Dzisiaj jest wt cze 09, 2026 5:53 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 257 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna
Autor Wiadomość
Awatar użytkownika

Kochane!!!

Po urodzeniu maluszka i całkowitym wykorzystaniu macierzyńskiego - chciałabym udać sie a urlop wychowawczy. Wiem, że aby dostać te 400zł miesięcznie, mój dochód nie może przekraczać 504zł netto (w moim przypadku). Czyli nie mogę mieć dochodu większego niż 1512zł netto (2+1 czyli mąż, ja, dzieciak)...ale zatem mam pytanie.... :D Czy liczy sie tylko dochód męża dzielony na trzy osoby, czy raczej dochód męża+dochód mój dzielony na 3? Bo jeśli ta druga opcja - to jestem w kropce :( ,chcąc nie chcą będę musiała wracać do pracy.... :(
Dziękuję za odpowiedź i pozdrawia m wszystkie przyszłe mamusie (majóweczki szczególnie :D )

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Liczy sie dochód wszystkich członków rodziny czyli twój też.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

edi pisze:
Liczy sie dochód wszystkich członków rodziny czyli twój też.

no ale będąc na wychowawczym nie dostajejuzpieniędzy to dlaczego ma sieliczyc dochód mój i męza
trochęmnie to dziwi :roll:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Właśnie to też mnie dziwi, przecież ja kasy nie będę dostawała! Jedynie co wiem, to to, że liczy się dochód za poprzedni rok (poprzedzający urlop wychowawczy).... :(

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

no własnie dla mnie to jest totalna głupota jak można liczyć do dochodu pieniądze których nie dostaję :twisted:
co z tego że dostawałam je w zeszłym roku ale w tym juz ich nie mam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Po skończeniu macierzyńskiego składacie wniosek w pracy o urlop wychowawczy,gdy pracodawca się zgodzi musi wystawić wam zaświadczenie na jaki okres przydzielił Wam urlop wychowawczy.Z takim zaświadczeniem udajecie się do MOPS-u który karze Wam przedstawić zaświadczenie z Urzędu Skarbowego o waszych zarobkach z roku poprzedniego czyli jeśli staracie się w 2006 to chcą wasz dochód z 2005 roku.Wtedy cały ten dochód MOPS dzieli na ilość osób w rodzinie,jeżeli przekracza on 504 zł na osobę trzeba napisać podannie aby dochód matki uzanali jako DOCHÓD UTRACONY bo tak jak piszecie tych pieniędzy już otrzymywać nie będziecie.Wtedy jest brana tylko pod uwagę kwota która zostala po odliczniu całorocznego dochodu matki.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Natalijka Dzięki serdeczne za konkretną odpowiedź. Nie kryję, że bardzo ona mnie cieszy... :D bo będę mogła zostać z dzidziusiem w domu dłużej, a te 400zł, chociaż kwota nie jakaś tam ogromnie duża, ale na pieluszki i jedzonko dla maluszka starczy :D Dzięki...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Cieszę się że mogłam pomóc.Samej zależało mi na tym dlatego dzwoniłam do MOPSu i męczyłam kadrową o każdą informację,bo kwota może zawrotna nie jest ale tak jak piszesz na pieluchy i papki starczy :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Witam

mam pytanie, moze głupie ale co to jest MOPS? Co to za instytucja?

Mam ten sam problem i jesli dodadzą moje dochody to napewno nie mam prawa do tych marnych 400, ale jesli odliczą moje to raczej tak

I czy to podanie piszę ja? o to zwolnienie z kosztów?

Pozdrawiam

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Tweety55 MOPS - inaczej Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej. Powinnaś udać się do tego MOPS-u, któremu podlegasz! A podanie - oczywiście sama piszesz.... :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

witam! ja tez chce isc na wychowawczy platny i tez mialam problem z tymi zarobkami wiec udalam sie do ksiegowej i rowniez mi powiedziala z eprzy wypelnianiu tego wniosku trzeba zaznaczyc ze moj dochod zostaje UTRACONY!! wiec tylko zostaje dochod meza i on nie moze przekroczyc tego 15... zł pozdrawiam ostatnio gdzies przeczytalam ze 508zł na osobe :wink: :wink: :wink:

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

samemu za cholere nie wyliczymy dochodow- oni to robia na sowoj sposob. jak traficie na fajna babke (ja na taka trafilam) to wam pomoze wlasnie w tych dochodach utraconych itd itd a jak jakas wredna baba to nawet sie nie dopyta. oni to licza inaczej niz dodawanie dochodow i dzielenie na 3. my sobei smai z atamten rok policzylismy i bylismy epwni ze dostaneimy a okazlo sie ze normalnie chyba pare zltych brakowalo zbey nei dostac ychowawczego. moz ebyc tez odwrotna sytuacja- mozecie byc epwne z enie dostaniecie a jednak po ich wyliczeniach sie zalapiecie :)

