ( jak na razie wszystko w porządku) spowodowane krwawieniem a następnie plamieniami. Teraz jestem na l4 lekarz kazał w ciągu 2 tygodni zrobić ponowne badania (usg itp.). W szpitalu koleżanka powiedziała mi, że będąc w ciąży- nie trzeba czekać odległych terminów na wizytę w przychodni publicznej ( chodzi mi o ciążę zagrożoną). Do tej pory chodziłam prywatnie, ale nie jest mnie stać, żeby 4 razy w miesiącu chodzić prywatnie. Stąd też moje pytanie: Czy to prawda, że powinna być przyjęta, że tak to ujmę ,, od ręki'' ???

Dzisiaj byłam się spytać w przychodni o najbliższy możliwy termin i Pani zaoferowała mi 20.03. Jak dla mnie jest to na prawdę odległa data, zważając na to, że muszę być przynajmniej do końca I trymestru ciąży na l4. Normalnie szlag mnie trafia, bo znając życie pozostanie mi wizyta prywatna, no, ale co się nie zrobi dla naszej małej fasoleczki.

Czekam na odpowiedzi

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: Re: Przychodnia
Awatar użytkownika

Niestety nie jest tak, że nie obowiązuje Cię kolejka. To lekarz decyduje, czy powód wizyty jest aż tak ważny, żeby zbadać Cię od ręki. Nie ma rejonizacji, bliższego terminu możesz poszukać w innych przychodniach. Możesz też spróbować po ludzku porozmawiać, może ktoś wciśnie Cię na wcześniejszy termin.

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Dzięki za odpowiedź ;)
Pytam, gdyż wolałam się upewnić, bo są różne zdania. No właśnie mam zamiar iść prosto do lekarki z wypisem i się spytać, czy jest jakakolwiek możliwość przyjęcia. Trochę to niesprawiedliwe, bo co innego prawidłowo rozwijająca się ciąża (wtedy można czekać ten miesiąc) a co innego zagrożona. No, ale cóż to jest nasza kochana Polska. Pozdrawiam

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Wydaje mi sie, ze lakarz powinien dać ci jakies skierowanie na cito, wtedy wciskaja najszybciej.
Ja miałam takie skierowanie chocby do laryngologa. Normlanie musiałabym czekać ponad miesiac, ze skierowaniem na cito zostałam przyjęta na następny dzień.

Niestety żyjemy w panstwie, gdzie najwazniejszy jest papierek.

Oczywiscie możesz spróbowac wybrac sie do lekarza z wypisem, ale nie jest powiedziane, ze przyjme cie od ręki :/

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Olcia, miesięczny termin to i tak dobrze, mi gin na ostatniej wizycie kazała sie zapisać na kontrolę za miesiac, idę do rejestracji, a tam pani mówi "najbliższy wolny termin na 7 czerwca" :) Więc co? idę do gabinetu prywatnego. A skierowanie na CITO dostałam na USG w szpitalu, zobaczy,my co to znaczy CITO w moim szpitalu.

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

ale chyba to na czym warto polegać to dobra wola.. warto po prostu podejść i porozmawiać. przed pacjentami, po pacjentach.. przecież nie ma tak, że się nie da.. wiem, że czasem się można przeliczyć, ale próbować warto.
jak poszło?

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

Termin na USG też na czerwiec, wiec powiedziałam Pani że jeśli tak wygląda to CITO to niech mnie nie zapisuje wcale, bo to ma być USG w 12 tc, a nie w 24. Jednak dała się namówić i zapisała na 2 kwietnia.

Offline Wyświetl profil  

Awatar użytkownika

no to bardzo się cieszę. jednak czasem ta dobra wola działa.. :) a i Twój urok osobisty na pewno też ;)
trzymam kciuki za dalsze powodzenie!

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]