Dzisiaj jest pn kwie 27, 2026 4:27 am

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość

Dziewczyny-proszę doradźcie mi.Jestem w 8 tygodniu ciąży,czuję się różnie-raz jest super a innym razem nie wypuszczam z objęć muszli klozetowej przez pół dnia :cry: Chciałabym iść na L4 z kilku powodów (tyle,że nie wiem,czy po prostu za bardzo nie panikuję :cry: ):
1.Pracuję w szkole (gimnazjum)-praca ogromnie stresująca,mam bardzo ciężką młodzież-chamską i pyskatą,czasem jestem tak zdenerwowana,że nie wiem jak się zachować (ta klasa jest wyjątkowo wredna).
2.Częste konferencje w pracy-czyli np.od 8-15 lekcje,od 15-20 rada pedagogiczna-kiedy wracam nie wiem,jak się nazywam:(
3.Przy takiej pracy jak moja nie jestem w stanie np.korzystać z toalety wtedy,kiedy mi się chce (prawo zabrania wychodzenia z klasy i pozostawiania uczniów samych.Poza tym jeśli bym wyszła to nie wiem co zastałabym po powrocie) a nudności,częste oddawanie moczu dokuczają mi coraz bardziej.
4.Żeby dojechać do pracy na 8 codziennie muszę wstawać przed 6-to też na dłuższą metę męczy...
Jestem zatrudniona na umowę na zastępstwo do końca roku szkolnego i mój dyr na pewno nie będzie zachwycony perspektywą szukania kogoś na moje miejsce...Ale czasami tak strasznie się męczę...

Błagam-podpowiedzcie co mogę zrobić?Iść na L4,poprosić o nie lekarza czy to po prostu zwykła panika mamy oczekującej pierwszego dzidziusia.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

Myślę, że to nie panika, a zwyczajna troska o siebie i dziecko. Wszystko co napisałas jest dla mnei racjonalne i logiczne. Idź na L4 i ciesz się ciążą.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Teraz jesteś najważniejsza Ty i Twoje dziecko- nie ma co się zastanawiać, bo za "poświęcenie" nikt Ci nie podziękuję. Znam ten ból- lekcje do popołudnia, a później rady, szkolenia lub inne bzdety do wieczora. Żadnej taryfy ulgowej, bo w końcu jesteś zdrowa, ciąża to nie choroba itp.
Gimnazjum to nie jest przyjazne środowisko dla ciężarnej. Żadnych wątpliwości mieć nie powinnaś.

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: Macie rację

Dziewczyny-dzisiaj przekonałam się,że naprawdę nie warto się starać.Pomimo tego,że w szkole dyrekcja (i wielu innych nauczycieli i tzw."przyjaciółek") wie o mojej ciąży,stałam dziś na każdym dyżurze,nie miałam chwili na zjedzenie kanapki czy pójście do toalety.Kiedy wymknęłam się ukradkiem to usłyszałam: "Pani wie gdzie powinna teraz być?"Myślałam,że się poryczę:(:(:(Poza tym gimnazjum doprowadza mnie do szału,czasem do płaczu a nie chcę,żeby nasz dzidziuś się denerwował:(Idę na zwolnienie-moje zdrowie a przede wszystkim maluszka jest teraz najważniejsze:):)Dzięki za rady.

Pozdrawiam
Bilka

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

Gratuluję mądrej decyzji!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: :(

Wszystko fajnie tylko lekarz nie dał mi zwolnienia bo stwierdził,że wszystko przebiega prawidłowo :cry: Moje powyższe argumenty nic nie dały...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
Awatar użytkownika

Bilka pozostaje ci iść prywatnie...

Offline Wyświetl profil  

Tytuł: :(:(

Cały czas chodzę prywatnie :cry: :cry: na NFZ nie ma szans-kolejki,terminy-szok!!!I co teraz?!

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:

Zmień lekarza, niestety teraz nawet prywatni czasem mają jakieś dziwne opory, a wg mnie stres jest bardzo niewskazany. Nie poddawaj się, trzymam kciuki :-)

Offline Wyświetl profil  

Tytuł:
ZAKAZ HANDLU
ZAKAZ HANDLU

Tez zmieniłabym lekarza. Moja gin pyta się zaraz na początku co z pracą. Co prawda ja nie jestem nauczycielem, ale prace mam podobną - z osobami niepełnosprawnymi, które mogą niechcący (lub chcący)zrobić mi krzywdę, muszę czasem dźwigać, pchać wózek, pomoc w skorzystaniu z toalety. Jestem na L4 od pierwszego dnia, gdy stwierdziła u mnie ciążę. Bez problemów.

Offline Wyświetl profil  

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Forum ciąża

» Zdrowie Kobiety » Ciąża i prawo

Strefa czasowa UTC [letni]