Dzisiaj jest wt cze 09, 2026 5:54 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Witam,opiszę najpierw moja sytuację.

Jestem w 4 m-cu ciąży i od 7 tyg. ciąży na zwolnieniu.
Jestem zatrudniona na czas określony przez agencję pracy tymczasowej - umowa się kończy 6.02.12r. niestety nie przedluzają mi umowy do dnia porodu - co tym samym nie uprawnia mnie do nabycia po porodzie zasiłku macierzynskiego.Poprostu pozostaję bez dochodów!

Wymyslilam zeby znajomy mnie zatrudnil. Chialam przerwac prace na okolo 2tyg. w miedzy czasie dostalabym nowa umowe u znajomego i potem przynioslabym mu l4. tylko nie wiem czy ZUS nie bedzie sie czepial. Lekarz powiedzial mi ze wstrzymaja wyplate swiadczenia do wyjasnienia sprawy (kto mnie zatrudnil itd.) i ze PRZEWAZNIE takie sprawy koncza sie pozytywnie dla pacjentki ale czy napewno??? macie jakies doswiadczenia??? prosze o pomoc, malo czasu mi zostalo do zastanowienia sie bo 7 lutego mam kolejna wizyte.podejmowac ryzyko czy dalej ciagnac to l4 i zanosic do ZUSU bo wtedy mam do dnia porodu wyplacane przez ZUS
POMOCY

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

nikt naprawde nie mial podobnej sytuacji??? nadal czekam na odp pozdro

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

piszcie na priw jak chcecie ...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Mi się wydaje,że jak ciągle będziesz na L4 do końca umowy to Zus będzie wypłacał chorobowe do dnia porodu, pytałaś dokładnie? Koleżanka tak miała, coś mi się nawet wydaje że i macierzyński zus płacił, spytam ją.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

BABY przeczytaj najpierw, że Zaninka pracuje przez agencję pracy tymczasowej - obowiązują ją inne przepisy niż przy umowie o pracę - ZUS wypłaci jej chorobowe do dnia porodu, ale macierzyńskiego nie dostanie, bo umowy agencyjne nie przedłużają się do dnia porodu.
nie ma umowy - nie ma macierzyńskiego.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

PASIA Czytałam dokładnie, ale że umowy agencyjne nie są umowami o pracę nie wiedziałam...

A może już niech Cię kolega zatrudnia, nie będzie płacił zus jeśli kto inny go już opłaca, o ile agencja opłaca. Kto powiedział,że nie możesz jednocześnie w dwóch miejscach pracować? Przeczekaj tak z 2mce i na l4 spokojnie, po macierzyńskim dalej na l4. Można nieźle skroić zus na parenaście mcy no i niech kolega na jakąś porządną kasę zatrudni,żeby l4 nie było małe.

Pisze o dośw koleżanek, wiem że tak kombinowały, pewnie nie dokładne wiadomości - do sprawdzenia.

Koleżanka o którym pisałam w pierwszym poście była zatrudniona na zastępstwo i potem zus wypłacał macierzyński, choć te umowy też się nie przedłuża.

Jaką masz teraz formę umowy - zlecenie, o dzieło?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

mam umowe na czas okreslony na pelen etat przez agencje pracy tymczasowe, a te wasze kolezanki co tak robily to zus sie nimi interesowal?? sprawdzal je??

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

To może jednak będzie tak jak pisałam w pierwszym poście? W każdym bądź razie bierz od razu zwolnienie do stracenia nie masz nic.

Moja koleżanka jak pisałam miała umowę na cz.określony na zastępstwo to na pewno gorsza umowa od Twojej. Nie znam się na tych agnecjach ale skoro umowa o pracę to chyba najważniejsze. Zadzwoń do zus nawet w innym mieście i podpytaj co jak jesteś na zwolnieniu np z takiej umowy i czy macierzyński zus by wypłacał.

Mój księgowy mówi że zus coraz rzadziej kontroluje ciężarne na l4 bo się boi konsekwencji jakby wezwał na komisję a by poroniła po drodze... Nie wiem czy to prawda, bo nie sprawdziłam,a fakt w obu ciążach ani razu mnie nie wezwali.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

ZUS jak będzie cciał to zawsze skontorluje, tym bardziej że niedawno gdzieś czytałam o częstszym kontrolowaniu ciężąrnych.
Nie wiem jak to dokładnie jest ale np. jeśli skończy Ci się umowa agencyjna to czy po zarejestrowaniu w urzędzie pracy będzie nalezał Ci się zasiłek dla bezrobotnych? Jesli tak to wydaje mi się ze możesz ciągnąc L4 do dnia porodu a później możesz zarejestrować się w urzędzie pracy i oni powinni wypłacać CI zasiłek dla bezrobotnych do momentu trwania macierzyńskiego. Słyszałam o czymś takim ale trzeba by było to potwierdzić w urzędzie pracy :roll:

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

ZUS moze zakwestionowac zatrudnienie, zwłaszcza, ze zostaniesz zatrudniona przez znajomego i w dodatku w ciąży.

Prawda jest taka, ze jesli ciazarna znajduje zatrudnienie i idzie na L4, wg rozumienia ZUSu jest naciagaczem.
Taka cizarna i jej stanowisko oraz umowa o prace zostaje poddana wnikliwej kontroli. Czesto także wszczynane jest małe sledztwo, przesłuchuja nawet świadków. Poprostu robia wszystko, zeby nie wypłacic ani swiadczeń chorobowych ani macierzynskich.
Nie powinnas poniesc za to kar pienieżnych, gdyż ZUS nie wypłaci ci naleznych pieniedzy poki nie udowodnisz im, ze naprawde chciałas pracować. Jednak jesli zaraz podziesz na zwolnienie, to mysle, ze nie bardzo ci uwierzą niestety :(
Mysle, ze nie powinnas zmieniac pracy, bo jak zmienisz to od razu stracisz pieniadze, a tak jeszcze do czerwca bedzie ci wypłacal chorobowe.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]