dzięki Pasiu

Ty to jesteś zawsze obcykana

a to ubezpieczenie chorobowe to jest to zdrowotne?
o doczytałam
edit
Cytuj:
Ubezpieczenie zdrowotne pozwala nam korzystać z bezpłatnej służby zdrowia. Są to pieniądze, które otrzymuje Narodowy Fundusz Zdrowia. Dlatego, przy wizytach lekarskich oczekuje się od pacjentów dowodu ubezpieczenia zdrowotnego. Dla prowadzących działalność gospodarczą są to dokumenty zgłoszenia do ubezpieczenia zdrowotnego (ZUS ZUA lub ZUS ZZA), oraz dowód opłacenia składki na ubezpieczenie zdrowotne.
Ubezpieczenie zdrowotne jest obowiązkowe, a prowadzący działalność gospodarczą płacą na nie co miesiąc 243,39 zł.
Ubezpieczenie chorobowe – jest to ubezpieczenie, dzięki któremu, jeżeli zachorujesz i lekarz wystawi Ci zwolnienie lekarskie (zwane kiedyś L4) – ZUS będzie Ci płacił „wynagrodzenie” za czas choroby. Składka na ubezpieczenie chorobowe dla prowadzących działalność gospodarczą wynosi 49,38 zł. (lub 10,19 dla „małych” płatników ZUS) miesięcznie.
Ale jest również „kruczek”. Najpierw musisz płacić ubezpieczenie chorobowe przynajmniej za 90 dni, a dopiero potem możesz z niego korzystać.
Ubezpieczenie chorobowe dla prowadzących działalność gospodarczą jest dobrowolne. Czyli możesz, ale nie musisz za nie płacić. Oczywiście z konsekwencjami. Jeżeli płacisz i zachorujesz, ZUS płaci Tobie, jeżeli nie płacisz i zachorujesz – ZUS nic nie płaci.
o to mój płaci to chorobowe.
a powiedz mi , czy mąż może wziąć też tacierzyński? czy będzie on płatny?