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

A ja mam pytanie w związku z tym.wiem,ze to może oczywiste,ale w naszym kraju wszystko jest mozliwe...więc
Mój mąż będzie załatwiał na siebie zasiłek rodzinny,to on odbierze becikowe itdALE po macierzyńskim ,ja chce iść na ten płatny wychowawczy.Skoro na męża bedzie zasiłek,to czy ja nie będę miała problemów z uzyskaniem tych 400zł?CZy lepiej,zebym to ja załatwiła zasiłek rodzinny na siebie,bo może byc potem jakiś problem?
To pytanie brzmi idiotycznie,ale czasami te nasze przepisy sa tak durne,że szkoda słów.Bardzo prosze o odpowiedź....Pozdrawiam :D

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

wiecie co naipszcie mi jeszce raz jak to jest
maciezynski placi pracoawca czy zus?
zeby isc na wychowawczy to musze mic przepracowane 6mies czy na wychowawczym placi pracodawca czy zus? czy jest to stala kwota czyli te 400zl czy jest to 80% od mojego zarobku? a te 400zl to dostaja jeszcze dodatkowo osoby "biedniejsze" ??

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

BIEDRONA777

1) macierzyński płaci ZUS
2) trzeba miec przepracowane minimum 6 m-cy
3)wychowawczy może płacić ZUS albo pracodawca (jeśli pracodawca zatrudnia więcej niż 20 osób - to wtedy płaci twój szef)
4) 400 zł. to stała kwota dla osób przebywających na wychowawczym, a nie przekraczajacym dochodu 504 zł. netto na osobę
5) jak "załapiesz" sie na zasilek wychowaczy to dodatkowo dostaniesz jeszcze 1000zł. dla najbiedniejszych
maxyma jak chcesz, tak przynajmniej mi się wydaje - zasiłek może załatwić Twój mąż, ale niech powie w MOPS-ie i napisze na odpowiednich druczkach, że ten zasiłek będzie na Ciebie, że to Ty będziesz go pobierać.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Dzieki tak zrobię. :D

Offline Wyświetl profil  

Mam trochę zagmatwaną sytuację.
Nasz dzidziuś ma się urodzić na początku marca 2007. Całą ciążę jestem na zwolnieniu lekarskim i zastanawiam się jak to będzie wyglądało do obliczenia dochodów, żeby uzyskać płatny urlop wychowawczy. Z tego co wyczytałam, to będziemy musieli z mężę wziąć z US PIT o dochodach za 2006 r., i tutaj właśnie jest problem, bo mój mąż do końca sierpnia prowadził własną działalność, a od września pracuje w firmie - ma umowe na czas określony. I w tej firmie ma dochód netto ok. 1400 zł, dzieląc teraźniejszy jego dochód, nie przekracza 504 zł netto na osobą, tylko teraz nie wiadomo co z tą firmą, jak oni będą brać to pod uwagę?
Mojego dochodu w to nie wliczam, bo przecież zostanie on UTRACONY.
Mam jeszcze jedno pytanie, czy może wiecie jak to jest z dorabianiem sobie na urlopie wychowaczym (chodzi mi tutaj o kilka godzin w tygodniu, np. ok. 5 godz.) bo czytałam różne wersje:
* jedni piszą, że można, tylko w tym czasie dziecko nie może być oddane do żłobka ani przedszkola
* inni piszą, że nie można w ogóle mieć dodatkowego dochodu.
Byłabym wdzięczna o jakieś konkretniejsze informacje :-)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

U mnie jest trochę zakręcona sytuacja (w świetle prawa zakręcona). Otóż mieszkam z partnerem, mamy wspaniałą córcie. Jak można wywnioskować nie jesteśmy w związku małżeńskim. Mieszkanie należy do partnera, ale tylko córka i ja jesteśmy w nim zameldowane. Według prawa jestem więc matką samotnie wychowującą dziecko. I tu pojawia się moje pytanie: Czy będą brali pod uwagę tylko mój dochód, który netto wynosi 805 zł (i który z końcem macierzyńskiego stracę)? Czy wliczą również zarobki partnera, który ma inny adres zameldowania?

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Bina beda brac pod uwage cale zarobki za 2006 rok wiec to ile zarobil twoj maz we wlasnej firmie tez- a beda liczyc wedlug rozliczenia z US

pocahonta zameldowanie nie ma nci do rzeczy- jesli nie masz sadownie przyznanych alimentow nie ejstes matka smaotnie wychowujaca dziecko. my z moim M nie ejstesmy malzenstwem i tez mamy rozne miejsca zameldowania a rozliczali nas razem bo jestesmy rodzina bez wzgledu na miejsce zamieszkania czy slub. musza byc sadownie przyznane alimenty albo ojciec neiznany w akcie dziecka

Obrazek

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Bardzo dziękuje za szybką odpowiedź :)

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 257 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]